Bývanie s rodičmi, jedným rodičom - odpudivé?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Bývanie s rodičmi, jedným rodičom - odpudivé?

Príspevok od používateľa Fabo »

Tiez si myslim, ze to je hovadina. Chapem, ze ked niekto pozna len byvanie cela rodina v panelaku, 4-5 ludi medzi 3 izby, tak prve co ho napadne je odstahovat sa hned ked sa da, ale nevidim dovod preco by som mal stahovat prec ja, ked byvam v dome, kde je dost miesta, a beztak tam netravim az tolko casu, plus to mam aj blizko do roboty, aby som rozdrbal tretinu az polovicu platu na najom, v byte, kde mam menej miesta, ziaden dvor, pravdepodobne dlhsiu cestu do prace... Pripadne byt kupit, ked chcem v dohladnej dobe odist do cudziny.

A uz vobec nie byvat este s niekym, idealne uplne cudzim.
Radsej si tie peniaze odlozim, a keby som sa teda mal stahovat, budem mat napr. na zariadenie.

O mamahotel nejde. Zil som par rokov sam, na intraku, v podnajme. Jedine co som vtedy robil a teraz nerobim je pranie a (vacsinou, nie vzdy) zehlenie, co je proste jednoduchsie robit naraz. Inak upratujem, varim, nakupujem podobne ako vtedy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

loveparademan:
tak pokial su to 2 oddelene byty tak je to ok. to ta ziadna baba hned neodmietne, az potom ked bude k tebe chodit castejsie a zisti ze mama ti chodi zbierat spinave ponozky zo zeme (priklad).

zbytocne tu odsudzujes zeny vseobecne, tak to nie je. ide proste len o prvotny nazor, ako tu uz pisali ludia vyssie, zene bude logicky viac imponovat muz co zije sam, pretoze to znamena ze 1) vie sa o seba postarat, 2) zaraba dost na to aby mohol zit sam.
to neznamena ze tak musis zit, ale kto tak zije ma u zien prvotnu vyhodu. to je uplne to iste ako vysportovany muz bude na prvy pohlad imponovat zenam ovela viac ako vychudnute tintitko (popripade rozkvaseny baculko). je to uplne logicke.

pokial by si zil so svojou matkou, preto lebo je chora/invalidna a ty sa o nu staras, to je samozrejme tiez hned ina situacia, pretoze ta stavia do pozicie niekoho kto sa vie postarat nie len o seba ale aj o inych.
na druhu stranu to nic nemeni na tom ze budes mat nevyhodu trochu, lebo jednoducho chora matka je premeno naviac. ty keby si si mal vyberat medzi dvoma zenami, ktore su uplne rovnake, akurat jedna ma na krku choru matku, ktorej by si radsej dal prednost? pretoze akonahle si vo vztahu s niekym takym, tak sa zrazu musis starat aj ty. a hlavne na zaciatku vztahu, ked este nic nie je iste tak si kazdy velmi dobre rozmysli ci sa chce najblizsich 10-20 rokov starat o niekoho o koho sa starat nemusi.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

Fabo napísal:Tiez si myslim, ze to je hovadina. Chapem, ze ked niekto pozna len byvanie cela rodina v panelaku, 4-5 ludi medzi 3 izby, tak prve co ho napadne je odstahovat sa hned ked sa da, ale nevidim dovod preco by som mal stahovat prec ja, ked byvam v dome, kde je dost miesta, a beztak tam netravim az tolko casu, plus to mam aj blizko do roboty, aby som rozdrbal tretinu az polovicu platu na najom, v byte, kde mam menej miesta, ziaden dvor, pravdepodobne dlhsiu cestu do prace... Pripadne byt kupit, ked chcem v dohladnej dobe odist do cudziny.

A uz vobec nie byvat este s niekym, idealne uplne cudzim.
Radsej si tie peniaze odlozim, a keby som sa teda mal stahovat, budem mat napr. na zariadenie.

O mamahotel nejde. Zil som par rokov sam, na intraku, v podnajme. Jedine co som vtedy robil a teraz nerobim je pranie a (vacsinou, nie vzdy) zehlenie, co je proste jednoduchsie robit naraz. Inak upratujem, varim, nakupujem podobne ako vtedy.
presne tak to mam aj ja, zijem v rodinnom dome s rodicmi, chodim tam v podstate len spat, zil som s byvalou partnerkou cez rok a pol v podnajme, uplne bez problemov, nemam problem sa zivit sam, aktualne, ale zatial nemam potrebu sa stahovat do bytu a rujnovat prijem uverom, jasne, caka ma to, viem o tom a ratam ze v dohladnej dobe to bude musiet prist, mam 27, zachvilu 28, no co poznam ludi v mojom okoli tak velmi mala cast mladych sa pustila do uveru, z tych par co poznam uz sa viac z nich popalilo, vztah nevysiel, penazne katastrofa, nemam zly prijem, no som opatrny zatial, nemam pocit ze uz zien je to neaky defekt :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

loveparademan: Ak je taká situácia taká ako píšeš, tak určite si nájdeš ženu, ktorá na to pristúpi. Tiež sa však môže stať to, že nejakej to môže vadiť. Samozrejme, nie je to úplne "ideálny" prípad, ale tak čo je ideálne - nič. Každopádne, nevšímaj si reči istých fanatikov, ktorí melú nezmysly a silou mocou ťa ženú do nejakého konania, ktoré nemá logiku.

Určite však vyrieš, ak na to máš možnosti, to oddelenie, aby to boli akoby dve samostatné bytové jednotky.

Ešte na margo, môj kamoš napr. ide bývať s frajerkou do veľkého domu s jej matkou. Sú rôzne situácie a kto nemusí, načo by sa zadlžoval.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

baldorex napísal:Pred 40 rokmi nebola iná možnosť ako bývať s rodičmi, lebo na byt sa čakalo aj 20 rokov, niekedy sa človek ani nedočkal (pokiaľ nebol v strane).
Mozno na prelome 50-60. rokov to tak bolo, ze bytov bolo nedostatok, kvoli tomu, ze sa krajina este spamatavala z nasledkov vojny, ekonomickych dosledkov vedenia KSČ a zacinala populacna explozia. Ale od 70. rokov sa strane pomerne ucinne podarilo riesit tuto otazku byvania. Zacala sa mohutna vystavba panelakov po celom Ceskoslovensku. To bola jedna z mala pozitivnych veci na tom rezime. A hypoteky sice neexistovali, ale existovali bezurocne pozicky od statu, ktore casto vyuzivali mladi ludia, ked dostali byt a potrebovali peniaze na zariadenie. Cakalo sa na banany, pomarance, niekedy na toaletak, par rokov sa cacalo na auto, ale bytov bolo v tom case dostatok. Vobec nie je pravda, ze si musel byt v strane, aby si byt dostal, teda pokial si nepozadoval velkometrazny byt v historickej budove v Prahe 1.

Podla mna sa tu miesa viacero problemov:
1. Vplyv urbanizacie. Po 2.sv.vojne zilo vacsina obyvatelov na vidieku a v domoch. Dnes zije vacsina ludi v mestach. Je teda prirodzene, ze sa to odraza aj v nasom mysleni a socialnych normach. Automaticky to ale neznamena, ze ludia zijuci na vidieku a vo viacgeneracnych domoch uz neexistuju. Len su teraz v mensine. A ano, maju nevyhodu, hlavne ak si hladaju partnerku / partnera, ktory nie je z dediny.

2. Rozne dovody na to, preco niekto byva s rodicmi. (byvanie s tazko chorym rodicom a nasledne dedenie nehnutelnosti)

3. Mamahotel by nebol taky problem, keby sa zasahy mamy alebo svokry odohravali len v tejto zone "spinaveho pradla a prania". No je uplne bezne, ze ked je ten rodic doma vo svojom dome alebo byte, tak sa bude miesat do zivota svojho dietata aj v inych aspektoch. Podla mna sa prave tohto zeny obavaju (a nielen zeny), ze svokra bude mat vplyv na ich partnera alebo priamo bude diktovat aj tej zene, ako by mala zit a spravat sa.

4. Nikto z vas este nespomenul to, ze mat blizko rodica alebo rodicov moze byt aj velka vyhoda. Napriklad, ked budete mat deti...

Uplne milujem ten typ starsich ludi, ktori ziju v presne takomto statom pridelenom byte (za byvaleho rezimu). Idealne este zdedili 1-2 podobne byty. Idu im kazdy mesiac nemale peniaze z prenajmov. Nikdy sa nemuseli zadlzovat. Poberaju dochodok, ale zaroven este sa aj drzia na nejakom dobrom mieste, pripadne hned na niekolkych. Ale maju plnu hubu kecov o tom, ze dnesni mladi ludia su lenivi a neschopni, lebo po 25ke este stale byvaju s rodicmi / rodicom a ake to je strasne a nenormalne, lebo oni v tom veku uz byvali "vo svojom".
ONdr3j
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ONdr3j »

loveparademan napísal: Čo keby jeden z vašich rodičov alebo obaja prišli do štádia vo svojom živote, kde by vyžadovali dennodennú opateru? Poslali by ste ich do domova dôchodcov? Zaplatili by ste im penzión? Snažili by ste sa ich pohadzovať ako horúci zemiak medzi súrodencami? :D
na toto viem odpovedat. otec je 14 rokov po mozgovej porazke, 12 rokov sa onho staram (spolu s mamou) a ti poviem ze NEMAM moznost mat vlastny byt, a ani si to neviem predstavit byvat vo svojom vlastnom ked mama odide do roboty (robi na 3 smeny, denka, celodenka, nocna) bolo by mi blbe ist na noc prespat k rodicom a pod, nevravim ze by som uz konecne nebyval sam (mam 32) ale neviem si to predstavit, jedine ak by som mal byt hned vedla nich a je tu aj otazka financna, ja som cca 8 rokov na pol. inv. dochodku, 10 rokov som opatroval otca oficialne ale po tom co mi pred 2 rokmi vypocitali opatrovatelsky na 24€ tak v navale zlosti som to skoncil (isiel som zo cca 70€ na tych 24€), teraz to robim zadarmo, teraz sa zmenia zakony a podla mojich vypoctov by to malo byt okolo 100ky, tak rozmyslam ze sa vratim, takze aj keby teraz nebodaj otec zomrel (uzdravit sa uz neuzdravi) tak ja aj tak nemam peniaze na to aby som si co i len prenajal byt (co chcete s 138€ dochodkom) a to nebudem vobec spominat hypoteku, tam sa na mna len pozeraju ako na debila, viem ze moj (nas) pripad je specificky ale taka je u mna realita, dufam ze sa do nej nedostanete a bud rad ze riesis len taky problem a nie moj
a co sa tyka teba, tak ja na tvojom mieste ostal doma, pokial sa staras +- sam o seba (varis, peries, upratujes si a pod) a ako pises ze mas vlastny vchod tak by som tam ostal a neplatil zbytocne za pod/najom/hypoteku, ked si to zeny myslia tak ich problem nie tvoj, skor ci neskor si najdes taku co to pochopi ale je to na tebe, ak sa chces odstahovat tak sa odstahuj, alebo sa s mamou dohodnite ze predate dom, peniaze si rozdelte (alebo nech ti ich pozicia) a kazdy si kupi vlastny byt/dom, samozrejme mensi
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Je diametrálne odlišné bývať s mamičkou, ktorá ti poskytuje komfort vs starať sa o človeka odkázaného na pomoc. O tom sa snáď netreba baviť.
ONdr3j
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ONdr3j »

no hej ale ta mamicka mi ten komfort aj poskytuje :D :D nevravim ze nepomaham ale ja nevarim (neviem varit, nebol dovod sa to naucit) ale priznavam keby otec bol zdravy tak som davno prec ale je rozdiel byvat v 3i panelaku a v RD, hlavne ked ma vlastny vchod, ako som pisal ja by som tam ostal, ak tam nie su ine dovody napr: ziarly na novu priatelku, stara sa do teba a pod tak by som tam ostal
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ono je to vysoko individualne, zit s rodicmi v takom veku v dvojizbaku je jedna vec a zit s rodicmi na dedine v dvojpodlaznom dome s rozlohou 200m2 je vec druha, my sa ani nestretneme moc, stravujem sa prevazne mimo domu kedze robim aj pocas vikendov a volno mam v tyzdni, mam mi ale perie to je pravda
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa loveparademan »

Debata sa rozprúdila dnes aj v našej famílií, vyjadrili sa aj susedia :D

Čo som odpozoroval:
1. Staršia generácia 50+ sa vyjadruje k takejto situácií skôr neutrálne, respektíve ženy to nepovažujú za nejaký defekt na atraktivite dotyčného, skôr dom oproti bytu
považujú za devízu aj napriek prítomnosti matky. Negatívne sa vyjadrujú na adresu dnešných sekulárnych mladých žien a žien v strednom veku, hlavne tie ktoré vyrastali
v mestách, vyjadrujú sa na ich adresu ako k zlatokopkám ktoré si netreba hľadať, ktoré nestoja za to ak chlapa odmietnu z takého dôvodu ako bývanie z rodičmi, ale
uznali, že chlap pokiaľ žije zneužíva mamahotel, je nesúci a využíva dobro rodičov, je chudák.

2. Čo sa týka vekovej skupiny 20-35, všetci žijúci v bytoch v mestách, väčšina mala problém racionálne pochopiť dôvod preferencie rodinného domu na dedine pred
životom v krajskom meste. Ako protiargumenty používali: väčšiu dostupnosť služieb, kratšia cesta do práce, zvýšený počet sociálnych interakcií, párty život, súkromie
s partnerom, nikto normálny nechce žiť s rodičmi a pod. Skoro všetky ženy v tejto skupine sa vyjadrili že by chlapa žijúceho po 30tke ktorý nemá samostatné bývanie
nechceli a mali by nejaké tušenie, že niečo s ním nie je úplne v poriadku, vraj sa vo väčšine prípadov tento intuítívny vnem aj potvrdí.

Starší z okolia teda radia, podobné typy žien ani nehľadať :D Dosť by ma ale zaujímalo na akú sociálnu skupinu žien by bolo vhodné sa zamerať ak u mainstreamovej mestskej sekulárnej ženy moja situácia jednoznačne na príťažlivosti nepridáva, ale ak sám som kultúrny kresťan - ateista, vychovaný v bigotnom katolíckom prostredí ale počas dospievania som prešiel k názorom vedeckého ateizmu, konzervatívne prostredie sa samozrejme podpísalo na mojom svetonázore, ale taktiež vyhľadávanie katolíckych alebo inak silno veriacich mladých žien ktorý by mali s danou témou zdá sa oveľa menší problém, nie je pochuti mojej osobnosti.

Každopádne čoraz rapídnejšia societálna zmena slovenskej spoločnosti je pre mňa sama o sebe, fascinujúca. Tak isto aj názorová polarizácia.
baldorex
Addict
Addict

Hahaha :)

K bodu 2 - skôr ty nevieš pochopiť ich racionálne dôvody pre život v meste :)
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Nemyslím že je to o chápaní, je to skôr o výbere. Btw do mesta to mám 15 min. pešo.
baldorex
Addict
Addict

A o čom inom to je.
Jeden preferuje život v meste, druhý dedinu.
Ich racionálne dôvody na život v meste sú pre teba nedôležité, oni zase nepochopia tvoje racionálne dôvody na život v dome na dedine. Čiže o čom inom to je ako chápaní...
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Prečo by som potom nevedel pochopiť “ich racionálne dôvody pre život v meste“ ?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

loveparademan napísal:Dosť by ma ale zaujímalo na akú sociálnu skupinu žien by bolo vhodné sa zamerať
no neni to jasne z tvojho prispevku? predsa na zeny 50+
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

aacid napísal: no neni to jasne z tvojho prispevku? predsa na zeny 50+
Hehehe :-)
Kľudne upresním, určite nie nikoho staršieho ako 25 rokov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je to velmi jednoduche, ty mas proste len vacsie naroky na svoju potencionalnu partnerku. to neznamena ze ju mas hladat niekde inde, ze niekde zrazu najdes kruzok pre zeny ktorym nevadi zit so svokrou, proste len musis skusat. kazdy si najde partnerku ktora mu vyhovuje, niekomu to trva dlhsie, niekomu kratsie, vacsinou zalezi primarne od tvojich narokov.

mas dve moznosti, bud znizis svoje naroky alebo budes dlhsie hladat.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Ale ty vo svojej debate sklbujes rozne veci. Zivot v meste x zivot na dedine; zivot v dome x zivot v byte; zivot sam x s rodicmi.

Takze postupne.
Mesto x dedina je o preferenciach. Niekto ma rad ticho, niekto ruch mesta. Nesudim

Dom x byt. Opat preferencie. O dom sa treba ovela viac starat, byty su zasa mensie zvacsa. Najst dom v meste je nelahka uloha. Opat nesudim.

S rodicmi x sam. To uz nie je o preferenciach, lenze ty si si automaticky spojil to, ze zivot v dome musi byt s rodicmi. Co nie je pravda, len tebe sa to hodi do diskusie.
Asi najlepsi argument je, ze si skus predstavit, ze by si ty isiel byvat k frajerke a jej rodicom. Isiel by si? Asi nie. Ale ty od tvojej nastavajuces chces aby dosla ku vam a zakysla s tebou.
Mal som skusenost, kde ex frajerka byvala v dome, ktory bol vnutri rozdeleny na dva samostatne byty. A stari sa furt montovali na druhom poschodi, bolo to neskutocne otravne. Ked to chces pocut na sedlaka, clovek si ani poriadne zatrtkat nemohol lebo myslel na to, ze ho je pocut. A naco mi je take byvanie kde musim do vankusa pri jebacke kricat? Na hovno. A presne to ti povie kazda sudna zena, akurat tu vsetci chodia okolo horucej kase.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ColdRain napísal:Mesto x dedina je o preferenciach. Niekto ma rad ticho, niekto ruch mesta. Nesudim
Zial aj vela z nas, co mame radi ticho, musime byvat v meste, lebo trcat kazdy pracovny den 2-3 hodiny v kolone smer do / z BA je otrasne. A aj v meste sa da najst ticho, pokial zrovna nemas okna bytu hned pri 6 prudovej ceste...
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

ColdRain napísal:Ale ty od tvojej nastavajuces chces aby dosla ku vam a zakysla s tebou.
Nemyslím to nutne tak že musí bývať s matkou v dome. Optimálne by to bolo tak že neskôr ísť bývať niekde spolu alebo zabezpečiť bývanie pre matku a žiť v dome. Jedná sa mi hlavne o to, že ako turnoff to bývanie s matkou môže pôsobiť už hneď od začiatku, pri nadväzovaní známosti, a kvôli tomuto to môže tam aj skončiť x krát, kvoli jednej nepodstatnej hovadine.
Napísať odpoveď