Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Chcem kupit 500GB SSD. Naozaj sa oplati priplatit 21€ (alza) za Samsung 850 EVO oproti Crucial MX300? Niesom narocny uzivatel 
V podstate iné TLCčko ako EVO sa neoplatí.wladas napísal:Chcem kupit 500GB SSD. Naozaj sa oplati priplatit 21€ (alza) za Samsung 850 EVO oproti Crucial MX300? Niesom narocny uzivatel
850 EVO je výkonovo bez konkurencie na poli TLC a polovice MLC diskov a má najdokonalejšie vymyslenú SLC cache, čo je niečo, čo majú všetky TLC disky vďaka čomu je 850 EVO v podstate netrpí neduhmi, ktorými trpia všetky TLC disky.
Také 750 EVO je hneď za ním, akurát SLC cache už nie je tak dobre riešená, no stále oveľa lepšie ako u všetkých ostatných TLC diskov. MX300 je junk. Rovnako ako všetko TLC, čo poskytujú ostatní - totálny low end.
http://www.anandtech.com/show/8747/sams ... evo-review
http://www.anandtech.com/show/10274/the ... nd-arrives
Nakoniec to "Niesom narocny uzivatel" - toto nie sú grafiky, kde sa bavíme o tom, že nie si náročný, tak na tvoje použitia ti stačí karta, ktorá vykopne fps na 60, kde overkill pre teba by bola karta, ktorá by dala 100fps...toto je disk, disk, kde ako nenáročný, náročný, profesionálny alebo mystický užívateľ bude ťažiť rovnako - chceš bleskové reakcie pri všetkých druhoch súboru, chceš dobré random čítania/zápisy pre reakcie, nízku prístupovú dobu, životnosť, záruku a za dve hrste jednorožcov. Všetci sme v tomto rovní, takže nemaj boja.
Investovať? Investovať.
Nie je potom lepšie kúpiť tento SSD?
https://www.alza.sk/kingston-ssdnow-uv4 ... d=18852254
Disk by mal byť ten istý a bez softu a 3,5" rámčeku sa zaobídem..... a 12€ je doma.
Toto je trošku problematické...120/128GB SSD sú v podstate mŕtve, ten segment trhu ledva prežíva - je to spôsobené obrovským vytrácaním sa MLC SSD diskov, kdežto TLC disky zaplavujú trh a posúvajú ceny dole - najviac je to vidieť práve medzi 120-128GB SSD a 240-275GB SSD, tam je ten rozdiel aktuálne tak malý, že to zabíja (v predajoch) tie 120-128GB SSD. V podstate z MLC diskov tu ostali už len Kingstony. Pokiaľ ide o vyššie kapacity, tak tam sa už po tých mesiacoch zdražovaní tak dobabralo, že teraz už ani oničom TLC disky nestoja skoro o nič menej ako 850 EVO, ktoré síce zdraželi ako prvé ale odvtedy nezdraželi už vôbec. Tie stoja aj za vraždu.
Poviem ti ako by som postupoval ja - nie je tajomstvom, že viac než len obľubujem Ťamťungy - sú to špičky vo svojich kategóriach, no ak by som šiel špecificky na cenu a 120-128GB SSD, tak z toho mora humusov by som pri aktuálnych cenách šiel do Kingstonov - V300 a Fury - mali by byť cca rovnaké, V300 malo aféru s downgrade-om, no vraj by to už malo byť naspäť tak ako bolo, teda
https://www.alza.sk/kingston-ssdnow-v30 ... 368937.htm
https://www.alza.sk/kingston-hyperx-fur ... 636300.htm . Ak vyššie kapacity, tak tam začíname až na stovke, s RAM by to bolo 130€.
RAM potom
https://www.alza.sk/kingston-4gb-ddr3-1 ... 147461.htm (ak máš aktuálne s nižšími frekvenciami, tak nemaj boja, táto sa im prispôsobí).
Vidím to tak, že asi im posuniem svoj starší Intel 535 120GB a ja by som si kúpil 850 EVO 250GB.... 
No dnes vychadza Ryzen 5, tak uvidime co z toho bude. Snad uz konecne kupim novy comp 
V podstate tu to máš
post2267650.html#p2267650 .
Takže ak to bude len na hrajkanie, tak Intel dá stále viac...potom to už je čisto na človeku (ak sa bavíme o niekom, kto má rozpočet, kde to teoreticky vychádza, že mu vyjde na CPU tých 250€), či pôjde do 7600k (v podstate aktuálna situácia z nás spravila fóbikov ak ide o menej ako 8 threadov) alebo napríklad do nejakej 6700kčky z bazáru napríklad.
Osobne ale sa priznám, že aj tak už len minimálne z chuti by som rád pri ďalšom builde šiel do Rezňa (pravdepodobne to aj budem o pár mesiacov riešiť); len z toho pocitu, že viac threadov, viac adidas. No osobne by som pozeral (ako vyššie píšem) práve po bazárovej 6700k, prípadne rovno v nejakom kombe už s doskou a pamäťami pre ešte väčšiu úsporu.
Samozrejme, ak sa bavíme o niekom, kto robí aj niečo iné, kde (aj keď to robí len čas od času) tie thready naozaj využije, tak bazárová 6700kčka vs. R5 1600 by boli hlavnými kandidátmi, aj keď znovu...tá neistota, že sa podarí všetko (kúpa správneho komba CPU, dosky a pamätí a ich pretaktovanie) správne nakúpiť.
Rovnako...už pomaly prichádza čas nových Intelov, tak uvidíme, čo príde, som zvedavý, či sa nenechajú rozrušiť Rezňami a pôjdu v klasickom tempe ako doteraz alebo prídu s niečím novým, čo asi nie...
Takže ak to bude len na hrajkanie, tak Intel dá stále viac...potom to už je čisto na človeku (ak sa bavíme o niekom, kto má rozpočet, kde to teoreticky vychádza, že mu vyjde na CPU tých 250€), či pôjde do 7600k (v podstate aktuálna situácia z nás spravila fóbikov ak ide o menej ako 8 threadov) alebo napríklad do nejakej 6700kčky z bazáru napríklad.
Osobne ale sa priznám, že aj tak už len minimálne z chuti by som rád pri ďalšom builde šiel do Rezňa (pravdepodobne to aj budem o pár mesiacov riešiť); len z toho pocitu, že viac threadov, viac adidas. No osobne by som pozeral (ako vyššie píšem) práve po bazárovej 6700k, prípadne rovno v nejakom kombe už s doskou a pamäťami pre ešte väčšiu úsporu.
Samozrejme, ak sa bavíme o niekom, kto robí aj niečo iné, kde (aj keď to robí len čas od času) tie thready naozaj využije, tak bazárová 6700kčka vs. R5 1600 by boli hlavnými kandidátmi, aj keď znovu...tá neistota, že sa podarí všetko (kúpa správneho komba CPU, dosky a pamätí a ich pretaktovanie) správne nakúpiť.
Rovnako...už pomaly prichádza čas nových Intelov, tak uvidíme, čo príde, som zvedavý, či sa nenechajú rozrušiť Rezňami a pôjdu v klasickom tempe ako doteraz alebo prídu s niečím novým, čo asi nie...
Hej uz som pozeral recenzie, je to v podstate to iste ako 1700 len o 2 jadra a 120 eur menej
uz mam objednanu 1600, oplati sa urcite viac ako i5
Okrem toho v Alze su teraz RAMky Corsair 16GB KIT DDR4 SDRAM DRAM 3200MHz CL16 za 121 eur, co nechapem ako je mozne lebo inde stoja min. 150
Okrem toho v Alze su teraz RAMky Corsair 16GB KIT DDR4 SDRAM DRAM 3200MHz CL16 za 121 eur, co nechapem ako je mozne lebo inde stoja min. 150
si z toho vytraseny jak neviem co, tak napriklad...DropDead napísal:V podstate tu to máš
tá neistota, že sa podarí všetko (kúpa správneho komba CPU, dosky a pamätí a ich pretaktovanie) správne nakúpiť.
http://download.gigabyte.ru/memory/mb_m ... aming5.pdf
od Gigabyte, kazda doska s X370 chipsetom podporuje 3200mhz
u asus ich je pomenej, ale taktiez podporuju 3200
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/Soc ... 1491977057
Aj ked si skor myslim ze sa jedna o neupdatnuty list, lebo ked pozrem biosy tak
caute,
par tyzdnov dozadu som riesil komp a vyslo mi toto:
Procesor Intel Core i5-7400
Chladič pre procesor SilentiumPC Fera 3 HE1224
Operačná pamäť Crucial 8GB DDR4 2666Hz CL16 Ballistix Elite
Grafická karta MSI GTX 1060 ARMOR 6G OCV1
Počítačová skriňa SilentiumPC Regnum RG1
Počítačový zdroj EVGA 500B
Základná doska GIGABYTE Z270-D3H
cena momentalne 634e bez dane v alze pripadne do 600e u alternatívneho predajcu. Cena mi celkom vyhovuje, co ma zaujima je ci je toto stale aktualna top zostava resp. ci sa oplati uz nieco vymenit za nieco vykonejsie resp. kde sa da este usetrit. Dakujem
cena momentalne 634e bez dane v alze pripadne do 600e u alternatívneho predajcu. Cena mi celkom vyhovuje, co ma zaujima je ci je toto stale aktualna top zostava resp. ci sa oplati uz nieco vymenit za nieco vykonejsie resp. kde sa da este usetrit. Dakujem
idem kupovať SSD disk a čo pozerám, všetci tu odporúčate Samsung 850 EVO. Ešte za čias uplinka (s jeho radou) som kúpil Intel 520 180GB a doteraz ani jedna chybička. Preto sa pýtam: prečo nie Intel SSD aj dnes? Ide mi v prvom rade o spoľahlivosť a až potom o rýchlosť..
Rozpočet bol do 650€ bez DPH, či už nepamätám dobre?Jose13 napísal:caute,
Čo znamená "ani jedna chybička"? Očakávaš, že SSD dajú vedieť po roku atómovým hríbom z útrob skrinky?M4RoS3K napísal:idem kupovať SSD disk a čo pozerám, všetci tu odporúčate Samsung 850 EVO. Ešte za čias uplinka (s jeho radou) som kúpil Intel 520 180GB a doteraz ani jedna chybička. Preto sa pýtam: prečo nie Intel SSD aj dnes? Ide mi v prvom rade o spoľahlivosť a až potom o rýchlosť..
Intel bol jeden z prvých na poli SSD, tak si získali povesť, zákazníkov a čísla, avšak, ako roky bežali, tak oni stagnovali a strácali - odkedy som v tomto bize, tak som ani raz nemal potrebu pozerať po Intel SSD (možno ešte 730 pred dvoma rokmi, ale tá cena...). Teraz? Zaujmú čím? V konzumentskej triede majú doslova odpad (hnoj) v podobe 540s/600p/6000p a tie dláždia dno toho, čo na trhu nájdeš.
Bohužiaľ, aktuálne sú konkurencietotálneneschopní. Prečo Ťamťungy? Od veku vekov dláždili, respektili zastrešovali svoje kategórie, v ktorých boli a to si udržiavali každý rok; teraz nie sú výnimkou - nedávno som to písal myslím aj tu - aktuálne majú u SATA SSD tri modely - 750 EVO, 850 EVO a 850 Pro - tie SSD sú síce už skoro 3 roky staré (3 roky staré!!!!! ...okrem 750 EVO, ten prišiel pred rokom) a vieš čo? 750 a 850 EVOčka sú top v ich kategórii - 750 Evo je superior to hociktoré iné TLC SSD a 850 EVO posúva tieto schopnosti vďaka ich vlastnej a oveľa lepšie riešenej SLC "keške" na úroveň, kedy kráľuje TLC SSDčkám (vrátane 750 EVO) a polovici MLC diskov. 850 Pro so svojou cenovkou potom samozrejme je tým najlepším v rámci TLC a MLC diskov (pre nás, ľudí, pre korporátne riešenia, kde sa celé dni zapisujú obrovské množstvá dát, resp. sa extrémne často prepisujú celé disky tu sú napríklad KC400 od Kingstonu).
Potom tu sú NVMe disky (napríklad aj vyššie spomínané 600p a 6000p od Intelu) - to je iná kategória, no to je ešte mladá kategória...no je to hneď krajšie; síce Ťamťungy sú tam stále kapacitami (a za na počudovanie fér ceny), no sú tam aj iné zaujímavé kúsky...len tie ceny sú také..všelijaké.
Takže v skratke tak. A to by som rád videl znovu trošku živší stav na trhu so SATA diskami. Tam jediné, čo je takou abnormalitou sú 120-128GB SSD - daná kategória vymiera - totálne - takže cenová hranica medzi nimi a 240-275GB SSD sa tak zúžila, že za 20€ príplatok dostaneš trebárs 240GB model oproti 120GB modelu. Tam jediné, čo si drží svoje ceny a "štandard" sú práce Kingstony - V300 a Fury - síce u vyšších kapacitách sú rozválcované Ťamťungami, no keďže Smasungy už nemajú 120GB modely a ak sa niekde nájdu, tak je to len dopredaj, tak tam už ostanú len tie smažkové TLC low-endy, ktoré už stoja ešte viac ako oni...predtým boli aspoň o dešku lacnejšie.
Akú dosku by ste mi odporučili k Ryzenu 5 1600? Zatiaľ som si vyhliadol MSI B350 TOMAHAWK, je nejaká lepšia alternatíva v danej cenovej kategórií?
Ta doska je pohoda, takmer kopia gigabyte ab350,... V tomto segmente je to uz len o preferenciach, cena rovnaká,... Ja osobne idem do gigabyte, Asus vyzera tiez okey, treba sa vyhnut biostaru a asrocku
Preco Asrocku? Ten Asrock uz nie je tym cim bol pred desiatimi rokmi.
Pozeral som aj na Asus Prime, tiež vyzerá dobre, ale Gigabyte som mal a už nechcem, aj keď viem že táto by isto nebola zlá..mystique napísal:Ta doska je pohoda, takmer kopia gigabyte ab350,... V tomto segmente je to uz len o preferenciach, cena rovnaká,... Ja osobne idem do gigabyte, Asus vyzera tiez okey, treba sa vyhnut biostaru a asrocku
Áno rozpočet bol 650 bez dane ale každopádne každé ušetrené euro potešíDropDead napísal: Rozpočet bol do 650€ bez DPH, či už nepamätám dobre?
Zdravim. Skladam si herny PC do 1000 eur a zatial mi vyslo toto:
Cpu: Ryzen 1500x
Doska: Asus Prime B350 plus
Gpu: Gigabyte rx 580 g1 gaming 8G
Ram: Kingston 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16 HyperX Predator Series
Hardisk: SSD Samsung EVO 850 250G
Zdroj: EVGA 500B
Skrina: EVOLVEO T1 cierna
Ohladom ram si niesom isty lebo som nesledoval testy s akou frekvenciu a znackou idealne spolupracuje s novym Ryzen. Za odpovede pripadne vylepsenia vopred dakujem.
Cpu: Ryzen 1500x
Doska: Asus Prime B350 plus
Gpu: Gigabyte rx 580 g1 gaming 8G
Ram: Kingston 16 GB KIT DDR4 3200 MHz CL16 HyperX Predator Series
Hardisk: SSD Samsung EVO 850 250G
Zdroj: EVGA 500B
Skrina: EVOLVEO T1 cierna
Ohladom ram si niesom isty lebo som nesledoval testy s akou frekvenciu a znackou idealne spolupracuje s novym Ryzen. Za odpovede pripadne vylepsenia vopred dakujem.