Platy v IT sektore, sme lopaty?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Platy v IT sektore, sme lopaty?

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Výpočtový výkon je lacnejší a dostupnejší než náročnosť na sofistikovaný a efektívny kód.

Sú ešte oblasti, kde sa hrá na sofistikovanosť kódu, ale tam sú ponekud väčšie nároky pri nábore do nového zamestnania. :D
Elon pri programovaní svojich rakiet vyžaduje US občianstvo.
it_man
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa it_man »

Ja poznam firmu, kde vyberove konanie pozostava z IQ testu a psychologickych testov. Ak by niekto chcel vediet, o aku firmu ide, tak je to Softec. Aj ta "kvalita" tych ludi tam potom musi potom vyzerat :). Ale na ziskanie praxe fajn.
Je pravda, ze dnes sa moc na performance nehladi, ale tak to aj vyzera. Aplikacia zabera niekolko stoviek MB.
Nepaci sa mi ten dnesny trend, co firmy pozaduju. XY javascript frameworkov, ktomu nejaku DB, niekedy aj viac, samozrejme css a html, no a este je fajn nejaky ten backendovy jazyk napr. Javu/C#/PHP a ine. No neviem kedy vsetko by som toto stihol :D a hlavne ovladat to este na takej jakz takz urovni. Preto sa takymto ponukam a firmach snazim vyhybat.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Softec sa ale aspon podiela na vzdelavani novej generacie. Predmet co ucili na fakulte bol podla mna jeden z tych hodnotnejsich.
Plus je to velka firma.

A takisto je rozdiel, ci robis projekt alebo produkt, pri pojektoch sa na cistotu a udrzalenost kodu nekladu take naroky ako na produktoch.

Ani mne sa ten trend nepaci, ale ber to tak, ze pocitace su lacnejsie ako programatori a optimalizacia kodu casto ekonomicky nerentabilna. Plus niektore optimalizacie mozu viac uskodit.

Stihat sa to da, robim fronednd (nejake JS frameworky, typescript), backend .Net .Net Core, a SQL-ko. Stihat sa to da, len to clovek nestihne za rok ani za dva, plus treba do toho invetovat cas, chodim na prednasky, alebo ich pozzeram cestov v buse, citam blogy, fora aby som si udrzal prehlad a skusam nove veci, s ktorymi sa v praci nestetnem. Len to chce dost usila a casu.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

harrison314 napísal: Ani mne sa ten trend nepaci, ale ber to tak, ze pocitace su lacnejsie ako programatori a optimalizacia kodu casto ekonomicky nerentabilna. Plus niektore optimalizacie mozu viac uskodit.
Tento ,,trend" tu je minimalne uz aspon 10 rokov, pokial nerobis rocket science algoritmy alebo low lvl veci co 99% programatorov nerobi
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Alebo IoT ;) , ci nejake kriticke casti systemu co sa dnes robi.
Ono medzi brutalne zoptimalizovanym C++ kodom a megatonovym pozliepancom JS frameworkov je stale dost pristoru, nevidim to tak ciernobielo.
To co hovorim videt hlavne na 2d hrach, kedysi by som rovnaku hru spustil na Win 98 s 32MB RAM, dnes podobne narocna hra s o chlp lepsou grafikou mi vytazi Pentium i7 na 100% a zozerie 3GB RAM.
it_man
Amateur
Amateur

Aby som sa vyjadril k tomu Softecu. Co som pocul, tak je bezne tam stretnut ludi, ktori vystudovali antropologiu, ci biologiu a robia na pozicii testerov, popr. ine pozicie. To uz musi byt IT sektor naozaj zufaly, ked nabera takychto ludi. Skoda, ze tu na Slovensku nie je dostat priestor pracovat pre firmu, ktora sa podiela na naozaj niecom zaujimavom. Tu je to sama statna zakazka, aj garazova firma dostane nejaku ohlodanu kosticku, ktora sa tyka statneho tunela.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pozri na testera naozaj nepotrebujes Softverove inzinierstvo... ked je ludi nedostatok, tak zoberu to co je.
Ale su to rozne firmy a Vetcina nema zo statnimi zakazkami nic spolocne, nehovoriac o tom, ze mnohe firmy maju In House vyvoj.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

na post testera nie je potrebne mat IT vzdelanie. staci trocha rozumu. realita je taka, ze dopyt je vysoky a pocet ludi stale nie je dostatocny, aby tento dopyt uzivil. takze je priestor aj pre lopaty ako si ich nazval. mam tu v IBK kolegynu, co vystudovala fyziku zameranu na meteorologiu a s programovanim sa stretla akurat pri analyze dat. 10krat radsej spolupracujem s nou ako s niektorymi mojimi uz byvalymi kolegami, co 7-8 rokov studovali FEIku na TUKE
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Nie je tester ako tester. Klikat manualne scenare dokaze kazdy, ale na skutocny testing je treba IT background. A to ani nehovorim o pisani automatickych testov. Ale hold skuseny technicky znaly tester sa neuspokoji s 800 eurami v hrubom mesacne...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

it_man napísal:Ja poznam firmu, kde vyberove konanie pozostava z IQ testu a psychologickych testov. Ak by niekto chcel vediet, o aku firmu ide, tak je to Softec.
A nepotrebujú na personálne mladého nádejného psychológa, čo im bude robiť výber zamestnancov psycho metódami?
:smt006

A či ste lopaty? Noo...vedeli by ste vyžiť z 500 euro mesačne v Bratislave? Včera som bol s klientkou na úrade a naša úradníčka mala v kancli doslova také stohy papierov a šanónov až do výšky mojej úrovni očí. Ako z nejakého zlého filmu. Sa pýtam, že čo to je a ona, že jej 3 kolegyne dali výpoveď, lebo za 500 euro robiť nebudú. Tak jej vravím, že prečo sa aj ona na to nevykašle a nejde robiť do Billy zástupcu pobočky za 1000 v hrubom a po zapracovaní by jej ešte zvýšili plat. A ona, že o tom uvažuje. Že vďaka vysokej min. mzde a 15 rokov neaktualizovaným platovým triedam to v konečnom dôsledku vyzerá tak, že ich upratovačka, ktorá má pridelené ich poschodie, má odpracované za 1-2 hodiny, potom už len kávičkuje alebo kecá, pokiaľ jej neubehne 8 hodín a má vyšší plat ako VŠ vzdelaní ľudia na tom úrade, ktorí zároveň musia niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Kamarát, ktorý robí psychológa pre tie rôzne zanedbávané deti a chodí vypovedať na súdy, sa teraz zabával, že mu volali z osobného úradu, že či vie, že je naňho podané trestné oznámenie. Lebo že nejaká mamička požaduje, aby bol prepustený a okrem neho, dala ešte trestné oznámenie aj na sociálnu pracovníčku, otca dieťaťa a aj sudkyňu, ktorá v danom spore súdila. On sa pýta tej z osobného, že či to znamená, že má na pár mesiacov pokoj, nemusí chodiť do práce a budú mu dávať 70% platu, pokiaľ to polícia nevyšetrí. A ona, že sa nemusí báť, že oni to zamietnu a nech len pekne ďalej pracuje... Tiež berie asi 500 v čistom.
:lol:

Tak ja len k tomu, aby ste vedeli, aké su podmienky tam, kde idú naše dane. Zároveň sme z EU dostali strašné peniaze na podporu náhradnej starostlivosti detí a na ochranu takýchto detičiek, ale väčšina tých peňazí sa vráti naspať do Bruselu, keďže na UPSVaR dlhodobo nevedia nájsť ľudí, ktorí by v tejto oblasti chceli pracovať a za také smiešne peniaze.
Aj keď sa hovorí, že školstvo aj zdravotníctvo sú v sračkách, tak zdá sa, že táto sociálna oblasť v podobe UPSVaR je na tom najhoršie. Ako domček z kariet, ktorý už začal padať...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tester absolutne nepotrebuje IT vzdelanie, naopak firmy vacsinou hladaju testerov z odobu pre aky vyvijaju software. my vyvijame ERP a u testera je ovela dolezitejsie aby vedel uctovat ako aby vedel kodit.

automaticke testy... to sa nepise, to sa vyklikava, dnes mas hromadu testovacich frameworkov kde cisto len klikas (alebo maju firmy frameworky vlastne). a ked sa obcasne najde potreba napisat nejaky skript, na to nepotrebuje 5 rokov vysokej skoly. u nas testeri bezne pisu C# scripty, bud sa naucili sami alebo sme ich poslali na kurz. nie su v tom dokonaly, ale kedze pracuju v office kde je 2x tolko programatorov ako ich, tak nikdy neni problem opytat sa a dostat pomoc
urcite lacnejsie ako platit testerovi rovnake peniaze co developerovi.
it_man
Amateur
Amateur

tak tester vyklikavac jasne ze nepotrebuje IT background. Automatizovane testy, praca s DB, SQL, tak ten uz by daco mal vediet. Zas jeden kurz to nespravi, ale ak je clovek sikovny.
Ponuka je vysoka, ale dopyt je nizky. Vsetci idu radsej studovat sociologiu, politologiu, aby mali este 5 rokov pokoj od prace a uzivali si studentsky zivot, ale po skonceni nevedia kde sa uplatnit a co robit.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

it_man napísal:Vsetci idu radsej studovat sociologiu, politologiu, aby mali este 5 rokov pokoj od prace a uzivali si studentsky zivot, ale po skonceni nevedia kde sa uplatnit a co robit.
:D Ale ved to je ich problem...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vsetci nasi testeri pracuju s MSSQL, to sa tiez netvarme ze je to nejaka specialita, je to skor na urovni officu.

skor nez ma niekto ukamenuje, ja chapem ze sql je turing complete a da sa v tom robit vela, ale bezny tester nebude robit stored procedures, maximalne tak napise par selectov a insertov.
treba brat testerov vseobecne, jasne ze v nejakej firme potrebuju experta testera co rozbeha cele prostredie, napise testy a bude ich maintainovat, ale vo vacsine pripadov tester pride do firmy, starsi tester mu ukaze frameworky a nastroje ktore firma pouziva, ukaze mu 1000 hotovych testov a on ich uz potom len bude upravovat na nove use cases.

to je presne to lopatovanie ako u programatorov. v beznej firme nenajmu programatora s tym ze "chceme takuto aplikaciu a ty ju sprav od nicoho", vacsinou uz je produkt hotovy alebo v stadiu developmentu, o dizajn, architekturu, jazyk, vyvojove prostredie, nastroje ci naming conventions sa uz davno niekto postaral (niekto kto ma na to vzdelanie a skusenosti) a programator dostane len prirucku co kde a ako robit a opravuje bugy alebo doraba moduly do existujuceho kodu.
it_man
Amateur
Amateur

K tomu sqlku. Ono zosmolit nejaky prikaz a vytvorit prikaz, je rozdiel. Napr pri sql a databazach nie je naskodu vediet relacnu algebru a ten background okolo toho. Lebo urobit zbytocny select a vytazit tak DB asi nebude tiez buhvico
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

rozpravame sa o testovani. opakujem to znova, tester testuje, developer vytvara. developer sa stara o to aby bol system optimalizovany, tester testuje ci je naozaj optimalizovany. ak tester potrebuje pracovat s databazou tak vacsinou vytahuje data ktore system vytvoril alebo naopak do systemu vklada testovacie data (co ale nie je zrovna idealne, tie by tam mal vkladat cez aplikaciu, kedze tak by to robil aj uzivatel pravdepodobne). ani na jedno ani na druhe viac menej nepotrebuje neviet sql, lebo cez GUI rozhranie to vyklikas.

proste ovladat sql, javascript c# je u testera urcite vyhodou ale malokedy sa to vyzaduje.
it_man
Amateur
Amateur

Tak pravda je, ze dnes to ani s vyvojarmi nevyzera bohvieako ruzovo. Co som pracoval vo firmach, robil pohovory, tak na zakladnych otazkach pohoreli
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Na akch napriklad?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja bezne pohovory nerobievam, ale par mesiacov dozadu mal ist niekto k nam do timu, tak povedali ze s nim mame spravit pohovor. najprv sme si spravili test co mal robit aj on, java, html, css, javascript a sql, nic narocne. zvladli sme to asi za 40 minut. typek na pohovore, 40+ rokov, java developer s 10+ rocnymi skusenostami. nad tym testom sedel asi 3 hodiny, ked uz sa prisiel kolega stazovat ze tam stale sedi a nechce skoncit, tak som tam isiel ja, furt sa stazoval na to ze my robime v eclipse a on je zvyknuty na netbeans ci co, potom sme po nom chceli aby v mysql vytvoril databazu. jasne ze sme mu povedali ze google moze pouzivat. no a on miesto toho aby vygooglil tu jednu blbu query, tak pol hodinu googlil ako na linux nainstaloval nejaky GUI manazment k mysql... samozrejme ani to sa mu nepodarilo.
it_man
Amateur
Amateur

Rozdiel medzi interface a abstraktnou triedou, je mozne vytvorenie instancie abstraktnej triedy, ak sa bavime o c# - ako sa zabrani dedicnosti, je podporovana viacnasobnadedicnost. Niektori nevedeli co je to cyklomaticka zlozitost. To mi napadlo, co sme davali uchadzacom.
Napísať odpoveď