eshop - poplatok za neprevzatie zasielky?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: eshop - poplatok za neprevzatie zasielky?

Príspevok od používateľa aacid »

presne tak, je to chyba obchodu ze posiela nieco bez zaplatenia, ale na druhej strane, zakaznik suhlasil s obchodnymi podmienkami a tym padom je uplne jedno ci zaplati najprv alebo potom.

v zakone ani nikde inde nie je napisane ci treba najprv zaplatit a potom poslat alebo naopak. hlavne v b2b je uplne bezne ze sa vystavi faktura, posle sa tovar a plati niekedy v priebehu stanovenej lehoty.
mjz
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mjz »

Pozrite, ja nie som ten ktorý si objednáva kade tade a neprevezme tovar len tak bezdôvodne. Potreboval som kúpiť darček a mať ho do piatku doma.

Objednal som z práce v utorok pred desiatou ráno s predpokladom, že mi to ešte v ten deň odošlú. Keďže platbu kartou neponúkajú tak som zvolil platbu cez IB. Čakal som, že po odoslaní objednávky dostanem mailom inštrukcie k platbe a hneď to uhradím. Ale nie. Poslali mi faktúru pred 15:00. Ak by som toto vedel tak si radšej zvolím platbu na dobierku nech nečakajú platbu ale odošlú tovar. Dostal som sa k tomu až keď som prišiel domov. Vedel som, že mám doma zľavový kód tak som im dodatočne napísal či si to ešte môžem uplatniť. Odpoveď som žiaľ dostal až dnes 2 hodiny pred príchodom zásielky. Ja ten tovar už nepotrebujem a ani som ho neuhradil takže som ho neprevzal.

Aj my máme v práci eshop a je rozdiel pokiaľ si človek objedná platbou na dobierku, na ďalší deň mu ho už kuriér doručuje a on to neprevezme lebo ho nechce. Ja som tovar chcel. Pokiaľ by mi prišiel ešte minulý týždeň tak ho prevezmem aj bez tej zľavy. Žiaľ žiadna komunikácia z ich strany tak som sa musel zariadiť sám a ešte v piatok som bol v meste kúpiť si tovar v kamennej predajni. Dokonca som zaplatil viac a nekúpil som ani presne to čo som chcel lebo to nemali.

Ďakujem všetkým za rady a názory.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ale veď to je všetko v poriadku z tvojej strany, chápem ťa (aj keď je mierne na hlavu robiť objednávku z roboty keď viem že mám doma zľavový kód...), objednávku si si nakoniec rozmyslel, je to normálna vec.
V tom prípade si mal informovať obchod, že odstupuješ od zmluvy bez udania dôvodu - podľa podmienok s ktorými si súhlasil - pretože objednávkou ste medzi sebou uzatvorili zmluvu.
To si doteraz neurobil a hráš sa na mŕtveho chrobáka...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

baldorex napísal:Mierne pribrzdený si asi ty, keď tie obchodné podmienky neporušujú zákon, tak platia.
Ty si pribrzdeny asi viac ako mierne ked si myslis ze kliknutie ne najeky smiesny checkbox alebo button, ktore sa neda ani nijak dokazat by obstalo pri sude. To by musel suhlas s OP digitalne podpisat, co sa nestalo.

Ked bola ta kauza oj*b stranok co si dali do obchodnych podmienok ze za registraciu musis platit a potom ludom posielali faktury, tak tiez by si im asi vtedy radil ze to maju zaplatit nie? Ved suhlasili s obchodnymi podmienkami...
baldorex
Addict
Addict

Práve ten check button je tam na to, že bez jeho zaškrtnutia nejde potvrdiť a odoslať objednávka - vďaka tomu odpadá tvoje vymyslené dokazovanie na súde.
Okrem toho, tento konkrétny zákazník s nimi komunikoval aj mailom, takže nebol predpoklad že ide o vymyslenú účelovú objednávku. Predpokladám že na to použil aj firemný mail....

Tá druhá situácia bol podvod a nebol to eshop aj si dobre pamätám. To je dosť odlišné....
ropman
Medium Professional
Medium Professional

nie, aj keby vystopovali konkretny pocitac z ktoreho bola ta objednavka urobena stale musia dokazat ze to bol on kto tu objednavku vytvoril a nie niekto iny. mailova komunikacia tiez nie je dokaz. nehovoriac o tom ze moze pouzit tor / anonymnu VPN a nemaju takmer ziadnu sancu ho vystopovat.

ci to bol podvod alebo nie je vec pohladu. ludia co povazuju obchodne podmienky na internete za holy grail mozu tvrdit ze je to chyba tych ludi ze si neprecitali obchodne podmienky a teda nech platia. ja s tym samozrejme nesuhlasim lebo VOP na internete podla mojho nazoru neznamenaju nic ak nie su digitalne podpisane.

a zase si treba uvedomit ze eshop mu neodpovedal na email neviem kolko dni ako tvrdi tak sa nejak velmi necudujem ze s nimi uz dalej ani nekomunikoval ohladom zrusenia tej objednavky.
baldorex
Addict
Addict

Ide o skutočnú objednávku, nemá zmysel pokračovať v debate o nejakej vymyslenej čo keby atď...

Opakujem, oni medzi sebou uzatvorili obchod. Obchodník mal problém s komunikáciou a dodávkou tovaru, tak sa zákazníkovi nečudujem že si objednávku rozmyslel.
To sa ale nerobí tak, že hrám mŕtveho chrobáka a robím sa že nič, ale robí sa to odstúpením od zmluvy.

A naozaj sem nepleť básničkový web ktorý bol podvod a obchodné podmienky tam boli veľmi dobre skryté - v eshope skryté nie sú.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ano ide o skutocnu objednavku v tomto pripade, ale nie vzdy to musi byt realna objednavka a e-shop nema ako zistit ci je to skutocna objednavka alebo fake. Preto ked si zakaznik vyberie ze plati cez internet tak to seriozny obchod posiela az potom co obdrzi platbu a nebude riskovat odcudzenie tovaru alebo to ze si to zakaznik nakoniec rozmysli a tovar neprevezme. Jedine ze by sa snazili tymto sposobom urobit nejaky mensi natlak na zakaznika aby tu vec zaplatil, ale potom aj nech pocitaju s rizikami ktore z toho vyplyvaju.

Na nejake odstupenie od zmluvy sa ti mozem ja vykaslat ked nie si schopny ani mi odpovedat na email v rozumnom case. Nepaci sa ti ? Tak mozes sa so mnou sudit, ja poviem ze som tu objednavku nevytvoril a nikto mi nedokaze ze hej.

Tych webov bolo viacej nie len basnickovy a odkial vies ze tie podmienky tam boli skryte? Oni vobec nemuseli byt ani skryte, aj tak ich vecsina ludi necita.
Napísať odpoveď