Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Ja som robil aj predavaca ci dokonca vratnika za 8k minimalky /oficialne sa ta pozicia volala inac samozrejme☺/
a az postupne som sa posuval. A podobnych ludi poznam kopec, napr itckari ktori robili sbskarov a atd. Kedysi neboli zdaleka take siroke prac moznosti ako dnes, ani do vw za pas sa nedostal hocikto.
a az postupne som sa posuval. A podobnych ludi poznam kopec, napr itckari ktori robili sbskarov a atd. Kedysi neboli zdaleka take siroke prac moznosti ako dnes, ani do vw za pas sa nedostal hocikto.
https://dennikn.sk/929965/novinarka-na- ... -odpadkov/
tak to Hrdinovia kapitalistickej prace dotiahli az do hlavneho prudu...
tak to Hrdinovia kapitalistickej prace dotiahli az do hlavneho prudu...
Je fajn, že to vyvolalo pomerne veľký ohlas.
//autoeditácia príspevku (09 Nov 2017, 19:11)
Nedávno som sem dával veci ohľadom Uberu a protestoch tamojších pracujúcich v indonézskom kontexte. Miestni pravičiari sa tomu klasicky vysmievali.
O Uberu sa píše aj na aktualitách.
https://www.aktuality.sk/clanok/535344/ ... haj-suhaj/
//autoeditácia príspevku (09 Nov 2017, 19:11)
Nedávno som sem dával veci ohľadom Uberu a protestoch tamojších pracujúcich v indonézskom kontexte. Miestni pravičiari sa tomu klasicky vysmievali.
O Uberu sa píše aj na aktualitách.
https://www.aktuality.sk/clanok/535344/ ... haj-suhaj/
S Uberom jazdim casto, za celu dobu to bolo aspon 50krat a vzdy sa vodica pytam ako dlho jazdi a ci je spokojny. A vsetcia tvrdili ze ano, velka cast z nich to robi vraj od zaciatku tj august 2015, tak keby sa im to neoplatilo tak by to nerobili. Taxikari proti nim bojuju preto, pretoze beru cash a snazia sa neodvazat dane co pri Ubere zatajit nie je mozne, pretoze vsetko ide cez bankove ucty, to je cele pozadie kauzy Taxikari vs Uber.
Nehovoriac o tom, že nejeden uber som mal klasický taxík. Keď som sa pýtal, tak som dostal odpoveď, že keby nezobral mňa cez uber, tak by aj hodinu stál na parkovisku ako kolegovia, takto zarobí na jazde o chlp menej, ale jazdí, nestojí.
Nehľadiac na to, že nikto nikoho nenúti robiť cez uber.
Nehľadiac na to, že nikto nikoho nenúti robiť cez uber.
gogo956 - pokial viem tak akonahle bezi taxameter tak uz sa "bez blocku" neda
A je dost nefer ze Uber vodici nemusia legislativne absolutne nic riesit zatial co taxikary maju toho dost. Ja sa im ani necudujem ze strajkuju. Stat je v tomto prispaty.
A je dost nefer ze Uber vodici nemusia legislativne absolutne nic riesit zatial co taxikary maju toho dost. Ja sa im ani necudujem ze strajkuju. Stat je v tomto prispaty.
Zjavne sa tu pletú dve veci dohromady. Píšem o tomto:
http://www.priamaakcia.sk/Podporujeme-p ... nezii.html
http://www.priamaakcia.sk/Podporujeme-p ... nezii.html
wladas
neviem ako je to dnes ale v minulosti, robili niektori taxikari to, ze vedeli s udajmi na taxametre spatne manipulovat,pripadne ho mali cely falosny a potom ho vymienali za ten originalny. A moja skusenost je, uberisti su minimalne o triedu prijemnejsi a "normalnejsie" posobiaci ako vecsina taxikarov s ktorymi som kedy sa viezol. Pri taxikoch som musel obvolavat aj niekolko taxisluzieb kde celu vecnost operator zistoval kde je kto volny a ochotny prist a potom druhu vecnost cakat kedy pride. S uberom nemusim nikam volat len tuknem do mobilu "domov" a uber je dole skor ako sa stihnem obliect a zist dolu. Pre mna za mna nech taxiky hned zrusia, su zastarale a "out" ako parny stroj oproti Ferrari. Nehovoriac o tom natahovani o cash," a nemam vam ako vydat a blabla zaokruhlime to", uber ide pekne cez kartu transparentne vsetko pekne spatne vysledovatelne.
neviem ako je to dnes ale v minulosti, robili niektori taxikari to, ze vedeli s udajmi na taxametre spatne manipulovat,pripadne ho mali cely falosny a potom ho vymienali za ten originalny. A moja skusenost je, uberisti su minimalne o triedu prijemnejsi a "normalnejsie" posobiaci ako vecsina taxikarov s ktorymi som kedy sa viezol. Pri taxikoch som musel obvolavat aj niekolko taxisluzieb kde celu vecnost operator zistoval kde je kto volny a ochotny prist a potom druhu vecnost cakat kedy pride. S uberom nemusim nikam volat len tuknem do mobilu "domov" a uber je dole skor ako sa stihnem obliect a zist dolu. Pre mna za mna nech taxiky hned zrusia, su zastarale a "out" ako parny stroj oproti Ferrari. Nehovoriac o tom natahovani o cash," a nemam vam ako vydat a blabla zaokruhlime to", uber ide pekne cez kartu transparentne vsetko pekne spatne vysledovatelne.
tak je to vsadePodmienky práce v Uberi sa v jednotlivých krajinách líšia, no Uber väčšinou neprijíma ľudí priamo, ale núti ich založiť si vlastnú firmu alebo živnosť.
klamstvo, plati sa cez appku priamo Uberu a ten po strhnuti 20-25 % zvysok posle vodicovi, vyuzivanie platby cash bolo pridane len nedavno a vela ludi to nevyuzivaVšeobecne platí, že vodič dostane od zákazníka peniaze, z ktorých časť zaplatí Uberu.
povacsine preto, lebo im zaroven prenajimaju aj autoExistujú však aj firmy, ktoré majú s Uberom zmluvu a vodičov sprostredkúvajú, takže tí potom zarobia ešte menej.
ak maju auto vlastne, mozu robit na seba
to je princip Uberu, jazdit s vlastnym automPokiaľ ide o situáciu v Indonézii, vodiči sa sťažujú, že platia príliš vysoké poplatky a navyše vynakladajú peniaze na údržbu svojho auta a pohonné hmoty, takže vlastne zarobia veľmi málo.
klamstvo, take jazdy plati UberUber ich núti prijímať zákazníkov pri promo akciách, ako je napríklad bezplatná prvá jazda, ktorá im neprinesie žiadny príjem, ale len výdavok na pohonné hmoty.
tym si urcite pomohliMnohí ďalší vodiči sa zapojili tak, že vypli aplikáciu a neprijímali nijaké objednávky.
pozitivne to zase vplyva na zakaznikov a tych je viacVaša spoločnosť tlačí ceny nadol, čím negatívne vplýva na ďalších pracujúcich.
pasazieri vsetky skutocnosti zohladnuju a prave preto si vyberaju Uber a nie klasickych taxikarovDomnievam sa, že pasažieri by mali zohľadniť všetky spomínané skutočnosti, skôr ako si vyberú službu.
damy a pani z PA by si mohli najskor nastudovat problematiku, lebo inak z toho vychadzaju trochu trapne
vzhladom na oficialnu nezamestnanost okolo 5,7 % vychadza jazdenie pre Uber ako zaujimavy sposob obzivy pre ludi s najnizsou kvalifikaciou
Preto sa divím, prečo neprotestujú proti tej zbytočnej byrokracii. Prečo nie je blokované ministerstvo dopravy atď?wladas napísal:gogo956 - pokial viem tak akonahle bezi taxameter tak uz sa "bez blocku" neda
Vyžadujem ja ako zákazník aby mal taxikár psychotesty? To je ich obľúbený argument že ich majú. V praxi vidno že je to zbytočný zdrap papiera a nezaručuje nič.
Potrebujem taxameter? Ten zákon vznikol pred 40 rokmi cca a vtedy iné možnosti merania cesty neboli, ten zákon vôbec nezohľadňuje technické zmeny a možnosti v spoločnosti.
Ale je jednoduchšie plakať čo všetko musia spĺňať, len aby mohli účtovať legálne 20€ za 3 km jazdy.
Inak, nie som si istý či taxameter musí byť prepojený s ERP, naposledy čo som šiel taxíkom, tak po jazde som dostal otázku, či chcem aj bloček - najväčšie úniky na dani sú práve tieto jazdy "bez bločku"
To sa cez uber stať nemôže, nakoľko všetko ide elektronicky a na účet. Tie peniaze sa skovať nedajú.
Cash za jazdu bez bločku sa účtovne sková veľmi jednoducho...
Ty vole, u nás nemáme možnosť aby mi servis auta platil niekto cudzí?beardie napísal:Pokiaľ ide o situáciu v Indonézii, vodiči sa sťažujú, že platia príliš vysoké poplatky a navyše vynakladajú peniaze na údržbu svojho auta a pohonné hmoty, takže vlastne zarobia veľmi málo.
to je princip Uberu, jazdit s vlastnym autom
Ja idiot som bol teraz na garančke a kúpil som si nové gumy, komu mám poslať účet? Asi hugovi....
skusil by som poslat fakturu na PA, urcite radi pomozu a ak nie, aspon napisu clanok a poslu do servisu par spamov
Baldorex
Mne taxikari skoro nikdy nedali automaticky blocek maximalne sa spytali ci je nutny. Cela kauza je o ciernych peniazoch preto su taxikari z uberu taky zurivi. A s uberom sa na zivobytie zarobit da- vecsina povedala ze to ma ako jediny zdroj prijmov a ze su s tym ok.
Mne taxikari skoro nikdy nedali automaticky blocek maximalne sa spytali ci je nutny. Cela kauza je o ciernych peniazoch preto su taxikari z uberu taky zurivi. A s uberom sa na zivobytie zarobit da- vecsina povedala ze to ma ako jediny zdroj prijmov a ze su s tym ok.
Interesting.
Celkovo som pro-Uber hoci nejake prepravne sluzby vyuzivam minimalne/vôbec - tak 1x do roka.
Co mi ale vadi su naozaj nezmyselne regulacie pre taxi, mohol by to byt skôr impulz na zmodernizovanie pravidiel pre taxisluzby, nie na nutenie uberu podliehat tym nezmyselnym a zastaralym. Dufam, ze sa to uberie tymto smerom.
V CR, hlavne v Prahe je to tiez velmi palciva tema. Taxikari tam atakuju miestu radnicu s napravou. Neviem presne, ci aj u nas mame take veci ako nutne specialne poistenie taxikara a pod. ale je to jeden z bodov, ktory sa Uberu netyka a aktualne tvori naozaj neferovu konkurenciu.
Ad blocky od taxikarov - ja som si vzdy myslel, ze oni blocky davat nemusia, iba nejaky paragon na vyziadanie
heh (btw. OT, ako to je s klasickymi automatmi napr. na potraviny ci kavu? Taky parkovaci automat mi napr. vyda aj blocek)
Kvalita taxisluzieb je ale suhlasim uplne mizerna. Niektori ti taxikari, to su ine vykvety. Nejdem sudit podla par kusov ale ti konkretni, kt. videa si najdete aj na ytb, rozni zlodeji, arogantni oplzli hajzlici, takyto ludia nemaju co robit za volantom taxi. Verim, ze ak by si taxisluzby trosku ocistili svoju reputaciu, menej ludi by im odchadzalo k (i ked neferovej) konkurencii.
Celkovo som pro-Uber hoci nejake prepravne sluzby vyuzivam minimalne/vôbec - tak 1x do roka.
Co mi ale vadi su naozaj nezmyselne regulacie pre taxi, mohol by to byt skôr impulz na zmodernizovanie pravidiel pre taxisluzby, nie na nutenie uberu podliehat tym nezmyselnym a zastaralym. Dufam, ze sa to uberie tymto smerom.
V CR, hlavne v Prahe je to tiez velmi palciva tema. Taxikari tam atakuju miestu radnicu s napravou. Neviem presne, ci aj u nas mame take veci ako nutne specialne poistenie taxikara a pod. ale je to jeden z bodov, ktory sa Uberu netyka a aktualne tvori naozaj neferovu konkurenciu.
Ad blocky od taxikarov - ja som si vzdy myslel, ze oni blocky davat nemusia, iba nejaky paragon na vyziadanie
Kvalita taxisluzieb je ale suhlasim uplne mizerna. Niektori ti taxikari, to su ine vykvety. Nejdem sudit podla par kusov ale ti konkretni, kt. videa si najdete aj na ytb, rozni zlodeji, arogantni oplzli hajzlici, takyto ludia nemaju co robit za volantom taxi. Verim, ze ak by si taxisluzby trosku ocistili svoju reputaciu, menej ludi by im odchadzalo k (i ked neferovej) konkurencii.
- to je aj môj názor. Ministerstvo a magistrát sám od seba nič neurobí. Taxikári tiež nie, uvoľnenie pravidiel by pre nich znamenalo viac konkurencie a to nechcú. Preto tak vyžadujú aby tie regulácie a byrokracia platili aj na uber
heh (btw. OT, ako to je s klasickymi automatmi napr. na potraviny ci kavu? Taky parkovaci automat mi napr. vyda aj blocek)
- každý taxikár ti bloček z erp musí dať. V praxi dajú bloček iba "rizikovému" zákazníkovi, inak tržby pekne do vrecka.
Predajné automaty majú zo zákona rôzne výnimky. Parkovací automat ti dá bloček, aby si sa pri kontrole vedel preukázať, resp máš tam časy aby si vedel koľko ešte môžeš parkovať. To pri káve nepotrebuješ, takže ten automat ti doklad nedá.
A pozor na ten doklad za parkovanie, často býva problém že nespĺňa všetky náležitosti zákona o DPH a nemožno ho použiť na odpočet DPH v účtovníctve. Ak náležitosti spĺňa, nie je s tým problém, ale väčšinou sú tam iba základné údaje a to problém je.
- to je aj môj názor. Ministerstvo a magistrát sám od seba nič neurobí. Taxikári tiež nie, uvoľnenie pravidiel by pre nich znamenalo viac konkurencie a to nechcú. Preto tak vyžadujú aby tie regulácie a byrokracia platili aj na uber
- každý taxikár ti bloček z erp musí dať. V praxi dajú bloček iba "rizikovému" zákazníkovi, inak tržby pekne do vrecka.
Predajné automaty majú zo zákona rôzne výnimky. Parkovací automat ti dá bloček, aby si sa pri kontrole vedel preukázať, resp máš tam časy aby si vedel koľko ešte môžeš parkovať. To pri káve nepotrebuješ, takže ten automat ti doklad nedá.
A pozor na ten doklad za parkovanie, často býva problém že nespĺňa všetky náležitosti zákona o DPH a nemožno ho použiť na odpočet DPH v účtovníctve. Ak náležitosti spĺňa, nie je s tým problém, ale väčšinou sú tam iba základné údaje a to problém je.
Podpor zväz Priama akcia v spore s pizzeriou Lozano Pub
Lozano Pub odmieta preplatiť bývalému zamestnancovi Martinovi dovolenku za rok 2016 vo výške 201 eur. Za pizzeriou stojí spoločnosť Laza s.r.o. a jej konateľ Jozef Šturm, ktorý je zodpovedný za vzniknutú situáciu. Martin sa po mnohých neúspešných pokusoch dostať svoje peniaze rozhodol nenechať to tak a oslovil náš zväz. Spoločne sme 30.11.2017 odovzdali konateľovi list s požiadavkou, na ktorý však nereagoval, a preto vstupujeme do sporu s pizzeriou Lozano Pub. Ak si myslíš, že takéto správanie šéfa si zaslúži reakciu, klikni na článok, kde nájdeš viac informácií o vývoji problému aj o možnostiach, ako pomôcť.
http://www.priamaakcia.sk/Podpor-zvaz-P ... o-Pub.html
Lozano Pub odmieta preplatiť bývalému zamestnancovi Martinovi dovolenku za rok 2016 vo výške 201 eur. Za pizzeriou stojí spoločnosť Laza s.r.o. a jej konateľ Jozef Šturm, ktorý je zodpovedný za vzniknutú situáciu. Martin sa po mnohých neúspešných pokusoch dostať svoje peniaze rozhodol nenechať to tak a oslovil náš zväz. Spoločne sme 30.11.2017 odovzdali konateľovi list s požiadavkou, na ktorý však nereagoval, a preto vstupujeme do sporu s pizzeriou Lozano Pub. Ak si myslíš, že takéto správanie šéfa si zaslúži reakciu, klikni na článok, kde nájdeš viac informácií o vývoji problému aj o možnostiach, ako pomôcť.
http://www.priamaakcia.sk/Podpor-zvaz-P ... o-Pub.html
- Prílohy
-
- LozanoPub_30.10.17.png (100.39 KiB) 1142 zobrazení
Mám dve otázky.
1 prečo nebola oslovená štátna inštitúcia, inšpektorát práce, atď v tomto probléme?
2 za čo sa hanbia rytieri na fotke, keď si nechali rozmazať tváre?
1 prečo nebola oslovená štátna inštitúcia, inšpektorát práce, atď v tomto probléme?
2 za čo sa hanbia rytieri na fotke, keď si nechali rozmazať tváre?
Dokument ukazuje, ako sa naozaj vyrábajú gumené medvedíky Haribo. Krutým podmienkam majú čeliť ľudia i zvieratá
Koncern tvrdí, že o krutých podmienkach nevedel, no situáciu sa zaviazal preveriť.
https://refresher.sk/49008-Dokument-uka ... i-zvierata
_____
Ešte k vyššiemu:
Martin ďalej vysvetľuje, ako vnímal celú situáciu:
„Cítil som sa ponížený takouto reakciou. Keď som tam pracoval, pizzu som vytiahol z 30 porcií denne na 80 až vyše 100 porcií. Prevádzkar mi nakoniec sľúbil, že dostanem aj peniaze za dovolenku, ale až po novom roku. No aj po tomto termíne nič neprišlo a nedvíhal mi už ani prevádzkar, iba písal SMSky, kde opakovane sľuboval, že peniaze vyplatí. Napríklad začiatkom marca mi ešte písal „zajtra to posielam“ a 22.3. mi dokonca napísal „do budúceho týždňa ju máte máte moje slovo“. Nič mi však neposlal. Nakoniec sme sa spojili bývalí zamestnanci, ktorým Lozano Pub dlhoval mzdy, a išli sme celú vec riešiť cez inšpektorát práce. Po asi troch mesiacoch došla odpoveď, že to nebudú riešiť, že sa treba obrátiť na právnika. To už bola silná káva a ešte viac, keď mi prevádzkar po množstve SMSiek napísal, že čo ja riešim s inšpektorátom, aké chcem peniaze od neho...“
//autoeditácia príspevku (15 Nov 2017, 10:48)
Už v pondelok Priama akcia napísala na FB:
Spor s Lozano Pubom sa skončil. Martin dnes dostal na účet dlžnú sumu 201 €. Ďakujeme všetkým za podporu!
Tretí spor solidárneho zväzu Priamej akcie, tretia výhra, tentokrát najrýchlejšia. Anarchosyndikalizmus so svojimi metódami v praxi sa uplatňuje aj na Slovensku, dokáže oslovovať pracujúcich, ľudí mimo subkultúry a zapojiť ich do diania vo forme priamych akcií a procesu kolektívneho rozhodovania. Metódy akcií cez štátne orgány ako Inšpektorát práce či súdy sa ukazujú ako neefektívne, pomalé a častokrát bez pozitívneho výsledku.
Cmuk.
Koncern tvrdí, že o krutých podmienkach nevedel, no situáciu sa zaviazal preveriť.
https://refresher.sk/49008-Dokument-uka ... i-zvierata
_____
Ešte k vyššiemu:
Martin ďalej vysvetľuje, ako vnímal celú situáciu:
„Cítil som sa ponížený takouto reakciou. Keď som tam pracoval, pizzu som vytiahol z 30 porcií denne na 80 až vyše 100 porcií. Prevádzkar mi nakoniec sľúbil, že dostanem aj peniaze za dovolenku, ale až po novom roku. No aj po tomto termíne nič neprišlo a nedvíhal mi už ani prevádzkar, iba písal SMSky, kde opakovane sľuboval, že peniaze vyplatí. Napríklad začiatkom marca mi ešte písal „zajtra to posielam“ a 22.3. mi dokonca napísal „do budúceho týždňa ju máte máte moje slovo“. Nič mi však neposlal. Nakoniec sme sa spojili bývalí zamestnanci, ktorým Lozano Pub dlhoval mzdy, a išli sme celú vec riešiť cez inšpektorát práce. Po asi troch mesiacoch došla odpoveď, že to nebudú riešiť, že sa treba obrátiť na právnika. To už bola silná káva a ešte viac, keď mi prevádzkar po množstve SMSiek napísal, že čo ja riešim s inšpektorátom, aké chcem peniaze od neho...“
//autoeditácia príspevku (15 Nov 2017, 10:48)
Už v pondelok Priama akcia napísala na FB:
Spor s Lozano Pubom sa skončil. Martin dnes dostal na účet dlžnú sumu 201 €. Ďakujeme všetkým za podporu!
Tretí spor solidárneho zväzu Priamej akcie, tretia výhra, tentokrát najrýchlejšia. Anarchosyndikalizmus so svojimi metódami v praxi sa uplatňuje aj na Slovensku, dokáže oslovovať pracujúcich, ľudí mimo subkultúry a zapojiť ich do diania vo forme priamych akcií a procesu kolektívneho rozhodovania. Metódy akcií cez štátne orgány ako Inšpektorát práce či súdy sa ukazujú ako neefektívne, pomalé a častokrát bez pozitívneho výsledku.
Cmuk.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ako ho prinútili vyplatiť mu to ?
s tym sa neda nesuhlasit, problem je ale, ak by si to riesil kazdy sam, napriklad zavolanim Ukrajincov s baseballkami, to by sme tu mali peknu anarchiuuuu, oh waithughito napísal:Metódy akcií cez štátne orgány ako Inšpektorát práce či súdy sa ukazujú ako neefektívne, pomalé a častokrát bez pozitívneho výsledku.