TL;Dr: čo si myslíte o tom, že by sa mali začať konečne znižovať dane a nechať občanov, nech niektoré veci financujú zo zdrojov, ktoré ušetria tým, že im ich štát nevezme a neprerozdelí? (šport, kultúra, zábava)
Ako Slovensko, tak EU trápi problém ohromnej korupcie, neefektívneho prerozdeľovania zdrojov, plytvania financií. Na Slovensku to chce drvivá väčšina politikov riešiť tak, že od občanov vyberú viac peňazí, ktoré "spravodlivo" prerozdelia, "aby sa ľudia mali dobre". Tento postup sa dlhodobo ukazuje ako nefunkčný, spôsobuje nabalovanie dlhov, podporu ľudí, ktorí sa nesnažia atd atd.
Štát diktuje, v akej výške mať zdravotné poistenie, na akú televíziu máme dávať peniaze, akých umelcov máme finančne podporovať, na čo môžeme a nemôžeme míňať 2% z našich daní*, aké cirkvi máme financovať, aké športy podporovať a mnoho dalšieho. Toto sú iba veci, na ktoré som si spomenul hneď "z fleku". Všetky tieto regulácie spôsobujú obrovskú byrokratickú záťaž a zároveň finančnú záťaž pre peňaženku bežných občanov Fera a Jana. A teraz ku argumentom
Najčastejšie argumenty proti libertariánskej demokracii(respektíve tie, ktoré som niekde počul)
- Musíme dávať peniaze na kultúru. Ty si proti našej kultúre? Dobrá kultúra sa zafinancuje sama. Či už je koncert, predstavenie alebo pochod druidov, tak ľudia rozhodnú, akú kultúru budú podporovať. Keď to nebude musieť riadiť štátny úradník, tak sa ušetria peniaze.
-neziskovky robia prospešné veci, nemôžeš ich pripraviť o zdroj príjmu!. Toto je ďalší prípad toho, keď štát občanovi zoberie peniaze, zašpiní atramentom kopu papiera(iba na toto minimálne milión papierov formátu A4 ročne) a potom dá občanovi možnosť dať ich neziskovke. Najlepšie by bolo, keby každý sám rozhodne, či dá peniaze pre marginalizované sexuálne menšiny, ŤZP dieťa, ktoré potrebuje rehabilitáciu alebo nezávislé médium.
-kresťanstvo je neoddelitelnou súčasťou európskej kultúry, to nemôžeš len tak zrušiť. Babky dávajú v kostoloch do zvončeka horibilné sumy peňazí. A robia to aj mnohí pracujúci. A keď im štát vezme z daní menej, tak budú môcť dať do zvončeka ešte viac pretože nebudú musieť platiť úradníka, ktorý to za nich vybaví.
Nechcem aby sa to tu zvrhlo na hlbokú filozofickú debatu o čistom libertarianizme so sklonmi ku miernej anarchii, skôr by som chcel aby sa adresovali a riešili najakútnejšie problémy prerasteného sociálneho štátu.
*a že ja som tento rok prispel sakra viac ako trápne 2% dane z prijmu FO