nezodpovedny pristup k zdraviu

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: nezodpovedny pristup k zdraviu

Príspevok od používateľa Pilifo »

No také ženské úplne milujem! Aj ja som už koľkokrát zažil nejakú krátku poznámku k tomu lieku, ktorý som kupoval, z ktorej bolo úplne jasné, že chce vedieť, prečo ho vlastne potrebujem, pritom jej je do toho úplné hovno! :smt098 Asi od teba fakt chcela počuť, že si z frajerky včera vytrtkával živú dušu a neustrážil si si to.

kur*a, však nejakú diskrétnosť to chce pre toho zákazníka. Niektorí teda fakt neovládajú základné pravidlá slušnosti a empatie.

Nemusí hneď každý v lekárni vedieť, že kupuješ frajerke tabletku po... :roll:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pilifo napísal:S priateľkou sme spolu asi 3 mesiace, vzťah je zatiaľ bezproblémový, vyhovujeme si vo všetkých smeroch. No to, z čoho mám mierny strach, je to, že sexujeme bez ochrany, keďže priateľka užíva antikoncepciu. Netrápi ma to ani tak z pohľadu možnosti otehotnenia (to si snáď ustrážim s pomocou jej tabletiek :P ), ale skôr z pohľadu možného prenosu pohlavných chorôb, keďže nemám žiadne záruky, že je úplne zdravá. Ja som bol pred cca. 3 mesiacmi v nemocnici darovať krv a zatiaľ mi nevolali, že pri testoch zistili, že mám AIDS alebo ešte niečo horšie, takže by som mal byť v cajku :D Chodí pravidelne ku gynekológovi, ale predpokladám, že tam neabsolvuje žiadne testy na pohlavné choroby na nejakej pravidelnej báze (alebo sa mýlim?). Navyše som čítal, že aj napr. pri pravidelnom sexe s osobou nakazenou HIV počas 2 rokov je šanca na prenos pre chlapa len okolo 1,5%, takže sa to môže stať až po dlhšom čase spolu. BTW, zatiaľ som nemal žiadne problémy tohto charakteru, takže som si na 99% istý, že je tiež zdravá, ale predsa :)

Zamýšľali ste sa už nad podobným problémom alebo nie?
1. Testovat svoj HIV status darovanim krvi je strasne nezodpovedne. Este viac je to nezodpovednejsie, ak mas vzacnejsi typ krvi alebo si isiel darovat krv na vyzvu, ze jej nemaju dostatok a akutne ju potrebuju a teda ju aj hned pouzili. Viem, ze to takto robi vela mladych teraz, mozno je to dosledok toho, ze u nas sa vytratili akekolvek preventivne programy ohladom HIV / AIDS a vacsinova spolocnost pod tlakom propagandy z viacerych stran, stale vnima HIV len ako problem gejov.

2. Moznosti ako zistit svoj HIV status je niekolko. Je mozne poziadat o test svojho vseobecneho lekara (odber krvi), cena sa pohybuje od 20 euro vyssie. Je potreba to vyslovene ziadat, testy na HIV a ine pohlavne prenosne ochorenia sa nerobia pri standardnej preventivnej prehliadke! Z jedneho odberu je mozne vykonat aj testy na dalsie ochorenia, samozrejme treba lekarovi povedat, o ktore vysetrenia mas zaujem, cena je potom vyssia. Dalsia moznost je nechat sa anonymne a zadarmo testovat v centrach na to urcenych. V Brne urcite nieco take funguje, googli. A dalsou moznostou je - zaciatkom decembra je den boja proti HIV, vo vacsine vacsich miest sa konaju preventivne akcie, kde sa vykonava aj screeningove testovanie rovno na mieste. V Prahe chodi "HIV tramvaj", v Brne myslim, ze testuju šaline alebo tiez v sanitke. Tiez treba googlit. Testovanie je aj vtedy zadarmo.

3. Pravdepodobnost nakazy pri pravidelnom vaginalnom styku s HIV+ zenou pocas 2 rokov sa neda presne urcit. Vstupuje do toho strasne vela faktorov a premennych (kolko je pravidelne?). Viacere studie ale odhaduju, ze pri vaginalnom styku je sanca pre muza nizsia ako pre zenu a pravdepodobnost sa pohybuje statisticky niekde od 10-20% pri jednom styku. Fakt sa to tazko odhaduje. Rozhodne to je ale vyssie ako 1,5%.

4. Vidim, ze je pre teba zdravie a cela tato tema dolezita. Rad by si v tom mal jasno. No vo svojom prispevku nehovoris, preco je pre teba problem o tomto hovorit so svojou partnerkou. Dost casto vyssie spominane moznosti testovania vyuzivaju spolocne partneri, ktori idu aj spolu na testy.

5. Dalsou moznostou prevencie proti HIV je po nechranenom sexe uzit "pilulku po". Ano, aj v pripade HIV sa objavila takato nova liecba. Navyse studie ukazuju, ze je aj pomerne ucinna. U nas sa o tom nehovori a neviem vobec, ci je mozne si nieco take aspon za vlastne peniaze zaobstarat. V ČR sa uz vedie aspon politicko-spolocenska diskusia o tejto moznosti liecby. Je sice financne narocna, ale na druhej strane je to ovela lacnejsie, ako zo zdravotneho poistenia platit 25 rokov HIV+ cloveku lieky. Niektore staty uz maju tuto liecbu zaradenu do zdravotneho poistenia.
qwerty-xyz napísal:bindo tak zltacka a spol, ne ? ved to vsetko ide aj cez sliny, ci ?

Doposiaľ sa predpokladalo, že hepatitída C sa prenáša krvou, s ktorou sa môžeme stretnúť napríklad pri poranení druhej osoby, pri sexuálnom styku alebo ak si obstaráme suvenír vo forme tetovania či piercingu v salóne, kde sa nedodržujú hygienické normy. Nové výskumy však naznačujú, že sa potenciálne smrtiaca choroba môže prenášať aj slinami. Nakaziť by sme sa tak mohli aj zubnou kefkou alebo bozkávaním s infikovanou osobou.

tudiz ked mi odpije s piva a nieco takeho ma tak som v prdeli ...
Tak pi len 80% absinth :D

Hepatitida C sa slinami neprenasa, uz duplom nie, ked ti niekto odpije z pohara. To skor vyhras v loterii. Musel by si vypit niekolko litrov slin nakazenej osoby, aby si si aspon trochu tu sancu zvysil. A kefka - krvacanie z dasien = krv, bozkavanie - krvacanie z dasien, poranenia v ustach, piercing = krv. Nie je to o slinach.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Díky za tvoj pohľad, ephramko.

S priateľkou som už vyše pol roka a zatiaľ sa u jedného ani druhého žiadna pohlavná choroba neprejavila, takže som už v podstate úplne safe :) Inak keď sme sa dávnejšie bavili o všeličom možnom ohľadom sexu, padla otázka aj na to, či som sa niekedy liečil z nejakej pohlavnej choroby, na čo som jej odpovedal nie a rovnakú odpoveď mi dala aj ona, takže už nemá cenu to riešiť ďalej. Úlety qwertyho typu neplánujem, vo vzťahu som spokojný, takže z mojej strany nejaká nákaza od 3. osoby nehrozí :D

Inak tá pravdepodobnosť nákazy podľa mňa nie je až taká veľká, ako si myslíš ty ephram, googlil som zase nejaké články a dostal som sa dokonca ešte k nižším číslam ako 1,5% :wink:

http://www.catie.ca/en/pif/summer-2012/ ... posure-hiv
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No je to dost mozne, ze nemam aktualne data. Ono je to tak, ako som vravel, velmi tazko sa to odhaduje, lebo to zalezi od vela premennych...minimalne od toho, ako casto to robis, co presne robis, aku ma virovu naloz dana osoba a navyse v EU je prenos HIV z matky na dieta alebo krvnou transfuziou extremne vzacny, takze je to hlavne o sexe a zial neexistuje ziadna vedecka metoda, ktora by vedela presne urcit okamih a podmienky prenosu HIV u toho a toho konkretneho cloveka, cize cela studia je zalozena na vypovediach ludi, casto takych, ktori sa cele roky spravali v tomto velmi nezodpovedne. Potom z toho vypocitat nejaku pravdepodobnost nakazy je velmi tazke.

Mne sa len zdalo, ze mas alebo si mal proste taky ten blby pocit, ze nevies, aky je tvoj HIV status a casto na to myslis po sexe s priatelkou, co asi nie je najprijemnejsie. Ja som napriklad vobec nemal nechraneny sex a napriek tomu som ten blby pocit mal a podla mna lepsie ako sa tym zaoberat, mysliet na to, je proste ist na anonymny test a hned si kludnejsi.

Tak keby sa ti to vratilo, aspon budes vediet, ako to riesit.
Napísať odpoveď