Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ano, mala by, otazne je nakolko dokonale si vsetky banky plnia svoje povinnosti. Dobre vieme ze aj povinne audity su castokrat iba naoko. V skutocnosti ani zdaleka nepracuju vzdy podla zakona, len vedia ako veci zakryt pod koberec. Prijmy treba zdanovat bodka, v opacnom pripade ho skor ci neskor cakaju problemy, jedine ze by to robil cisto iba cez cashovicu.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

No, pri bežnom klientovi si povinnosti samozrejme plnia, nebudú riskovať pokutu pre nímanda.
Iné to je pri vip klientovi, viď pri**t banka
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Andi_Cibula: Táto časť je určená daňovým rezidentom Slovenskej republiky (občanom, ktorí majú na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiavajú aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku), ktorí v zdaňovacom období dosiahli príjem zo zdrojov v zahraničí. Link tu: https://www.financnasprava.sk/sk/obcani ... -zahranici Viacmenej sa da ale napisat, ze tuto podmienku maju staty, ci je to Monako, Malta atd..., je to akasi zauzivana podmienka, ze musis byt viac ako polovicu roka v tom state, aby si platil dane podla miestnych zakonov. Ak nevies dokladovat, ze si bol v Monaku aspon tych 183 dni, tak je to tvoja smola, budu ta cakat dane na zaplatenie na Slovensku. Dokazne bremeno ja na tebe, aby si to dokazal. Jednoduchsie je to napriklad v pripade Malty, lebo Malta ma fakticky len 2 sposoby ako sa tam dostat - letenky a lodou/trajektom, takze sa da dokazat, ze kedy si prisiel, kedy si odisiel, ako dlho si sa tam zdrzal. V pripade Monaka sa ti to bude o dost tazsie dokazovat, vid. problemy sportovcov alebo uz mnou spomenutych tenistiek.

guess.whoo & gogo956 & baldorex: Danovemu uradu predsa nic neblikne v pocitaci, pretoze na to upozornuje banka, upozornuje na to policiu. Je na to viacero zakonov, ci je to Zakon o ochrane pred legalizaciou prijmov z trestnej cinnosti a o ochrane pred financovanim terorizmu, Zakon o bankach, ale aj usmernenia, ktore vydava NBS ci ECB. Ono problem nie je ani tak 10 tisic eur na ucet ako je skor problem to, ze zarabas 650 eur v cistom, ktore ti pridu na ucet, mesacne vyberies z uctu 150 eur kartou, zvysok pouzijes na ucty a bum, zrazu ti pride na ucet 13 tisic eur kto vie odkial. System automaticky vyhodnoti transakciu ako nezvycajnu. Tiez to moze byt ak pridu peniaze z dakej exotickej cudziny, vymyslim si trebars Liberiu, ktora ma najvyssiu korupciu z africkych statov. Niektore banky zaviedli aj smernicu, ktora sa oznacuje ako "anti money laundering". Avsak ak podnikatel ci osoba, ktora robi obraty rocne radovo v stovkach tisicoch ci milionoch eur dostane zajtra platbu vo vyske 13 tisic eur, tak takato platba sa asi neoznaci automaticky ako podozriva, teda to nie je o VIP klientoch. Rozmyslam ale, ze aka je ta hranica, kedy sa vklady musia ohlasovat, ze ci je to 15 alebo 10 tisic. Pred par rokmi to bolo 15 tisic, ale je mozne, ze je to uz len 10 tisic.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Terminus technicus je "neobvykla obchodna operacia" hranica je 15K s tym ze pidla dalsich kriterii pod nu mozu spadat aj nizsie sumy, to aby sa predislo tomu ze niekto velju tnx podeli na kopec malych
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

To mate fakt take ohromne zisky v desiatkach / stovkach tisicoch eur rocne z obchodovania s kryptomenami? Lebo ak nie, tak by som sa vykaslal na zdanovanie a posielal si to na ucet po mensich ciastkach cez paypal alebo podobnu platformu. Neviem, ci maju banky zo zakona danu nejaku ohlasovaciu povinnost v rovine presne zakonom urcenej ciastky vkladu alebo to ma kazda banka urcene svojimi internymi smernicami, cital som na nete, ze napr. Tatrabanka preveruje povod kazdeho vkladu nad 15,000 euro. Predpokladam, ze dnes je to asi take flexibilnejsie a ako pise hojko, banky maju vytvoreny na toto algoritmus, ktory analyzuje spravanie klienta od zalozenia uctu. Ked ti pravidelne chodi vyplata 1000 euro a zrazu ti pride vklad 3000 euro, tak sa este nic nestane a je to v norme. Ine je, ked ti v takejto situacii zrazu pribudne na ucet 300,000 euro.
Fpichi napísal:Ak tu náhodou blúdi nejaký trader, ktorý pozná v ČR účtovníka alebo firmu, ktorá sa špecializuje na príjmy zo zahraničia a obchodovania na fin. trhoch, tak mi prosím pošli správu.Najviac ma mätie to, že neviem či by som si nemal založiť živnosť a odvádzať odvody (aj keď sa mi tá predstava celkom hnusí), keďže som v priebehu posledných pár mesiacov zarobil v rade niekoľko stoviek tisíc korún.
Vysral by som sa ja na cely cesky stat. :lol: Akurat cez vikend som v reporteroch ČT sledoval, ako ceska financna sprava cielene likviduje firmy a nerespektuje ani rozhodnutia sudov. Bol tam chlapik, ktory viac ako 20 rokov v cesku podnika. Nikdy nemal ziadne exekucie, problemy s danovym uradom, vzdy vsetko platil nacas a riadne. Jedneho dna k nim prisli ludia z financnej spravy a zablokovali ucty, pobrali vsetko co sa dalo, vratane strojov a aut...s tym, ze ma okamzite zaplatit dan. Dovod? Firma spravila podla nich "rizikovy obchod" a bola pravdepodobnost, ze na konci zdanovacieho obdobia, cize skoro o rok, nebude mat dostatok prostriedkov na zaplatenie dane statu. Tak prisli proste hned, ked ten obchod firma urobila a vsetko im pobrali. Nerozumeju tomu, ze ked nieco nakupis a mas plne sklady (v tomto pripade plnu cisternu nafty a podnikach v doprave), tak asi nemas prave na ucte kapital a peniaze na dan budes mat az vtedy, ked tovar/sluzby predas a budes mat nejake zisky.
Najvyssi spravni soud ČR rozhodol, ze financna sprava takto postupovat nemoze a zadrzovaci prikaz zrusil. Co urobila financna sprava? Vydala okamzite novy zadrzovaci prikaz na tu istu firmu, z tych istych dovodov. Hadam nemusim dodavat, ze v podstate tak polozili celu firmu s XY zamestnancami, ktora bola v zelenych cislach a roky platila riadne dane. Ked im financna sprava vsetko poberie a zablokuje ucty a toto trva 2 roky, nez sa na sude domahas svojich prav, tak prides o vsetkych klientov, aj image firmy. A potom aj ked sud rozhodne v tvoj prospech, tak to financna sprava nerespektuje a urobi to iste znova... Financna sprava ČR sa takto zacala spravat s nastupom noveho riaditela. V 2010 mali menej ako 100 zadrziavacich prikazov rocne, v 2016 ich uz vydali okolo 2000. Prehravaju jedno sudne konanie za druhym, ale pan riaditel si trepe stale svoje...

Radost podnikat v takom state. :shock:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

hojko napísal:Andi_Cibula: Táto časť je určená daňovým rezidentom Slovenskej republiky (občanom, ktorí majú na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiavajú aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku),
Aha už chápem. :) Ja som to najprv pochopil tak, že je to o tých, ktorí nemajú v SR trvalý pobyt, ale aj tak by mali byť zdaňovaní, lebo tu bývajú. :lol:
ephramko napísal:Bol tam chlapik, ktory viac ako 20 rokov v cesku podnika.
Kto ? Ktorá firma ?
ephramko napísal:Vysral by som sa ja na cely cesky stat. :lol:
A prestaň nadávať na môj nový domov ! :smt097 :D
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

ako pisal hojko. zalezi aj od toho na aky ucet to posielas. ja som tych vyse 5k poslal na novozalozeny ucet, kedze som nemal inu moznost a je to prva transakcia, kt. na tom ucte prebehla. pricom je zo zahranicia(slovinsko), takze uvidime.. ci bude mat niekto nejake otazky, snad ale nie. preto som uz vobec nechcel riskovat este vacsiu sumu. nad 10 by som neposlal asi nikdy, to by bol urcite pruser, ak ti na ucet bezne nechodia mesacne tisicky eur.

inak vo fio pri online zakladani uctu maju napomocny dotaznik. je tam moznost zvolit charakter prostriedkov, kt. budu chodit na ucet (napr. vynosy z akcii) a aj vyska prostriedkov, kt som nastavil do 17k mesacne (nie je az tak vela podrobnych moznosti).
takze ak by sa nahodou ich algoritmus spoliehal priamo na toto info (lebo z akeho ineho dovodu by to tam davali), mozno tu transakciu ani nezaznamena.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Andi_Cibula: Pochopil si to dobre. Teda aj daky clovek z Kambodze, ktory sem pride a je tu viac ako 183 dni, tak dane plati na Slovensku (bez ohladu na to, ze ci ma alebo nema trvaly pobyt na Slovensku).
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

preto pisem, ze ak si 1-2x za rok posles 5k na ucet nic sa nestane
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ako som uz napisal vyssie- pocita sa kumulativ za urcite obdobie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pani, zase asi budem za magora, ale v com je problem zaplatit dan z prijmu?
ved trochu tomu statu doprajte :|
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

stat si berie dost z mojej vyplaty..nebudem predsa platit este nieco navyse hlavne ked vidim ako s tymi prostriedkami hospodari
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

ked sa pozries na to, v akom stave ten stat je, tak ta to len demotivuje..
nech su radi, ze tie peniaze na slovensku vobec utratim.
20% nie je vobec trocha a ked sa tu neriadia zakonmi ani ti najvyssie postaveni funkcionari, ktori maju byt vizitkou pre obcanov, preco by som sa mal ja?
az budem v mensine, tak urcite prehodnotim svoj postoj :) dovtedy..
a prislovia stylu "niekde treba zacat/zmena neprichadza sama" si nechaj :D

//a presne tak, z vyplaty si beru dost, mame jedny z najvyssich odvodov na svete
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Dan z prijmu FO je 19% (+ zvysena sadzba pri urcitej hranici) ale z prijmu sa plati este zdravotka 14% takze je to dokopy 33%. Treba si to ale poriadne nastudovat, lebo pre kapitalove prijmy alebo prijmy z obchodovania s opciami platia ine pravidla. Hlavne treba poznat kedy je prijem oslobodeny od platenia dane.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Old Dirty Bastard napísal:preco by som sa mal ja?
lebo mas ist prikladom svojmu okoliu :P
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

lol komu by sa chvalil, ze plati dan, ktoru by nemusel :D
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

sundevil napísal:Dan z prijmu FO je 19% (+ zvysena sadzba pri urcitej hranici) ale z prijmu sa plati este zdravotka 14% takze je to dokopy 33%. Treba si to ale poriadne nastudovat, lebo pre kapitalove prijmy alebo prijmy z obchodovania s opciami platia ine pravidla. Hlavne treba poznat kedy je prijem oslobodeny od platenia dane.
som zaokruhloval. pokial viem, u obcii by tiez malo ist o 19% a odvod do zdravotky sa da uplatnit ako vydavok § 8, ods. (12).
taktiez ak dan z prijmu presiahne cca 20tisic rocne, tak uz sa to zdanuje ciastkou 25%, tiez potesi.

//autoeditácia príspevku (16 Máj 2017, 13:41)
beardie napísal:lebo mas ist prikladom svojmu okoliu :P
presne to som spominal v predoslom poste. ze "niekde treba zacat" blabal. ale urcite nie pri takych malych rybach :) nech idu sumce prikladom a potom mozno inspiruju aj neonky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Teraz mozno mate iba relativne nizke prijmy z obch cennych papierov ale pri troche stastie sa budu kazdorocne zvysovat a uz to bude pre fin policiu zaujimave. A potom si vytiahnu vsetko 5 rokov nazad.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mozes rozviest preco neplatis tu zdravotku? precital som si ten odsek, ale nebol som o nic mudrejsi :D
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

zdravotka ti vyrata dan podla podaneho danoveho priznania. zaplatene odvody si potom mozes uplatnit ako vydavok podanim dodatocneho priznania a danovy urad ti vrati tu cast dane, kt. si zaplatil. byrokracia nehorazna.
Napísať odpoveď