Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
mystique
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa mystique »

Hojko nech sem ani nepise, naposledy ked som bol u neho, ani pc nevedel zlozit, nech to radsej do budúcna prinesie mne,...
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

mystique napísal:tak nam prosimta napis, ked taktnes taku 1050/950tku alebo 1060/960tku, ze kolko percent realne fps ti to prida... dovolim si tipnut ze to bude tak do 10% a to asi hodne prehanam :roll:
cize realne nebudes mat 40fps ale 44fps

pritom si uvedom okolo navyse zdvihnes power draw, teploty a samotny hluk...to za to stoji :wink:

bodka...

nabuducej menej pretaktovania.sk pred spanim :nono:
Teplotu? Hluk? Nepridávaš napätie, takže teplota sa ti navýši minimálne - s PL limitom v podstate len navyšuješ laťku pre boost. Až s napätím prichádza slušná nádielka teploty.

Inak na margo toho OC, non-OC
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/t ... r_ocv1_6gb
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/x ... ?page=0,17
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/i ... ?page=0,16 .

Zopakujem ti to znovu, preklop sa do roku 2017, mal by si už vedieť pár vecí - politika výrobcov pre ich non-OC, jemne-OC, viac-OC produkty funguje dodnes, pokrývajú viacero cien, čo im dáva výhodu počtu, avšak od Maxíka (ale hlavne hlavne hlavne od Pascalu) tieto modely strácajú na význame z pohľadu človeka, ktorý o tom vie...vec alebo dve. Ako vravím - PL limit, Core Clock, Memory Clock a koniec - žiadne fidlikanie s napätím, lebo tam už veľa "headroom"-u nie je, Pascaly sú napríklad silno limitované napájaním (dokážu ťahať bežne aj o 100MHz vyššie ako sú cca finálne takty bežných kariet aktuálne na trhu - ukázal to napríklad posledný Kingpiník od Evgy (sám som bol prekvapený, čakal som, že to bude fail)).
Takže nie že len už človek nemusí platiť za "OC" modely, no dokáže zadarmo a rýchlo sa dostať na hranicu bratských kariet na vrchole cenového rámca danej kategórie.

Heker....za to ty si ten pán rozhodca, ten uvedomelý a inteligentný.
heker napísal:Nechapem jednej veci. Bez ohladu ci to radi DropDead, mystique, hojko a neviem to dalsi. Ked che niekto zostavu za 350 eur, tak mu napisem za 350 eur. Ked za 600, napisem za 600. Ked za 1000, tak za 1000. Obcas sa prestreli rozpocet o 20 alebo 40 eur. Ale radit niekomu taktovanu zostavu, to je co za kktina? Beriem, ze pretaktovany procesor xxx za 100 eur moze mat lepsi vykon ako ten za 130 eur, ale skladajme tu zostavy normalne, take co sa predavaju, bez taktovania. To iste grafiky. Aj RAMky. Ked bude ch iet niekto taktovat, tak to sem napise, ze ma v plane taktovat, tak ako sa tu raz za cas stane.
To je čo za pomýlený názor? Práve si predložil tvoj recept a tvoju teóriu na jediný správny postup, no to tak nie je.

Ďalšia vec - koľko ľudí tu prichádza s tým, že napríklad sa už neorientujú v trhu pár rokov? Koľko tu prichádza hráčov (čo znamená, že tí ľudia poznajú XYZ kanálov s recenziami, kde sa toľkokrát omieľa OC, že aj keď to trebárs neskúšali nie je im to cudzie, no nevedeli, že je to možné jednoducho aplikovať aj pre ich budúcu zostavu)?
Práve som pochopil, prečo sa kedysi tak predávali FX-8350 a FX-6350 - kvôli ľuďom s tak obmedzeným prístupom ako ty.

Všetko sa točí okolo aktuálnej situácie. Pred príchodom Rezňa by sa o OC CPU pokiaľ nejde o zostavu, kde sa dáva K-Intel nehovorilo, ani o OC pamätí, lebo pre tie dosky by to bolo irelevantné. O OC GPU by sa nerozprávalo ešte tak do minulého roka, kedy síce už bol Maxwell a aj OC Maxíka bolo super, no stále to nebolo to, s čím prišiel Pascal (s nemalou zásluhou GPU Boost 3.0).
Takže to je to, aká je aktuálna situácia - situácia je taká, že produkty na trhu, ktoré dávajú možnosť upgrade výkonu zdarma klesajú cenou (napríklad Rezne), takže ja sa nečudujem.
FX rada od AMD bola úplne o tom istom, tam bolo 6jadro za stovku a tam bola samozrejmosť, že sa bude taktovať. Pokiaľ niekto príde a povie, že taktovať nechce, tak každý mu vyhovie (ja avšak aj tak pridám odstavec, kde len popíšem, prečo sa netreba obávať - no nikoho nenútim, len poskytujem alternatívu - po miliónty-krát, OC je teraz (Intel a nVidia) hračkou, nemá to nič spoločné s občas otáznym OC a jeho stabilitou v minulosti).

Vlastne ani neviem, čo ti na to povedať. Pokiaľ tebe vyhovuje to robiť takým štýlom, tak nech sa páči. Ja som za menej obmedzený štýl. :smt017
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hovoris tu o OC ako keby si ho prave objavil.... si na smiech...
este napis ze karta ktora bezi dlhsi cas v boost rezime je tichsia ako ta bez neho a nasadime ti na hlavu korunku...
DropDead
Addict
Addict

Ty o čom trepeš?
Ty si to pravdepodobne až teraz objavil (od roku 2006 spíš), pretože ty si asi ešte 9XX/10XX kartu netaktoval (hlavne 10XX).

Tá druhá veta je akože čo? Veď ty si úplne mimo.
Atlas*
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Atlas* »

Ahojte,
Všetko funguje ako má:) zdroj je tichučký a aj bazárová RAMka ide bez problémov.
Teraz píšem ohľadom OC procesora....DropDead mi zasadil chrobaka do hlavy. Dá sa môj procesor bezpečne pretočiť aj na boxovom chladiči a tej konkrétnej doske? Teraz beží na 2,66 GHz ,teploty mám v záťaži okolo 52-3 C. Na nete som našiel tony návodov na pretaktovanie q8400 a podľa nich sa dá 3,00 GHz dosiahnuť aj na tom základnom chladiči. Má význam premýšľať nad OC bez dokúpenia lepšieho chladiča? A keď áno tak aký výkonový posun môžem očakávať?( je výkon priamo úmerný frekvenciám?)
ďakujem pekne
DropDead
Addict
Addict

Ono je tam viac faktorov, samozrejme, aj pri sebeväčšom OC nakoniec narazíme na limitácie hrubého výpočtového výkonu ale ide o to, že staré CPU aspoň trošku zredukujú bottleneck (ten jav, keď max. výkon jedného komponenta je limitovaný iným).
Určite to skús, ja si pamätám tiež svoje časy s C2Q (konkrétne som mal Q9550), kde z 2,83Ghz som myslím v pohode šiel na 3,3GHz a neskôr až na 4GHz (či len 3,8GHz?) a pomohlo to. Každý MHz sa počítal.

Najlepšie si je odmerať u seba to FPS (pri rôznych hrách, hlavne tam, kde vidíš, že vyťaženie GPU je menej ako 100% (trebárs pokojne 60-70%), na to slúži napríklad výborné OSD od MSI Afterburner, pričom AB je zároveň aj asi najlepšou a najšikovnejšou utilitou (OC, monitoring, fps limiting, screenshoty, videá,...), akú novodobé PC môže v sebe mať.
Potom spraviť OC a sledovať ako sa to prejavilo na FPS a vyťažení GPU (ja som mal chvíľu na spomínanom Q9550 AMD R9 290 a tam pokiaľ si dobre pamätám, tak som sa dostával z priemerného 60% zaťaženia na cca 69% zaťaženie...no len strielam, už si to presne napamätám).

Nastavovanie OSD v AB je jednoduché - stačí ísť do nastavení, ísť na zložku "Monitoring" a v zozname si zafajknúť to, čo chceš vidieť v grafov ABčka a potom v dolnej časti každej možnosti zaškrtnúť "Show in On-Screen Display"). Vieš si takto spraviť OSD, ktoré ti ukáže FPS, teploty (CPU a GPU), zaťaženia (CPU a GPU), spotreba pamäte (VRAM, RAM) a iné srandy.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

A teraz S5 do reality,...

Ten tvoj slabucky procesor bude mat strop niekde pri 3,3ghz, co je cca 700mhz boost,... Bolo par kúskov co sli za 3,5 ale anyway nakoľko je to slabucky procesor, reálne si pomôžeš v real vykone tak do 15% v aplikáciách na čisto cpu vykon,...

V hrach, tam to bude este menej, lebo tam do toho vstupuje vga, a pozor aby si ho neupiekol, nakoľko tipujem ze stock chladič nebol prepastovany ako si ten pc dostal :wink:
Atlas*
Novice
Novice

Kúpil :wink: a nie nebol....nemám žiadne skúsenosti s OC preto sa pýtam. Nad 3Ghz by so nešiel v žiadnom prípade...Ale keď reálne bude výkonnostný posun len okolo 5% tak sa na to asi aj vykašlem a vrátim všetko na default :)
DropDead
Addict
Addict

Presne preto hovorím, že je najjednoduchšie si to namerať u seba a porovnať.
Atlas*
Novice
Novice

V pondelok budem doma tak to skúsim a porovnám.
lukostrel77
Star
Star

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Ahojte chlapi,ktoru gtx 1050Ti 4GB verziu zobrat?? A aký je rozdiel medzi 1050 2GB 1050Ti 4GB je to poznat??Inak cpu je FX-6300 OC @4.5GHZ dufam nebude moc brzdit :)
Dakujem za odpovede
DropDead
Addict
Addict

Áno, 2GB je pre novodobé hry primálo, vylučuje to akékoľvek AA a poriadne rozlíšenie textúr.

Pokiaľ ide o verziu, tak pokojne aj jednoventilátorovku (napríklad https://www.alza.sk/msi-gtx-1050-ti-4g-oc-d4530479.htm alebo https://www.alza.sk/msi-geforce-gtx-105 ... 949326.htm), jednoducho tá spotreba je tak nízka, že to ani nehreje...
Každopádne dvoj-ventilátorik bude o to lepší, no priplatíš. Ja by som sa osobne nebál tých MSI vyššie.
lukostrel77
Star
Star

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Jo,dakujem :wink:

Tiež som rozmýšlal nad touto https://www.alza.sk/msi-gtx-1050-ti-4g-oc-d4530479.htm ale radšej som sa opýtal :)
Ako nevadí že by som priplatil a zobral tuto:
https://www.alza.sk/asus-expedition-gtx ... d=18860437 ale v podstate aj tá vyššie uvedená by mi stačila...
Tomb
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Tomb »

Ahojte,
o nejaký mesiac plánujem dať poskladať nové PC a keďže sa do toho moc nevyznám, tak by som chcel poradiť. Pracujem v stavebníctve, konkrétne navrhujem budovy v 3D v Revite a sem tam nejaké veci v Autocade. Rátam aj s renderovaním v 3DS Max, prípadne niečo podobné. Možno sa nájde čas na nové hry, ale to fakt len raz za čas... Či sa mám zamerať na workstation (napr. http://www8.hp.com/sk/sk/products/works ... id=6978828) alebo si radšej nechať vyskladať PC (napr. Ryzen, GTX 10xx atď)? Ďakujem
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ak chces otestovany pc so zarukou (niekde aj next business day), tak si kup zostavu od HP, Dellu a inych. Ak chcea vykonny PC za menej penazi, ktort si upravis podla poziadaviek, tak skladacku. Ja davam hlas skladacke.
DropDead
Addict
Addict

Ja tiež.
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Ktoré ventilátory by ste mi odporučili do skinky? 140mm, hlavne tiché, max 20e/ks. Dík :D
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

90 centov mimo rozpocet bude snad este v pohode

https://www.alza.sk/noctua-nf-a14-pwm-d2146228.htm

pripadne este o 2e drahsie ale neporovnatelne tichsie...

https://www.alza.sk/noctua-nf-a15-pwm-d395093.htm (bacha na rozmery)

co sa tyka ticha, ide o to, aku hlucnu mas vga, podkial je to nad 26db, tak tie prve pocut urcite nebudes :wink:
DropDead
Addict
Addict

The napísal:Ktoré ventilátory by ste mi odporučili do skinky? 140mm, hlavne tiché, max 20e/ks. Dík :D
Jeden, dva, tri? Kam ich chceš montovať?

Ak chceš naozaj to najlacnejšie, tak Arctic F12
https://www.alza.sk/arctic-f12-value-pa ... 920679.htm alebo jednotlivé F12tky - sú neskutočne lacné a dobré.

Ak chceš niečo viac, tak záleží od sumy. V podstate čo sa týka značiek, tak Fractal Venturi (HF séria pre použitie v skrinkách, HP pre chladiče); Noiseblocker eLoop, Multiframe (kusová cena nad 20€); BeQuiet! Silent Wings 3 (kusová cena nad 25€); rovnako moje veľmi obľúbené Alpenfohn WingBoost 2.

Ako hovorím, ak šialene lacné, tak Arcticy F12 (buď kusové alebo ten bundle...za tú sumu je to krádež + iné shopy zvyknú mať ten bundle ešte o trošku lacnejší).
Ak zlatú strednú cestu, tak pre skrinky Fractal Venturi HF-14 alebo Alpenfohn WingBoost 2 140tky.
Ak veľmi kvalitné, tak NB Multiframe (len 120mm) alebo BQ! Silent Wings 3 (pri tom, čo ponúkajú sú asi to najlepšie, čo je aktuálne na trhu - neporaziteľná miešanka prietoku, tlaku a hlukového prejavu).

Všetky ale vyžadujú nejakú formu regulácie, to je niekedy obrovský strašiak pre ľudí, lebo si to žiada venovať sa tvorbe tzv. kriviek a podobne...ovšem, ak niekto nechce, aby mu to točilo 24/7 1200RPM napríklad.

Noctuu nespomínam - Noctua je iný prípad, je to rana na istotu pre hocikoho, pre plnú záruku treba kupovať z tichépc (tichepc.sk), tam dokonca ak kupuješ len Noctua veci, tak pošta stojí len 2€ (dobierka alebo karta, to je jedno).
Ak chceš ventilátor, ktorý zapneš a nikdy nešahneš na reguláciu, tak pozeraj po modeloch ULN, napríklad ak by si povedal, že chceš kvalitný, tichý a ventilátor, ktorý zapneš a nereguluješ a nestaráš sa, tak http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-A14-ULN.html je asi najlepšou voľbou na trhu. Doslova Plug&Play. Výborná voľba pre ventilátory do skrinky, nehovoriac o fakte, že také aké sú v prvý deň budú aj o osem rokov, lebo Noctua.
Ak by si bol ochotný riešiť reguláciu a chcel noctuu, tak PWM verzia A14tky
http://www.tichepc.sk/Noctua-NF-A14-PWM.html je v akcii, takže ešte aj ušetríš.

Inak tá A15tka. To nie. To je ventilátor, ktorý by sa mal používať len a výlučne pre NH-D15, Pre skrinku nie je vhodný - prečo? Do zadnej pozície v žiadnej skrinke nevojde a ak chceš mať hore alebo vpredu viac ako jeden, tak to je irelevantný ventilátor. Hlavne, keď je to stále len A14tka s iným rámčekom. ;)
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Super, díky.
Chcem asi 2. Mám P400S a je tam zatiaľ preinstalled 1 vzadu a 1 vpredu. Tie 140mm by som dal dopredu a tie origo Phanteks jeden dozadu a jeden hore pravdepodobne.
Ešte otázka, oplatí sa mi ich napojiť do dosky (PWM), alebo radšej do tej centrálnej krabičky na regulovanie otáčok? Pretože asi podľa toho musím kúpiť buď s PWM alebo nie, nakoľko tá blbosť na regulovanie ževraj neberie PWM ventilátory.
Napísať odpoveď