Chiptuning
Re: Chiptuning
Ano robi to kazdy, a to najmä pre to, ze u diesla dosiahnut +20% krutaku je naozaj velmi jednoduche a obvykle na to staci upravit tzv. "kalibracnu" tabulku, kde vlastne len "oklames" RJ ze 40mg nafty = 50mg nafty a takto v celom rozsahu a to ti sposobi min +20% krutaku v celom rozsahu a to staci.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
To iste tusim robia aj tie powerboxy alrbo racechipy ci ako to volaju. Ojekabatia tlak na raili RJ ma potom ine falosne info.
Nieco na ten princip no akurat ze tie railove odpory casto posunu hranice "oje*u" za rozsah snimaca a potom auto skace do nudze.
Pridám trošku skúsenosti do témy - ako som písal v marci, mám W211tku a tá mala 90kW / 270Nm pôvodne. Jazdiť sa s tým dalo, no obiehať s tým bolo na dlhé premýšľanie, či sa to stihne. Nakoniec mi to nedalo a jedného dňa som zavolal chlapíkovi, ktorého mi odporučilo viacero ľudí. Dobehol som k nemu, sadol za auto a začal to pekne programovať. Povedal som mu, že nechcem žiaden extrém, aby náhodou niečo neodišlo, len také mierne zvýšenie. Samozrejme nemal brzdu aby to odmeral, takže obávam sa hodiť tu finálne číslo po úprave, ale malo by to byť okolo 110kW a cca 340Nm. Celý čas som pozoroval ako sa s tým trošku vytrápil (nesedela mu nejaká verzia RJ) ale všetko mi pekne povysvetľoval. Pýtal som sa ho aj na tie boxy - k tomu mi povedal, že je to ako to tu bolo už napísané len odrb riadiacej jednotky. Vysvetlil, že chip nespočíva len v úprave palivovej mapy, ale je potrebné aj posunúť obmedzovače krútiaceho momentu a tlaku turba, aby auto nehádzalo do núdzového režimu. Už cestou domov som pociťoval, že to auto je iné. Párkrát som ho ešte prevetral, natankoval naftu aj s VIFkom a auto ide, ako keby malo vymenený iný motor. Ten ťah tam je znateľne cítiť a mám omnoho lepší pocit, keď potrebujem niečo obehnúť.
Ďakujem za odpovede. Pýtam sa lebo sa vôbec do toho nerozumiem. Konkrétne na mojom aute by to cca šlo hore o 20kw a 65Nm. Dával by som to teoreticky do BJ do mte tuning, lenže stojí to okolo 300€ a preto sa pýtam ci to na také auto vôbec zmysel má.
Ja som mal prvy soft taky lajt - Bluefin, mozno niekto pozna, kedsi som tu o tom pisal, je to soft ktory si vies nahrat do RJ a vies si sam aj vratit seriovy soft, takze som si to sem tam prehodil, ci uz z nudy, alebo som nieco servisoval a chcel som si byt isty ale ten rozdiel je neuveritelne velky aj ked sa bavime +50nm a +30ps v mojom pripade. Figel bol v tom, ze s Bluefinom bolo 400+! NM uz od! 1500ot. takze ta reakcia v akychkolvek otackach bola zrazu "ako tank" aj ked celkovo o moc rychlejsie auto nebolo.
//ci to ma zmysel to si musis sam vydedukovat z nasich skusenosti a nazorov / sprav si prieskum inde ale nepoznam jedineho cloveka co by po chipe nadaval.
//ci to ma zmysel to si musis sam vydedukovat z nasich skusenosti a nazorov / sprav si prieskum inde ale nepoznam jedineho cloveka co by po chipe nadaval.