Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Hegy »

Kedze som jednu dobu hraval hry s RTSS overlayom v mojom pripade W10 nic naviac v pozadi:

CS:GO 4-6GB RAM
ARMA3:BR 8-9GB RAM
H1Z1:KOTK 7-12 GB RAM
DAYZ:SA 6-8 GB RAM
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

zvlastne...

CS:GO while im using chrome - 3,6 GB RAM usage/ 4,4 free
DayZ - doplnim kazdu chvilu.. edit - 6,9 GB/ free 1,1 - 2K, very high, everything on, aa on... po case hrania to padlo na 6,2gigs

Neviem skade davate tie cisla...

nechce sa mi iba kvoli tomuto kupovat armu3, ale vzhladom na to, ze je to 32bit aplikacia... a vzhladom na to, ze doporucene poziadavky su 6GB ram, tak mi povedz, akym sposobom je mozne ze si sa dostal na cislo 9GB, ked ako tvrdis, na pozadi ti nebezalo nic... lebo fyzicky 32bit aplikacia s takou pametou pracovat nevie...

posledna vec ktomu, treba si uvedomit jedno, pokial tu bude xbox one..... a este stale je, tak nebude zo strany vyvojarov nejaky tlak na to, aby pc hry dokazali pouzivat viac, zvlast ak sa ta hra robi aj na xbox one/konzolu celkovo...

samozrejme to co napisal hegy, tam port na xbox nieje, ale to su stariny, co cu kodene v 32bit code... takze :roll:
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nemozete pozerat na cislo ktore ti ukazuje task manager. memory management proste pamat rozdava pokial je. takze ak mas napriklad 32gb ram tak kludne da nejakej aplikacii aj 10gb ale to neznamena ze na to potrebujes 10gb, pravdepodobne keby si mal iba 8gb ram tak si zozerie len 4gb a mozno bude obcasne swapovat.

ono nema zmysel aby OS real time odoberal pamat aplikaciam pokial ju nikto nepotrebuje, je to zbytocna robota naviac.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to ti verim, a je to logicke

toto cele je iba reakcia na miestnych, ktory tvrdia ze dnesne hry potrebuju pod win10 16gb ram - je to bullshit
8GB je absolutne postacujuce na vsetko co dnes vyslo a tento rok vyjde, s vynimkou battlefrontu 2, ale ako som povedal, ani tu sa s 8gigs nik nestrati

ano potrebuju, pokial hrate s oculusom, ale to uz je uplne ina story...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez mam 8gb a zatial mam pocit ze mi staci, jedine kde som narazil na limit bolo ked som si nejake virtualky vytvaral.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

8GB staci, ale pri zostave za 1000 eur by som uz isiel do 16GB. Navyse nie je problem, kupis teraz jeden 8GB modul a ked bude malo, tak o tri mesiace kupit druhy 8GB modul. Hadka o RAM je zbytocna. Ale ked si teraz kupis procesor xxx, asi tazko ho budes o tri mesiace predavat a kupovat iny, podobne aj s grafikou, pretoze na tom prerobis. RAM nepredavas, len doplnis novou.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja netvrdim ze to tolko realne zerie. Len, to, ze ked je viac RAM nie je nevyuzita, nieco zjavne robi.
Napr. konkretne toto som riesil na TS s kamosom kt. ma iba 8GB RAM pri H1Z1:KotK kde mi ukazovalo vyuzitie RAM aj 12GB ze kolko to zerie jemu a jemu system vyuzival cca 6,5GB RAM v ten isty moment.
Vtedy som sa dovtipil, ze bud hra nejak rozumne vyuziva RAM podla toho, kolko je k dispozicii (netusim aky to ma dopad na vykon hry, nepredpokladam nejaky vyrazny vplyv - ak vobec) alebo to je otazkou systemu a jeho logiky vyuzivania RAM nie som v tomto smere moc kovany takze moja domnenka je, ze ak je vela RAM k dispozicii, Windows ju nejak vyuzije na zlepsenie mozno spustania casto pustanych programov a pod.
Inak tie cisla su legit a mam ich z roznych mojich videi z hrania co mam poukladame so spustenym RTSS overlayom.
Idle system je 2.2GB RAM usage.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja ti verim ze su legit, tak ako aj tie moje, jediny rozdiel je v tom, ze ty mas 16Gb ram a ja 8Gb ram, a windows podla toho priduleju resources... realne vyuzitie je vsak nizsie... pretoze pri 8Gb to neswapuje, este som sa s tym nestretol.

ked pozrete na new hw xbox scorpia, ktory este nevysiel... tak ma na rodzdiel od xbox one uz 12gb ram - ocakaval som 16, ale uz tu je taky maly hint, ze na 4K na dalsie 2-3 roky bude 8-12 viac nez dost... Inymi slovami, pre devs bolo vyhradenych 8GB a 4GB su OS reserved, takze - koncom tohto roka, a zaciatkom buduceho, budeme mozno svedkami toho, ze AAA tituly, budu mat 12GB ram ako doporucenych, pre smooth gaming...
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Viete, ono je to ako s VRAM - to, čo stačilo včera, dnes už nestačí a práve o to ide - myst, neporovnávaj nič s konzolami - štúdia čím ďalej, tým viac vrážajú do hier prerastené textúry (v podstate to "prerastené" myslím naozaj vážne - je to v podstate to, že v skutočnosti síce môžu byť trebárs 4096x4096 ale kvalitou vyzerajú ako upscalované 1024x1024 a podobne...spotreba VRAM pri hrách veľmi veľmi narastá), exkluzívne pre PC. A memory management vo W10 neotentíš.

Vo všeobecnosti treba myslieť na to, že nároky sa všade navyšujú, ako zo strany VRAM, tak RAM - preto už nie je ani tak od veci brať karty s 8GB VRAM, lebo niekde to už je prepchaté neefektívne riešenými textúrami a podobne - ak dôjde VRAM, tak to ide natvrdo do RAM + už teraz sa to prerozdeľuje, aj keď to nemáš ešte totálne zaplnené (viď. WDDM 2.0). Už teraz máme hry, ktoré to vyžadujú - CoD: IW pokiaľ sa nemýlim už má v odporúčaných 16GB RAM, takže nope - do herného stroja by som dnes okrem rozpočtu do 600€ už 8GB nedal.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

call of duty IW zere 3,5-4gb ram... aj tam ti staci 8GB
DropDead
Addict
Addict

Tak v tom prípade už len
https://www.google.sk/search?q=8gb+16gb ... e&ie=UTF-8 .
To je dôvod, prečo sa zdá, že to stačí. 21. storočie neoptimalizovaných titulov.

Hádam teraz nepovieš, že nie je tvoj problém, že niekto tu nezatvorí hru raz za polhodinu, aby sa "replenishol" leak. A k tomu to, čo tu omieľam už posledných 156 strán - VRAM vs. RAM vs. WDDM 2.0.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

boze boze...

ten shuttering s tymto vobec nesuvisi... od vtedy vysli do winow patche ktore fixovali ram leak... ked sa pozres a pocitas tie prispevky, tak uvidis, ze kopec ludi tam pise - 8GB RAM HERE - NOTHING TO SEEE... atd

navyse vsetko je cca rok stare... drivre, ovladace, patche na hry atd

dnesnym hram staci 8GB ram, bodka
DropDead
Addict
Addict

Dnešným a budúcim hrám (a "mániu" aj niečoho iného otvoreného v pozadí) nestačí 8GB RAM, pretoža relation medzi VRAM, RAM a WDDM 2.0, bodka. Vidíš? Funguje to na obe strany ;)

DropDead napísal:No tak klikám a klikám...nevyzerá to pekne, 8GB RAM je primálo, rovnako taká RG1 už skončila (pravdepodobne navždy), naklikal som teraz asi toto:
CASE: https://www.alza.sk/evolveo-t1-cierna-d4562821.htm
PSU: https://www.alza.sk/evga-500b-d4078560.htm
MB: https://www.alza.sk/gigabyte-b250-ds3h-d4651544.htm
CPU: https://www.alza.sk/intel-core-i5-7400-d4630176.htm
CPU Chladič: https://www.alza.sk/silentiumpc-fera-3- ... 076308.htm
GPU: https://www.alza.sk/palit-geforce-gtx-1 ... 454565.htm
RAM: https://www.alza.sk/crucial-16gb-ddr4-s ... 988523.htm
avšak až 673 bez dph.

Je tu iná skrinka (lepšia), 16GB RAM a oveľa oveľa lepšie prevedenie GPU.
Jose, k tebe som sa chcel ešte vrátiť...ešte si sa nerozhodol, predpokladám...vieš, budem úprimný, osobne som si neistý (narozdiel od niekoho, kto hodí stále to isté), pretože mne ide o to, aby človek (aj keď vidím, že diki pekne, niekedy, keď pozriem na niektoré komenty ku karmám, čo občas dostanem, tak fakt nemám náladu už nič písať a nech si robí každý, čo chce, veď načo sa ja mám snažiť)dostal za svoje peniaze pre svoj účel to najlepšie a aktuálne otázka, či Rezeň alebo Intel je veľmi veľmi zložitá a odpoveď aj napriek všetkých indikátorom, prečo je Rezeň lepší nie je tak jednoduchá.

Stále sa snažím skúmať a zisťovať skúseností ľudi a rôzne testy, ktoré sú práve pre ľudí vyberajúcich veci v týchto cenách relevantnejšie, teraz sa mi podarilo nájsť mimochodom skvelý súbor testov a čuduj sa svete...wysukchanych u bratow polskich ( :lol: ).
https://www.purepc.pl/procesory/test_pr ... re_i5_7400
https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryz ... eon_rx_480
Toto je dvojica zaujímavých a pomerne pre teba ale aj celkovo pre ľudí s rozpočtami do tých 700-800€ relevantných testov.
Môžeš vidieť sám, prečo som tak zdržanlivý a som rád, ak nikto nepríde a nepovie, že chce zostavu do 800€ - Rezeň tento rozpočet zničil - je to už viac o rozhodovaní sa medzi rozumom a rozumom - rozum, ktorý diktuje viac threadov a rozum, ktorý diktuje výkon celkovo, nielen prizeranie sa na thready, ku ktorým pred príchodom Rezňov boli všetci skeptický a trh potrebuje čas sa pretransformovať.

Dúfam, že ti to trošku pomôže sa rozhodnúť - nerád to hovorím ale ja by som osobne tiež nevedel, do čoho ísť...úprimne? Asi by som našiel nejaké Skylakáčske i5ťkové káčko (6600k) aj s doskou a RAM po bazároch. Viem, že to nie je žiadaná odpoveď, keď niekto chce novú zostavu, no teraz je asi čas, kedy by som asi zvažoval aj tú možnosť.

Je to podovné ako keď prišla záplava lacných TLC SSD diskov, tiež to trvalo riadne dlho, kým sa opäť vyčistil vzduch plný otáznikov a bolo možné si nájsť taký svoj domovský prístav.

Osobne to budem tiež o niekoľko mesiacov riešiť tieto dilemy, kedže sa plánujem sťahovať a moja zostava so mnou nepôjde, takže aj ja sa zapojím do nekončiaceho rátania pre a proti u oboch strán v podobe 7700k vs. R7 1700 a čakať na nové Intelkáče asi čas mať nebudem, takže neviem, či nakoniec aj ja neskončím u bazáru a nekúpim niečo za oveľa menej ako by som kúpil z obchodu...neviem, uvidím.
lukostrel77
Star
Star

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Mne sa zdalo 8gb málo tak som zvýšil na 12gb a ako pozerám Bf1 mi žerie 9gb,Bf4 8.5gb,ac unity 8gb,watch dogs 7,3gb a mám menej lagov odkedy mám 12gb ram,(píšem len moj postreh).
Jose13
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Jose13 »

DropDead napísal:...
Co pozeram tie testy ktore si sem dal tak v hrach ma vsade i5 7400 vacsi vykon ako Ryzen takze asi pojdem do toho. Ten bazarovy skylake 6600k je asi len riesenie na teraz s nutnostou dalsieho updatu ci? Co pozeram bazos tak ide po 180e+- bez dosky a ram, takze neviem ci je to riesenie. Aku grafiku to utiahne bez bottlenecku? Moj komp co mam teraz mam uz skoro 10 rokov akurat som dokupil 2gb ram, dal tam 4 jadro na miesto 2 jadra a grafiku 1gb ktora mi ale nedavno odisla takze tam je naspet stara 8800 gts 512 ram... Ale napr PES 17 utiahne na plne detaily, cs:go na rozliseni 1280 hram na 90-100fps atd. Mam v plane kupit nieco, co nejaky ten rok vydrzi. Btw Alza ma zase RG1 ;)
DropDead
Addict
Addict

Skylake a Kaby sú na rovnakej úrovni - ak sa dorovnajú takty, tak nerozdiel od iných generácií je rozdiel 1-2%, teda žiaden.

Bottleneck - záleží na tom, ako sa na to pozeráš, v podstate z jedného uhla pohľadu ako i5, tak Ryzen 5 bottleneckmi nie sú, dokonca ani nové Pentiá a i3 nie sú - z iného uhla je na druhú stranu všetko, čo nie je v CPU testoch s rovnakou GPU (čo najvýkonnejšou) na 1-3. mieste je bottleneckom.
Rozdiel je ten, že v prvom prípade sa pozeráme na to, aby GPU v hrách/benchmarkoch (pokiaľ nenaráža na nejaký fps limit) pracovala na menej ako 100%; v druhom tá 100vka nestačí a chceme k tomu nebottleneckovaní pripočítať prínos CPU pre výkon.

A to, čo chceš je ten problém - ako som písal vyššie - jeden rozum diktuje ísť do Rezňa, pretože sa to môže viac a viac zlepšiť, hry môžu ťažiť neskôr viac z threadov ako z výkonu na jedno jadro (v podstate je to podobné ako sa predtým riešila otázka Pentia/i3 a 6 a 8 jadrových starých FX procesorov - no už aj vtedy AMD poskytovalo v porovnaní s Intelom značne viac pracovných jednotiek oproti Inteláckym silnejším (menej početným) pracovným jednotkám).

Každopádne ani s jedným nespravíš chybu.

Inak pozrel som bazoš
180€ za 6600k
https://pc.bazos.sk/inzerat/72852500/Za ... ing-K3.php 90€
https://pc.bazos.sk/inzerat/72854670/Ki ... 133mhz.php 95€ (ak to má chalan trebárs z Alzy, tak aj keby neboli kompatibilné, tak ich pokojne reklamuješ - prípadne nájsť niečo zo svojho mesta, keby si mal dosku, aj CPU a vyskúšať)
...no cipana, celkom zaujímavé kúsky je možné na tom našom bazoši.
Jose13
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Jose13 »

DropDead napísal:Skylake a Kaby sú na rovnakej úrovni - ak sa dorovnajú takty, tak nerozdiel od iných generácií je rozdiel 1-2%, teda žiaden.

Bottleneck - záleží na tom, ako sa na to pozeráš, v podstate z jedného uhla pohľadu ako i5, tak Ryzen 5 bottleneckmi nie sú, dokonca ani nové Pentiá a i3 nie sú - z iného uhla je na druhú stranu všetko, čo nie je v CPU testoch s rovnakou GPU (čo najvýkonnejšou) na 1-3. mieste je bottleneckom.
Rozdiel je ten, že v prvom prípade sa pozeráme na to, aby GPU v hrách/benchmarkoch (pokiaľ nenaráža na nejaký fps limit) pracovala na menej ako 100%; v druhom tá 100vka nestačí a chceme k tomu nebottleneckovaní pripočítať prínos CPU pre výkon.

A to, čo chceš je ten problém - ako som písal vyššie - jeden rozum diktuje ísť do Rezňa, pretože sa to môže viac a viac zlepšiť, hry môžu ťažiť neskôr viac z threadov ako z výkonu na jedno jadro (v podstate je to podobné ako sa predtým riešila otázka Pentia/i3 a 6 a 8 jadrových starých FX procesorov - no už aj vtedy AMD poskytovalo v porovnaní s Intelom značne viac pracovných jednotiek oproti Inteláckym silnejším (menej početným) pracovným jednotkám).

Každopádne ani s jedným nespravíš chybu.

Inak pozrel som bazoš
180€ za 6600k
https://pc.bazos.sk/inzerat/72852500/Za ... ing-K3.php 90€
https://pc.bazos.sk/inzerat/72854670/Ki ... 133mhz.php 95€ (ak to má chalan trebárs z Alzy, tak aj keby neboli kompatibilné, tak ich pokojne reklamuješ - prípadne nájsť niečo zo svojho mesta, keby si mal dosku, aj CPU a vyskúšať)
...no cipana, celkom zaujímavé kúsky je možné na tom našom bazoši.
Ok dakujem. Kedze si to viem hodit do nakladov kde mi vratia dan asi pojdem do novych veci :)
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

mystique napísal:Každý dnešný procesor, ktorý má minimálne 4 jadra a frekvenciu nad 3 ghz, utiahne akúkoľvek dnesnu vga,...

Priklad, budeš mať napríklad stareho phenoma 1075t, (6 jadro, 3ghz), môžeš k nemu pripnúť rx480 alebo 1070 a hráš všetko na full v 2K rozlíšení, framy ti nedropnu pod 40fps

Ale je jasné, že budeš mať menej fps ako na i5/i7 novšej generacie, rádovo cca o 15-25 percent...

Napokon, na YT je strasne vela videi, kde je 8350 fx (co je procak za 150e stary viac ako 5 rokov) pairnuta s gtx1080 a tento setup dava vo fullHD na maxed settingoch stabilne 70+ fps, a dovolim si tvrdit ze v 1440p bude rozdiel medzi navykonnejsimi cpu dneska za 100vky eur, fakt minimalny
existuje aj nejaký limit fps pre danú hru alebo je to všetko iba o výkone hw? ďakujem
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Niektoré hry limity nemaju, v niektorých je limit zabudovany, napr doom 200fps, v niektorých si limit zapnes, a ano hw je faktor ktory to ovplyvnuje
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Trosku to tu zneuzijem,
kamos potrebuje poslat prec svoje PC a vobec neviem aku to moze mat cenu tak pomozte pls :)

i7-2700k+fera 3(uplne nova)
8gb ddr3 ram
120GB SSD + 1TB HDD
doska nejaky midrange (tusim H61)
GTX950
Zdroj fortron 500W
monitor EIZO FORIS 23.8 "EIZO FORIS FS2434-BK este 4 roky v zaruke kupovany v alze

predstava je komplet ~600e, real?
Napísať odpoveď