Sprievodca vo vlaku a jeho právomoci.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Sprievodca vo vlaku a jeho právomoci.

Príspevok od používateľa loveparademan »

Zdar, je sprievodca vo vlaku, spoločnosti ŽSSK, oprávnený žiadať od vás občiansky v prípade že nemáte lístok? Takisto keď sa pýtate na jeho meno alebo meno nadriadeného, je oprávnený vám neodpovedať?
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Sprievodca vo vlaku a jeho právomoci.

Príspevok od používateľa beardie »

co hovoria predpisy ZSSK?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nie, sprievodcovi vo vlaku nie si nútený ukázovať svoj OP, pretože to nie je verejný činiteľ, ale 3. osoba.

Zároveň si myslím, že aj on má právo ti neodpovedať na tvoju otázku na jeho meno alebo meno jeho nadriadeného, keďže je to zamestnanec ako každý iný a nie policajt.

Situácia by však bola úplne iná, ak by ťa takto zastavila železničná polícia, to už by si ich pokyny mal poslúchnuť, ak by si nechcel byť odvedený na stanicu...

Tu je bližšie info k podobnému prípadu v autobuse a vyjadrenie od právnika Martina Fedora - REVÍZOR A KONTROLA DOKLADOV TOTOŽNOSTI.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Díky za info, no stalo sa mi to že som nemal lístok a musel som nastúpiť už do vlaku. Pri kontrole lístka som povedal že lístok nemám, a nemal som ani cash na zaplatenie celého lístka.
Kartou som zaplatiť nemohol. Súhlasil som so zaplatením pokuty na čo mi revízor odpovedal že mi musí zobrať môj občiansky preukaz ktorý mi vráti až v cieľovej stanici, a taktiež že ho potrebuje na vystavenie pokuty u sprievodcu vlaku. Revízor neskôr prišiel s tým že sa rozhodol že pokutu mi nakoniec nedá lebo som vraj ešte príliš mladý :D (24 rokov, bral som to tak že sa jej nepodarilo nájsť sprievodcu alebo prístroj na vystavenie pokuty). Žiadal som teda občiansky späť, ktorý mi revízor odovzdal zhruba v polceste do cieľovej stanice a odišiel. Neskôr som sa pýtal pani za prepážkou či je revízor oprávnený mi zadržať občiansky preukaz v prípade že nemám cestovný lístok, a revízor mi ide napísať pokutu, odpovedala že áno. Tak teraz by ma fakt zaujímalo či vôbec a ak hej, aké práva a predpisy boli porušené.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak to bola tvoja hlúposť, že si mu svoj OP dal :) Ak by si to odmietol, nemohol by ti na to povedať ani slovo. Stačilo by mu len nadiktovať svoje osobné údaje a bolo by to vybavené.
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Pilifo napísal:Tak to bola tvoja hlúposť, že si mu svoj OP dal :) Ak by si to odmietol, nemohol by ti na to povedať ani slovo. Stačilo by mu len nadiktovať svoje osobné údaje a bolo by to vybavené.
Moja hlúposť to možno bola ale predpis porušil on, keďže na otázku či je nutné aby som mu dal občiansky odpovedal že áno.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Treba počítať s tým, že obyčajní revízori neovládajú zákony, resp. si ich môžu interpretovať vo svoj prospech.

Ak cestujúci nenamieta, nemajú dôvod meniť svoj postup. Vždy je pre nich výhodnejšie najprv požadovať OP pre overenie totožnosti ako len to, aby im cestujúci nadiktoval svoje osobné údaje, keďže vtedy môže klamať. On predpis neporušil, on ťa o ten OP pravdepodobne len požiadal, nepožadoval ho. Ako som už spomenul, ak by si mu ho nedal, nemohol by ti na to povedať krivé slovo.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Ziadne prava ani predpisy neboli porusene. Zo zakona nemas povinnost mu ukazovat ani davat OP, on tiez nema opravnene ho pozadovat. Ale pytat si OP nie je zakazane, ked mu ho das, dal si mu ho dobrovolne.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

A potom si ho pravdepodobne porušil aj ty.
224/2006 Z.z.
§ 14 Priestupky
(1) Priestupku podľa tohto zákona sa dopustí ten, kto
k) odovzdá občiansky preukaz ako predmet záložného práva alebo ho odovzdá pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

Ok. Takže uzavrel by som to s tým že to bola moja nešikovnosť, že som mu občiansky dal, nakoľko vôbec som nevedel či mu občiansky podľa zákona občiansky musím dať,
navzdory jeho tvrdeniu, že ak mu nedám občiansky tak ma môže vyhodiť z vlaku. Predpokladám, že by som neuspel ani s akoukoľvek sťažnosťou na dotyčného v tejto veci.
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

Zároveň ty porušuješ vyhlášku ustanovenú danou spoločnosťou, ktorou prave cestuješ, lebo nemáš cestovný lístok. Ako ti potom vypíše pokutu ak mu nedáš žiadne informácie o tvojej osobe?

Videl by som to teda tak, že by si vytiahol OP a začal mu diktovať svoje meno, priezvisko, atď. A ďalší postup, v prípade tvojej neochoty spolupracovať s(o) revízorom/sprievodcom je, že rev./sprievodca zavolá policajnú hliadku a tej už budeš musieť OP predložiť. Tak či onak, systém neobabreš (pokiaľ nie si vo vyššej politike samozrejme).
loveparademan
Medium Expert
Medium Expert

rebuss napísal:Zároveň ty porušuješ vyhlášku ustanovenú danou spoločnosťou, ktorou prave cestuješ, lebo nemáš cestovný lístok. Ako ti potom vypíše pokutu ak mu nedáš žiadne informácie o tvojej osobe?

Videl by som to teda tak, že by si vytiahol OP a začal mu diktovať svoje meno, priezvisko, atď. A ďalší postup, v prípade tvojej neochoty spolupracovať s(o) revízorom/sprievodcom je, že rev./sprievodca zavolá policajnú hliadku a tej už budeš musieť OP predložiť. Tak či onak, systém neobabreš (pokiaľ nie si vo vyššej politike samozrejme).
Ono to bolo tak že on najprv išiel zavolať sprievodcu ktorí mi mal vystaviť pokutu z ktorou som súhlasil, občiansky ešte nepýtal, stále som ho mal pri sebe. Potom sa vrátil do kupé a povedal mi že pokiaľ vo vlaku cestujem bez lístka musím mu dať môj občiansky a to až do cieľovej stanice v ktorej vystupujem, lebo ma môže vyhodiť z vlaku, a až potom keď ho mal mi povedal že ho potrebuje na to aby mi mohol napísať pokutu. To že mohol zavolať policajnú hliadku chápem, aj to že by som im musel predložiť OP. Mohol by však hliadku zavolať kvôli tomu že mu nechcem dať OP?

Nemám problém si priznať chybu, svoju sprostosť že som dotyčnému občiansky dal. Išiel som vtedy na skúšku a nechcel som riskovať že ma z vlaku vyhodí tak radšej som mu dal občiansky. Taktiež som dovtedy vôbec neriešil kto podľa zákona môže odo mňa občiansky žiadať, kľudne beriem na seba že je to revízorova šikovnosť že sa mu odo mňa občiansky podarilo získať.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

rebuss: Na vypísanie pokuty nepotrebuje sprievodca vedieť tvoje osobné údaje. V podstate je to tak aj v prepravnom poriadku ZSSK.
Pokutu môžeš zaplatiť aj bez toho aby vedeli tvoje meno. Je to len nejaký ústrižok, papier znesie všetko.
rebuss
Star
Star

Príspevok od používateľa rebuss »

loveparademan napísal:Mohol by však hliadku zavolať kvôli tomu že mu nechcem dať OP?
To by nemohol, a aj keby tak spravil, tak by nedosiahol nič. Ako už bolo poukázané on nie je verejný činiteľ, takže nie je poverený na to aby od teba požadoval OP. To bude asi len ich (aj ľudí) nevedomosť.

Ja som narážal s tým OP na tú pokutu, ale keď vravíš, že ti ju už dal pred tým, tak by som to označil za nesprávne konanie.

94jakub: Pri mojej poslednej pokute vo vlaku ZSSK si požadoval sprievodca OP, tak som mu ho dal v tom duchu, že ho potrebuje na zapísanie údajov pre tú pokutu.. (Išlo však o pokutu v hodnote okolo 30€, kde keď nemá dotyčný lístok tak sprievodca ti lístok vydá, ale s prirážkou - u mňa to bolo 3€, a akože napomenutím. Ja som pri sebe nemal žiadnu hotovosť, takže som žiaden lístok zaplatiť nemohol, a sadzba išla hore - to už išlo asi na adresu domov.)

Čo v takom prípade? Lebo pokutu dajme tomu do 10e vieš zaplatiť. Ale pri vyšších sadzbách, kde z tvojej strany nie je možná platba na mieste, tak mu musíš poskytnúť nejaké údaje, aby ti to následne poslal na adresu. Čo znamená, že mu, v tom lepšom prípade, kde sa chceš vyhnúť zbytočnému naťahovaniu času, predložíš OP, alebo budeš viesť dialóg s človekom s ktovieakými nervami.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

V podstate súhlasím a chápem, čo chceš povedať. Akurát asi miešaš dve veci, Občiansky preukaz a osobné údaje.
V téme o MHD a revízoroch je okolo tohto popísané celkom dosť.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pokial viem, tak v zeleznicnej preprave u nas je bezna prax, ze ked nemas listok, nespolupracujes, ale zaroven si slusny, tak ta sprievodca "vyhodi" z vlaku na najbliznej stanici a zaobide sa to aj bez nejakej pokuty. Pripadne ti akoze slusnejsi, si proste listok dokupia od sprievodcu, ked ich prichyti, ze idu nacierno.
Kamarat, ktory obcas ide na trase Budapest - Praha si naschval v Budapesti takto kupuje listok iba po Nove Zamky, lebo vie, ze ak ho sprievodca po Novych Zamkoch nacape bez listky, tak to najhorsie, co mu moze spravit, je to, ze ho "vyhodi" z vlaku (poziada ho, aby vystupil ked vlak zastane na najblizsej stanici). Najblizsia stanica po NZ je Bratislava. Kamarat byva v BA.
:mrgreen:

No v MHD v BA ta obkolesia hlavohrude a nedovolia ti vystupit. Ked vidia, ze nie si bezdomovec alebo nejaky narkoman, tak ta tam budu drzat a pokial im neukazes obciansky, tak zavolaju policajnu hliadku, ktora im tvoj obciansky aj tak da.

Mimochodom, ty si mal dnes nejaky zly den? To ten piatok 13.? :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: No v MHD v BA ta obkolesia hlavohrude a nedovolia ti vystupit. Ked vidia, ze nie si bezdomovec alebo nejaky narkoman, tak ta tam budu drzat a pokial im neukazes obciansky, tak zavolaju policajnu hliadku, ktora im tvoj obciansky aj tak da.
Policajt má právo od teba požadovať OP, ale nemá právo podávať tvoje osobné údaje 3. osobe, ktorou je v tomto prípade revízor. Ak by to chcel spraviť, upozornil by som ho, že je to protizákonné a ak to spraví, podám na neho sťažnosť. Myslím si, že by si to rýchlo rozmyslel.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Občiansky podľa mňa by si mu mal dať na vypísanie pokuty (nie nato aby ti ho bral a vracal niekedy na konečnej zastávke) To slovne povedanie mena platí tak akurát pri mestskej polícii, ktorí si vedia overiť identitu... Revízor asi ťažko zistí, či mu hovorím pravdu alebo poviem meno a adresu človeka, ktoré napr. nemám rád. Na akéto trápne "akože čítanie" z OP uverí iba idiot.

Takže občiansky mu dať nemusíš, ale on keďže si porušil podmienky je opravnený zavolať políciu, ktorá ťa počká na najbližšej zastávke a jej už budeš musieť OP ukázať, alebo sa inak legitimovať... Polícia nebude môcť im to meno povedať, to ale neznamená, že sa k nemu nedostanú... Tvoje informácie si vyžiadajú od polícii, ktorá im ich následne poskytne a budeš platiť oveľa oveľa väčšiu pokutu...

Netreba sa hrať na hrdinu, keď som som bol frajer, že idem na čierno, tak budem frajer dokonca. Občiansky dám len na opísanie údajov do pokuty a koniec... Poprípade tuším sa dá zaplatiť pokuta na mieste bez OP
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

To je síce pekné, že tomu uverí iba idiot ale občiansky preukaz ukazovať naozaj nemusíš. Musíš poskytnúť osobné údaje, v zákone o cestnej doprave je aj napísané, ktoré konkrétne to sú.
Plus platí to, čo písal Pilifo. A asi na to v tomto prípade nemá právo ani ten policajt od teba požadovať preukázanie totožnosti, kedže to už môže byť mimo jeho právomoci.

Ale s hrdinom si to vystihol.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja ked si kupujem mesacny listok do vlaku tak si ho kupujem na OP, cize sa zapise cislo OP na listok a potom sprievodca ma skontrolovat ci to cislo suhlasi s cislom na OP. No ja OP neukazujem, iba listok a vacsina sprievodcov ani OP nechce, ale uz sa stalo, ze niektori chceli.
Napísať odpoveď