Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Grim »

Treba čítať s porozumením aj odkazy na články:

"Aj keď vo Viedenskom dohovore nenájdete definíciu predchádzania, z predpisov je možné vydedukovať, aký manéver, ktorý nazvali predchádzanie, mali na mysli tvorcovia dohovoru.

"Na vozovkách s najmenej dvomi jazdnými pruhmi vyhradenými pre premávku v smere jazdy smie vodič, ktorý by chcel opäť predchádzať ihneď alebo krátko po tom, keď opäť zaujal miesto pri okraji vozovky zodpovedajúcemu smeru premávky, smie spraviť tento jazdný manéver pod podmienkou, že se presvedčí, že tým vážne neobmedzí vodičov rýchlejších vozidiel, ktoré predchádzajú za ním v jazdnom pruhu, do ktorého vošiel pri prvom predchádzaní." (viac vo Viedenskom dohovore, článok 10 a 11)

Predchádzanie môže byť teda len taký manéver, pri ktorom rýchlejší vodič zmení jazdný pruh. Žiadny predpis nenaznačuje, že by to malo byť inak."
Fery
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Fery »

Ako ste písali,, zaradiť sa za neho,, zatrúbiť a počkať, dokedy sa neuhne,,, lenže v tomto momente som už porušil predpis,, keďže ja môžem z pravého pruhu prejsť do ľavého iba v prípade predbiehania, odbočovania, otáčania,,, lenže keď ja mám pravý voľný, tak nemôžem prejsť do ľavého za účelom predbiehania, lebo vlastne nemám čo predbiehať,,,,,podľa všetkého, jediné, čo môžem spraviť, aby som určite nič neporušil je, držať sa v pravom dosť v zadu za ním, až pokiaľ sa on neuráči zaradiť sa do pravého,,, samozrejme si ešte treba dať pozor, aby ste nešli vedľa neho, lebo to by sa dalo ešte brať tak, že mu bránite v predbiehaní,,,
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Keď pôjdeš za ním v dostatočnom odstupe, tak sa nikdy nezaradí, lebo nebude mať dôvod sa nikomu uhýbať.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahoj, chcem sa len preistotu spytat, aby ma zato zas nejaky premudrely policajt nezacal buzerovat (cest vynimkam) a ja som si nebol isty. Ak sa chcem vozit na stvorkolke, ktora je na nemeckych znackach, nepotrebujem splnomocnenie od majitela, ze nie? Zaroven by som sa chcel spytat, ake vsetky papiere od tej stvorkolky potrebujem, technicak a technicke kontroly su samozrejmostou, skor mi ide o to, ci nemaju v nemecku nejake speciality, ktore by si u nas mohli policajti vypytat. Dakujem pekne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

STK, emisna, technicak, poistka (nieco ako nasa zelena karta, teda poistka platna pre zahranicie).
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

Vedel by mi niekto vysvetliť toto pripájanie ktoré je na obrázku ?

Chcel by som vedieť ako správne to má byť

Čierne krížiky sú kolizné miesta kde vznikajú nezhody že sa vodič tlačí do pruhu
Prílohy
cesta.PNG
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Si držiteľom vodičského preukazu? Ak áno, navštív najbližšiu dopravnú políciu, a odovzdaj im ten vodičský preukaz.
Je tam na stĺpe jasná značka "daj prednosť v jazde". Keby tam aj žiadna značka nebola, tak platí pravidlo "prednosť sprava". Tak čo chceš vysvetľovať, aké správne pripájanie sa? Tí, čo idú z pravej strany, majú prednosť. Dokonca tam majú ešte pred jednou z križovatiek značku "hlavná cesta".
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne, je to dobre oznacene zvislym znacenim a nie je velmi co riesit. Druha vec je ta, ze nehody su tam caste a prekreslenie ciar by mohlo pomoct, no vysvetlovat nie je velmi co, nehody su skor kvoli nepozornosti.
Dokonca aj na street view su tam auta po nehode :D
https://goo.gl/maps/Q7nW9dUx6rq
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ja som to skôr myslel tak že nie kto má prednosť ale kto má ostať v ktorom pruhu

keď ideš v ľavom tak odbáčaš naspäť do mesta

a keď ja idem v pravom a sa "presuniem" do pruhu ktorý ide hore ( z tých dvoch je to ľavý)
tak či sa nemám preradiť až do krajného pravého

//autoeditácia príspevku (09 Júl 2017, 11:20)
myslím situáciu keď idu dve auta súbežne , nie to , či niekto ide po hlavnej

//autoeditácia príspevku (09 Júl 2017, 11:23)
Prílohy
cesta2.PNG
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Aha, no to je uz podla mna vecou slusnosti. Ak ides v pravom a zaradis sa do stredneho, tak ten z laveho sa ti tam nemoze natlacit. Ak sa tlaci, tak je to jeho blbost. V zaujme plynulosti by si sa vsak z praveho pruhu mal snazit zaradit do praveho pruhu a ten z laveho do stredneho. Hodila by sa tam plna ciara podobne ako to mas naznacene cervenou, potom by to bolo jednoznacne
Prílohy
cesta.PNG
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

no tak som to myslel lebo ani šipky na zemi nie sú nakreslené že by v tom ľavom sa mi tam "mohol" tlačiť , je to teda skôr o slušnosti okey teda myslel som že je to na nejaká výnimka že sa to môže na drzovku tam natlačiť
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Áno, z pravého pruhu by si sa mal snažiť prejsť rovno do pravého na hlavnej, aby si uvoľnil pruh tomu vľavo, ale ten je málokedy prázdny, preto musíš ísť stredným. A ten z ľavého pruhu jednoducho ti musí dať prednosť. Avšak na tú prednosť by som sa nespoliehal, nikdy nevieš, aký debil ti tam vlezie, takže treba stále dávať pozor...
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ďakujem za vysvetlenie
Fery
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Fery »

I keď trocha neskôr, ale pripojím sa,,, tu je to dosť ošemetné,, v tom pravom pruhu je autobusová zastávka,,, a autobusy tam chodia prakticky minúta čo minúta, ba niekedy aj častejšie a občas sa stane, že na tú zastávku sa viaceré naraz nevojdú a tak "čakajú" ešte na ceste,, takže všetci z pravého sa hrnú do stredného,, zo stredného chce niekto odbočovať doľava, niekto chce ísť rovno,, atd. A tu presne vzniká tá situácia, ktorú popisuje japaja,, ja osobne to riešim tak, že keď som v pravom, tak si niekoľko sekúnd počkám, ten bus sa tam dlho nezdržiava a keď idem okolo tej štvrtej, tak si moc vyberať nemôžem,, som rád, že som na ceste,,,, a keď som v strednom, ako popisuje japaja,, tak zostanem v strednom, a do pravého sa zaradím až za križovatkou ďalej,,,Predpokladám, že si z Košíc, a toto "Perfektné" riešenie Amfiteátra poznáš,, tak zostaň v strednom, a do pravého sa zaraď až niekde pod mostom, tam je dosť miesta, a dosť pruhov :)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Je človek na kolobežke chodec alebo sa kolobežka berie ako nemotorové vozidlo?
§2 napísal:f) Chodec = účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo, osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení,...
§2 napísal:m) Nemotorové vozidlo: prípojné vozidlo, vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily alebo zvieracej sily s výnimkou prípadov podľa písmena f)
Kolobežka by spadala pod obe definície keďže je to napísané dosť vágne.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

ja by som to bral tak nejak logicky ze by sa mal pocitat za chodca, z toho najviac asi sa podoba kolobezka skejtu, oproti bicyklu je tam zasadny rozdiel v bezne dosiahnutelnej rychlosti a aj sposob pohybu, na bicykli sedis a pedalujes, na kolobezke sa odrazas nohou.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ako je to so značkou , zákaz odbočenia v pravo okrem dopravnej obsluhy ? , môžem ? nemôžem?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

si dopravna obsluha?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Čo je to dopravná obsluha?
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ide o to že dnes mal kamoš skúšky a vraj neposlúchol rozkaz policajta a neodbočil tam , teda , do zákazu odbočenia vpravo okrem obsluhy , buď mi to zle vraví on alebo je trik niekde inde
Napísať odpoveď