To s tym musi suhlasit, alebo ak nemoze prejavit svoj (ne)suhlas, tak na to musia byt urcite specificke dovody, ktore musia jeho pribuzni odovodnit a dokazat. "Nechcem, aby chodil volit" nie je brane ako relevantny dovod na zbavenie svojpravnosti. Takze teoreticky ano, ale prax je rozna. Ja mam napriklad klientku s autizmom a IQ okolo 55, negramotnu, ale zbavena svojpravnosti nie je a volit chodit vzdy. Ked som sa ju na to pytal, tak povedala, ze pise X do prveho okienka. Takze strana, ktora si vyzrebuje volebne cislo 1, to ma vyhrate.jackb napísal:ked ma niekto demenciu, ale ine vazne psychicke problemy, nie je ho mozne zbavit spobilosti na pravne ukony?
Pri demenciach sa navyse klinicky obraz zhorsuje pozvolne. Neprebieha to tak, ze lusknutim prstov je z uplne zdraveho cloveka zrazu dementny clovek, ktory nespoznava svoje okolie. Navyse sa dokonca aj v terminalnom stadiu Alzheimera, kedy uz pacient nekomunikuje a je v podstate leziaci pacient, ktoreho treba polohovat, krmit a prebalovat, mozu objavit docasne "precitnutia". Minule som cital taku kazuistiku o jednej pani s Alzheimerom, ktora uz bola leziaca a s okolim uz nekomunikovala niekolko mesiacov a zrazu sa jedno popoludnie posadila a zacala rozpravat nieco v style, ze ona takyto zivot nechce zit, ze je to strasne a neda sa to vydrzat a ze sa ide zabit a odisla. Nasli ju chvilu na to pred vchodom do domova padnutu na chodniku, uz zase nekomunikujucu a nevladnu. Takze aj na tych klinickych vysetreniach sa moze stat, ze nenajdes objektivne priciny na zbavenie svojpravnosti a pacient sa ti bude zdat orientovany v case a priestore, s logickymi na seba nadvazujucimi myslienkami a rozpravanim, aj ked ti jeho manzelka bude tvrdit, ze uz ani nespoznava vlastne deti. Len proste akurat na vysetreni mohol mat proste "dobry den".