Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
bindo011
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Postup vrátenia zadržaného technického preukazu / ŠPZ

Príspevok od používateľa bindo011 »

Keďže som pri nedávnom riešení zadržaného technického preukazu a EČ nenarazil na internete na žiadne schopné informácie, ako v takomto prípade postupovať, rozhodol som sa napísať príspevok k tejto téme, ktorý možno niekomu pomôže pri riešení podobného problému.

Postup vrátenia zadržaného TP (EČ)

1. V prvom rade je potrebné odstrániť príčinu, prečo bol technický preukaz zadržaný (nesprávny rozmer pneu, nevyhovujúci stav vozidla, neplatná STK, EK a pod.).

2. Ak je príčina odstránená, je potrebné absolvovať obhliadku vozidla na príslušnom dopravnom inšpektoráte, pod ktorý vozidlo spadá. S vozidlom prídete na parkovisko, kde policajt vykonáva obhliadku vozidiel. Po jeho príchode k vášmu vozidlu mu predložíte potvrdenie o zadržaní TP, ktoré vám vystavil policajt pri zadržaní TP. Policajt vykoná obhliadku vozidla a skontroluje, či bola chyba odstránená. Ak áno, dá vám na potvrdenie o zadržaní TP razítko s vyhlásením, že porucha bola odstránená.

3. Po absolvovaní prehliadky je potrebné ísť na dopravný inšpektorát, konkrétne na oddelenie v ktorom sa rieši evidencia vozidiel (prihlasovanie, odhlasovanie, atď.), vytlačíte si poradové číslo a čakáte kým prídete na rad.

4. Pred vstupom do kancelárie je potrebné mať so sebou všetky doklady k vozidlu, ktoré máte. Policajt môže (nemusí) požadovať bielu kartu od poistky, kartičky STK a EK alebo veľký techničák. Je teda potrebné mať všetky tieto doklady so sebou. Ďalej je potrebné mať so sebou vypísanú žiadosť o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel, ktorú nájdete v prílohe. Vypisujete iba prvú stranu. Do vybodkovanej časti žiada o vykonanie zmeny napíšete: Vrátenie TP (ak bol zadržaný iba TP) prípadne tam napíšete: Vrátenie TP a EČ (ak boli spolu s TP zadržané aj značky).

5. Po vstupe do kancelárie oboznámite príslušníka s problémom a predložíte mu všetky tlačivá, ktoré spomínam v bode 4 spolu s orazítkovaným potvrdením, ktoré spomínam v bode 2. Nič viac nepotrebujete, žiadne kolky ani poplatky. Ak ste všetky podmienky splnili, TP vám bude okamžite vrátený.

That's all :) .
Prílohy
12-011 Ziadost o vykonaie zmeny v evidenci vozidiel.pdf
(406.17 KiB) 80 stiahnutí
Fery
Light Expert
Light Expert

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Fery »

Zdravím, taká otázočka,, možno sa to tu už riešilo,, nejako som to v rozumnej miere nenašiel, tak sa skúsim spýtať.

Situácia,, v meste, 2 pruhy jedným smerom,, žiadne odbočky nič,, povolená 70,, ja idem v pravom 70,, predo mnou v ľavom človek, čo ide tak 50,, pokiaľ viem, tak v meste ho môžem "predbehnúť", lebo v meste sa to berie ako súbežná jazda, nie predbiehanie,,
Teraz tá otázka,, čo, ak sa toto stane mimo mesta? musím spomaliť až do vtedy, kým sa ten človek konečne uráči a prejde do pravého pruhu, alebo môžem pokračovať svojou rýchlosťou v pravom pruhu, aj keď ho vďaka tomu predbehnem?

To, že on porušil predpis je mi jasné,, to mi je jedno,,, mňa zaujíma, či ja nedostanem pokutu :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Uz si to napisal v inej teme. Z akeho dovodu to pises aj sem?
Fery
Light Expert
Light Expert

Lebo v predchádzajúcej téme bol posledný príspevok v roku 2015 :D
Je to diskusné fórum, tak sa môže diskutovať :D

Okej Okej,, už je to vymazané :D
heker
Redeemer
Redeemer

No a? Ked pridas prispevok, tak sa tema posunie hore. To diskusne forum ma svoje pravidla.
Fery
Light Expert
Light Expert

No vidíš,,,zas som o niečo múdrejší :-D
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

robo1152 napísal:Ratzinger ale neplatene, japaja snad nebude platit euricko ked ide do nemocnice :D
jajapaja to asi zacal riesit :shock: :D https://www.aktuality.sk/clanok/488178/ ... a-zadarmo/
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Fery, sprava predchadzat nesmies. Takze zaradit sa za neho. Ak sa neuhne, tak trubit.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Ale to nie je predchádzanie. Predchádzaš niekoho, kto ťa obmedzuje. Ak idem v pravom pruhu a on v ľavom, nepredstavuje pre mňa obmedzenie ani prekážku, a to, čo nepredstavuje prekážku nemôžem obiehať (z logiky veci vyplýva, že obiehať sa dajú len prekážky, nedá sa obiehať to, čo neexistuje). Obiehanie by bolo, keby sme obaja išli v ľavom pruhu a ja by som sa preradil do pravého za účelom obiehania. Toto je len môj názor a možno sa nájde niekto, kto si bude myslieť niečo iné. Hodil by sa niekto, kto by sem hodil pár paragrafov.
heker
Redeemer
Redeemer

Ved su to dva subezne prubhy, subezna jazda. Teda mala by byt subezny, ak by debo nesiel 50 vlavom. Ja by som sa tiez dal vpravo a isiel 70, ale nezaradil by som sa hned pred neho zase vlavo, ale zo minutu este pokracovat, aby ma pripadne nemohli pokutovat, ze som ho obehol vpravo.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

tacosi napísal:
jajapaja to asi zacal riesit :shock: :D https://www.aktuality.sk/clanok/488178/ ... a-zadarmo/

nie nie to nie ja :D
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

§ 15 Predchádzanie

(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.

Tu je to snad jasne napisane. Pokial neodbocuje vlavo alebo nie si v pripojovacom pruhu, tak predchadzat nesmies. Subezna jazda je to iba vtedy, pokial je dostatocne husta premavka, vid § 10 ods. 4
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale ak ide on vpravo a ja vľavo, je to predchádzanie?

https://auto.sme.sk/c/7029976/jazda-v-p ... hanim.html
melonSVK
King
King

Je uplne jedno, kto kde ide. Ja chapem predchadzanie ako cinnost, ktorou si vymenim vzajomnu poziciu s niekym, kto bol predomnou. Predchadzanie nie je nikde definovane ako manever, pred ktorym musis zmenit svoj smer jazdy a rovnako po nom. Proste sa pred neho dostanes, takze si ho predchadzal (predbiehal).
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale vozidlo ktoré ide v ľavom pruhu nie je pred tebou, ak ty ideš v pravom. Bolo by, ak by ste išli v rovnakom pruhu, ale nejdete. Predchádzanie síce nie je nikde definované ako manéver, pred ktorým musíš zmeniť svoj smer jazdy a rovnako po ňom, ale tak isto nie je nikde predchádzanie definované ako manéver, pred ktorým nemusíš zmeniť svoj smer jazdy a rovnako po ňom. To znamená, že nevieme jasne určiť, čo z pohľadu zákona predchádzanie je, a čo už nie.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Rozlisuj ale pojmy predchadzanie a obchadzanie. Obchadzat prekazku sprava mozes, predchadzat sprava nesmies.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, to rozlišujem. Ale teraz riešime niečo iné.
melonSVK
King
King

Je pred tebou, respektive pred rovinou kolmou na pozdlznu os tvojho auta :lol: Mozes to skusit potom vysvetlovat v spravnom konani, tam ti to snad vysvetlia erudovanejsie.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Čakal som takúto reakciu. Ide o to, že tu len slovíčakríme, zatiaľčo v zákone chýba definícia pojmu "obiehanie".
melonSVK
King
King

No ale pokial nie je nijak definovane obiehanie, tak predsa nemozu byt vymahatelne pokuty za porusenie zakazu obiehania. Ci?
Napísať odpoveď