Jozef Tiso a Slovensky stat
Re: Jozef Tiso a Slovensky stat
sme stupili na otlak nejakemu spoluzakladatelovi matice? 
Kontrafaktuálna história v podaní Matice slovenskej
http://poleblog.sk/kontrafaktualna-hist ... lovenskej/
hughito, pekne napisane, tu stranku som nepoznal
rebus a jeho dalsi argumentacne silny prispevok
rebus a jeho dalsi argumentacne silny prispevok
V tej diskusii proti nemu názorovo stál komunista a eštebák Mičev. V jeho prípade to asi "diskvalifikujúci" faktor nebol.culter napísal:klerofasista a estebak Tkac
hughito napísal:Kontrafaktuálna história v podaní Matice slovenskej
- "Ale dnes už na základe dobových nemeckých dokumentov vieme, že Hitler by takýto vývoj určite nedopustil."
Toto znie ešte kontrafaktuálnejšie.
- "Možnou alternatívou by bola jedine okupácia a zriadenie akejsi obdoby Protektorátu Čechy a Morava."
Pointa je zrejme v tom, či lepšou? Aj z pohľadu Protektorátu Čechy a Morava, kde došlo len k "Pražskému povstání" tesne pred koncom vojny.
-AA-, ty si sa nejako vnutorne prepol a snazis sa tu vyrazom "v tej diskusii" napasovat debatu TA3 s Tkacom a Micevom, ktoru tu zatial nikto nespominal a vymyslas si, ze s Micevom a jeho estebackou minulostou nemam problem? Zasnem nad tvojimi vyjadrovacimi schopnostami. Co si este vymyslis?
Tkac je v prvom rade neschopny hlupak, ktory ulietava na obskurnych prejavoch nacionalizmu bez akehokolvek progresu v Matici. To je to, co mi vadi najviac, ked hlupak rozhoduje o 1,5 mega z nasich dani.
Tkac je v prvom rade neschopny hlupak, ktory ulietava na obskurnych prejavoch nacionalizmu bez akehokolvek progresu v Matici. To je to, co mi vadi najviac, ked hlupak rozhoduje o 1,5 mega z nasich dani.
Pointa článku ale bola v inom, a to v zavádzaní a klamoch v danom videu.Pointa je zrejme v tom, či lepšou?
Debata s Tkáčom a Mičevom bola súčasťou príspevku s filmom, o ktorom tu je reč.
Takže som rád, že podobne kriticky vidíš aj osobu riaditeľa Múzea SNP.
//autoeditácia príspevku (05 Mar 2017, 19:26)
Takže som rád, že podobne kriticky vidíš aj osobu riaditeľa Múzea SNP.
//autoeditácia príspevku (05 Mar 2017, 19:26)
Článok ponúka len svoje kontrafaktuálne alternatívy, ktoré zrejme z ideologických dôvodov vylučujú existenciu prvej Slovenskej republiky ako možné pozitívum.hughito napísal:Pointa článku ale bola v inom, a to v zavádzaní a klamoch v danom videu.
Článok evidentne vychádza z faktov a jasne sa v ňom popisuje, v čom zavádza dané video. Otázky, ktoré tu pokladáš ty, sa tam vôbec neriešia.
V konečnom dôsledku ide o to, či bola alebo nebola existencia prvého štátu lepšou alternatívou.
Z dobového hľadiska to bola fakticky jediná možnosť a to preto, lebo sa tak rozhodol Hitler. Toto rozhodnutie padlo niekedy v polovici alebo na konci januára 1939.
Zaujimave zhrnutie k teme:
https://dennikn.sk/404421/tiso-zidov-ne ... kom-state/
https://dennikn.sk/404421/tiso-zidov-ne ... kom-state/
Len z nespoplatnenej časti,
Slováci o samostatnosti vážne neuvažovali dokonca ani v predvečer vojny. A už vôbec nie dlhé stáročia predtým. Spočiatku si ani neuvedomovali, že vôbec sú Slováci, a neskôr z Uhorska odísť nechceli. Čiastočne preto, že neexistoval nik, kto by to dokázal zariadiť a čiastočne preto, že to tak necítili.
Čiže Slováci ako hlúpy zmetený národ, ktorý vlastne ani nemal prirodzenú ambíciu vlastnú každému národu - mať vlastný štát, resp. mu malo byť vlastnejšie nechcieť ho?Dnes už vieme, že neobstojí ani tvrdenie jeho obhajcov, že keby to nespravil, Slováci by ako národ zanikli. Pravdou však je, že on to s istotou vedieť nemohol.
Ešte mám rád tie teórie, že keď už ten štát z vôle Hitlera mali, nemajú si to čo vážiť, pretože by bez neho možno aj tak nezanikli. Mať takýto pohľad vyžaduje skutočne "špecifický vzťah" k národu a krajine.
O samostatnosti naozaj uvažovalo len len radikálne krídlo, aktívnejšie od jesene 1938. Spätne síce tieto myšlienky posúvali viac a viac do minulosti, ale faktom je, že samostatnosť naozaj nebola vôbec na programe dňa. Programom bola autonómia.
Mantra o zániku "národa" je úplne nezmyselná. "Zanikli" Slováci pod maďarským útlakom? "Zanikli" Česi pod útlakom nacistov v Protektoráte Čechy a Morava? Slováci by reálne zanikli potom, keby vyhrali vojnu Nemci.
Mantra o zániku "národa" je úplne nezmyselná. "Zanikli" Slováci pod maďarským útlakom? "Zanikli" Česi pod útlakom nacistov v Protektoráte Čechy a Morava? Slováci by reálne zanikli potom, keby vyhrali vojnu Nemci.
Otázka politickej priechodnosti v danom období, autonómia ako medzistupeň k samostatnosti sa radikálnou zmenou situácie stala neaktuálnou a prirodzene ju nahradila samostatnosť.hughito napísal:O samostatnosti naozaj uvažovalo len len radikálne krídlo, aktívnejšie od jesene 1938. Spätne síce tieto myšlienky posúvali viac a viac do minulosti, ale faktom je, že samostatnosť naozaj nebola vôbec na programe dňa. Programom bola autonómia.
Takže slovenskí predstavitelia mali začiatkom roku 1939 rátať a spoliehať na to, že vypukne vojna a Nemecko ju prehrá, alebo ako si to predstavuješ? Uvedomujem si, že spolu so súdruhmi považuješ národ za zbytočný a prekonaný koncept, ale skutočne neviem, prečo by niekto normálny, mal považovať niečo iné ako samostatnosť v tom období a situácii, za lepšie riešenie..hughito napísal:Mantra o zániku "národa" je úplne nezmyselná. "Zanikli" Slováci pod maďarským útlakom? "Zanikli" Česi pod útlakom nacistov v Protektoráte Čechy a Morava?
Viem, že tvrdiť to, sa ti hodí a hrá do karát, ale v 1939 sa logicky nedalo vychádzať z tejto "kontrafaktuálnej histórie", prípadne povojnovej propagandy..hughito napísal:Slováci by reálne zanikli potom, keby vyhrali vojnu Nemci.
//autoeditácia príspevku (17 Mar 2017, 0:55)
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/116 ... ote]Večera s Havranom (Myty o Slovenskom štáte a Jozef Tiso)[/quote]Prekvapivo celkom zaujímavá diskusia, predovšetkým vďaka Ivanovi Mrvovi a čiastočne, z druhej strany, aj pozvanému spisovateľovi. Dvaja mladí historici mi prišli už ideologicky indoktrinovaní spôsobom, kde pre ich hodnotové postoje, nie je priestor na vyváženejší pohľad a dobovú perspektívu - čiže tam ani nie je veľký záujem tieto fakty prinášať a veľa nového sa od nich človek nedozvie.
Len tak na okraj, jedna z prinesených kníh pre Havrana bola od predstaviteľa marxistickej Frankfurtskej školy, Theodora Adorna.
Rozsudok smrti Jozefa Tisa bol kontroverzny a bola to politicka objednavka danej doby. Dozivotie by bol v kazdom pripade dostatocny trest a vyhli by sme sa tomu, ze dnes sa z neho robi mučeník. Z mojho pohladu bol trest neprimerany /naviac povrazom/ ale vzhladom k situacii ocakavany, aj ked mnohymi politikmi kritizovany uz vtedy.
- „Svornosť národa nech je pokrstená mojou obeťou. Cítim sa byť mučeníkom Slovenského národa a protiboľševického stanoviska.“
Muheheh, to je tak babicka, co sa chcela modlit v parlamente?
Preco potom Tiszo Jószef prchol, ked chcel byt mucenikom Slovenskeho naroda? Ci to bol az plan B, ked ho chytili?

Preco potom Tiszo Jószef prchol, ked chcel byt mucenikom Slovenskeho naroda? Ci to bol az plan B, ked ho chytili?
Kde povedal, že chcel?
A protibolševické stanovisko je nanajvýš aktuálne aj dnes..
"Toľko ráz som to už povedal a teraz opätovne zdôrazňujem, že my nebojujeme proti Rusom, ale bojujeme proti boľševikom. Dnes na tomto fronte nie sú Rusi, ale boľševici. A ja s boľševikmi ani vtedy nechcem mať nič, keby ten boľševik bol Slovák a tobôž ruský boľševik." - Jozef Tiso, 1943
A protibolševické stanovisko je nanajvýš aktuálne aj dnes..
"Toľko ráz som to už povedal a teraz opätovne zdôrazňujem, že my nebojujeme proti Rusom, ale bojujeme proti boľševikom. Dnes na tomto fronte nie sú Rusi, ale boľševici. A ja s boľševikmi ani vtedy nechcem mať nič, keby ten boľševik bol Slovák a tobôž ruský boľševik." - Jozef Tiso, 1943
Tak nechcel, ale citil to tak. Dobre. Podla mna by teba konkretne niekam posunulo skor stanovisko proti vseobecnej hluposti, nema zmysel sa zatial specializovat..