Drobné opravy svojho auta / motorky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Drobné opravy svojho auta / motorky

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Oukej, ďakujem. Kúpil som to čo tam bolo, sedí to aj podľa výrobcu.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Rychla otazka :D Je potrebne po vymene prednych brzd odvzdusnovat aj zadok?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Čo znamená výmena predných bŕzd? Ak boli hadice predných bŕzd zasvorkované stačí odvzdušniť len predok, ak pri výmene vytiekla polka náplne brzdovej kvapaliny a zavzdušnil si aj hlavný brzdový valec, treba odvzdušniť všetko v poradí od najvzdialenejšieho kolesa od brzdového valca po najbližšie a ak máš ABS, ktoré sa dá odvzdušniť len cez diagnostiku tak sa ti to ešte všetko skomplikuje. Takže všetko záleží hlavne od toho čo a ako sa robilo.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ABS to nema, menili sa kotuce aj platnicky + sa odvzdusnoval predok a dolievala kvapalina.. Ide o to, ze auto malo uz zohavene platnicky aj kotuce, ale po vymene to brzdi uplne rovnako..ale tak dufam, ze si to musi len sadnut.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Odvzdušniť je nutné len v prípade keď sa manipuluje s hydraulikou bŕzd, napr. bola odpojená hadica a pod. Pri výmene kotúča a platničiek nevidím dôvod odvzdušňovať brzdy, takže v tvojom prípade netreba odvzdušnovať zadok. Jasné brzdy sa musia zabehnúť ale nejaké veľké zmeny nečakaj. Ak ti to zle brzdí treba skontrolovať úniky kvapaliny a všetky klzné častí bŕzd, ktoré môžu časom alebo nedostatočnou údržbou zatuhnúť, napr. samostavy bubnových bŕzd alebo vedenie plávajúcich strmeňov na kotúčových brzdách.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Brat mi dávnejšie hovoril, že mu čosi vpredu buchá a šuchá keď brzdí. Kázal som mu kúpiť nové brzdové platničky, keďže som mal pocit, že to to asi budú mať na svedomí...A mali...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A kotuce su v pohode? Ved aj kotuc bude zniceny ci nie?
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Samozrejme, treba ho dať vysústružiť.
heker
Redeemer
Redeemer

Alebo radsej rovno nove.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Prečalúnenie stropnice Golf IV (strešný tapacír)

Príspevok od používateľa bindo011 »

Po pár týždňoch pokoja som sa pustil na ďalšiu vec na aute, ktorá potrebovala opraviť – odlepený tapacír na stropnici. Pravdepodobne vinou predošlého majiteľa, ktorý podcenil výmenu tesnenia pod anténou, natekala voda pomaly cez strechu do auta a rozmočila pôvodné lepidlo, ktoré držalo strešný tapacír. Tesnenie som vyriešil ešte na jar, teraz prišla rada na chuťovečku, prečalúnenie celej odlepenej stropnice. Látku som už mal doma dlhší čas, lepidlo a ostatné veci tiež, bolo len treba vyčkať správneho času. Popravde vôbec sa mi do tej opravy nechcelo, mal som obavy, ako to celé pôjde a o komplikácie s opravou súvisiace. Nuže, strach bokom, šrobovák do ruky a ide sa demontovať... :smt048

Fáza 1. - Demontáž.

Začiatok je jednoduchý, odmontovať všetky madlá, všetky bočné osvetlenia, stredové svetlo, tienitka a všetky drobnosti, ktoré držia stropnicu. Rovnako tak treba silou, no s citom odstrániť tapacír s A, B aj C-čkových stĺpikov. Držia len na plastových úchytkách, šanca niečo pokaziť je minimálna, ešte pred tým treba však odmontovať všetky pásy, aby šlo tieto tapacíry zhodiť. Ďalší krok je odstránenie šedého lemu okolo dverí, ktorý treba odtrhnúť (inak to nejde, a na konci opäť nalepiť). Teraz prichádza najťažšia časť celej fázy, je ňou vybranie stropnice z auta tak, aby sa nikde nezlomila a nepoškodila. Poviem vám, bol to pôrod, šlo to veľmi komplikovane, bolo treba dávať bacha, aby sa nič nezlomilo, ten materiál je krehký. Nakoniec sa nám to podarilo bez väčšieho poškodenia, aj keď na dvoch miestach sa tá mrcha zlomila! Nič vážne našťastie.

Fáza 2. - Príprava pred čalúnením.

V prvom rade treba odstrániť zo stropnice starú látku, ideálne začať niekde z kraja a postupne s citom ju strhávať. Po strhnutí látky je nutné odstrániť staré lepidlo pod látkou, ktoré vlhkosť a čas zmenila na takú hnedú lepkavú sračku, ktorá paradoxne ale ide celkom fajn dole. Postup som zvolil taký, že suchou hubkou som šúchal plochu dovtedy, kým nezostala iba holá stopnica bez lepidla. Každých pár minút som musel povysávať zošúchané lepidlo, aby som mohol pokračovať v práci. Celkovo to šlo dobre na moje prekvapenie, po očistení som zalepil miesta, kde bola stropnica poškodená a po zaschnutí som ju celú odmastnil technickým benzínom. Príprava je hotová.

Fáza 3. - Lepenie novej látky.

Tak toto bola vec, z ktorej som mal najväčší strach, ako to pôjde, či látka a lepidlo budú spolupracovať, či nebude látka nasiakávať lepidlo, či sa vyšponuje na miestach, kde sú záhyby, atď., skrátka veľa premenných, ktoré môžu všetko poj*bať. Lepidlo som používal obyčajný chemoprén nariedený na požadovanú konzistenciu toulénom. Je dôležité lepidlo nariediť, inak nepôjde dobre natierať štetcom a látka nebude naňho chytať. Ten pomer riedenia je nutné si dopredu vyskúšať na nejakom kuse bokom, lepidlo nesmie byť ani moc husté ani moc riedke (rýchlo by schlo, látka by ho nasiakala). Postup bol asi takýto, že sme začali od stredu, natieral som čo najrýchlejšie, vždy pás asi 15 cm po celej šírke, minutku počkať a precízne do toho pritláčať látku. Treba sa vyhnúť tomu, že nanesiete veľa lepidla – vytvoria sa fľaky na látke. Treba byť rýchly, no zároveň precízny a trpezlivý. Rovné miesta šli ako po masle, na miestach, kde boli záhyby a tvarovanie to bol pôrod, šlo to ťažko, ale šlo to. Po nalepení treba orezať látku, vyrezať otvory, podolepovať detaily. Celé lepenie nám to trvalo asi 3 hodiny práce. Po dokončení všetkých vecí a vyschnutí je čas vrátiť stropnicu do auta.

Fáza 4. - Montáž novej stropnice.

Opačný postup ako v prípade demontáže s tým rozdielom, že teraz to ide omnoho rýchlejšie a jednoduchšie, pretože už viete ako na to. Osadiť všetky svetlá, madlá, atď. a vrátiť tapacíry stĺpikov na miesto. Poslednou vecou je opätovné nalepenie lemu okolo dverí, ktorý som nalepil taktiež chemoprénom. Upratať auto, povysávať a máme hotovo.

Čo dodať na záver? S výsledkom som spokojný, ani som nedúfal v to, že by sme sa mohli priblížiť takémuto výsledku. Práca to bola náročná, bolo treba veľa trpezlivosti a citu, doslova dva krát merať a raz strihať. Nakoniec sa nám to však podarilo a auto má konečne strop taký, aký má byť.

Pár postrehov:

- vždy pri práci s lepidlom v takomto rozsahu používať respirátor
- vždy pri lepení látky mať na rukách čisté rukavice, kľudne miňte aj 20 párov
- vždy si vyskúšať nejaký kúsok bokom, či je správne namiešané lepidlo, či na ňom látka drží
- vždy myslieť krok dopredu a rozmýšľať ako vytvarujem látku

Do budúcna uvažujem, že sa pustím do prečalúnenia dverí, čo je plocha asi tak 5x menšia, uvidíme. Veľa zdaru pri vašich opravách a prerábkach :) .
Prílohy
Stropnica, pôvodná.JPG
Stropnica, pôvodná, 2.JPG
Stropnica, očistená.JPG
Detail čistenia.JPG
Stropnica pred lepením.JPG
Stropnica, nová, neorezaná.JPG
Stropnica, nová, orezaná.JPG
Stropnica, nová, náhľad, 2.JPG
Stropnica, nová, detail stred.JPG
Stropnica, nová, detail vľavo.JPG
Stropnica, nová, detail vpravo.JPG
Stropnica, nová, náhľad.JPG
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Sklanam sa pred tvojou sikovnostou.
Zaujimalo by ma o aku látku slo a kde sa da zadovazit. Myslim si ,ze to moze mnohym pomoct.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Vďaka :) .

Látku som objednával odtiaľto: Poťahová látka Alkantra

Šírka návinu je 1,4 m, predáva sa na bežné metre, jeden bm stojí 7,50 €, čo je skvelá cena za tento materiál. Pracuje sa s ním naozaj veľmi dobre, je pevný, no zároveň do určitej miery tvarovateľný, veľmi príjemný na dotyk. V mojom prípade šlo o odtieň 2012-silver.

//
guess, vďaka za pochvalu :).
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

fakt parada..ja som riesil na ibize tiez nieco podobne, ale nebola odlepena latka ale tie bazmegy, ktore ju drzia na streche. tak som to len odmontoval a popriliepal silikonom :D smrdelo to v aute asi tyzden, potom pohoda
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Chcem kúpiť auto

Existuje nejake ciganske riesenie na zaliate tesnenia pod hlavou? Pripravok do chladiacej alebo tak? Hlavne na zahr. forach som nieco nasiel... le mam taky umelecky pocit, ze to bude len reklama.. ci?
je to stare auto do servisu sa to neoplati davat hlavne na takyto ukon... vela veci si robim doma, ale na toto sa teda necitim :D
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

co znamena zaliate tesnenie? inak ak to je starina s sohc s remenovym rozvodom, mozno by to stalo za pokus rozobrat :D
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

*zaliatie.. Poskodene tesnenie hlavy.. Spaluje mi vodu.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tie pripravky su hlupost. tiez som to skusal a mozes si akurat tak zadrbat chladiaci system. do penazi to ide hlavne v zime ked treba dolievat cervenu, ale v lete som lieval iba destilovanu vodu.

ked som to riesil ja este na ibize tak sa mi servis oplatil..stalo to okolo 120e aj s robotou ale nebolo treba vybrusovat
heker
Redeemer
Redeemer

Kamarat na A3 ci A4 s vybrusom za skoro 400 eur.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

tie sajrajty do systému sú dobré ak ti strelí chladič/sústava niekde na dialnici 400km od domu. Vtedy naleješ a dojdeš domov. ináč hlavu ti to nezalepí. Resp možno zalepí na jednu cestu ale keď to pár krát vychladne a znova sa zohreje tak budeš tam kde si bol.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Pani, rychla otazocka

Kvoli podlozkam pod EČV som musel vyvrtat dve diery do plechu (5te dvere) ako tie driery co najlepsie osetrit proti korozii. Teraz som medz dieru askrutku napchal trochu polozatuhnuteho silikonu, co som nasiel v garazi, ale velke nadeje do buducna tomuto rieseniu nedavam, chcel by som nieco, cim si mozem byt viac isty (a nieco co mi zabrani, aby som si pri vapkovani vytopil auto :D )

Vdaka
Napísať odpoveď