Herný monitor

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
xH4wK

Re: Herný monitor

Príspevok od používateľa xH4wK »

Pozri sa... ja som to testoval na svojom 144 Hz monitore kde som nastavil 60Hz a 144Hz pri hre kde som limitoval fps na 60 a nebadal som ziaden rozdiel za ktory by sa oplatilo vysolit stovky eur naviac
Ak clovek proste hra na 60fps nema absolutne ziaden zmysel kupovat 120/144/a viac Hz monitory... ak clovek hra na 120+ fps tak vtedy samozrejme ano, ale spominany 240Hz monitor je overkill samozrejme ak to nechce pre CS:GO kde aj dosahuje tak vysoke FPS.

Koniec diskusie

Vyskusajte si to sami a posudte..

Uz z logickeho hladiska je hlupost mysliet si, ze viac nasobne zobrazovanie presne takeho isteho framu zvysi plynulost..
Opakujem, na telkach sa pouzivaju rozne upravy ktore umelo zvysuju plynulost pri FILMOCH, co na monitoroch neexistuje !
mystique
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

ty by si si urcite rozumel s hegym, ktory by ta poucil o prikaze do konzoly a viditelnych rozdieloch v fps :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Dockaj, ale je rozdiel, v 60 fps hre dat 60hz a 144hz a je rozdiel pri 300 fps mat 60hz, 144hz alebo 240hz.
Pri 300 fps je tu sakrakurva rozdiel. Okrem ineho, rec onehdá bola o tom, aky je source engine hlupy a ze funguje ako funguje. S tym uz monitor nema nic, ze ta hra nejde plynulo pri 60fps ako ine hry.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Ryan Giggs napísal:Pisem uz po treti krat. Treba si nieco nastudovat o tom ako to funguje. Staci googlit, informacii o sample and hold je dost.
Ale veď to som urobil a zo zdrojov, ktoré som študoval vychádza to, čo som zreferoval, tak práve preto ti hovorím, že, prosím, prihoď zo svojho repertoára niečo, čo to vysvetlí, pretože očividne ja v repertoári niečo, čo ma v tomto prípade poučí nemám. Chcem to vedieť.

mystique napísal: ty uz mi pripominas danka...
Ja už sa nemienim opakovať, ty dokážeš len jedno - vystrihnúť časť výroku, ktorý nedáva zmysel bez zvyšku. Či to ti nedoplo kvôli prievanu v hlave?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

xH4wK napísal: Opakujem, na telkach sa pouzivaju rozne upravy ktore umelo zvysuju plynulost pri FILMOCH, co na monitoroch neexistuje !
To s obnovovacou frekvenciou nema absolutne nič spoločne! Nemotaj hrušky do jablk.
DropDead napísal: Ale veď to som urobil a zo zdrojov, ktoré som študoval vychádza to, čo som zreferoval, tak práve preto ti hovorím, že, prosím, prihoď zo svojho repertoára niečo, čo to vysvetlí, pretože očividne ja v repertoári niečo, čo ma v tomto prípade poučí nemám. Chcem to vedieť.
Tu zhruba od 11:20 vysvetľuje chlapik (ten z divakov) ako fungujú jednotlive technologie zobrazenia a ako vnima pohyb oko.

A tu maš vysvetleny sample and hold: https://www.blurbusters.com/faq/oled-motion-blur/

Inymi slovami, ide o to že LCD zobrazuju obraz staticky. Teda že každy frame je na obraze určity čas. Ten čas je zavisly na obnovovacej frekvencii. Keď mame napr. 50 fps a 50 Hz TV (alebo monitor, to je jedno), každy frame je na obraze 20ms. Na 100 Hz Tv je to ale polovičny čas, teda 10 ms, lebo každy frame zopakuje (každy je na obraze 2x), takže ich je 100. A aj keď idu po sebe 2 uplne rovnake framy (s identickym obrazom), dôležite je to prerušenie medzi nimi, čo oblbne pamäťovy efekt oka (to čo vysvetľuje vo videu). To spôsobuje napr. to že v obraze je menej "duchov".

Samozrejme že je lepšie keď mam zdroj na tom 100 Hz TV/monitore 100 fps, keď je každy frame uplne iny (to je vyšši level). Ale tvrdenie že viac herzovy monitor/TV je zbytočny keď mam menej fps je uplne zcestne.

Nehovoriac o ďalšich pozitivnych veciach, čo to prinaša ako že su tie panely aj zakonite kvalitnejšie, musi tam byť vykonnejšia elektronika, čo ma vplyv na obraz celkovo (interpolacia, interlacing, atd.). Taky 240Hz monitor musi mať zakonite rychlejšiu odozvu (aby tam za tu sekundu stihal nahadzať všetky snimky), čo zobrazeniu pohybu tiež prospieva. Plus aj napr. taka vec že 50/60 Hz TV/monitor nevie korektne prehrať 24p (bez judderu).
DropDead
Addict
Addict

Jj, ten článok som čítal a dokonca som už v minulosti videl to video.

K veci, tomu rozumiem, avšak je to irelevantné, ak to nekŕmime dostatočne vysokým fps, lebo aj keď sa interval skracuje, nová informácia (nový snímok) stále nedorazil, takže sa znovu zobrazuje len ten istý (rozumiem tomu "prebliku", čo to predstavuje).
Ten faktor oka je avšak dvojsečnou zbraňou, problém je, že oko a mozog nepracuje pri rôznych podnetoch rovnako.
Takže ja sa vrátim k tomu, čo tvrdím a nemienim postoj meniť - neverím tomu, na dvoch monitoroch (alebo monitore s prepínateľnou obn. frekvenciou) bude 60fps vyzerať rozdielne - mal som si možnosť taký scenár vyskúšať a potvrdzujem, že je to tak ako hovorím.

A panely v monitoroch - panely a kvalitnejšie? Mhm, možno tak tie 30% trhu - pozri si recenzie tých 100+Hz panelov a niekedy je ťažké hľadať niečo, čo by človek popísal ako kvalitné.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To ci niecomu veris je irelevantne. Fyzika totizto nepusti.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Skusil si to uz doma teda ?
Lebo zatial som tu videl len same teorie a testoval som to sam..
DropDead
Addict
Addict

Ryan Giggs napísal:To ci niecomu veris je irelevantne. Fyzika totizto nepusti.
Síce som to nezažil, verím ti.
Avšak v podstate, keď nad tým tak premýšľam, tak väčší rozdiel motion bluru dosiahneme prepnutím medzi DC a PWM reguláciou jasu.
Jancinator
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Jancinator »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Jancinator: 120 eur za Windows, ktory kupis na eBayi za 5 eur ;)
DropDead
Addict
Addict

Tiež ma to zarazilo...

Inak čo teraz rozpočet? Tých 120€ mu muselo pekne ublížiť.
Jancinator
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Jancinator »

Čo sa týka toho windowsu, tak to som nevedel že sa dá zohnať tak ľahko ale nevadí mi že to bola taká suma. Určite to nemá nič spoločne s mojim rozpočtom na nový monitor, ja nemám problém za monitor zaplatiť aj viac, ale keby som sem napísal že chcem nejaký monitor do 500€ tak mi sem hneď dávate drahé monitory, tak isto ako keď som chcel pomôcť s touto zostavou, chcel som max do 1000€ a vyšlo ma to na 1700€, takže radšej poviem že chcem monitor za 350€, poviete mi že je lepší ten za 450€ a ja ho kupim ale keby som napísal že chcem za 400€ tak mi sem dávate 600€ :)
DropDead
Addict
Addict

Ono vieš niekedy je problém to, že niekto čaká viac ako môže dostať za danú cenu, zmenia sa drobnosti tu a tam a ide to cez rozpočet.
Napríklad vyššie píšeš o 240Hz, takže samozrejme, padli by tu kúsky pod 500€.

Ostatne toto nechám na kolegov, ja z týchto veľa Hz monitorov akceptujem len Dell S2716DG ale to je 1440p. Ten je na to, čím je najlepší bang for the buck.
Napísať odpoveď