Hegy napísal:Takze som sa tak na 98% rozhodol pre inovaciu mojej gaming rigy (motivacia je asi jasna).
Prva otazka znie - ako by ste postupovali v mojom pripade, akt. mam doma i5-6600k na nej Noctua U12S (6 rocna), 16 GB DDR4 2333MHz, G1 GAMING GTX980 4GB, skrinka Corsair 400Q ovesana Wingboostmi, Zdroj EVGA 750 GQ, doska MSI Tomahawk Z170.
Neviem co by bolo lepsie, ci dat na predaj celu zostavu ako stoji lezi a tym padom aj kupit vsetko nove alebo ponechat povedzme zdroj, skrinu, cpu cooler, disky, RAM a predat /a kupit/ iba MB,GK,CPU? (okrem GPU je vsetko 1-4 roky este v zaruke, kupene v alze na fyzicku osobu)
Druha otazka, kolko by som za to mohol dostat, ci uz celu zostavu alebo per komponent.
Dalej, neviem, ci i5 alebo i7. Kym som nevedel, ze i5 uz budu 6 jadra, bol som presvedceny o i7 ale teraz sa to zase trosku zamiesalo. Mala by i7 nejaky vyznam za predpokladu, ze nerobim na tom PC nic ine ako hranie (a aj streamujem obcas, ale na to vyuzivam HEVC/H.264 enc.)?
A posledna otazka - oplati sa (bude OC) prejst na AiO vodu? Viem, ze kedysi sa solidne vzduchy vedeli rovnat vykonom AiO vodam, zmenilo sa nieco?
Skrinku, Winkbúžty, zdroj určite nechaj.
Na margo zvyšku, MB+CPU+RAM+(možno aj)CPU chladič je dobre predajné kombo, takže to by som pustil do sveta. GPU osamote taktiež.
Za mňa môžem povedať, že si presne zákazníkom pre následujúce 6C i5ťky (inak, ja tiež). Potom už len podľa rozlíšenia dopasovať GPU, taká 1070/1080 pre 1440p (pri normálne a menej náročných tituloch dokáže, ak by si bol ten prípad, pokryť 144fps, ak by si mal taký monitor) alebo 1080Ti pre 4k alebo nechutne prepchatý 1440p gaming.
Na margo AiO vody...tá téma je zložitá ale už som to raz opisoval..
AiO je kombinácia potrebných komponentov ohľadom na cenu, takže jedna vec je šetrenie na materiáloch (hliník namiesto mede), no druhá vec je pumpa - pumpa je najkritickejší komponent pri vode, seriózna pumpa osamote stojí 60+€ (s budget riešením za mejakých 45€), takže problém je, že tieto majú tie najlacnejšie keramické pumpy, ktoré ak sú dimenzované správne budú mať problémy s hlukom, problémy, ak niekto reguluje také, ktoré neboli stavané na iné ako nominálne napätie a hlavne teplota - aj dospelé pumpy nechcú vidieť kvapalinu o teplote viac ako 65°C (alebo 67°C, nie som si istý), tieto sú na to ešte háklivejšie, takže preto a na ne v základe dávajú aj tak hlučné a výkonné ventilátory, tam jednoducho musia, aby to prežilo záručnú dobu.
Moja rada? Nič sa nezmenilo, stále by som každému bez váhania odporučil takú Skajtinu Ninja 4, Thermalright SB-E (môj najobľúbenejší pasív v histórii, jo..a najlepší pasív v histórii), Noctua NH-D14/D15/D15S,...aj tie najdrahšie môžu byť len polovičnej ceny ako taká AiO voda.
Ale taktiež, ak ju chceš, tak si ju kúp, no ako stále odporúčam čo najnovší chladič.