Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa ephramko »

tomas147 napísal:tie blbosti su zo stareho zakona a krestania sa od toho viac menej distancuju aj ked to nedava uplne logiku
Stvorenie sveta. Dedicny hriech. Desatoro. Potopa sveta. Sodoma a Gomora a mnoho mnoho ineho...nezda sa mi, ze by sa katolici distancovali od stareho zakona. Skor si len velmi tendencne neustale vyberaju to, co im pasuje do ich vlastneho aktualneho vnimania sveta a moralky a ine skutocnosti proste ignoruju. Potom na zaklade svojho velmi subjektivneho chapania Biblie su schopni kludne odsudzovat alebo prenasledovat inych ludi, ktori do tohto ich tendencneho sveta nezapadaju (kludne aj inych krestanov).
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:nepochopil si to ...krestania tym ze vedia ze vsetko je od boha tak denne dakuju bohu za vsetko... aj za zachranu pozemskeho zivota prostrednictvom zdravotneho personalu
Tvrdis, ze boh dal ludom slobodnu volu. To znamena, ze ak ti clovek zachrani zivot, tak to spravi na zaklade slobodnej vole a boh s tym nemoze mat nic spolocne. Takze ti boh nezachrani zivot prostrednictvom personalu.
strapaty napísal: to ze ty boha nepoznas neznamena ze neexistuje
Jednoducho staci, ked dokazes, ze existuje.
strapaty napísal:. minimalne 4/5 ludstva nejakym sposobom vnima boha a veri v neho
Ako si prisiel k tomuto cislu? A ako si este dospoel k tomu, ze vsetci veriaci vnimaju boha?
strapaty napísal:. nemyslis ze je to od teba dost arogantne vyhalsovat tychto ludi blaznov ktory veria svojim predstavam ... alebo za slabych ktory potrebuju nejaku barlicku
Nie, pretoze nevyhlasujem veriacich za blaznov.
Akurat ludi, ktori nezmyselne argumentuju a zdovodnuju vieru na zaklade svojich pocitov a vlastnych definicii(ktore sa mimochodom snazia "predat" ako vseobecne platne definicie), bez stipky sebareflexie povazujem za hlupakov.
strapaty napísal: tvoje pojmy sa zakladaju na zmyslovom vnimani a skumani ... boh ale daleko presahuje tento obmedzeny sposob vnimania sveta
Ale ak presahuje tento obmedzeny sposob vnimania, tak potom ho nedokazes vnimat ani ty. Akokolvek by si sa snazil..
strapaty napísal: ziadas odomna aby som sa bavil s tebou v ramci skumatelneho sveta ... ale boha nemozno priamo skumat
Neziadam, len v diskusii ocakavam aspon trochu rozumne argumenty.
strapaty napísal:toze ty im neveris je tvoje rozhodnutie ale to neznamena ze je to pravda
Veris, ze doma na dvore chovam jednorozce? Jediny problem je, ze ich dokazem vnimat len ja.
strapaty napísal:vdaka tomu ze som uveril som dokazal po mnohych rokoch prestat fajcit (co som sa roky o to marne pokusal, 17 rokov som fajcil 20 cigariet denne od svojich 15-tich ) ... ked naplni tvoj zivot boh postupne potrha vsetky otroctva...
Pocul si uz niekedy o placebo efekte?
strapaty napísal: to nie je spravne pochopenie toho v com spocival prvy hriech ... cela podstat prveho hriechu spocivala v pyche prvych ludi ... neslo o nejake fyzicke ovocie ale slobodne sa odlucenie a vzopretie sa bohu ... ludia chceli "byt ako boh" ... necheli pravdu poznavat ale ju vytvarat a urcovat
Cital si to? Alebo si si to vymslel na zaklade niecoho, co si pocul?
Had bol najľstivejší zo všetkých poľných zvierat, ktoré utvoril Hospodin, Boh. Povedal žene: Naozaj vám Boh zakázal jesť zo všetkých stromov záhrady? Žena mu odpovedala: Ovocie zo stromov v záhrade jesť smieme, ale o ovocí stromu, ktorý je uprostred záhrady, Boh povedal: Nejedzte z neho, nedotknite sa ho, aby ste nezomreli. No had žene povedal: Nie, určite nezomriete! Boh totiž vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a budete ako Boh, budete poznať dobro i zlo. Žena videla, že by bolo dobré jesť zo stromu, lebo strom je na pohľad lákavý a na získanie múdrosti vábivý. Vzala z jeho ovocia, jedla, potom dala aj svojmu mužovi, ktorý bol s ňou, a jedol aj on.
strapaty napísal:..predsa boh pozna len dobro .. nepozna zlo ... jeho absencia v zivotoch bytosti je zlo ... cize spoznali zlo takym sposobom ze opustili boha .. a to malo za nasledok "trest" ale nie sposobeny bohom ale nepritomnostou boha v ich zivotoch
Vyvrazdenie prvorodenych je dobro?
korenisko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa korenisko »

[quote="AllGoneDead"]
Jednoducho staci, ked dokazes, ze existuje.

Hebrejom 3:4
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tomas147 napísal:Harrison314: tie blbosti su zo stareho zakona a krestania sa od toho viac menej distancuju aj ked to nedava uplne logiku

Odoslané z Lenovo A2020a40 pomocou Tapatalku
Ako sa krestania rozhoduju od coho sa distancuju a od coho nie?
AllGoneDead napísal:Tvrdis, ze boh dal ludom slobodnu volu. To znamena, ze ak ti clovek zachrani zivot, tak to spravi na zaklade slobodnej vole a boh s tym nemoze mat nic spolocne. Takze ti boh nezachrani zivot prostrednictvom personalu.
Podotazka pre strapateho - podla tvojej odpovede usudzujem, ze aj vsteko zle sa da rovnakym sposobom pripisat Bohu. No na to budes namietat.
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

Harrison: riadia sa iba novym zakonom

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Preco su potom dve prve citania zo stareho zakona na kazdej omsi?
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

Uf v kostole som nebol roky to si ani neuvedomujem
Otazka na strapateho a inych veriacich: verite iba v boha akp takeho alebo aj vzniku sveta podla biblie a vsetko s tym spolocne? Lebo stretavam sa s tym ze ludia veria v boha ale bibliu neberu uplne vazne

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

ephramko

ak kristus nekazal v rozpore so starym zakonom tak plati aj stary zakon ... ak v novom je vyslovne protirecenie .plati novy.... cize novy ma prednost v danej veci pred starym ---- ale plati aj stary...
dalsia vec je ze kazda kniha sa da chapat inac .... je predsa ine ked peter riesi nejaky konkretny problem s timotejovimi alebo rimanmi alebo sa jedna o evanielium .... podobne aj stary zakon je rozdiel ci sa jedna o putovanie zidov kde mojzis bol aj knazom sudcom vodcom a podmieky na zivot boli horsie ako zle .... alebo sa jedna o obdobie abrahama ci noeho ... biblia bez kontextu udalosti je nepochopitelna (aspon nie spravne ) samozrejme ze clovek musi chciet najst v nej pravdu a nie hladat hocico len aby mohol oponovat ... uz len forma stareho sposobu jazyka je ina ... symbolika atd...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

korenisko napísal:Hebrejom 3:4
Neviem, ci vies co znamena dokazat existenciu.
harrison314 napísal:Podotazka pre strapateho - podla tvojej odpovede usudzujem, ze aj vsteko zle sa da rovnakym sposobom pripisat Bohu. No na to budes namietat.
Par prispevkov dozadu som to spominal. Ale jeho reakciu si odhadol spravne :D
strapaty napísal: samozrejme ze clovek musi chciet najst v nej pravdu a nie hladat hocico len aby mohol oponovat
Ak tam nejaka "pravda" je tak by ju dokazal najst ktokolvek, kto to cital, pricom dovod preco to cital by bol nepodstatny.
Ty si toto tvrdenie samozrejme podlozil predpokladom ze citatel chce najst pravdu. Co jednoznacne urcuje, ze citatel je zaujaty a nachadza symboliku aj vo veciach kde v skutocnosti nie je. Beznym prikladom takehoto spravania moze byt rodic, ktory nedokaze kriticky vnimat vlastne dieta(ktore napriklad niekoho v skole sikanovalo). A to sa deje len preto, ze rodic chce verit, ze jeho dieta je dobre vychovane a nic take by nikdy nespravilo.
strapaty napísal: biblia bez kontextu udalosti je nepochopitelna (aspon nie spravne )
Akykolvek preklad biblie je potom nepochopitelny, pretoze prekladatel nemusi zachovat skutocny zmysel textu. A to je pre bibliu typicke, akurat uz asi nikto nedokaze, ze to bool cielene.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Niečo na pobavenie :)

Adventures of God
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zhruba asi pred mesiacom sa mi stal takýto zážitok:
Cestoval som MHD jeden asi 20 min. úsek a na začiatku si ku mne prisadli mormóni. Prebehol asi takýto dialóg:

A) Dobrý večer, bla bla bla, ste veriaci ?
B) Dobrý, áno, som veriaci.
A) Aká je vaša viera ?
B) Verím v neexistenciu boha.
* zostali v rozpakoch a nevedeli chvíľu reagovať *
A) Viete kto bol Ježiš ?
B) Viem, pravdepodobne existoval.
A) Čo že ste to predtým vravel, že veríte v neexistenciu ?
B) Áno, verím v to, že žiaden boh neexistuje.
* rozpaky, teraz nastala dialógová slučka, ktorá sa zopakovala asi 3-krát*
A) Ale my máme dôkazy, že Boh a Ježiš konajú dobro.
B) Moja viera je silnejšia než vaše dôkazy.

Slučka bola ukončená príjazdom MHD na moju vystupujúcu zástavku. Stihol som sa ešte rozlúčiť a popriať pekný večer.
Snáď sa čosi naučili a do budúcna sa niekam posunú. :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja by som hentakym povedal, ze verim vo Velke lietajuce spagetove monstrum, lebo je to jedine bozstvo, ktore ma gule (samozrejme mäsove) :D

//autoeditácia príspevku (14 Apr 2017, 17:43)
Ked je uz dnes ten den pracovneho pokoja....
Prílohy
17880072_435874923415469_6843427174546877178_o.jpg
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Rúhačstvo... jedinú pravú vieru zastávajú liehovisti,

Inak, dúfam, že ste nezanedbali velký piJatok :smt006
korenisko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa korenisko »

Svedkovia uctievajú Boha tak, ako si to praje. A pomáhajú všetkým ľuďom, aby tiež spoznali ako uctievať Boha jemu prijateľným spôsobom.
Tomik23
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Tomik23 »

ako vsetko zaujimava debata :D len jednemu nechapem ako mozu krestanski knazi tvrdit, ze bez Boha clovek nemoze byt stastny :D :D pretoze pochybujem, ze nejaky typek, ktory neveri v Boha a uziva si zivot tak ako chce je nestastny :D
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

korenisko napísal:Svedkovia uctievajú Boha tak, ako si to praje. A pomáhajú všetkým ľuďom, aby tiež spoznali ako uctievať Boha jemu prijateľným spôsobom.
Správne sa hovorí Liehus Špiritus. Skrátene Liehova.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Tomik23 napísal:... jednemu nechapem ako mozu krestanski knazi tvrdit, ze bez Boha clovek nemoze byt stastny...
Kresťanská viera, respektíve to, čo sa hlása často v kostoloch, prezentuje práve pozemský život ako utrpenie, doslova. Boh je liekom, viera je liekom. Štastie, alebo tiež večnú blaženosť, može veriaci dosiahnuť až po smrti, keď sa dostane do neba.

Takže, keď neveríš, žiješ v hriechu a bezbožnosti... Nechť duše tvá shoří v plameni pekelném! :new01: :D

BTW, keď sa už dotýkam tej viery, viera sama o sebe nie je zlá. Veriť v nejaké ideály, hodnoty, veriť v dobro, atď., prakticky každý z nás v niečo verí. Náboženská viera je ale špecifická pravidlami, rituálmi, mýtmi a legendami okolo nej, čo navonok pôsobí dosť fanaticky, ale nemusí to tak byť vždy.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To som uz pocul viackrat, ze neveriaci ludia su nestastni. A tiez, ze verit je cnost a neverit nie je spravne.
Hlavne, ze to pocuvame od ludi,svoje tvrdenia dokladaju pribehmi, ktorych hodnovernost je ... no pomlcim.

Osobne si nepripadam nestatny, alebo zistim, ze som bol nenstny a neviem o tom?

//autoeditácia príspevku (05 Máj 2017, 7:51)
Otazka pre veriacich: Bude mat clovek v nebi clobodnu volu?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

zaujimava otazka :D ;)

myslim si ze ano ...

//autoeditácia príspevku (05 Máj 2017, 20:47)
bindo011

...si uplne vedla ... ty si tomu kostolu asi moc nedal ... zivot s bohom ponuka iny druh stastia ktory nie je len docasny ako pozemske radosti .

//autoeditácia príspevku (05 Máj 2017, 20:49)
Tomik23

"nemože byt stastny" ... myslli sa tym z dlhodobej perspektivy ... kazdeho pozemskeho blaha sa clvoekk casom nasyti ...
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

strapaty napísal: "nemože byt stastny" ... myslli sa tym z dlhodobej perspektivy ... kazdeho pozemskeho blaha sa clvoekk casom nasyti ...
Aj falošných nádejí ;-)
Napísať odpoveď