Win 7 blbne aj po preinštalovaní

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
foboss
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Win 7 blbne aj po preinštalovaní

Príspevok od používateľa foboss »

Ahojte. Došli mi už nápady kde by mohol byť problém a preto by som Vás poprosil o pomoc. Ale pekne od začiatku.
Jedná sa o notebook priateľky, HP ProBook 4530s, WIN7 x64, využívaný na net, filmy atď. Problémy sa začali objavovať pred pár týždňami, keď napríklad pri práci s chrome odrazu zhasla obrazovka (aj podsvietenie). Svietil len power button, hučal ventilátor, kontrolka disku nesvietila. Pomohol len reštart.
No včera sa už nepodarilo rozbehať systém z regulérneho vypnutia. OK, povedal som si nie je problém. Núdzový režim, záloha dát a šup preinštalovať win. Nič extra, čakal som, že to budem mať za chvíľu vybavené. Ale nastal problém, že aj preinštalovaný win robí problémy.
Po inštalácii nabehne prvý krát plocha, nainštaloval som akurát ovládače na graf., načo si vyžiadal reštart. Ovšem, z reštartu sa už nedostal. Zamrzne pri win logu s hláškou starting windows (disk nepracuje), tak ako aj predtým. Tak som ešte raz preinštaloval win. Disky som naformátoval (aj osobitne mimo win cez príkazový, nie len pri ištalovaní win). No opäť bez úspechu. Pri akomkoľvek vypnutí, sa už nedá znova spustiť win (max núdzový režim). Potreboval by som poradiť, ako postupovať ďalej. Mohlo odísť niečo z HW? V záruke noťas už nie je, len som niekde zapotrošil malý skrutkovač, tak som sa do jeho vnútra ešte nedostal. Google síce vyhodí rad všemožných riešení, ale dnes som nad tým strávil celý deň, bez nejakého väčšieho úspechu.
Som len bežný užívateľ pc, toto je už nad moje sily. :smt017 Nieviem kde v SW by mohol byť problém, bios som si prešiel a nič extra som si nevšimol, čo by mohlo robiť problémy.

edit: ešte doplním že som niekoľko krát preinštaloval win, niekedy sa mi podarilo naištalovať graf. ovládače a po niekoľkých pokusoch a win automatických opravách aj zapnúť systém. Ale akonáhle som inštaloval ďalší soft (raz chrome, inokedy origin...) tak zhasla obrazovka a systém už viac nenabehol.
Možno ešte základné info, win legálny, ale inštalujem ho z môjho vytvoreného bootovacieho usb.

Ďakujem za akúkoľvek pomoc.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Win 7 blbne aj po preinštalovaní

Príspevok od používateľa Arkaz »

prave instalujem rovnaky book kde bol problem ze po logu windows len cierna obrazovka. a zaroven sa prehrieval. vyciatenie chladica pomohlo no bol treba reinstall. po cerstvom windowse tiez anomalia ako u teba. dam graficke ovladace na radeon a pp restarte zostane stat na logu. skusim starsiu verziu. zatial som nato nemal moc casu chrome mi ide nainstalovat dobre. aj vsetky updaty windowsu
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ked nenabehne Win, treba otestovat dve zakladne veci, ktore sa daju lahko otestovat - RAM a disk. Pamat RAM otestujes cez program Memtest86, bud si to hodis ako bootovaci USB kluc alebo napalis ako bootovacie CD. Nechaj to bezat zo pol hodinu aspon, idealne aj hodinu. Ak ti naskoci cerveny riadok, tak je chyba v RAM, cize bude treba zohnat nove (mas mas 2 kusy, jednu vybrat, otestovat samostatne a zistit aka je chybna, kupit potom len jeden kus). Disk otestujes cez HD Tune. Ten bezi vo Windowse, je aj portable verzia, aj instalacka, da sa nainstalovat v nudzovom rezime, zapnut, pozriet vypis SMART - cerveny riadok je chyba disku. Potom dat Error scan, je tam ale zaskrnutny quick scan, ten jd k nicomu, treba to odskrtnut a pustit cely sken, ten moze bezat hodinu, dve, aj styri, podla velkosti disku. Ak naskoci cervene policko co i len jedno, je chyba v disku. Zatial sprav tieto dve veci, ak nebude chyba v ani jednom pripade, skusime patrat dalej.

Ked ale citam o zhasinani obrazovky, tak to moze byt skor problem v kombinacii doska + grafika, cize viacmenej neopravitelne. Jedine, ak by bol studeny spoj, ktory sa preletuje.
foboss
Light Star
Light Star

Najprv ďakujem za reakcie.
Arkaz, tak včera sa mi ho ešte podarilo otvoriť, vyčistil som chladenie, nebolo nejak extra zanesené... Všetky ovládače som mal zálohované len na radeonku som nejak nenašiel, tak som skúsil čo boli dostupné pre daný typ notebooku. Ak by sa niečo zmenilo so starými tak daj vedieť.

Heker, tak som vyskúšal všetko čo si mi napísal. Prebehol mi test HD Tune, všetko dopadlo dobre, nebolo ani jedno políčko červené. Potom som testoval aj ramku cez Memtest86, aj tam som dostal hlášku pass complete, no errors. Takže poškodenie hdd a ram sa môže vylúčiť.
Prílohy
1.png
2.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Zaujimave. Ani ma uz nic take nenapada, pretoze dosku+grafiku tam nemas ako otestovat, to neni ako na pc, ze vyberies, das do druheho pc a uvidis. Len ma irituje to co pisete obaja o tych ovladacoch, ze ci by nemohol byt problem tam. Teda ten Win blbne az ked sa daju ovladace ku grafike alebo blbne stale, teda aj po cistej instalacii Windowsu? Blbne aj v nudzovom rezime alebo pripadne v biose?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak ja som to doriesil tak ze dom jednoducho nenainstaloval ovladace ma radeon. ntb je pouzivany ajtak len na web takze intel staci. no je toho plny web co sa tyka tohoto problemu. akonahle nainstalujem ovladace na radeon ci najnovsie alebo z roku 2012 tak hned ostane zakusnuty po restarte na logu windows. pritom ovladace nainstaluje korektne. nerozumiem tomu. no ja mam zase probook 4540s svoj a tiez su tam dve grafiky a naposledy som kupil notebook s dual grafikou. len to blbne a aj ked hram hry zvacsa idu na intel.
heker
Redeemer
Redeemer

Podla toho co pise Arkaz, tak problem moze byt v ovladacoch v kombinacii s operacnym systemom, mozno aktualizacie Windowsu sposobili urcitu nekompatibilitu. Ak su tam dve grafiky, tak by som kludne ostal len pri Intel karte, na web a filmy ta integrovana grafika postaci.
foboss
Light Star
Light Star

Práve preto si nie som celkom istý ovládačmi, resp. že za to môžu oni. Ja som ten win už preinštaloval aspoň 10x... a vždy sa to správalo trochu ináč, preto tam nevidím nejaké vzorce, čo by mohlo blbnúť. Pokúsim sa napísať chronologicky inštalácie a problémy.

Prvý krát keď som preinštaloval, nahodil som ovládače na wifi, usb a všetky tie blbostičky bez ovládačov na graf (ešte sa mi len sťahovala na druhom noťase). Urobil som reštart a noťas sa už viac nezapol, ok vtedy som si myslel že som dobabral možno aj bootovacie usb čo som si spravil (urobil som nové), resp niečo odišlo pri inštalácii. Tak preinštalovať opäť. To už bolo neskoro večer, tak som tam hodil len ovládače na radeon (reštart ok), wifi ovládače a mozillu, aby priateľka ráno kukla aspoň fb. Ja som ho uspal na noc a ona ho ráno vypla. Na prekvapenie sa mi vtedy normálne zapol. Doobedu som nahodil viac menej všetok soft, od vlc až po office atď, posledné čo mi bolo treba bol origin, stiahol som exe, otvoril a noťas zhasol, takže reštart a nabehol až po viac násobnej automatickej oprave po tvrdom vypnutí. Keď nabehol win, povedal som si že dačo je zas doserkané, tak ešte zo zvedavosti som zas otvoril exe na origin, jasné, že zhasol... Zas preinštalovanie, opäť nahodené ovládače radeon a všetky ostatné, inštalácia softu (origin už nie), dokonca som ta hodil aj chrome. Všetko fungovalo, stiahol si nejaké aktualizácie, reštart, super ide. Prišla priateľka z roboty, dal som jej noťas zapla si fb na chrome a zas 15 minút mi hovorí, že zas zhasol. Už som ho viac neoživil, zas preinštalovanie a odvtedy sa mi viac menej už nepodarilo ho dostať do fázy funkčnosti. Takže zamrzne už pri prvom reštarte (radeon ovládače).

edit: V núdzovom neblbne, všetko ide pekne, aj chrome a soft čo sa dá spustiť v núdzovom. Btw. neviem či si dobre pamätám, ale v núdzovom sa odpája dedikovaná graf? Ide sa len na graf čo je na doske? Ok, mám teraz trošku čas, tak sa idem pohrať, vyskúšam bez ovládačov na radeon, že čo to urobí. Už si asi budem asi zapisovať, čo kedy ide a kedy zas nie :lol:

//autoeditácia príspevku (25 Feb 2017, 17:16)
btw, ak nejdem na radeonke (nedal som tam tie ovládače), ako nastavím natívne rozlíšenie (1366x768) ak v ponuke scr res. je len max 1024x768.
heker
Redeemer
Redeemer

Po tomto co pises sa priklanam k hw problemu, mozno studeny zdroj na doske, mozno len kabel k displeju, ale skor ta doska. Rozlisenie v nudzovom rezime nenastavis, pretoze nie su nacitane ovladace ku grafike Intel a ani Radeon.
foboss
Light Star
Light Star

Tak som nakoniec nainštaloval win, ale nedal som tam ovládače na radeon (+ základ soft), na prekvapenie to zatiaľ ide (nezamrzol ani pri reštarte, resp normálnom zapnutí)... No uvidíme zajtra, či sa zapne. To rozlíšenie som nemyslel v núdzovom režime, ale v regulérne spustenom wine.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zda sa mi ze radeon grafiku vies vypnut v biose. nech zbytocne nepokusa a neotravuje.
Napísať odpoveď