27r - Ako dalej ?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
user27
Amateur
Amateur

27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa user27 »

Zdravim,

Neviem ci to je spravne forum, ale potreboval by som sa poradit o mojej situacii. Chcel by som na "problematiku" pocut nazor z nezainteresovaneho cloveka.

Mam 27 rokov, VS vzdelanie (oblast IT). Doteraz som mal vacsiu cast mojich uspor v terminovanych vkladoch, ale zhrozil som sa ako strasne klesli urokove sadzby (z 2,5% v dobe ked som ucet zakladal na 0,25% dnes). Cena bytov medzitym vyrazne vzrastla a mam pocit, ze musim konecne nieco urobit, pretoze prichadzam o usetrene peniaze. Momentalne byvam v podnajme, za ktory platim 3000eur rocne (samostatna izba v 3izb byte, kde byva okrem mna este jeden clovek). Som po 4 rocnom vztahu, na nejake skore zalozenie rodiny to nevidim. Nevidim to ani na nejake spolocne branie hypoteky s potencialnou novou partnerkou.

Moje financna situacia je nasledovna:

- mesacny prijem cca 1750 eur (byva to vacsinou viac - odmeny, kompenzacie, ale berme triezvo tuto hodotu ako smerodajnu)
- uspory:
- terminovany ucet 37000 eur
- akcie cca hodnote 3600 eur (akcie iba 1 spolocnosti; dostal prilozitost vyhodne ich kupit a dostal som "zadarmo" isty pocet akcii; berme to nieco ako firemny benefit)
- stavebne sporenie cca 1500 eur - mesacne tam ale uz neprispievam
- stav osobneho uctu cca 14000 eur

Nie som nejaky extra setrilek, ale myslim, ze v priemere viem usetrit cca 1000 eur mesacne.
Investujem momentalne iba "do seba" - hlavne cestovania a vzdelavanie sa v mojom obore. V blizkej dobre sa chystam napr. na mesiac do Azie.

Chcem sa spytat nezainteresovanych - co by ste mi poradili v mojej situacii ? Ako dalej ? Mam sa zacat obzerat po byte, alebo radsej moje zdroje investovat. Kupy byty v Bratislave sa trochu bojim, tie ceny mi prijdu sialene. A potom je tu este ten pocit viazania sa, kdezto teraz som v podnajme docela flexibilny. Nie, ze by som sa chystal pracovat niekam do zahranicia, to si asi momentalne predstavit neviem...ale clovek nikdy nevie :) hlavne ked nemam zavazky -manzelku, deti...

Nechcem a nehladam aby niekto rozhodol za mna, konecne rozhodnutie je iba na mna. Hladam nazor anonymneho nezainteresovaneho cloveka. Diks :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: 27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa javatar »

V prvom rade - pekne uspory.
V druhom rade - nehnutelnost je investicia ktora sa oplaca z dlhodobeho hladiska, cize cim skor investujes, tym viac budes z toho cerpat. Alebo viac stratis ak to krachne (ziadna investicia nie je bez rizika).
V tretom rade - byt sa da vzdy prenajat. Ja som svoj kupoval 4 a pol roka dozadu, uz 2 a pol roka som v zahranici, hypoteka sa splaca sama.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Aj keby si nemienil zostať v Bratislave, bývať celú dobu len po nájmoch bez akejkoľvek istoty nie je najšťastnejšie riešenie, si myslím. Ak máš také pekné prijmy aj úspory, kľudne choď do nejakej hypotéky. Ak kúpiš väčší 3i byt, stále môžeš 1-2 izby prenajímať ďalej, ak by si nestíhal splácať hypotéku... a až nájdeš tú pravú, budeš mať už zabezpečené bývanie aj pre rodinu. A ak by si sa rozhodol ísť pracovať inde, byt môžeš naďalej prenajímať (bude sa aspoň splácať hypotéka) alebo ho jednoducho predáš, ak sa budeš chcieť usadiť na inom mieste.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

V prvom rade, oženme sa. :smt006 :smt049 :lol:

A podla mna by bolo rozumne, keby si si teraz kupil taky mensi byt okolo 30-50m2. Treba vybrat nieco s dobrou dispoziciou a hlavne pri nejakom dopravnom uzle, idealne pri elektrickovej zastavke. Pozeraj nove mesto, ruzinov, zaciatok race a petrzalky. Tie okrajove stvrte nepozeraj. Zatial ten byt budes pouzivat ty a v pripade potreby by si ho nemal problem okamzite prenajat. Podla mna by bolo fajn, keby si si zaroven splatku hypoteky nastavil na nejakych +-400 euro, aby ti to potom pripadny prenajom vykryl aj s nakladmi. Pripadne mozes potom ten byt aj predat, ale podla mna je vyhodnejsie si byt v dobrej polohe nechat. Mozno ho za 20 rokov das svojmu decku alebo ho predas potom so super ziskom a zatial z neho budes mat prijem z najmu.

Ach jaj, mal som sa radsej venovat programovaniu. :shock:
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja by som na tvojom mieste kúpil byt, 3-4 izbový vhodný do budúcna na založenie rodiny.

Do času kým si nájdeš partnerku, by som zobral spolubývajúceho.

Zdanlivo by si bol na tom rovnako ako teraz že? Avšak s tým rozdielom, že teraz by si neplatil nájom, ale platil by si svoj byt a ďalší človek by ti na to prispieval.

Po nájdení partnerky nemusíš hľadať nové bývanie....
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

presne ako pise brm a baldorex. uspory mas velmi slusne, ale nebuchni ich ako akontaciu na byt cele. kup kludne aj 4i byt, na hypo ti v pohodicke vyda, zober 1-2 ludi do najmu (nejakych kamosov) a ked pride ta prava mate byvanie zabezpecene (len aby neprisla iba kvoli tomu :D )
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Pri tych usporach sa mi rozum zastavil s ohladom na to, ake mam prijmy, a takmer ziadne uspory. Jednak nie som sporivy typ, a realne si neviem predstavit mesacne zit zo 750 EUR (aj ako single chalan) - vychadzam z tvojho prijmu a prispevku, ze mesacne vies usetrit 1000 EUR, ale klobuk dole. Na tvojom mieste by som tu hotovost urcite nevrazal do nehnutelnosti. Bud by som isiel do akcii alebo do drahokamov/zlata. Na druhu stranu by som asi znizil to mesacne sporenie a investoval do hypoteky. S ohladom na to, ake su ceny najmov v BA a aka je vyska hypoteky, budes este aj v pluse, resp. minimalne mozes byt na nule. Vyhodou je, ze vzdy budes mat nejaku nehnutelnost, kt. neskor mozes predat, mozes v nej byvat, resp. ju po tebe zdedia v buducnosti tvoje deti.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no ja som to nechcel napisat ako prvy, ale tiez mam 27 a uspory v cudu aj ked splacam uz treti rok hypo :D ale tak mohlo to byt nejake dedenie a pod. a vlastne do toho nas nic nie je.
user27
Amateur
Amateur

Dakujem za reakcie,

Ak by som sa rozhodol kupit byt, tak som asi skor za 2izbak kde by som byval sam, popripade 3 izbak s max 1 clovekom. Preferoval by som ale skor ten 2izbak, ktory by som vedel skorej splatit. Ale s tou myslienkou 3 izbaku a jedneho cloveka ste ma trosku nahlodali. Je to ale dost loteria akeho cloveka si do bytu pustis... Momentalne co byvam, tak spolubyvajuci ma niekedy dost "nasiera" svojim konanim, aj sa mu snazim vysvetlit a komunikovat ale niekedy to je ako s deckom :) Dalsia vec, ze sme asi prilis odlisny typ ludi.

p4ra:
Nehovorim, ze kazdy mesiac usetrim 1000 eur :) Nikdy som si nejak nekalkuloval, kolko mesacne minam ani veci podobne, pripadne sa snazil nejak extra obmedzovat. No ale kazdy sme iny. Posledny rok bol v mojom zivote asi najtazsi... a cloveku sa niekedy po tazkych zivotnych situaciach upravia hodnoty.. Nie som moc orientovany na materialne veci, hoci si rad doprajem kvalitu - ak viem, ze danu vec budem vyuzivat apod. Nie som ale clovek co si kupi mobil za 600-700 eur (vela ludi z mojho okolia), hoci na to s prehladom mam. Mobil mam firemny (pausal palti zamestnavatel), tak isto laptop (internet plati zamestnavatel). V praci mame takiez ako benefit karticku multisport - kde chodis zadarmo na wellness, plavarne, lezecke steny a coja viem este...tak mozno pre to, az tak moc neminiem.

Co sa tyka tych akci, tak nad tym som prave premyslal, ze by som do toho isiel. Nejake akcie uz vlastnim, a je to prijemne ked ti pridu dividendy, ktore su pomerovo inde ako urok na terminaku.

Mas skusenosti s nakupom akcii ?

Na druhu stranu ten byt je taka "stavka na istotu", byvat budem potrebovat ale na druhu stranu tie ceny su dnes nehorazne prestrelene (hovorim najme o BA). Mozno bude idealne nejaku cast penazi investovat prave do akcii a zobrat hypo.

guess.whoo:

je to tu anonymna diskusia, nemam problem pisat otvorene. Nechcem vyvolat pocit nejakeho chvalenia sa. Nejedna sa o dedenie. Jedna sa o prostriedky nadobudnute mnou... Ale mozno to cele je aj mojou povahou. Ja som vahu penazi spoznal uz ako "nast rocny" kedy som popri skole pracoval a toto ma asi trochu formovalo. Nie ako niektory moji rozmaznani spoluziaci, ktori napr. na maturu dostali auto od rodicov. Vedel som ake to je na veci si zarobit sam, uz od mala. Za toto teraz dakujem mojim rodicom.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

chapem a mas moj obdiv..ja som sice tiez robil popri skole ale peniaze sli prave na intraky, dopravu a klasicke slasti zivota a ostal mi holy ehm :D

no so spolubyvajucimi je to vzdy 50/50 pokial nemas kamosov, ktori by sa k tebe nastahovali. na rozdiel od vacsiny uzivatelov fora mas triezvy pohlad na vec, avsak to s tym 2i bytom by som ozaj zvazil. sice budes byvat sam, budes si splacat svoje ale ak sa naozaj niekto vyskytne v tvojom zivote, s kym budes chciet ostat a mat deti tak to bude len dalsia vec, ktoru budes riesit. mozes ho sice predat alebo ho nechat na najom a ist do ineho bytu, ale mne osobne by sa to uz nechcelo riesit ked si predstavim kolko behaciek bolo s jednym bytom
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ten 3 izbový byt má výhodu aj v tom, že kým si mesiac preč v ázii, tak sa ti má kto starať o byť. Možno sa ti tam zapáči a ostaneš tam 3 mesiace. Ak by si bol sám, ten byt a výdaje by ťa nútili ísť domov, spolubývajúci to aspoň čiastočne rieši...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

pokial vies usetrit 1000 eur a nie si nejak nespokojny so svojou aktualnou situaciou, tak by som na tvojom mieste zobral hypoteku na byt a ten prenajimal. hypoteka sa bude platit sama (mozno obcasne nebudes mat mat mesiac dva najomnikov ale to pre niekoho v tvojej situacii neni kriticke) a to co mas nasetrene teraz mozes investovat (asi akcie, ale to treba mat trochu nastudovane alebo si najst brokera ktory bude investovat za teba).

ked sa rozhodnes ze potrebujes vlastne byvanie, vyhodis ludi z podnajmu a mas byt.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

user27, jasne, a ja ti to neberiem. Je super, ked si vies takto usetrit. Nechcem ti rozpisovat svoj zivot a cim vsetkym som si presiel, aky bol chvilami tazky zivot, ale to je v pohode. Hlavne, ze si sa zariadil a postavil na vlastne nohy. Ja som iny, ako ty, ale to je v poriadku, nemozeme byt vsetci rovnaki. Co sa tyka nakupu akcii, tak potrebujes nejakeho brookera, ak mas zaujem kupovat od firiem, kde to ma aj zmysel. Nejakych konkretnych ti neporadim, ale som si isty, keby trosku po-Google-is, tak nieco najdes.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja skor nerozumiem ako niekto kto slusne zaraba a ma pekne uspory je spokojny v prenajme v jednej izbe-takto totiz bezne ziju vecsinou socialne pripady. Pises ze si sporovlivy ale pritom mesacne vyhodis 250€ oknom. Na tvojom mieste by som hned bral hypoteku na mensi 1-2izbovy byt, to sukromie je na nezaplatenie a aj ako investicia je to fajn. Nie je nic horsie ako drzat v hotovosti tolko penazi. Mozes investovat do akcii ale musis vediet co robis a mat na to aj trochu povahu /trading/.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Radil som ti mensi byt pre seba v dobrej lokalite, lebo na to mas peniaze a zaroven tento byt v pripade potreby nebudes mat problem prenajat alebo predat. Mozes ho vyuzit v buducnosti pre svoje dieta alebo keby sa nieco stalo (rozvod, pre mamu / otca na dozitie?). A s tvojimi usporami by si si nemusel brat velku hypoteku, zaroven s tvojim prijmom by si ju za par rokov splatil a bude to podla mna lepsie, ako davat peniaze na najom. Je zbytocne teraz brat hypoteku na obrovsky byt za 250,000 s tym, ze v buducnosti to raz budes mat pre rodinu, ked teraz nemas ani frajerku a mas 27 rokov. Velky byt na hypoteku si potom mozete spolu zobrat s manzelkou, podla vasich potrieb. Tieto veci sa tazko dopredu planuju a je dost mozne, ze by si teraz kupil velky byt, ktory ti za 10-15 rokov z nejakeho dovodu nebude vyhovovat a bude skor na pritaz. Velke byty sa zaroven tazko prenajimaju a vacsinou si pri predaji aj dlhsie na trhu.
user27
Amateur
Amateur

Gogo956:

Ono je to takto... Po skole som byval este vyse roka u rodicov, potom sme sa s byvalou rozhodli skusit spolocny zivot v jednej domacnosti a rozhodli sme sa pre podnajom. Uvazovali sme aj o kupe bytu uz vtedy, ale potom sme sa rozhodli ze to spravime takto. Co napokom mnoho aj ulahcilo. To je asi ale na dalsiu temu :) Po rozchode prisiel do bytu spolubyvajuci, cely byt by som si sam neprenajimal... V tom case som sa uz nevedel vratit spat k rodicom, proste tadial cesta nevedie. Chcel som sa osamostatnit, zacat zit vlastny zivot. Ten nas rozchod ale nebol lahky a v tom case som nechcel robit ukvapene rozhodnutia s kupou bytu. Do toho celeho neskor prisla smrtelna choroba blizkej osoby, co ma psychycky polozilo. V tom stave akom som bol, som proste nebol schopny riesit veci ohladom vlastneho byvania. Preto to riesim az teraz, resp. ked sa vratim z mojej cesty z azie...

Ephramko,

presne tak som to nejak zamyslal, mensi dvojizbak pre seba. S tym, ze v buducnosti ak sa podari tak zobrat dalsiu hypo. Priatelku teraz mam, ale som opatrny. Kupa spolocneho byvania momentalne u mna nehrozi. Myslim, ze v dvojizbaku sa bude dat byvat v pohode aj s diatatom (docasne). A ak by sme sa dostali az k tomu dietatu, tak vtedy proste uz neni problem kupit si spolocne byvanie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ale veď pokiaľ máš len priateľku, tak nemusíš brať hypotéku spolu s ňou. Ten byt by bol písaný len na teba, ona by naň nemala žiadny nárok, až pokým by ste sa nezobrali. Ak je to rozumná ženská, tak by to mala vedieť pochopiť.

Ja to riešim podobne, akurát frajerka je ešte na VŠ, takže splácať hypotéku spolu so mnou by si nemohla dovoliť, preto jej vôbec nevadí a chápe, že nemá na ten byt zatiaľ žiadny nárok :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

user27:

Zdielam 99% tvojich postojov, je to az obdivuhodne ze v podstate som tam, kde aj ty (teda okrem tych uspor :lol: :lol: )

Anyway, ked sa umudria ceny s nehnutelnostami, tak si chcem najst nejaky pekny 2+kk a tam s priatelkou byvat. Som trosku mladsi ako ty, takze deti zatial nehrozia, ale ked to za X rokov pride, chcel by som mat aspon polovicu bytu splatenu. Potom by sa uz lahsie rozmyslalo nad druhou hypotekou a druhym (vacsim) bytom. Najomnici by ti mali pokryt splatku za mensi byt a mozes sa venovat investiciam do noveho.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

melonSVK, ja by som si však vôbec nebol istý, či sa ceny bytov prepadnú nejako extra výrazne. A ak aj áno, bude to vykompenzované horšími úrokovými sadzbami na hypotéky.

Zrovna som pozeral nejaké historické štatistiky cien bytov v ČR a Brne a veľký prepad nastal len v období krízy, odvtedy zase stúpajú. Preto by som nevsádzal na to, že ceny bytov budú o 2-3 roky nižšie. Ja mám skôr opačný pocit a spoliehať sa na to, že príde zase veľká finančná kríza podobná tej spred pár rokov, to je dosť veľký "long shot".

Průměrná cena bytu - Brno-město

Kompletní informace o vývoji cen nemovitostí v Brně a okolí, I. čtvrtletí 2016
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja si myslim, ze v najblizsich mesiacoch vyrazne klesne dopyt po bytoch kvoli opatreniam spojenymi s pridelovanim hypotek (bezne max. 80% hypoteka, prisnejsie hodnotenie ziadatela, ...). A cena je priamo umerna dopytu, takze aj ked nebude klesat, tak urcite nejak vyrazne neporastie. Teraz sa deju doslova sialenosti (banka priznala 100% hypo so splatkou 10k mesacne ziadatelovi s mesacnym prijmom 17k - ano, stalo sa to, mam to z prvej ruky). Navyse napr. v Lisni sa ide budovat niekolko novych bytovych domov, v kombinacii s nizsim dopytom by mohla byt aj cena priazniva.

Momentalne mam velmi dobre podmienky podnajmu, takze nic ma netlaci, ale tajne dufam, ze za par mesiacov uz nebudem potrebovat na slusny 2+kk tri mega :roll:
Napísať odpoveď