Obľúbená, no aktuálne mnou nenávidená téma, ktorá je predmetom toľkých sporov medzi nejedným nadšencom, pričom každý stojí na inej strane, no je to pochopiteľné - to isté sa deje všade. Hádky sa zakladajú na boji medzi TLC a MLC typoch pamätí, hádky medzi budgetovými a drahšími SSD (a kto čo chápe pod týmto pojmom), hádky ohľadom toho, čo je najkvalitnejšie za čo najnižšiu kvalitu...
SSD:
Môj názor a preferencia je takáto - nemám nič proti TLC, ani MLC pamätiam a SSD, ktoré ich majú. Nemám v obľube SSD so SandForce radičmi.
Preferujem Samsung a podľa mňa majú v každej kategórii killer produkt - ak sa bavíme o lacných TLC diskoch, tak 750 EVO je lepšie ako všetky; ak ide o kvalitné TLC a väčšina MLC diskov, tak 850 EVO je v mojom srdci vyššie, a ak sa bavíme o najkvalitnejších SSD, tak u mňa to je o PRO rade.
Výnimkou sú NVMe SSD - to je oveľa menší segment a aktuálne znovu, Samsung je u mňa jediný - aktuálne (a čerstvo predstavené) sú rovno tri - SM961 (OEM orientovaný ale why not), 960 EVO a 960 Pro. Snívam a snívam, no cenovo sú veľmi ďaleko (bohužiaľ, no my sa dočkáme)...
Kedysi (rozumej pár rokov dozadu) to bolo pestrejšie, mnoho značiek malo zaujímavé produkty - OCZ, Toshiba, Crucial (hlavne ten), Intel, Plextor, Corsair,Kingston...no teraz? OCZ a Toshiba nic moc (OCZ akurát ukázalo RD400 NVMe SSD, ktoré je super); Crucial je totálne v koncoch (z ich vynikajúcich M500, M550, ktoré kráľovali odporúčaniam je len prach a teraz majú obyčajné splašky - ich najnovší výstrel v podobe MX300 a ich "vstup na trh 3D NAND pamätí" bol fail); Intel je absolútne nezaujímavý (viem, že mnoho nadšencov Intel rešpektovalo (ja medzi nimi), no už nemajú nič zaujímavé); Plextor v podstate je ešte stále super, má niektoré dobré kúsky, aj keď ich najlepšie MLC SSD sú minuloročné a dva roky staré modely, ich nové sú samé TLC a to je bleh - majú aj niečo nové v rámci NVMe a t oe je v pohode. Corsair ma najviac sklamal - ich Neutron XT bol neskutočný, no pred rokom ho "upgradli" a stratil sa do zabudnutia, kde aj patrí - už to nie je to killer SSD. Kingston? Och, bože, u týchto nájdete stále pár fanatikov, ktorí sa oháňajú KC400 modelom, ktorý je skôr zameraný na dlhodobé udržiavanie stáleho výkonu (pre zápis), čo je skôr pre business prostredie, než pre bežného človeka; ich UV400 bol zaujímavým "low-end" lacným TLC SSD, pokiaľ 750 EVO neprišlo a nezničilo ostatné lacné TLC SSD.
Srandovné je ísť na avmaniu do PC časti, kde majú tému čisto len pre SSD (odporúčania myslím) a tam, proste EVO je špina a šit a vidím tam vkuse a vkuse len Kingston-y, no tí ľudia mi celkovo prídu, že žijú v inej realite, no kto vie, možno sú väčší odborníci (pff), ja som sa tej tématike venoval už niekoľkokrát aj v tejto téme a mňa tieto Kingstony nikdy nepresvedčili - bohužiaľ. Avšak UV400 sa ukáže v najlacnejších zostavách ako možnosť pre SSD wannabe zostavy - neuspokojilo by ma to, no uvidíš nižšie, že aktuálne (možno si si všimol, že som včera hodil link na mall.sk na 850 EVO 250GB za 86€ a už je fuč) v podstate dostaneš 850EVO z Alzy za najnižšiu cenu a tu sa bavíme o tesne nad stovku za 250GB verziu - 750EVO sa mi nejako nevošlo do zostavy ale rovnako mu žehnám (i keď pre 250GB verziu by som tam radšej videl cenu do 80€), takže minimálne nižšie uvidíš link na 750 Evo 250GB na Mironet za 82€, takže žehnám - pokojne ho nahraď v zostavách, kde vyhovuje.
Osobitne spomeniem A-DATA-u. To ti je celkom zaujímavý výrobca, teda rebrander. Presne tak, to je to, čo A-DATA robí, ich SSD robí stále niekto iný a mať v tom poriadok sa stáva celkom nemožným, naposledy ma na inom fóre chalan presveidčal ako zlaté Adata SP920 je stále to isté "staré dobré" Crucialko M550 (neber ma zle, to by bola famózna správa), lenže to je SSD, ktoré sa už dva roky nevyrába a aktuálne informácie to nepodporujú - kde je záruka, že je to stále v podstate rebrand Crucial-u M550? Tie SSD mali aj staršie typy pamätí - naozaj Crucial má také haldy starých pamätí? Možno A-DATA objednala miliardu kusov vopred a ešte stále nevypredali zásoby...Domnienky za domnienkami, takže nope. Nezaujímavá ponuka...
Toť je môj názor - je správny? "Your mileage may vary." - to sa aplikuje aj tu. Kedysi som bol viac horlivý vštiepovať iným svoj názor ale to nemá zmysel - každý je samostatnou jednotkou a ovplyvňovať už chuť nemám - rád prejavím svoj názor a poradím, no ak niekto má aj tak svoj názor, tak ja ho už budem rešpekovať (sľubujem!).
Takže konečne modely, nie? Nie úplne - je tu problém - žiadne SSD tak nezdraželi (globálne - ja osobne mám pocit, že ot má niečo aj s fiaskom okolo Note 7) ako tie od Samsungu - predtým boli ceny štýlu (74€ za 250GB EVO 750 a 91€ za 250GB EVO - to boli parádne ceny...teraz? No bože)...Takže ako tak listujem Alzou, tak toť je teraz štýl - Ber alebo neber. Ja som za ber, no vďaka tým divným pohnútkam 750 EVO majú v každej kapacite len o chlp nižšiu cenu ako 850 EVO, takže myslím, že je rozhodnuté...
Samsung 750 EVO -
https://www.mironet.cz/samsung-750-evo- ... +dp290786/ (82€)
Samsung 850 EVO -
https://www.alza.sk/search.htm?exps=samsung%20evo%20850
Samsung 850 PRO -
https://www.alza.sk/search.htm?exps=samsung%20pro%20850
NVMe Samsung 960 EVO/PRO -
https://www.alza.sk/search.htm?exps=samsung%20960%20ssd (v linku je dokonca aj Alphacool chladičok, ktorý celkom odporúčam pre NVMe SSD)
Myslím, že toto hovorí za všetko...rád by som tu dal aj niečo iné, no ak sa človek nakoniec aj prebije cez všetky tie "na nízku cenu lákajúce" TLC schiity, tak ostanee ako pár modelov, tak často s rôznymi cenovkami, dostupnosťami a výsledkami...jediný domovský prístav, kde sa cítim bezpečne je u mňa Samsung a ich SSD - priznám sa, že keď nabudúce budem vyberať systémové SSD, tak viem, že si kľudne priplatím na 850 Pro alebo rovno na NVMe verziu lebo viem, že práve to SSD chcem mať v PC, no toť som znovu a znovu len ja. Na SSD pre hry, 960 EVO je v mojom hľadáčiku.
HDD:
Druhá, no celkom miernejšia a temer demilitarizovaná zóna, kde jediný rast vidíme u kapacity, kde nám taký Seagate ukazuje fakt zaujímavé čísla a rovnako celkom zaujímavé čísla.
Nie som odborníkom na HDD a recenzií na nich toľko nie je, nie je to tak obľúbený recenzijný materiál ako napríklad grafiky, SSD, procáky, zdroje,...
No ak sa naň hrám, tak pozerám po tomto...
Pre základné 7200RPM HDD na všetko:
Nová rada (refresh rady) Seagate Barracuda -
https://www.alza.sk/seagate-barracuda-h ... 494384.htm (a ostatné s touto nálepkou) - u týchto som sa zaujímal (prezeraním/porovnánim datascheet-ov) na to, či je to v podstate taká náhrada za obľúbený WD Blue aj v iných ako "do 1TB" kapacitách a vyzerá to, že je to príjemný refresh stávajúcich Barracud
Pre výkonne 7200RPM HDD:
Prejdi na sekciu SSD - ak očakávaš WD rady Black, tak to len cez moju mŕtvolu - pár som ich už mal - sranda, výkon si nepamätám ale hluk, vibrácie a teplo áno
Pre HDD na Data (hlavne 5400/5900RPM modely, ktoré majú stále výbornú rýchlosť, no aj keď majú pomalšie prístupové doby, tak za to aj hluk, teplo a vibrácie):
WD Red -
https://www.alza.sk/search.htm?exps=wd%20red%20efrx
Seagate IronWolf -
https://www.alza.sk/search.htm?exps=seagate%20ironwolf
Žiadne WD Black a WD Green sú pravidlom alfa až omega. Som pravdupovediac rád, že Seagate refreshol tie disky, prídu mi sympatické, rady dobre a zreteľne rozdelené a ich
web jasne rozlíšiteľný. Rozdelenie je veľmi podobne ako u WD - na všeobecné použitie WD Blue (tu Barracuda) a na data a NAS využitie WD Red (tu IronWolf).
Spomeniem tu aj SSHD...niekto môže myslieť aj týmto štýlom, no ja nie, tieto hybridy ma nikdy neoslovili a viacmenej ich využitie je len fakt ako náhrada HDD v NB za o trošku drahšie HDD s pekným menom a vo veľmi veľmi špecifických prípadoch menšom zlepšení. Nope.