Kupujem garaz, a prosim o radu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Jancuk
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kupujem garaz, a prosim o radu

Príspevok od používateľa Jancuk »

Zdravím,

Neviem či som príspevok zaradil do správnej témy, tak ak nie vopred sa za to ospravedlňujem. Mam takú dilemu, kupujem garáž a na tom by nebolo nič zle ale mam trochu obavu že sa na danej nehnuteľnosti pekne popálim. Jedna sa o to že pôvodná majiteľka garáže(pani ktorá ma okolo 80 rokov) darovala danú garáž rodine darovacou zmluvou. Ta rodina je ale naspäť vrátila pôvodnej majiteľke (tej ktorá im ju darovala) taktiež darovacou zmluvou. A teraz ta garáž je predávaná vlastne vnučkou danej 80-rocnej babky, na tom by tiež nebolo nič zle ale problém nastáva u toho že daná vnučka alebo teda ta babka nechcú platiť dane z kúpnej ceny. Daň musia priznať keďže garáž vlastne zmenila majiteľa len tento rok 16.2.2017. To je napísane aj priamo v LV. Na garáži nie sú žiadne ťarchy. Moja dilema je ale z tohto: Predávajúci keďže nechce platiť daň, tak ma poprosil aby sme do kúpno-predanej zmluvy uviedli cenu inú než na ktorú tu na ktorej sme sa dohodli. Ja som to vymyslel tak že v kúpnej predanej zmluve bude cena upravená a daný rozdiel sumy bude napísaný v dodatku ktorý ale nebude odovzdaný na katastri. daň síce budú platiť ale menšiu než z dohodnutej ceny. Otázka znie, ako sa na tomto môžem popáliť ? Nechcem prísť aj o garáž aj o peniaze. Nie som právnik tak ak je to náhodou niekto kto sa v pravé vyzná tak mi prosím dajte nejakú radu. Vopred ďakujem.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Kupujem garaz, a prosim o radu

Príspevok od používateľa p4ra »

Som si isty, ze sa tu objavi mnoho expertov a odpovedi, ale ak ti mozem poradit, ser na cele forum a porad sa s odbornikmi - pravnikmi, ktori sa venuju takymto zalezitostiam a venuju sa tomu kazdy den.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Nechod do toho. Ziadne dalsie dodatky, upravena kupna cena a pod. Do 5 rokov mozes byt ty v takej istej situacii a budes cvakat. Nezabudaj, ze sa plati dan z prijmu 14% a k tomu este 19% odvod do zdravotky. Preto ludia takto vymyslaju.
Existuje tu ale jedna moznost. Troska riskantna, ale mozno to bude pre teba akceptovatelny risk. Na najblizsich 5 rokov s nimi spisat najomnu zmluvu a zaroven zmluvu o buducej zmluve. Najomne si stanovte 1eur/rok (do 500 eur/rok nie je nutne podavat DP a zdanovat tento prijem). Takto 5 rokov budes platit najom a potom o 5 rokov kupis tu danu nehnutelnost za cenu, ktoru ste teraz dohodli minus zaplatene najomne. Nezabudnite sa uz teraz dohodnut na zneni kupnej zmluvy, a dat ju do prilohy zobz. V tomto pripade by som, ale ziadal zlavu nakolko sa tebe posunie doba od kedy budes majitelom. Ako vidis je tu vela hacikov a paragrafov, takze si zaplat konzultaciu u pravnika. Autorizovanu zmluvu ale nebudes potrebovat, to by bol zbytocny luxus v pripade garaze.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Sundevil, Ta tvoja moznost je akceptovateľná ale kedže ja tu rodinu ani predajcu nepoznám tak pre mňa to je trocha riskantne. Dalsia varianta je, dát cenu v kúpne zmluve nizsiu napr. 3000 EUR a nebude tam žiaden dodatok. Ten rozdiel dám predávajúcemu na ruku. Plynie z takejto možnosti nejaké riziko ?
sundevil
VIP
VIP

V pripade predaja do 5 rokov od nadobudnutia si tym znizujes vynalozene naklady o 3000. Teda ta to bude stat o 1000 eur viac.
Ak garaz stoji 13000 eur, na papier date 10000 a do 5 rokov ju predas za 13000 (teda rovnaku sumu) tak namiesto dane a odvodov vo vyske 0 eur, zaplatis 1000. Vzdy ide o rozdiel sumy za ktoru nehnutelnost kupis a nakladov (teda kupna cenu, vydokladovana rekonstrukcia, uroky uveru a pod...). V pripade darovania je to troska inaksie, preto vymyslaju. Ale mozno nemusia, aj im by sa totiz hodil pravnik, resp. danovy poradca.
Operujem, ale s tym, ze nehnutelnost mozes predat. Samozrejme taka situacia nemusi nastat. Alebo ceny nehnutelnosti klesnu a pripadny predaj bude realizovany za nizsiu sumu...5 rokov moze byt aj velmi kratka aj dlha doba.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Tak neplánujem tu garaz predavat do 5 rokov. Kedže som v tej lokalite kúpil aj byt a len minulý rok. Cize ostávam tu 5 rokov :) Btw garaz kupujem za 8600. Na zmluvu napisem teda tých 3000 a rozdiel im dám na ruku. Myslis teda že tento spôsob bude právne OK ? Mam si nejako poistit aj ten rozdiel ze im to teda dam do ruk ?
sundevil
VIP
VIP

Poistit sa to pravne neda. Jedine ked ti to vyplatia na ruku okamzite pred/pri podpise.
Pravne je to podvod, alebo ktovie aky paragraf.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

OK takze toto by neslo. Cize jedine ten tvoj sposob ktory podla mna zavrhnu. :(
pepan90
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pepan90 »

Jancuk napísal:Tak neplánujem tu garaz predavat do 5 rokov. Kedže som v tej lokalite kúpil aj byt a len minulý rok. Cize ostávam tu 5 rokov :) Btw garaz kupujem za 8600. Na zmluvu napisem teda tých 3000 a rozdiel im dám na ruku. Myslis teda že tento spôsob bude právne OK ? Mam si nejako poistit aj ten rozdiel ze im to teda dam do ruk ?
Len sa pýtam, prečo si chceš dať ten zvyšok "poistiť"? Riziko nevyplatenia zvyšnej časti nesú majitelia, nie? Oni sú v nevýhode, nakoľko by na zmluve mali iba tých 3000.

Ale myslím si, že je to celkom bežná vec, aj pri kúpe/ predaji iných nehnuteľností (novo vybudovaných?)... či už zo strany predávajúceho alebo kupujúceho. Najmä v prípadoch, keď má kupujúci dostatočnú hotovosť :) a chcel by niečo ušetriť. Momentálne máme (nezáväzne) rezervovaný jeden pozemok a už nám developer tiež "naznačoval", že by si na papieri predstavoval nižšiu cenu a zvyšok na ruku... Predtým som mal záujem o menší byt a v dvoch prípadoch som to tiež navrhol a nebol by problém dohodnúť sa.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Ano to mas pravdu, na zmluve bude ina cena. A tu dostanu prevodom. Takze to bude ok.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nejdú si ale predávajúci sami proti sebe? Veď keď na zmluve bude napísané 3000€ s tým, že garáž stojí 8600€, čo bráni kupujúcemu im dať len 3000€, zvyšok si nechať a potom žalovať predávajúceho, že napriek právoplatnej zmluve na neho neprepísal garáž?
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Presne tak. Ako kupujuci nemas v zasade ziadne riziko, ked je v zmluve nizsia cena. Riziko ma pochoitelne predavajuci...mozne podozrenie z trestneho cinu kratenia dane tu, ale pochopitelne ostane. No pri platbe cash je to v zasade zanedbatelne.

Omnoho podstatnejsi je moment/sposob platenia kupnej ceny vo vztahu k podaniu navrhu na kataster.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Nakoniec je garáž kúpená, cena bola navýšená na 5000, ci že už to nebude také podozrivé. Predievajúci povedal že si svoju oznamovaciu povinnosť splní a odvedie daň z tej ceny ktorá je v zmluve. Tak snáď to bude v poriadku pre obe strany :)
alica215
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa alica215 »

Ja by som nehnuteľnosť, ktorú predávajúci nadobudol darovacou zmluvou nekupovala. Je tam obrovské riziko, že sa darca môže domáhať vrátenia daru a súd mu v takomto prípade vyhovie.
Veľa ľudí sa na tom popálilo a prišli o peniaze i nehnuteľnosť.
A v prípade, že na zmluve uvedieš nižšiu sumu ako si zaplatil, budeš si môcť nárokovať iba na tú sumu, ktorá je uvedená v zmluve.
Napísať odpoveď