Pridam aj moju osobnu skusenost s troska inym riesenim podobneho problemu. Zakladnym problemom u mna bola nutnost kopirovania filmov, serialov na usb kluc a ich nasledne prehravanie na TV. Dalej som chcel vylepsit a zrychlit stahovanie/seedovanie torrentov. Uz dlhsie mi doma funguje raspberry pi, kde som si nakonfiguroval transmission a mini dlna. Brzdou je vsak pomala sd karta a pomaly 100 mbit ethernet na raspberry. Rychlost kopirovania po lan bola len na urovni 3MB/s. Upgradol som teda raspberry pi na najnovsi model (3) a pridal som 2.5 palcovy disk. Najnovsie raspberry uz dokaze vytazit 100 mbit ethernet. To je potesujuca sprava. Stale je to ale ako pomalsie ako moja internetova pripojka (download). Aj v tomto topicu som odporucal ako vhodne riesenie HP MicroServer. Cena este nedavno atakovala 240-250 eur. Aj s touto cenovkou sa jednalo o velmi dobre zariadenie v pomere cena vykon. Medzicasom som si plne nakonfiguroval raspberry pi na moje potreby. Konkretne som nahradil Raspbian za OMV - OpenMediaVault. Hned vysvetlim dovody. Vlastne je len jeden - jednoduchost. OMV v sebe obsahuje vsetko potrebne na konfiguraciu domaceho NAS zariadenia. Nakolko sa jedna o distribuciu majucu zaklad pochadzajuci z Debianu netreba sa obavat problemov. Nakoniec, pre rpi existuje vlastny image, kde je uz vsetko pokope. Len som si doinstaloval mini dlna, trasnmission, nastavil uzivatela, naformatoval a mountol disk, vytvoril zdielane priecinky a upravil ich prava, zapol ssh, ftp a pod... Hotovo. Vsetko toto ide spravit vzdialene cez web rozhranie. Netreba ovladat prikazy, preto je konfiguracia jednoducha a lahko zvladnutelna. Cez kolegu sa mi podarilo lacno kupit pouzite 500 GB serverove disky. Nakolko to su 3.5 palcove na ich napajanie nepostacuje usb (5V). Cena externej krabice so zdrojom atakuje 25 eur. Kedze disky mam 4, tak len ich pripojenie k raspberry pi by ma stalo 100 eur. Vtedy som opat zacal rozmyslat nad MicroServerom. Medzicasom cena zakladneho modelu spadla na 160 eur. HP tento model predava uz nejaky ten piatok a zrejme zacina finalny vypredaj. Zakladna konfiguracia obsahuje nasledovne:
Procesor: Intel® Celeron® G1610T (2 core, 2.3 GHz, 2MB, 35W) Počet procesorov 1
Pamäť: 4GB (1x4GB) UDIMM, Pamäťové sloty: 2
moznost osadit 4 disky, plus dalsi sata port na MB
usb 2 + 3
slot na sd kartu na MB
2x gbit lan + 1x iLo
Zacal som studovat fora, aky OS nahodit, ako nakonfigurovat...moznosti je velmi vela. Od velmi jednoducheho nasadenia (ubuntu server), windows desktop/server az po virtualne stroje (VMware vSphere hypervisor). Ja som sa rozhodol ist velmi lahkou cestou, aspon na zaciatok. Ostal som pri OMV a rozhodol som sa nainstalovat system na SD kartu. Zivotnost SD karty neriesim nakolko OMV ma moznost zmeny nastaveni aby boli obmedzene zapisy na kartu a na druhej strane cena SD karty (staci 4-8 GB) je minimalna. Zaloha je tiez jednoducha. Staci naklonovat kartu.
Instalaciu popisem v skratke. Na usb kluc som si stihahol OMV. Image som zapisoval programom
https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ Skusal som aj
https://unetbootin.github.io/ ale vysledny image nebol v poriadku. Start MicroServera je podobny ako u bezneho PC. Je tu vsak par rozdielov. Ventilator sa prvych par sekund rozbehne na maximalne otacky a pipanie je trosku otravne. Ale inak je boot podobny tomu na co je trosku zbelny uzivatel zvyknuty. Vratane BIOSu a jeho nastaveni. Cela boot procedura, ale trva troska dhsie. Preto netreba panikarit, ze start je pomaly. Po boote sa vyberie boot device, v mojom pripade to bolo usb. Nasledne zacne instalacia OMV. Je to bezna unix/linux instalacia. Zvolit krajinu, jazyk, overenie funkcnosti eth portov, nastavenie siete. Potom uz len vybrat device kam sa ma system nainstalovat. V mojom pripade je to slot na SD kartu. Prebehne inicializacia a zacne instalacia. Cele to trva chvilku, distribucia nie je velka. Problem moze nastat pri konfiguraciu GRUBu. System zvykne GRUB nastavit na disk z ktoreho sa instaluje system, ale to je nespravne. Musi sa nastavit inak. Preto error v tejto faze nie je problem. Ak nastane, staci vybrat instalacne usb a pokracovat. GRUB sa nastavi uz spravne a v dalsich krokoch uz instlacne usb nebude potrebne. System si overi odstupnost repozitarov, postahuje updaty. Tym instalacia konci a po restarte nabehne OMV. Teraz uz staci vediet IP adresu servera (system ju vypise, alebo sa treba pozdiet do administracie routera) a prihlasit sa cez web rozhranie. Uz pred tymto krokom odpajam klavesnicu a monitor - viac uz nebudu potrebne. Toto je v skratke postup, ktory je treba absolvovat navyse oproti kupenym NAS. V nich sa uz system nachadza a vacsina uzivatelov ho menit nebude, aj ked to ide

Instalacia nie je uplne trivialna, ale taktiez to nie je nic zlozite. Pre tych co chcu mat vsetko podla seba je toto skvela moznost ako si vsetko nakonfigurovat. V buducnosti chcem urcite skusit rozbehat virtualne stroje.
Este doplnim, ze mam nahodene 4 disky. Nakolko sa jedna o priblizne 2 roky pouzivane disky. SMART hodnoty su ok, avsak jeden disk ma varovanie. Zatial ziadne kriticke hodnoty, ale riziko zlyhania tu existuje. Ocakavam teda jeho zlyhanie. Z tohto dovodu som cez OMV nastavil disky do RAID 6 pola. Vysledna hodnota je 1TB, teda polovnicna oproti celkovej kapacite. Avsak pri zlyhani az 2 diskov budem vediet zachranit data. Na porovnanie raid 5 pole by mi poskytlo o 500GB viac miesta, ale zlyhat by mohol len 1 disk. Uz teraz planujem postupny nakup vacsich diskov.
Tymto je system nastaveny a teraz uz len treba nainstalovat balicky podla potreby. Rozhodol som sa ale vyskust PLEX namiesto mini dlna. Oproti zakladnemu dlna je to ina liga. Len opisat funkcionalitu a moznosti by bolo na dlho. Preto to teraz skratim. PLEX ma tu vyhodu oproti dlna, ze zo zbierky filmov a serialov dokaze spravit prehladnu kniznicu. Po priblizne 2 tyzdnoch pouzivania este stale len zistujem ako to cele funguje.
Na zaver zhrniem vsetko podstatne:

cena zariadenia

neobmedzene moznosti konfiguracie (SW aj HW). CPU je mozne vymenit za vykonnejsie, ram doplnit az do 16GB.

4x bay, vela dalsich usb portov, sd slot

moznost osadenia low profile PCIe karty (dalsi radic pevnych diskov, dedikovana graficka karta pod...)

kvalitna konstrukcia

je to server, preto konfiguracia nie je pre uplnych zaciatocnikov

/

idle spotreba 24W, plne zatazene cpu + 4x 3.5 disk znamena odber 50W

/

dlhy boot? je to server, teda bootovat to bude len obcasne

iLO - vzdialena sprava cez oddeleny lan port, aplikacia podporuje rozne OS

iLO trial dovoluje spravu len pocas bootu a nasledne 40 sekund po starte OS - to vacsinou staci

iLO licencia stoji 20-25 eur, za tych par eur to stoji, pretoze nasledne je mozne napr bootovat cez image mountuty cez iLO aplikaciu (v mojom pripade by som nemusel vytvarat instalacne usb)
any questions