Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

rebuss
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa rebuss »

Existuje na svete niekto (alebo skupina), kto sa to reálne snažil zaviesť do praxe? Napr. riadenie podniku na podobný princíp a tak..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Takých príkladov je veľa, či historických alebo aktuálnych. Prejdi si túto tému, odkedy som sem začal písať ja.

http://www.infoshop.org/AnarchistFAQSectionA5
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

rebuss napísal:Existuje na svete niekto (alebo skupina), kto sa to reálne snažil zaviesť do praxe? Napr. riadenie podniku na podobný princíp a tak..
zaviest do praxe to nie je problem, v malom rozsahu existuju komuny, udrzatelnost je miziva
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

To je skor otazka ludi ako rozsahu. Valve takto fungoval a mozno aj stale funguje (300-400 ludi) ale tak verim tomu, ze si riadne preklepli ci clovek takto bude vediet pracovat.
Moj osobny nazor je ze cca 10% ludi (prirodzene aktivny ludia) by bolo schopnych takto pracovat.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ot, ale ked si spomenul valve, tak mi to neda. ano robia tak, ale v tomto pripade to podla mna moc nefunguje. valve ma tolko financii, ze si moze dovolit platit taketo srandy a isto tam ma aj kvalitnych ludi, ale viacmenej je to uz len eshop. nic poriadne za posledne roky nevyprodukovali a ked aj ano, tak na tom bud spolupracovala externa firma alebo na to prijali konkretnych ludi, ktori pracovali na konkretnom projekte, ziadna volnost.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

OT: Vsak naco by produkovali, steam im zarobil a zaraba ovela lepsie nez vyvoj hier.
T: Vzdy ale take financie nemali ako teraz to je jedna vec.
Druha vec je, ze mat vela financii neznamena, ze si mozeme dovolit "taketo srandy". Firmy su si vedome, ze tie peniaze sa minu pokial sa nebude napredovat.

Google to mal zcasti tak (mal kedysi ako firemnu vyhodu 20% firemneho casu mohli ludia stravit na vlastnych projektoch - vznikol takto napr. gmail) a teraz uz nie a myslim,ze google ma trosku viac penazi ako Valve.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:zaviest do praxe to nie je problem, v malom rozsahu existuju komuny, udrzatelnost je miziva
Máš pravdu v tom, že do toho vstupuje veľa externých faktorov. Anarchistické projekty Španielsku sa ukázali ako životaschopné, fungovalo to, problém bol v tom, že bola vojna a tú vyhrali fašisti (nevraviac o vplyve boľševikov, nezáujmu západných mocností a pod.).

javatar: Zanon v Argentíne funguje dodnes. Od 2001, keď fabriku okupovali a prebrali výrobu. To nebola žiadna vzorka 10% "ideálnych" ľudí, ale úplne bežná vzorka populácie.
beardie
Redeemer
Redeemer

o Zanone sme sa uz bavili x-krat, nemozes za uspech povazovat ukradnutie cudzieho majetku a nasledne jeho vyuzivanie
ak chces nieco povazovat za zivotaschopne, musis to vybudovat od piky
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:o Zanone sme sa uz bavili x-krat, nemozes za uspech povazovat ukradnutie cudzieho majetku a nasledne jeho vyuzivanie
Tak sa ťa spýtam.. vieš ako vznikal kapitalizmus? Ako fungovala tzv. prvotná akumulácia kapitálu? Naštuduj si tieto veci a zistíš, ako sa veci majú. Som zvedavý, či ja z toho odvodíš záver, že "kapitalizmus nemožno považovať za úspech." :wink:

//autoeditácia príspevku (23 Júl 2017, 9:26)
beardie napísal:o Zanone sme sa uz bavili x-krat, nemozes za uspech povazovat ukradnutie cudzieho majetku a nasledne jeho vyuzivanie
Tak sa ťa spýtam.. vieš ako vznikal kapitalizmus? Ako fungovala tzv. prvotná akumulácia kapitálu? Naštuduj si tieto veci a zistíš, ako sa veci majú. Som zvedavý, či ja z toho odvodíš záver, že "kapitalizmus nemožno považovať za úspech." :wink:
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Chlapec mentálne zamrzol v 19 tom storočí, nevšimol si že sa kapitalizmus vyvinul a dostal mnoho sociálnych prvkov...
beardie
Redeemer
Redeemer

lenze hughito, problem je v tom, ze to bola, ako spravne spominas, prvotna akumulacia kapitalu, odvtedy to funguje vlastnym zivotom
rozsirili svoje podnikanie chlapci zo Zanonu? celkom by ma zaujimala aktualna situacia, pretoze si myslim, ze objem vyroby priebezne klesa kvoli neinvestovaniu do buducnosti, ale prezieraniu ziskov
hughito
Redeemer
Redeemer

Môžem napísať to isté: po revolúcii, keď sa dostanú výrobné prostriedky zo súkromných rúk do kolektívneho vlastníctva, si to bude žiť vlastným životom ďalej. Každá revolúcia, veľká zmena, sa vyznačuje zmenami práve vlastníckych vzťahov.
beardie
Redeemer
Redeemer

uved priklad kolektivneho vlastnictva, ktore napreduje
hughito
Redeemer
Redeemer

Problém je, že ty uvažuješ neustále v kapitalistických intenciách. Aj to "napredovať" tak pre teba znamená len maximalizovať zisk, čo je však, ako vidno, negatívne v iných oblastiach (ekológia, podmienky pracujúcich).
beardie
Redeemer
Redeemer

to moze byt pokojne aj v smere znizovania zataze alebo zjednodusenia vyroby, takze neuvazuj v antikapitalistickych intenciach a otvor svoje srdce rozvoju
hughito
Redeemer
Redeemer

V platnosti však zostáva kapitalistický systém ako taký, teda vykorisťovanie, hierarchia, neexistencia demokracie vo výrobnej činnosti atď.
beardie
Redeemer
Redeemer

demokracia vo vyrobnej cinnosti je oxymoron uz len kvoli zosobneniu chyb, hierarchia je sucastou kazdeho aspektu zivota, o vykoristovani sme sa uz parkrat bavili a vzdy sme skoncili pri moznosti volby, pricom tuto alternativu neakceptujes
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Je to úplne chorá predstava fungovania, jednoducho to nemôže fungovať.

Nie som za bezbrehý a divoký kapitalizmus ale trhový mechanizmus funguje.

Teraz robí niekto, a je platený buď za vyprodukované jednotky alebo časovo tak je v jeho záujme, aby spravil viac alebo robil dlhšie aby mal viac, aby si mohol niečo kúpiť. Tým má zaplatené, môže si kupovať a to čo on vyrobil je možné speňažiť, jeho výkon má nejaký zmysel.

Keď by sme fungovali tak, že každý má to svoje, nejaký fixný príjem bez ohľadu výkonu tak je samozrejmé, že výkon neustále klesá, nie je v záujme nikoho robiť viac či vôbec robiť. Načo, na konci si aj tak všetko rozdelíme rovnakým dielom. Každý chce len prerozdeľovať, tak najlepšie sa oplatí nerobiť, veď aj tak dostanem môj podiel. Nikto nie je motivovaný. Ale kto bude robiť a kto bude robiť na toho druhého? To je zase len zneužívanie situácie, každý chce potraviny, šaty, nejaké služby ale to treba vyprodukovať, nebudú veci z neba padať alebo kto budú tí blázni, že budú makať aby si mal všetko len tak alebo za symbolický výkon? To by bolo spravodlivé?

Treba ľudí poriadne zaplatiť za vykonanú prácu, aby mali z čoho kupovať, existovať, to je jediné normálne riešenie. Nie nejaké zoštátnenie a neustále prerozdeľovanie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Cesar napísal:Keď by sme fungovali tak, že každý má to svoje ...
pozor, zaruceny prijem uz existuje a jeho vyska sa bude zvysovat vdaka priemyselnej revolucii 4.0
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Za predpokladu, že je nízka nezamestnanosť, a to je v súčasnosti a je veľa voľných pracovných miest ja by som všetky dávky zrušil. Čo che peniaze, nech sa zamestná.
Napísať odpoveď