Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Príspevok od používateľa heker »

Nie 5 rokov, ale premlcacia doba pri takychto veciach je uz strasne vysoka, tusim 10 az 15 rokov. Takze nemusia ti na to prist teraz, ale v roku 2027 a bim, bam, bum - paragraf s nezaplatenim dane a poistneho, z toho vsetko penale, basa ako vysita. Lahsie niekoho zrazit a zabit z nedbanlivosti na ceste nez nezaplatit par stoviek (alebo tisicov) na dani.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

guess.whoo napísal:lol komu by sa chvalil, ze plati dan, ktoru by nemusel :D
Zaujímavý pohľad na realitu: nezaplatil daň, ktorú mal zaplatiť.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Old Dirty Bastard napísal:zdravotka ti vyrata dan podla podaneho danoveho priznania. zaplatene odvody si potom mozes uplatnit ako vydavok podanim dodatocneho priznania a danovy urad ti vrati tu cast dane, kt. si zaplatil. byrokracia nehorazna.
este ma tak napadlo..toto sa netyka iba zivnostnikov a pravnickych osob? moze si na to narokovat aj fyzicka osoba?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla mna sa to fyzickych osob netyka
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

na to ti popravde neviem odpovedat na 100%, sam som to osobne nikdy neabsolvoval. niektore zdroje kt. som cital hovorili o zivnostnikoch, niektore aj o FO. mozno niekto fundovanejsi v tomto smere bude vediet povedat presne..

napr. pri jednom clanku o predaji nehnutelnosti a naslednej dani z prijmu, kt. je s tym spojena sa o tomto rozpravalo a to teda nie je len sektor, kt. sa zaoberaju vyhradne podnikatelia
https://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/ ... ne-odvody/
posledny odstavec
Ľudia, ktorí sú povinní zaplatiť daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti, musia zaplatiť aj odvody do zdravotnej poisťovne. Sumu, ktorú treba zaplatiť, im vypočíta zdravotná poisťovňa v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia na základe podaného daňového priznania. Zaplatené odvody si potom môžu uplatniť ako výdavok, a to tak, že podajú dodatočné daňové priznanie. Vďaka tomu im daňový úrad vráti časť dane, ktorú zaplatili. Ak je predaj bytu od dane oslobodený, netreba z neho platiť ani odvody.
rovnako ako si mozes do vydavkov zaratat aj tie naklady spojene s rekonstrukciou bytu, na to tiez nemusis byt zivnostnik.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lenze pod fyzickou osobou sa castokrat mysli fyzicka osoba podnikatel, teda SZCO.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Andi_Cibula napísal:Kto ? Ktorá firma ?
nejake info

kazdopadne, s financnym uradom sa nehra, to je zakladna premisa
par dni dozadu ste nemali ani taky zisk ako mate teraz bez dani/odvodov, takze by som asi velmi neprovokoval, ale pokojne...
medrolist
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa medrolist »

Inak keď je to obchodovanie s kryptomenou v zmenárni na území USA nemá sa to daniť aj tam? Aj na kryptomeny platí tá úlava 500eur ročne kedy netreba živnosť ani nič?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

medrolist: Kde si vzal sumu 500 eur??? Suma pre zdanitelne prijmy je 1901,67, takze do tejto sumy nepodavas danove priznanie.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

500€ je suma do ktorej sa nezdaňuje vedľajší príjem. Špeciálna kolónka v daňovom priznaní.

Čo ale samozrejme nie je tento prípad...
medrolist
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa medrolist »

Hojko: takže do tej sumy môže človek ročne zarobiť a neriešiť dane ani to nikde nehlásiť?

Baldorex: človek musí mať živnosť a mesačne platiť odvody aj keď ešte nič nezarobil (a možno ani nič nezarobí)? Alebo sa to dá nejako riešiť jednorázovým zaplatením dane pri výbere zisku a bez živnosti?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

heker napísal:Lenze pod fyzickou osobou sa castokrat mysli fyzicka osoba podnikatel, teda SZCO.
tak tak, zivnostnik je stale fyzicka osoba, takze ten odpis bez sro/zivnosti asi nepojde. a tu by bol podla mna dalsi problem, ze sice sa zivnostnik moze vyhnut plateniu zdravotnych odvodov, ale na druhu stranu by ten prijem aj tak musel zdanit este druhy krat ako dan zo zisku, takze by sa to az tak neoplatilo riesit. alebo sa mylim?
laskonkat
Novice
Novice

Ako je to so zdanením kryptomien ? ... pokracovanie

Príspevok od používateľa laskonkat »

Caute, viem ze tato tema tu uz bola rozoberana par mesiacov dozadu ale rad by som opat nadhodil tento problem :)

Ako vela beznych smrtelnikov aj ja som investoval mensi obnos do kryptomien ktore zacali celkom slusne zarabat s cim prichadza otazky ako takyto prijem vybrat a zdanit. Nerad by som sa zhraval s nasim financnym systemom a radsej by som odivedol dan z tohto prijmu, kedze situacia hladom kryptomien zacina byt komplikovanejsia kedze nimi pretekaju miliardy dolarov. Jednotlive exchange kde sa daju zamienat na fiat meny (USD,EUR) uz vyzaduju overenie totoznosti a podobne takze radsej by som sa nezahraval so systemom a dane riadne odviedol aby som mohol kludne spavat :)

Ako som sa docital malo by to byt mozne podanim danoveho priznania typ B, kde sa daju tieto obchody s kryptomenami zaevidovat v kolonke ako "ine" prijmy, tam je mozne zadat do kolonky prijmy a vydavky. Nie uplne jasne mi je ze ako sa dopracujem k tym udajom kedze kryptomeny som premielal cez rozne zmenarne je prakticky nemozne mat nejaky "vykaz" kde, co s kym a za kolko .... ak ma chapete :) Myslite si ze mi staci nejake potvrdenie z mojho bankoveho uctu a zmenarne kde transformujem moje tazko zarobene coiny na fiat menu ? Lebo ak to chapem spravne tak musim mat nejaky doklad a prijmoch a vydavkoch nie ? Alebo si to mozem vytiahnut z brucha ? :)

Ak mate nejake dalsie info prosim o radu, presiel som vsetky clasnky na nete ale nikde nieje jednoznacna odpoved na tu to otazku.

Dakujem za kazdu radu !!! :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Ako je to so zdanením kryptomien ? ... pokracovanie

myslim ze stat momentalne este nema koncepciu na zaklade ktorej by riesil zisk z kryptomien fyzickych osob tj pochybujem ze to fin. policia riesi
laskonkat
Novice
Novice

Riesi neriesi, proste nemozes si len tak poslat napr. 10000 eur na ucet ktore ti pridu zo zahranicia bez toho ze by si to zdanil. Cital som clanky kde je uvedene ze to su ine prijmy a ze to spada pod obcie, teda nejake akcie alebo meny a podobne. Napr tu je clanok kde je o tom popisane viac ale tiez je to v zmysel "ak sa niekto rozhodne zdanit" ... takze asi tak

http://www.opytajsauctovnika.sk/ako-je- ... ko-takych/

Navyze zmenarne kde si zamienas crypt na fiat vie kto si, co si a aky je tvoj ucet takze az sa raz EU a USA rozhodnu ze uz toho maju dost tak sa da jednoducho vytiahnut informacia o tom kto kolko vybral eur a prijal. A jednoducho kontrolou o tom ci si zaplatil dan spat zistia ci si obral stat na daniach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

lenze aby mohli nieco zdanit, najprv by museli vediet za kolko si nakupil a za kolko predal tj aky si mal zisk. A kryptomenove burzy pokial viem nepodliehaju dozoru statnych institucii.
laskonkat
Novice
Novice

To je prave to, ze co nie je moze byt. Ale kazdopadne to nic nemeni na tom ze mas nejaky zisk a nemoze sa ti zrazu odniekal zjavit na ucte nejaky vacsi obnos. Lebo to moze vyvolat podozrenie a pri blizsom presetreni sa moze zistit ze mal nejaky zisk ktory si nezdanil, to je jedno ci si predaval papriky alebo kryptomeny.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

A ked niekto preda auto ? Napr za 10000€ a da na ucet ?? Tiez sa to nezdanuje ... cize to ze niekto posle zo zahranicnej banky na slovensky ucet neznamena ze je to zisk ...co ked clovek povie ze je to financna vyhra ? Tie sa na svk nezdanuju ... alebo ze nieco predal z coho uz predtym odviedol dan ...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Samozrejme, ze sa vyhry zdanuju: https://podpora.financnasprava.sk/10857 ... v%C3%BDhry

Peňažné ceny alebo výhry plynúce zo zdrojov v zahraničí zdaňuje fyzická osoba cez podané daňové priznanie k dani z príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie. Do základu dane sa zahrňujú zdaniteľné príjmy znížené o zaplatené poistné na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bol daňovník povinný z tohto príjmu zaplatiť.
Napísať odpoveď