Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa Fabo »

Ale on sa pyta, ci je lepsie mat mensie splatky, alebo rychlejsie splatit :D
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Mam otazku ohladom hypoteky vseobecne.

Ked sa zamestnam na full-time, podmienka na ziskanie hypoteky je, aby som bol takto zamestnany minimalne tri mesiace (to som sa vcera pytal).
Povedzme, ze tam budem tie tri mesiace, teda skusobnu dobu.
Hned po skusobnej poziadam o hypoteku, dostanem ju a hned dam vypoved v tej praci.
Cize tam realne budem pracovat 4-5 mesiacov (lebo vypovedna doba).

Co spravi banka? Resp., bude ju vobec zaujimat, ci uz potom pracujem na full-time, alebo nie, pokial jej aj nadalej budem normalne platit? Lebo splacat by som hypoteku mohol.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ked uz budes mat hypoteku schvalenu a peniazky ti pridu, tak je banke uplne jedno, co robis a kde si zamestnany, ak nemas problem s platenim svojim zavazkov.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Presne tak - potom, ako už máš schválenú hypotéku, môžeš podať v práci výpoveď, keďže banku už bude zaujímať len to, aby si platil splátky. Potvrdzujem z osobnej skúsenosti v rodine.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ak sa stanes nezamestnanym mas povinnost to ohlasit banke
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pocita sa aj skusobna doba do tejto podmienky o ziskanie hypoteky??? Podla mna nie. Ved skusobnu dobu si vies dat az na 6 mesiacov v pripade vzajomnej dohody (v pripade statutarov/veducich).
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal:Ak sa stanes nezamestnanym mas povinnost to ohlasit banke
Aj potom, ako si už čerpal úver a teraz ho už len splácaš? Ak áno, tak je to pre mňa novinka, ešte som nepočul o tom, že by to niekto aj reálne spravil.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

hojko napísal:Pocita sa aj skusobna doba do tejto podmienky o ziskanie hypoteky??? Podla mna nie. Ved skusobnu dobu si vies dat az na 6 mesiacov v pripade vzajomnej dohody (v pripade statutarov/veducich).
Ano. To som sa vyslovene v banke pytal. Ze o hypoteku mozem poziadat a mat ju po ukonceni skusobnej doby, po tom, ako mi pride na ucet tretia vyplata, za treti skusobny mesiac.

Cize myslienka je taka, ze napr. 1. maja nastupim do novej prace, 15. augusta mi dojde vyplata tretia, hned poziadam o hypoteku v banke a zaroven dam v praci vypoved, ktora mi zacne plynut od 1. septembra.

Veduci pracovnik nie som :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Pocita sa aj skusobna doba do tejto podmienky o ziskanie hypoteky??? Podla mna nie. Ved skusobnu dobu si vies dat az na 6 mesiacov v pripade vzajomnej dohody (v pripade statutarov/veducich).
Praveze sa pocita skusobna doba, cize IMO keby si mal skusobnu 6 mesiacov, tak by chceli 6 mesiacov, aspon keby o tom vedeli.

Frco: radsej pockaj na plnenie kym podas vypoved...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Ved jasne, odidem az ked si budem isty ze ta hypoteka je. Ne ze 15. pride vyplata, 16. doobeda ziadam o hypoteku a poobede uz davam vypoved :D

Ale dakujem za skusenosti, som rad, ze to teda takto funguje :) Len skoda, ze vobec banka vyzaduje takuto vec, ako nejakzy full-time prijem...ako chapem ich na jednej strane, ale je to trocha obmedzujuce pre ludi, ktori nie su full-time zamestnani.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ked nie si full time, vies si zobrat aj ako podnikatel, samozrejme. Ale musis zdokladovat pravidelny a dost velky prijem. Banka nemoze dat hypo len tak hocikomu, ze hadam bude platit
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Zivnostnik dava pri ziadosti predsa danove priznanie, ziadny pravidelny prijem.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

napr frajerka ma specificky obor v ktorom sa robi vacsinou len na zivnost, ale je normalne 8h v robote od pondelka do piatka.. Vacsina bank ma podmienku dokonca 2 danove priznania.. otazka je, co ak si to priznanie spravi "vyrovnane". Hypo nedostane? Neriesil to niekto?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ved to je normalna praca, ale na zivnost. Tak pracuju aj casnici, kuchari, stavbari, kadernici a vlastne moze viacmenej hocikto, kto nechce byt zamestnancom, ale zivnostnikom, pokial sa mu to oplati. Ak mala prijem trebars aj 40 tisic eur, ale zisk jej vysiel napriklad 1000 eur, tak si myslim, ze to bude dost velka smola pre nu, pretoze bude rizikova pre banku. To, ze odleje peniaze cez naklady niekde inde, to je taka ista smola v pripade hypoteky ako to, ked pracujes ako zamestnanec za minimalnu mzdu a potom na ruku dostanes cash 700 eur. Banka vidi len oficialne cisla a teda to aku mzdu si oficialne dostal, rovnako ako vidi len jej danove priznanie. V pripade zamestnanca sa vies dohodnut, ze ti na 3-4 mesiace zvyssia oficialnu mzdu, zaplatia sa odvody, vzdy je to o dohode v praci. Ale zivnostnik ma smolu, nedokazes to rychlo vymysliet, hlavne nie teraz po danovych priznaniach. Mam dve rady - nezvysovat umelo naklady, mat vyssi zisk po zdaneni a zaplatit z toho dan, odvody a pripadne aj preddavky, pripadne vymenit frajerku :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ešte by som mal k tomu takú krátku poznámku - ty si chceš hypotéku brať spolu s frajerkou alebo ju chce frajerka zobrať sama na seba?

Ak by ste do toho išli spolu, tak by som si musel byť istý, že je to tá pravá, lebo by sa to mohlo pekne skomplikovať, keby vám to nevyšlo...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

V case ked sa ta hypo bude brat to uz bude pravdepodobne manzelka.

Co ak si teda uplatni pausalne vydavky? Modelovy priklad zarobi 1000e, zaplati odvody, z toho si odrata pausalne vydavky, takze realne bude banka brat "cisty" prijem - 400€ ? :D Nebere ohlad na to, ze realne tie vydavky proste nevynalozi, co sa da vlastne overit na vypise z uctu?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem ci je problem s chapanim. Rozhodujuce su vysledky na danovom priznani. Na danovom priznani nemas napisane ziadne vydavky. Na tom potvrdeni, ktore ti ostava je uvedeny zaklad dane, dan k zaplateniu a tusim premia a preplatok (DP typ A). Pri DP typ B nie je premia.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Presne ako pise hojko. Preto ked niekto vie ze chce hypo, tak posledne priznanie robi trochu realnejsie aj za cenu vacsej dane. Inak ma proste smolu. Ked cisty prijem nie je. Nebude ani hypo. Bodka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Pilifo napísal:
Aj potom, ako si už čerpal úver a teraz ho už len splácaš? Ak áno, tak je to pre mňa novinka, ešte som nepočul o tom, že by to niekto aj reálne spravil.
- pri hypo celkom urcite a pri nizsich uveroch to moze byt v podmienkach tiez, len asi malokto ich cita cele
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

O tom som este nepocul, podmienky som cital cele (aj ked to bolo 5 rokov dozadu). Odvtedy som 2x menil zamestanie a raz krajinu, vzdy s istym casom bez prace.
Aj ked moja hypo nie je pre banku nic velke...
Napísať odpoveď