Kupujem garaz, a prosim o radu
-
Jancuk
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Kupujem garaz, a prosim o radu
Zdravím,
Neviem či som príspevok zaradil do správnej témy, tak ak nie vopred sa za to ospravedlňujem. Mam takú dilemu, kupujem garáž a na tom by nebolo nič zle ale mam trochu obavu že sa na danej nehnuteľnosti pekne popálim. Jedna sa o to že pôvodná majiteľka garáže(pani ktorá ma okolo 80 rokov) darovala danú garáž rodine darovacou zmluvou. Ta rodina je ale naspäť vrátila pôvodnej majiteľke (tej ktorá im ju darovala) taktiež darovacou zmluvou. A teraz ta garáž je predávaná vlastne vnučkou danej 80-rocnej babky, na tom by tiež nebolo nič zle ale problém nastáva u toho že daná vnučka alebo teda ta babka nechcú platiť dane z kúpnej ceny. Daň musia priznať keďže garáž vlastne zmenila majiteľa len tento rok 16.2.2017. To je napísane aj priamo v LV. Na garáži nie sú žiadne ťarchy. Moja dilema je ale z tohto: Predávajúci keďže nechce platiť daň, tak ma poprosil aby sme do kúpno-predanej zmluvy uviedli cenu inú než na ktorú tu na ktorej sme sa dohodli. Ja som to vymyslel tak že v kúpnej predanej zmluve bude cena upravená a daný rozdiel sumy bude napísaný v dodatku ktorý ale nebude odovzdaný na katastri. daň síce budú platiť ale menšiu než z dohodnutej ceny. Otázka znie, ako sa na tomto môžem popáliť ? Nechcem prísť aj o garáž aj o peniaze. Nie som právnik tak ak je to náhodou niekto kto sa v pravé vyzná tak mi prosím dajte nejakú radu. Vopred ďakujem.
Neviem či som príspevok zaradil do správnej témy, tak ak nie vopred sa za to ospravedlňujem. Mam takú dilemu, kupujem garáž a na tom by nebolo nič zle ale mam trochu obavu že sa na danej nehnuteľnosti pekne popálim. Jedna sa o to že pôvodná majiteľka garáže(pani ktorá ma okolo 80 rokov) darovala danú garáž rodine darovacou zmluvou. Ta rodina je ale naspäť vrátila pôvodnej majiteľke (tej ktorá im ju darovala) taktiež darovacou zmluvou. A teraz ta garáž je predávaná vlastne vnučkou danej 80-rocnej babky, na tom by tiež nebolo nič zle ale problém nastáva u toho že daná vnučka alebo teda ta babka nechcú platiť dane z kúpnej ceny. Daň musia priznať keďže garáž vlastne zmenila majiteľa len tento rok 16.2.2017. To je napísane aj priamo v LV. Na garáži nie sú žiadne ťarchy. Moja dilema je ale z tohto: Predávajúci keďže nechce platiť daň, tak ma poprosil aby sme do kúpno-predanej zmluvy uviedli cenu inú než na ktorú tu na ktorej sme sa dohodli. Ja som to vymyslel tak že v kúpnej predanej zmluve bude cena upravená a daný rozdiel sumy bude napísaný v dodatku ktorý ale nebude odovzdaný na katastri. daň síce budú platiť ale menšiu než z dohodnutej ceny. Otázka znie, ako sa na tomto môžem popáliť ? Nechcem prísť aj o garáž aj o peniaze. Nie som právnik tak ak je to náhodou niekto kto sa v pravé vyzná tak mi prosím dajte nejakú radu. Vopred ďakujem.
-
p4ra
Redeemer
Re: Kupujem garaz, a prosim o radu
Som si isty, ze sa tu objavi mnoho expertov a odpovedi, ale ak ti mozem poradit, ser na cele forum a porad sa s odbornikmi - pravnikmi, ktori sa venuju takymto zalezitostiam a venuju sa tomu kazdy den.
Nechod do toho. Ziadne dalsie dodatky, upravena kupna cena a pod. Do 5 rokov mozes byt ty v takej istej situacii a budes cvakat. Nezabudaj, ze sa plati dan z prijmu 14% a k tomu este 19% odvod do zdravotky. Preto ludia takto vymyslaju.
Existuje tu ale jedna moznost. Troska riskantna, ale mozno to bude pre teba akceptovatelny risk. Na najblizsich 5 rokov s nimi spisat najomnu zmluvu a zaroven zmluvu o buducej zmluve. Najomne si stanovte 1eur/rok (do 500 eur/rok nie je nutne podavat DP a zdanovat tento prijem). Takto 5 rokov budes platit najom a potom o 5 rokov kupis tu danu nehnutelnost za cenu, ktoru ste teraz dohodli minus zaplatene najomne. Nezabudnite sa uz teraz dohodnut na zneni kupnej zmluvy, a dat ju do prilohy zobz. V tomto pripade by som, ale ziadal zlavu nakolko sa tebe posunie doba od kedy budes majitelom. Ako vidis je tu vela hacikov a paragrafov, takze si zaplat konzultaciu u pravnika. Autorizovanu zmluvu ale nebudes potrebovat, to by bol zbytocny luxus v pripade garaze.
Existuje tu ale jedna moznost. Troska riskantna, ale mozno to bude pre teba akceptovatelny risk. Na najblizsich 5 rokov s nimi spisat najomnu zmluvu a zaroven zmluvu o buducej zmluve. Najomne si stanovte 1eur/rok (do 500 eur/rok nie je nutne podavat DP a zdanovat tento prijem). Takto 5 rokov budes platit najom a potom o 5 rokov kupis tu danu nehnutelnost za cenu, ktoru ste teraz dohodli minus zaplatene najomne. Nezabudnite sa uz teraz dohodnut na zneni kupnej zmluvy, a dat ju do prilohy zobz. V tomto pripade by som, ale ziadal zlavu nakolko sa tebe posunie doba od kedy budes majitelom. Ako vidis je tu vela hacikov a paragrafov, takze si zaplat konzultaciu u pravnika. Autorizovanu zmluvu ale nebudes potrebovat, to by bol zbytocny luxus v pripade garaze.
-
Jancuk
Professional
Sundevil, Ta tvoja moznost je akceptovateľná ale kedže ja tu rodinu ani predajcu nepoznám tak pre mňa to je trocha riskantne. Dalsia varianta je, dát cenu v kúpne zmluve nizsiu napr. 3000 EUR a nebude tam žiaden dodatok. Ten rozdiel dám predávajúcemu na ruku. Plynie z takejto možnosti nejaké riziko ?
V pripade predaja do 5 rokov od nadobudnutia si tym znizujes vynalozene naklady o 3000. Teda ta to bude stat o 1000 eur viac.
Ak garaz stoji 13000 eur, na papier date 10000 a do 5 rokov ju predas za 13000 (teda rovnaku sumu) tak namiesto dane a odvodov vo vyske 0 eur, zaplatis 1000. Vzdy ide o rozdiel sumy za ktoru nehnutelnost kupis a nakladov (teda kupna cenu, vydokladovana rekonstrukcia, uroky uveru a pod...). V pripade darovania je to troska inaksie, preto vymyslaju. Ale mozno nemusia, aj im by sa totiz hodil pravnik, resp. danovy poradca.
Operujem, ale s tym, ze nehnutelnost mozes predat. Samozrejme taka situacia nemusi nastat. Alebo ceny nehnutelnosti klesnu a pripadny predaj bude realizovany za nizsiu sumu...5 rokov moze byt aj velmi kratka aj dlha doba.
Ak garaz stoji 13000 eur, na papier date 10000 a do 5 rokov ju predas za 13000 (teda rovnaku sumu) tak namiesto dane a odvodov vo vyske 0 eur, zaplatis 1000. Vzdy ide o rozdiel sumy za ktoru nehnutelnost kupis a nakladov (teda kupna cenu, vydokladovana rekonstrukcia, uroky uveru a pod...). V pripade darovania je to troska inaksie, preto vymyslaju. Ale mozno nemusia, aj im by sa totiz hodil pravnik, resp. danovy poradca.
Operujem, ale s tym, ze nehnutelnost mozes predat. Samozrejme taka situacia nemusi nastat. Alebo ceny nehnutelnosti klesnu a pripadny predaj bude realizovany za nizsiu sumu...5 rokov moze byt aj velmi kratka aj dlha doba.
-
Jancuk
Professional
Tak neplánujem tu garaz predavat do 5 rokov. Kedže som v tej lokalite kúpil aj byt a len minulý rok. Cize ostávam tu 5 rokov
Btw garaz kupujem za 8600. Na zmluvu napisem teda tých 3000 a rozdiel im dám na ruku. Myslis teda že tento spôsob bude právne OK ? Mam si nejako poistit aj ten rozdiel ze im to teda dam do ruk ?
Poistit sa to pravne neda. Jedine ked ti to vyplatia na ruku okamzite pred/pri podpise.
Pravne je to podvod, alebo ktovie aky paragraf.
Pravne je to podvod, alebo ktovie aky paragraf.
-
Jancuk
Professional
OK takze toto by neslo. Cize jedine ten tvoj sposob ktory podla mna zavrhnu. 
Len sa pýtam, prečo si chceš dať ten zvyšok "poistiť"? Riziko nevyplatenia zvyšnej časti nesú majitelia, nie? Oni sú v nevýhode, nakoľko by na zmluve mali iba tých 3000.Jancuk napísal:Tak neplánujem tu garaz predavat do 5 rokov. Kedže som v tej lokalite kúpil aj byt a len minulý rok. Cize ostávam tu 5 rokovBtw garaz kupujem za 8600. Na zmluvu napisem teda tých 3000 a rozdiel im dám na ruku. Myslis teda že tento spôsob bude právne OK ? Mam si nejako poistit aj ten rozdiel ze im to teda dam do ruk ?
Ale myslím si, že je to celkom bežná vec, aj pri kúpe/ predaji iných nehnuteľností (novo vybudovaných?)... či už zo strany predávajúceho alebo kupujúceho. Najmä v prípadoch, keď má kupujúci dostatočnú hotovosť
-
Jancuk
Professional
Ano to mas pravdu, na zmluve bude ina cena. A tu dostanu prevodom. Takze to bude ok.
Nejdú si ale predávajúci sami proti sebe? Veď keď na zmluve bude napísané 3000€ s tým, že garáž stojí 8600€, čo bráni kupujúcemu im dať len 3000€, zvyšok si nechať a potom žalovať predávajúceho, že napriek právoplatnej zmluve na neho neprepísal garáž?
Presne tak. Ako kupujuci nemas v zasade ziadne riziko, ked je v zmluve nizsia cena. Riziko ma pochoitelne predavajuci...mozne podozrenie z trestneho cinu kratenia dane tu, ale pochopitelne ostane. No pri platbe cash je to v zasade zanedbatelne.
Omnoho podstatnejsi je moment/sposob platenia kupnej ceny vo vztahu k podaniu navrhu na kataster.
Omnoho podstatnejsi je moment/sposob platenia kupnej ceny vo vztahu k podaniu navrhu na kataster.
-
Jancuk
Professional
Nakoniec je garáž kúpená, cena bola navýšená na 5000, ci že už to nebude také podozrivé. Predievajúci povedal že si svoju oznamovaciu povinnosť splní a odvedie daň z tej ceny ktorá je v zmluve. Tak snáď to bude v poriadku pre obe strany 
Ja by som nehnuteľnosť, ktorú predávajúci nadobudol darovacou zmluvou nekupovala. Je tam obrovské riziko, že sa darca môže domáhať vrátenia daru a súd mu v takomto prípade vyhovie.
Veľa ľudí sa na tom popálilo a prišli o peniaze i nehnuteľnosť.
A v prípade, že na zmluve uvedieš nižšiu sumu ako si zaplatil, budeš si môcť nárokovať iba na tú sumu, ktorá je uvedená v zmluve.
Veľa ľudí sa na tom popálilo a prišli o peniaze i nehnuteľnosť.
A v prípade, že na zmluve uvedieš nižšiu sumu ako si zaplatil, budeš si môcť nárokovať iba na tú sumu, ktorá je uvedená v zmluve.