Sytena vs. Nesytena

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Sytena vs. Nesytena

Príspevok od používateľa Dreamer »

begbeee napísal:Veď ja nespochybňujem, že ani toho lokálneho predajcu neskontrolujete ale šanca na príliš veľa postrekov je tam ďaleko nižšia ako u veľkofarmárov.
Preco si to myslis? Prave ze velkych kontroluju prajticky vsetkych a velkemu sa neoplati cas postrekovat a cast nie, takze im staci skontrolovat malu vzorku a taka kontrola je efektivna, navyse ak chce nalepku BIO, ma aj extra kontroly. Naopak, skontrolovat 500 malych, ktori maju rozmery 1 velkeho, to je ovela komplikovanejsie a takmer nemozne a aj ked mozno 450 malych postrekuje minimalne, aku ma zakaznik istotu, ze nenatrafi prave na jedneho z tych 50, ktori robia vela postrekov a prip. aj neskore ci zakazane postreky, zakazane hnojenie a pod. - kedze niektorych neskontroluju nikdy? Podla mna je teda naopak istejsie kupovat u velkych, cislo logicky.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ale my sme neriešili veľkofarmárov BIO, ale obyčajných. Ak to berieš tak, že BIO farmy, tak áno máš pravdu. Ak sa rozprávame všeobecne tak riziko o lokálneho predajcu je nižšie. (nemyslím "družstvo", ale fakt dôchodcu so záhradkou)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som nemyslel len BIO, pisal som ze ak chcu aj BIO, maju kontroly navyse, ale aj neBIO je jednoduchsie skontrolovat 1 velkeho ako 500 malych.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

s tym BIO je problem. Vidis dve jablka, jedno bio jedno nebio. Ale bez laboratorneho vybavenia sa neda zistit ktore je ktore, clovek moze iba verit ze to co mu draho predavaju ako bio naozaj aj je.
Tiez vznika otazka, ci stoji za to kupovat produkt ktory je sice Bio ale je 2x tak drahy,ked si mozes kupit 2x tolko toho nebio. Pretoze u ovocia a zeleniny je podstatne vecsi prinos v jeho pozitivnom vplype na zdravie ako v negativnom aspekte toho ze napr obsahuje stopy chemickych rezidui /v povolenom limite/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:ak chcu aj BIO, maju kontroly navyse
toto si myslis alebo vies?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Pocul som ako sa niektori mensi pestovatelia stazovali, ze maju az prilis vela kontrol rocne, ze nemozu poriadne pracovat, len sa venuju kontrolorom, aj to ze kvoli bio su kontroly navyse. To ci ti velki si nemozu dovolit ich podplatit, alebo ci to robia, je uz druha vec, netvrdim ani ano, ani nie.

gogo956 - tazko povedat, podla mna sa BIO neoplati, jeden priklad, ktory som uz okrajovo spomenul, niekde asi v Juznej Amerike vypestovali BIO ovocie, skontrolovali ho, bolo v poriadku, no po prevezeni do EU tam nieco nasli, zistili ze to je kvoli plastovym obalom v ktorych sa prevazalo, mozno pomohlo aj Slnko, neviem, no je to dobry priklad, ze ani BIO a dokonca kontrolovane, nemusi byt dokonale.

//autoeditácia príspevku (15 Okt 2016, 15:36)
V tejto teme bola diskusia k "100%" dzusom a dnes bola na Dvojke relacia Test magazin (zatial nie je v archive), kde testovali prave tieto "100%" dzusy s koncentratov, mna zarazilo ze je tam povolene pridavat vodu, predsa ked to ma v nazve "100% pomaranc", ako mozu povolit pridavanie vody a inych latok a vitaminov.

Co sa tyka (ne)zachovania latok, dokazom nezachovania je napr. fakt, ze do dzusov sa pridava vitamin C a dalsie latky, takze sa urcite nezachovavaju, len je skoda ze sa tam nespominalo prave mnozstvo, kolko vody, vitaminov a inych latok je mozne pridavat do "100% dzusu".

Mne pride nelogicke kupovat si takyto nepravy 100% dzus, keby o tom vedelo viac ludi, tak si bud pripravia vlastny, kupia drahsi - pravy 100% dzus, alebo si kupia sirup, ak chcu usetrit. Lenze vacina ludi o tom nevie a spolieha sa na nazov.

Zaujimalo by ma ci je vacsi rozdiel medzi nepravym 100% dzusom s koncentratu a pravym, alebo medzi nepravym 100% dzusom a sirupom.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Cesky test robil tusim aj podiel vody, vari to tu bolo pred rokmi aj v archive. Cez vikend to pohladam a hodim sem odkaz.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal:mna zarazilo ze je tam povolene pridavat vodu, predsa ked to ma v nazve "100% pomaranc", ako mozu povolit pridavanie vody a inych latok a vitaminov.
Vodu predsa musia dat inac by bol v krabici len prasok resp sirup (koncentrat).

Tazko povedat ci ludia toto vedia alebo nie ale predpokladam ze urcite to vela ludi vie a napriek tomu kupuju z koncentratu lebo je lacnejsi. Pravy dzus stoji minimalne dvojnasobok. Ja kupujem pravielne aj aj (Happy Day, Rio)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Islo mi o to, ze napr. pri pecive je uz nutne uvadzat, ak bolo zmrazene a dopecene, to je ako by pri pecive napisali "100% cerstvy chlieb" a pritom by bol zmrazeny a dopeceny. 100% je absolutna hodnota a logicky si clovek mysli, ze ak je tam "100% pomaranc", ze tam nemoze byt voda alebo pridany vitamin C.

BTW uz je to v archive: http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/10146/108250
heker
Redeemer
Redeemer

Podobny pripad ako 100-percentna sunka.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Sme OT, ja som videl iba rozne napisy 92%, 80% a pod., ale prave pri sunke su pravidla podla mna lepsie nastavene, uz samotne slovo "sunka" musi splnat urcite minimalne podmienky, minimalny obsah masa a pod., preto sa rozsirili rozne "toastove narezy" a pod., kedze nesplnaju podmienky. - V tomto pripade o tom ale tiez asi vela ludi nevie a casto si kupia radsej narez v akcii, aj ked je len o par centov lacnejsi ako prava sunka a podiel masa tam je uplne iny. No aj tu sa to uz zlepsuje a ludia sa zacinaju pytat na podiel masa pri pultoch.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A čo je zlé na tom, že sa tam pridáva voda? Z čoho si myslíš, že je pomaranč? Predsa z vody.. :roll:
heker
Redeemer
Redeemer

hughito - A co sunka? :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Sunka je uz riadne OT, tak prip. zalozme novu temu, ale aby som odpovedal.
hughito napísal:A čo je zlé na tom, že sa tam pridáva voda? Z čoho si myslíš, že je pomaranč? Predsa z vody.. :roll:
Aj sirup ktory sa doplni vodou je z vody, ako pomaranc, ale je mozno 5x lacnejsi ako "100% dzus". Zle na tom je to zavadzanie, pri nazve 100% pomaranc predpokladam, ze je to cista stava z pomaranca bez akychkolvek inych latok a nie koncentrat doplneny vodou, vitaminom C (odkial, v akej forme) a este su tam povolene ine latky. Ak by bol nazov Koncentrat ci Sirup s vodou, tak by to za Euro za liter nikto nekupil.

Uz to ze aj v tej relacii priznali, ze niektore latky - aj vitamin C sa pri tom procese straca a je nutne ho doplnit, tak to je dokaz, ze to nie je ziadna 100% pomarancova stava ci dzus.

Zabudli sme na skutocne 100% dzusy, ktore sa predavaju, musia byt v chladnicke, su niekolkonasobne drahsie, ak by to bolo to iste, tak by sa ani nepredavali, bezny zakaznik to nedokaze odlisit, v nazve oboch je 100% a nejake ovocie a to sa mi nepaci, klamlivy nazov.

Okrem toho som tiez zvedavy, ako je to s inymi dzusmi, ktore maju v zlozeni napr. 20%, kolko ovocneho podielu ma v skutocnosti?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Koncentrát a sirup nie je to isté. Medzi tým je dosť podstatný rozdiel. Zavádzanie je aj, keď staviaš koncentrát doplnený vodou na úroveň sirupu doplneného vodou.

Bežný zákazník toho neodlíši veľa, otázne je, či je to viac kvôli nedostatku informácií, nevedomosti alebo jednoducho nezáujmu.
Na 99% baleniach bude napísané, že je to z koncentrátu a nie je to šťava priamo z ovocia, takže zákazník tú informáciu má.
Z balenia ale nie je zrejmé, či to je z koncentrátu alebo priamo z ovocia. S tým súhlasím.
Otázne je, či je správne ísť cestou prikazovania, ako má vyzerať balenie a že informácia má byť aspoň 2cm písmom a podobne.
Keď niečo také príde z EÚ, tak sú hneď všetci na vetvy ako nám všetko diktujú.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dreamer napísal: Uz to ze aj v tej relacii priznali, ze niektore latky - aj vitamin C sa pri tom procese straca a je nutne ho doplnit, tak to je dokaz, ze to nie je ziadna 100% pomarancova stava ci dzus.
A ako chceš uchovať všetky zložky v tej šťave, ked je to treba konzerovať? Jasne že sa tam tie teplocitlive latky stracaju.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A vie niekto preco vobec ten koncentrat robia? Kvoli spominanej konzervacii? Lenze logika hovori ze to je energia navyse tak potom nechapem preco cerstve dzusi su minimalne raz tak drahsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

urcite chapes ze je ovela lacnejsie zobrat 100 ton pomarancov, spravit z nich koncentrat, ktory bude mat 5 ton, to potom distribuovat po celom svete, kde sa to akurat zriedi s vodou a naplni do flase ako keby z toho spravil 60 ton dzusu, ktory ma obmezenu spotrebu a teda ho treba rychlo previezt tam kam treba.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Nejde vobec o to ze je to lacnejsie, ide o to ze sa to proste nejakym sposobom musi osetrit aby to vydrzalo viac ako 24 hodin.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Dátum spotreby tých koncentrátov na výrobu džúsov sa ráta na niekoľko mesiacov, mám pocit, že aj rok... závisí od koncentrátu. Pre bežných výrobcov džúsov je určite výhodnejšie nakúpiť koncentrát a podľa potreby ho postupne spotrebovať ako sa serkať s vysokokazivým čerstvým ovocím - obzvlášť, ak pre slovenského spotrebiteľa je stále hlavnou prioritou cena!
Napísať odpoveď