Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Gulli
Light Star
Light Star

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa Gulli »

Vo velkej miere suhlasim s Gogom, co sa tyka investovania do akcii po kuskoch a hlavne v malej nominalnej hodnote sa neoplati z kratkodobeho ani dlhodobe hladiska, najme kvoli transakcnym nakladom.
Este mozna strategia alebo skor gamebling (kde pravdepodobnost hra v neprospech investujuceho) je vybrat si nejaky niche-market a investovat do patricnych penny stocks (o co viac ten segment trhu poznas, a sledujes dianie o to vyssia pravdepodobnost ze nieco vystreli). Vyhoda - nizka cena, Nevyhoda - velka pravdepodobnost ze za par mesiacov maju 0-ovu hodnut.
Co sa tyka aktivneho tradingu s akciami, treba sa stym najskor par rokov hrat a mat chut a ochotu sa vzdelavat (tym nemyslim pozerat youtube videa pseudo financnych zralokov), a rozhodne sa nezamerat len na akcie ale aj na trhove instrumenty.
Co sa tyka pravidelneho investovania po malych ciastkach, isiel by som do nejakeho overeneho investmentu fondu, bezny clovek (aj s vystudovanym finance) to porfolio lepsie nevysklada. (Nevidim tam konflikt zaujmov preco by spravca fondu nechcel mat co najlepsi performance - z toho zije).

Uz som si ale celkovo vsimol ze ludia na fore sa celkom vyznaju do kryptomien (alebo mozno len ja som z toho hlupy :lol: ), tak by som sa chcel spytat co si myslite o alternativach v Bitcoinu (princip rozumiem, chainblock, postupne uvolnovanie, mining, fixny pocet bitcoinov bla bla bla). Zaujimalo by ma ale najme ti co ste si zakupili ine kryptomeny ake boli pohnutky k tomu resp. v com vidite potencial ?
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dalsi fakt s ktorym treba ratat je ze 100€ ma uplne inu kupnu silu ako bude mat ta ista suma o 20-30 rokov, inflacia..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ale práve investovaním môžeš tých 100€ ochrániť pred infláciou, keďže ročný výnos by si v každom prípade mal mať percentuálne vyšší ako inflácia.

Z môjho pohľadu je stále lepšie držať nasporené peniaze v investíciách ako na sporiacom účte s 0,5%-ným úrokom - práve pri tejto možnosti strácajú tvoje peniaze najväčšiu hodnotu. A je jedno, či je to 100€ alebo 100 000€.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

zalezi zo su to za peniaze, pokial su to financie s ktorymi ratas do buducnosti (setrenie na byvanie), tak lepsie 0.5% urok ako riskovat ze o nejaku cast tych penazi prides.

uz som to pisal vyssie, treba diverzifikovat. najvacsia hlupost je hodit vsetky svoje financie do jedneho vreca, treba nieco dat na sporiaci ucet, nieco do investicnych fondov, nieco na bitcoiny a nieco aj do tretieho piliera :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo

investovanie do akcii moze byt vyborna vec, ale nemozno sa na zajtrajsi /potencialny vynos pozerat optikou dnesnych dni. Za druhe, nikto na svete netusi, aku hodnotu bude mat firma/firmy do ktorych chces dnes investovat o 10-20-30 rokov. Nestalo by sa prvykrat, ze aj velka spolocnost s dlhou historiou nakoniec skrachovala zo dna na den pretoze roky falsovala uctovnicke vykazy a tak nikto netusil ze firma ma velke problemy. Buducnost nikto nepozna. Takze investovanie do akcii urcite ano,ale portfolio by malo byt dobre diverzifikovane.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Väčšina píšete, aj čo som sa dočítal, o diverzifikovaní. Niekde ako vhodné rozloženie akcie/dlhopisy bol pomer 60:40. Keby som nakoniec šiel touto cestou, myslíte, že je vhodné rozložiť časť vstupného kapitálu do rôznych bánk? Niektoré sú bez vst./výst. poplatkov s celkou širokou škálou fondov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

to je na dlhsie: aka suma, na ako dlho, aky stupen rizika si ochotny podstupit, kolkorocne/mesacne vies prihodit atd. Pri malych sumach je to ale v podstate jedno.
ado130
Expert
Expert

Písal som to už na začiatku, každopádne povedzme vstupne 2000€, mesačne 70-100€ (môže sa stať, že nič, ale môže sa stať aj 5 násobne viac - to skôr výnimočne). Prvotne na 2r, kým dokončím školu, ale nevidím následne problém pokračovať na 5-10r.
gogo956
Redeemer
Redeemer

to je dobre ze vies usporit peniaze uz teraz ked si student. Daj si ch na terminovany vklad a ked zacnes zarabat na full time tam budes vediet odlozit mesacne bokom viacej a potom ma vyznam nieco riesit :)
/oprava-na terminovany teraz nie, drz na normalnom ucte, mozes samozrejme skusat aj btc ale to je cisty risk a clovek moze prist o vsetko/
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Gulli napísal:
Uz som si ale celkovo vsimol ze ludia na fore sa celkom vyznaju do kryptomien (alebo mozno len ja som z toho hlupy :lol: ), tak by som sa chcel spytat co si myslite o alternativach v Bitcoinu (princip rozumiem, chainblock, postupne uvolnovanie, mining, fixny pocet bitcoinov bla bla bla). Zaujimalo by ma ale najme ti co ste si zakupili ine kryptomeny ake boli pohnutky k tomu resp. v com vidite potencial ?
Vývoj ceny na burze (napríklad Dogecoin by som asi nekupoval, aj keď možno že tá sranda za tie tri eurá stojí), rýchlosť transakcií, poplatky za transakcie.

Vykonanie transakcie v BTC trvá najmenej 20 minút s poplatkom 14,99€.vykonanie transakcie v LTC do piatich minút stojí 0,17€.(Zdroj: appky Bitcoin Core a Litecoin Core) Počul som, že BTG a Bitcoin Cash sú na tom s poplatkami lepšie ale nemal som čas sa tomu venovať.

EDIT: https://www.coingecko.com/en vývoj cien kryptomien.
EDIT2: Ripple vyzerá celkom pohodlne na používanie a je prakticky zadarmo, asi utratím 10€ :D
ado130
Expert
Expert

Ale na normálnom účte z toho nič nebude, len budú strácať hodnotu. Skôr som uvažoval o niečom konzervatívnom, aby to prekonalo aspoň infláciu, prípadne možno drobný zisk a ako hovoríš, až na full-time to rozložiť mierne inak.
Moja otázka taktiež, šli by ste do niečoho z týchto?
http://www.ingbank.cz/ing-podilove-fondy/ alebo http://www.amundi-cr.cz/web/fondy.html
Ak áno, ktorý z toho by ste poradili? Ak nie, prečo? U ING som si všimol hlavne 0 vst./výst. poplatky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ado130

pri 2000e je to jedno. Kolko dostanes v podielovych fondoch- 3percenta? Peniaze mas tam viazane na urcotu dobu a tiez nezabudaj ze sa platia vzdy nejake poplatky /ked tvrdia ze nie tak si to treba preklepnut ci tam nie je iny chytak/ ktore nie su nizke. A este jedna vec- fond moze aj padnut a po roku dostanes menej ako si vlozil. Ale rozhodnut sa musis iba sam.

//autoeditácia príspevku (06 Dec 2017, 10:06)
Na tvojom mieste by som to drzal na sporaku z ktoreho to mozes kedykolvek bez penalov vybrat. A cakat na najblizsiu krizu, pretoze akcie su vo vseobecnosti dnes uz prepalene a skor ci neskor bude nasledovat pad. Ked hlboko padnu tak si ich lacno kupis a zarobis na nasledujucom naraste a budes panko..
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Rozhodol som sa vytiahnuť z trhu z kryptomenami obnos peňazí, ktorý som investoval +10% a zvyšok tam nechať. (tým pádom budem v zisku aj keď by som prišiel o všetko, čo tam ostalo).

Hrozí mi niečo zo strany štátu? bavíme sa o štvorcifernej sume.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Solo
banka to moze reportovat ako podozrivu tnx na fin policiu a ako tam s touto info nalozia nevieme. Dost zalezi od sumy, 4cifry mozu znamenat vselico.. Ale osobne si myslim, ze v pripade ked clovek nie je do niecoho ineho "zapleteny" tak sa to riesit nebude.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

Solo_Kamen napísal:Hrozí mi niečo zo strany štátu? bavíme sa o štvorcifernej sume.
Nie, nechcem to sice prezentovat ako fakt ale po skusenostiach co mal znamy co investuje sice nie full time ale 5ciferne sumy cez rozlicnych brokerov na rozlicnych burzach a platformach, sa bol sam informovat na danovom urade a tam mu bolo povedane ze nevedia co by stym mali robit, ze ked tak nech sa zastavi o rok ... :roll: (konkretne to boli dividendy z podielov (bonds) mimo krajiny EU kde optoval ze za capital gain tax zaplati u seba) - uplne podrobnosti ani ci je to 100% pravda neviem.
Ale pokial sa to este jedna aj o kryptomeny by som si hlavu vobec nelamal.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dividendy sú danené automaticky brokerom pri pripisovaní na účet, ale pri uzavretí pozície a výbere to už automaticky nefunguje, pokiaľ viem. To už je podľa zákona nutné uviesť v daňovom priznaní a zaplatiť dane dodatočne, ak čistý príjem za rok prekročil 500€.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dividendy pokial viem by sa mali oznamit zdravotnej poistovni ktora ich v rocnom vyuctovani zdani
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som mal vo svojom brokerskom účte hneď po pripísaní dividendy rovno strhnutú daň z dividendy, takže predpokladám, že druhýkrát daniť to už nemusím.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tak to ale nie je, zdravotnu poistovnu na Svk nezaujima ci ti dan strhli niekde inde
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Zdravotna poistovna nic nedani. Dane vobec neriesi... riesi, prekvapivo... zdravotne poistenie.

Z dividend sa odvody od r. 2017 neplatia (po rok 2016 vratane ale ano), ak bola strhnuta dan pri vyplate (dividend, urokov...) tak uz to riesit nemusis, teda minimalne za predpokladu ze normalne mas pracu a z nej riesis dane.
Napísať odpoveď