Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:myslim si ze ano ...
Ale v tom pripade moze existovat v nebi zlo, lebo clovek sa vnebi moze slobodne rozhodnut pachat hriech. Ak sa pren rozhodnut nemoze, uz nema "slobodnu volu", a teda v nebi to nie je clovek, uz nie jesam sebou.
strapaty napísal:"nemože byt stastny" ... myslli sa tym z dlhodobej perspektivy ... kazdeho pozemskeho blaha sa clvoekk casom nasyti ...
Mas prilis bipolarne vnimanie sveta - bud Boh alebo materialno? Nenapdlo ta ze neveriach moze naplnat vzdelanie, rodina, ini ludia?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314
"Ale v tom pripade moze existovat v nebi zlo" v nebi urcite nie .. ale nikde sa nehovori ze musis byt v nebi naveky ... bohuzial ale ak ho uz raz opustis nebudes mat tie vymozenosti ako tu na zemi a zatratenie bude vecne ako v pripade padlych duchovnych bytosti. stale hovoris o nebi a pekle ako nejakych priestotroch (samozrejme ze pravdepodobne bude clovek v nejakom priestore) ale je to hlavne stav ... cize nebo stav s bohom vo vecnej blazensoti a stav bez boha vecne - stradanie a bolest.. vzdy sa mozes rozhodnut byt bez boha. ako aj tu na zemi tak aj po pozemskej smrti .. ale byt s bohom sa mozes rozhodnut len tu na zemi

"Mas prilis bipolarne vnimanie sveta"
nie je to bipolarny pohlad je to o usporiadani hodnot.... ak das prim bohu neznamena to ze zavrhujes materiu ale nie si na nej zavisly nie si jej otrokom ... ak das prim materii nie je mozne popritom este stihat boha ... "Nebudeš sa im klaňať ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, " cize nemozno sluzit dvom panom .. lebo ak je boh najvysie dobro o ktore sa clovek usiluje vsetko ostane je len prostriedkom k dosiahnutiu tohto dobra... clovek je oslobodeny od akeho kolvek otroctva lebo jeho tuzby nie su priputane k nicomu co je tu na zemi . "kde je tvoje srdce tam je tvoj poklad" veriaci clovek sa stara o svetske veci rovnako ako neveriaci len s tym rozdielom ze nie je ich otrokom .. jeho zakladna tuzba je po zivote s bohom a vecny zivot a nie naplnanie ocakavani, predstav a tuzob. vzdelanie rodina a ini ludia su tiez len prostriedok ... a zaroven cielom lebo aj v nich je boh ... lebo boh to nie je len nejaka imaginarna entita zodpovedna za vznik vsetkeho okolo nas (to je len jedna bozska osoba boh otec) ale ten isty boh sa prejavuje aj ako vykupitel a ucitel v osobe krista a kristovej lasku a prikladu ... a tak isto ako duch co naplna a posilnuje nase zivoty aj skrz lasku k bliznemu, k rodinam k sebe samemu, prirode ci k comukolvek co podporuje zivot aby ho bolo hojne ..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:"Ale v tom pripade moze existovat v nebi zlo" v nebi urcite nie .. ale nikde sa nehovori ze musis byt v nebi naveky ... bohuzial ale ak ho uz raz opustis nebudes mat tie vymozenosti ako tu na zemi a zatratenie bude vecne ako v pripade padlych duchovnych bytosti. stale hovoris o nebi a pekle ako nejakych priestotroch (samozrejme ze pravdepodobne bude clovek v nejakom priestore) ale je to hlavne stav ... cize nebo stav s bohom vo vecnej blazensoti a stav bez boha vecne - stradanie a bolest.. vzdy sa mozes rozhodnut byt bez boha. ako aj tu na zemi tak aj po pozemskej smrti .. ale byt s bohom sa mozes rozhodnut len tu na zemi
O nebi sa hovori ako o vecnosti, takze s toho si mozes vydedujkovat plynutie casu.
„Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja. A cestu, kam idem, poznáte.“ (Ján 14:3-4)
Matúš 25:46 hovorí: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života.“
Takze, biblia hovori, ze bud pojdes tam alebo tam, ziadne vymeny zajatcov medzi nebom a peklom sa nekonaju.
Dalsia vec, ak sa v nebi mozes zmenit, mozes byt aj zly, ak sa v nebi zmenit nemozes, tak je to dost velky trest, nemoct sa nic nove naucit, nic nove spoznat, byt ako uvezneny v lade.
Vsetko co som naisl v Biblii o neby sa nezhoduje s tym, co tu tvrdis!
strapaty napísal:nie je to bipolarny pohlad je to o usporiadani hodnot.... ak das prim bohu neznamena to ze zavrhujes materiu ale nie si na nej zavisly nie si jej otrokom ... ak das prim materii nie je mozne popritom este stihat boha ...
Tu len znovu ukazujes tvoje ciernobiere videnie sveta, bud Boh alebo materialno.
strapaty napísal: lebo ak je boh najvysie dobro o ktore sa clovek usiluje vsetko ostane je len prostriedkom k dosiahnutiu tohto dobra...
Je skutocne bytost, ktora ma na svedomi genocinu, nenavidi zeny, zatvdi srdce faraona aby ho potom mohol zabit, zabija vlastne deti, nepomoze trpiacim hoci to dokaze a dokaze to lahko najvysie dobro?
strapaty napísal:...
Skade mas, ze su nevriaci otrokmi materialnych veci? Alebo, ze ich dokonca ucitivaju?
strapaty napísal:vzdelanie rodina a ini ludia su tiez len prostriedok
Sory, ale toto je uz na hranici sociopatie a fanatizmu? takze ludia okolo teba su len prostriedok na dosiahnutie tvojho ciela byt v nebi. Dakujem, ale takuto falosnu lasku k bliznemu si nechajte.
Ano dalej hovoris, ze aj v bliznych je boh, ale stale je pre teba konanie dobra iba prostriedkom, nie cielom.

Co myslis, co je dolezite pre ateistu?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:"Nebudeš sa im klaňať ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, " cize nemozno sluzit dvom panom .. lebo ak je boh najvysie dobro
žiarlivosť nie je v žiadnom prípade dobrá vlastnosť/charakterová črta. Ak je boh žiarlivý, tak má aj zlé vlastnosti a tým pádom je aj zlý a teda nemôže byť navyššie dobro.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

mLuks napísal: žiarlivosť nie je v žiadnom prípade dobrá vlastnosť/charakterová črta. Ak je boh žiarlivý, tak má aj zlé vlastnosti a tým pádom je aj zlý a teda nemôže byť navyššie dobro.
Ked to uz spominas, tak len dodam odporucanie, co by si mal pozriet strapaty. 7 kardinalnych hirechov, bod 3. :smt006 :smt006
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

strapaty napísal:"Nebudeš sa im klaňať ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, "
Chudáci hinduisti, budhisti, šintoisti a ďalší (žeby aj židia a moslimovia?), ktorí neveria v kresťanského Boha. Navždy budú zatratení v pekle a pritom to môžu byť dobrí ľudia :cry: :nono:
korenisko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa korenisko »

Nezabudaj na Rachab - Jericho.... Ani na ňu a jej rodinu Boh nezabudol... vidí do "srdca" človeka.
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

Je to sice mimo temy ale chcem sa spytat bol som 2 x vo vatikane a zevraj je pri turstov pristupne iba to velke namestie, bazilika a nejake muzea ked som chcel obzriet tych par uliciek co je za bazilikov tak tam ma ta straz nechcela pusti ze TOURIST NO. Neviete niekto ako sa tam dostat alebo ake extra povolenie tam treba ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je fascunujuce ako sa pocet krestnov na Slovensku meni v zavisloti, ci sa diskutuje o financovani cirkvi, "pravych" krestnov (ktori zuju s Bohom), alebo o ich utlacani https://dennikn.sk/blog/preco-su-kresta ... -mensinou/

Ps: Pan ma asi nejake komplexy, ked poklada nesuhlas alebo satiru za utlacanie alebo prenasledovanie.

//autoeditácia príspevku (08 Jún 2017, 13:03)
Toto sa oplati precitat - ultimatna prirucka na argumenty moralky - http://ateisti.sk/sam-harris-list-krestanskemu-narodu/
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hehe, ako pozerám, tak na webe sa nachádzajú aj moje články, sranda. :) Už som pomaly aj zabudol, že som také čosi písal.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

:lol: :lol: :lol:
Ludska blbost nepozna hranic
https://www.casopis-sifra.cz/spinavy-ob ... dicovstvi/
ale odkedy Nescafe pridava do kavy potratene plody chuti vyrazne lepsie :D
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravím, čo si o tom myslíte? normálne podobné veci beriem z rezervou ale tu sa na túto tému vyjadrujú lekári, biológ..
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

tak som to začal pozerať, a...

V prvom rade - to, že niekto si napíše že je psychiater alebp lekár, alebo že akú školu má vyštudovanú, to ešte nič neznamená. Ak by si si čekol tých ľudí bližšie, zistil by si, že ich kredibilita je veľmi pochybná.
1) Stanislav Grof je síce psychiater, ale zaoberá sa tzv. transpersonálnou psychológiou, ktorá je, ako mnoho odvetví psychológie, tak očividnou pavedou, až to bolí. K tým prázdnym kecom čo tam požvástal sa ani netreba hádam vyjadrovať, ibaže by si mal niečo konkrétne čo ťa zaujalo. Odobrať titul.
2) R. Moody je rovnako ako Grof úplne mimo vedy. NDE sú uspokojivo vysvetlené pomocou neurochémie. Odobrať titul.
Napr. čo Moody popisuje, že ľudia "vidia" svoje telá je dávno známy úkaz a nazýva sa depersonalizácia. Nie je na nej nič mystické.
3) Jan Bouzek - archeológ, žiadna kredibilita v tejto oblasti.
4) Miroslav Krejčíř, hovorí si lekár, ale vykonáva(l) akupunktúru. Ten si tiež nezaslúži titul.
5) Ďalej som už nevládal.
Takže kašli na rezervy, toto je čistý BS toto video. Radšej si pozri niečo hodnotnejšie, čo sa nachádza v mainstreamu vedy, napr. tu: http://www.psy-journal.com/

// edit: Rado sa stalo :)
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Derealizacia a depersonalizacia sa celkom bezne vyskytuju aj v pripade, ze clovek sam neumiera, ale bol traumatizovany pri nejakej krizove situacii, ako su havarie, nahle umrtie blizkej osoby, obete nasilnej trestnej cinnosti a podobne. Proste taky casty prejav, ked je clovek v šoku.
V pripade, ze derealizacia a depersonalizacia pretrvavaju dlhsie, aj ked uz šok odoznie (alebo nikdy nebol), tak sa moze jednat o symptom ochorenia. U mladych sa dost casto objavi po fajceni travy alebo po skusenosti s LSD, najma u tych, co mali predispoziciu na schizofreniu a toto ochorenie by sa u nich rozvinulo neskor.

Raz som pozeral testy nejakych buducich armadnych pilotov a v podstate zazivali rovnake stavy, ako umierajuci ludi...lebo v podstate umierali. Aspon tak to vnimal ich mozog, aj ked boli v kontrolovanom prostredi. Silne pretazenie, nedostatok kyslika, vysoka uroven CO2 a dusika v krvi a pod. Zuzene zorne pole, silne svetlo, depersonalizacia, neskor silne euforicke prijemne pocity, kedy telo v poslednej snahe o zachranu vypumpuje do obehu vsetky mozne neurotransmitery a hormony, ako keby ste uzili koktejl drog.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to presne ako kazdy rok https://www.cas.sk/clanok/565622/kovboj ... zamorenie/
ale hrozi "demonicke zamorenie" ? :D :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ephramko

docasna depersonalizacia nastava typicky po poziti disociativ, pri LSD je takyto stav skor vzacny.
Tj Ketamin a pod latky, inac ide o vecsinou zazitok nie velmi prijemny a zasadnym sposobom dokaze trvalo zmenit psychiku clovek aj iba popar tripoch, clovek moze mat pocit ze sa zblazni a ze tento stav ho nikdy neopusti. Mat pocit ze clovek lieta niekde vo vesmire sialenou rychlostou sa zda na prvy pohlad zaujimavy ale v skutocnosti to byva traumatizujuci zazitok, uz len kvoli naslednej konfrontacii po tripe s povodnou psychikou.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Neviem, do presnych ucinkov drog sa moc nevyznam a my tieto "srandovne stavy" len suhrnne oznacujeme ako halucinacie. Jasne, mozes sa bavit s klientom do detailov o tom stave, co mal a nejako to detailnejsie popisat aj z klinickeho hladiska, ale tie vypovede su casto velmi subjektivne, ze je velmi zlozite povedat, ze "ano, takto presne posobi ta a ta droga" a je to typicke len pre tu drogu a ine nie...
Dalsi problem je ten, ze sa takto spatne tazko urcuje pricina. Si predstav, ze ti privezu akutne psychotickeho pacienta, ak mas stastie a dozvies sa z anamnezy, ze tam bola nejaka drogova historia, tak si mozes povedat, ze jasne, preto takto dopadol. Ale moze to byt len taky sebaklam, ty nemas odkial vediet, ci ten clovek "nebol magor" uz predtym, ako zacal exerimentovat. Navyse je problem povedat, ze toto sposobila ta a ta droga, kedze oni vacsinou beru rozne veci v roznom obdobi svojho zivota.

A ja osobne som perfekcionista. Je pre mna tazke akceptovat, ze nemam 100% kontrolu nad svojim zivotom. Preto ma ani nelakalo vyskusat nejaku z tychto halucinogennych veciciek...

A traumatizovani klienti nad tym nezvyknu uvazovat, ze ten stav bol neprijemny. U nich derealizacia a depersonalizacia vacsinou v tom momente fungovali ako obranny mechanizmus ega, ktory im aspon na nejake obdobie mohol prezit tu traumaticku udalost, ktorej boli vystaveni.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Co sa tyka transcendtalnych a mimotelovych zazitkov momentalne je dost popularna ayahuasca.

O depersonalizaci som pocul hlavne z kentaminom a anielskym prachom (PCP).

Tiez nemam s drogami skusnosti, no este na zakladnej skole som uzival prometazin, po nom som mal pocit vznasnia sa pocit, ze sa mozem dotknut hudby :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja to mám pod. ako ephramko, nemám rád ten pocit, že nemám 100% kontrolu nad sebou a rozmýšľaním. Preto som v živote skúsil iba raz trávu a aj to mi nezaúčinkovala vďaka tomu alkoholu v sebe. :lol:

Každopádne, už to ma vie naštvať, keď si uvedomím v stave opitosti, že proste už to uvažovanie nie je a nedokáže byť triezve, že sa s tým nedá bojovať. Už pri tom tak niekedy "precitnem" že aha, to je to. Preto nepijem nejak často a hlavne nie na mol. No a tie spomínané drogy, ktoré človeka úplne ovládnu, k tomu mám vyslovene odpor. Nemám záujem o žiadne dotyky s hudbou ani pocity vznášania či zažívanie iných dimenzií, je mi to úplne u prdele.
Napísať odpoveď