Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Nadeo »

Ok, ved preto som napisal. Neviem preco si hned agresivny. Takuto zostavu poskladali aj linustechtips mimochodom.

Zdroj/skrinka by sa dali pomenit to je najmenej ale co sa tyka ryzenu tak stale si myslim, ze je to lepsia volba cena/vykon ako intel. A kedze je to pc na hranie, tak radsej 1070/ryzen ako 1060/i5.
mobiloman
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mobiloman »

ďakujem za odpovede
nie som palič ale rád by som si na zostave ešte aj za 5 rokov zahral najnovšie Call of Duty na mid detailoch bez upgradu PC
preto by som rad zvolil i7 8700k,

- s tym SSD mate pravdu ale potrebujem mat niekde ulozene aj data a piripadne ostatne veci ktore by som nerad nimi zatazoval SSD, Samsung mi prave z SSD neprisiel ako vhodna volba, co som pozeral iba uzivatelske recenzie tak sa ludia sstazovali ze nedosahuje deklarovanych rychlosti, z minulosti si pamatam ze Samsung daval zaruku 5 rokov lebo im odchadzali pamatove bunky kvoli pouzitej technologii, aktualne neviem ako su natom... tak isto by som radsej asi SSD sez SATAIII ako cez M2, ale necham si poradit, mozem pouzit ako druhy disk aj svoj stary HDD co mam a vyuzivam ako externy disk

- v chladicoch sa vobec nevyznam co dokaze alebo nedokaze uchladit ak ten scythe ninja uchladi aj 8700K tak super
- zdoj tiez len podla prikonu, nevyznam sa v technologiach, akurat aktivne PFC mi nieco hovori a dobry chladic...
- skrinku vazne nepotebujem za 70 eur ak je dobre vetrana za 30 eur nemam s tym poblem ze by nebola sexi
- vidim ze budem musiet urobit kompromis, kupim asi len 8GB ram a ked dosetrim dokupim dalsich 8GB

- grafika rad by som aj 1070 ale zial je o 200 eur drahsia, myslim ze 1060 mi bude bohate stacit so 6GB pamatou a nebude "brzdit" procesor, BTW je nejaky velky rozdiel u vyrobcov GTX pokial sa jedna o rovnaku radu a pamat? (porty neratam)

- zakladna doska - tu absolutne tapam, kedze som sa tejto oblasti dlhsie nevenoval neviem ani co niektore skratky znamenaju, urcite by som rad RAM DIMM velkost, vidim ze niektore mrsky je skoda kupovat dobry procesor ked podporuju RAM len do 2133mhz tu pre mna plati rozumny pomer cena/vykon/spolahlivost

skusil som opat spravit konfiguraciu, vidim ze viaceri radi nakupujete na agem, moja predosla konfiguracia bola z EDISCOMPu
dik za rady
Prílohy
pc config 2.JPG
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Nadeo napísal:Ok, ved preto som napisal. Neviem preco si hned agresivny. Takuto zostavu poskladali aj linustechtips mimochodom.

Zdroj/skrinka by sa dali pomenit to je najmenej ale co sa tyka ryzenu tak stale si myslim, ze je to lepsia volba cena/vykon ako intel. A kedze je to pc na hranie, tak radsej 1070/ryzen ako 1060/i5.
Pár vecí:
- nebol by som, ak by ste sa, chalani, viac pozerali aj na zostavy, ktoré sa premelú tu, na každej strane zo dva návrhy a väčšinou preberáme to isté, len...proste aj niečo pozri v téme, viem, že sto miliónov strán človeka od hľadania odradí ale stále sa tu nájde niečo, kde začať,
- LTT je čo? LTT je influencer založený na nekonečnom množstve darov a sponzorstiev - jediné, čo poskytujú okrem občasného celkom poučného videa je výber trendov na trhu bez ozajstnej kvality toho, čo robia, to čo skladajú; sú to milí ľudia ale ich obsah je (okrem Linusových niche videí, kde dokáže nadstreliť naozaj nejeden parádny argument, info apod.) už skôr len úsmevný. Ich výber komponentov je často kompletne odpojený od reality.

A k tomu poslednému - máš pech...ale moja otázka je, čo budeš častejšie vymieňať? CPU či GPU? Ak to je tak, že to PC o pár rokov celé predáš a kúpiš komplet nanovo, tak OK ale väčšina ľudí funguje tak, že o pár rokov upgradne trebárs len GPU a ak je CPU už teraz brzda, tak akou brzdou bude o tých pár rokov? Bude takou, že kúpiť novú kartu sa už ani neoplatí, lebo už bude značne limitovaná procesorom.

Ááá, úplne na koniec...vieš, čo sa posledných rokoch mení a čo nie? Mení sa výkon GPU a nemení sa rozlíšenie, ktoré väčšina ľudí používa - 1080p. Takže keď u 600/700viek bolo v móde kupovať 680/780 a u 900viek 970tku, tak áno, ten výkon znovu pokročil o toľko, že pre 1080p proste nie je potreba riešiť viac ako 1060p...bože, veď to je 980tka - ja som kedysi s 970/R9 290/290X už čvachtal skôr na 1440p.

A ešte posledná vec...zabúdaš na jednu vec...
https://www.purepc.pl/procesory/test_in ... ciu_rdzeni
a zrazu, ak si spočítaš investície
- i5-8400 + Z370 + Fera3
- R5 1600 + B350 + Ninja 4 //edit: aj keď si teraz hovorím, že Ninja4 je aj veľa na OC 1600vku
vieš, že výsledná investícia je vlastne rovnaká?

No nie? Mýlim sa?

mobiloman napísal:ďakujem za odpovede
nie som palič ale rád by som si na zostave ešte aj za 5 rokov zahral najnovšie Call of Duty na mid detailoch bez upgradu PC
preto by som rad zvolil i7 8700k,

- s tym SSD mate pravdu ale potrebujem mat niekde ulozene aj data a piripadne ostatne veci ktore by som nerad nimi zatazoval SSD, Samsung mi prave z SSD neprisiel ako vhodna volba, co som pozeral iba uzivatelske recenzie tak sa ludia sstazovali ze nedosahuje deklarovanych rychlosti, z minulosti si pamatam ze Samsung daval zaruku 5 rokov lebo im odchadzali pamatove bunky kvoli pouzitej technologii, aktualne neviem ako su natom... tak isto by som radsej asi SSD sez SATAIII ako cez M2, ale necham si poradit, mozem pouzit ako druhy disk aj svoj stary HDD co mam a vyuzivam ako externy disk

- v chladicoch sa vobec nevyznam co dokaze alebo nedokaze uchladit ak ten scythe ninja uchladi aj 8700K tak super
- zdoj tiez len podla prikonu, nevyznam sa v technologiach, akurat aktivne PFC mi nieco hovori a dobry chladic...
- skrinku vazne nepotebujem za 70 eur ak je dobre vetrana za 30 eur nemam s tym poblem ze by nebola sexi
- vidim ze budem musiet urobit kompromis, kupim asi len 8GB ram a ked dosetrim dokupim dalsich 8GB

- grafika rad by som aj 1070 ale zial je o 200 eur drahsia, myslim ze 1060 mi bude bohate stacit so 6GB pamatou a nebude "brzdit" procesor, BTW je nejaky velky rozdiel u vyrobcov GTX pokial sa jedna o rovnaku radu a pamat? (porty neratam)

- zakladna doska - tu absolutne tapam, kedze som sa tejto oblasti dlhsie nevenoval neviem ani co niektore skratky znamenaju, urcite by som rad RAM DIMM velkost, vidim ze niektore mrsky je skoda kupovat dobry procesor ked podporuju RAM len do 2133mhz tu pre mna plati rozumny pomer cena/vykon/spolahlivost

skusil som opat spravit konfiguraciu, vidim ze viaceri radi nakupujete na agem, moja predosla konfiguracia bola z EDISCOMPu
dik za rady
Kto tu radí Agem? Ja Alzu (ale tam ma už naozaj prestávajú baviť tie ceny) a Datacomp (konečne dáva plné záruky). Agem/Edis/Tekra len u jedného dvoch konkrétnych produktov, ktoré tam majú za dobrú cenu.

A teraz k tomu, čo si porobil...
- 8700k nepotrebuješ, 8600k je technologicky za to, čo predstavuje dostatočne veľký skok (fyzické 6 jadro), aby sme sa museli strachovať a pre istotu brať 8700k (chceš? OK ale navýš rozpočet),
- SSD sú už inde,
- ak sa nevyznáš do zdrojov, tak nemeň to, čo som ti linkoval
- skrinka nie je len o tom, či je dobre vetraná alebo či je sexy - ide o materiály, kvalitu, prevedenie, layout, modularitu, odhlučnenie - a uvedom si, že väčšina "obľúbencov" začína na 100€, takže to, čo ti dá Eclipse P400S za 75€ je bohovské,
- 8GB je už teraz málo,
- zase si vybral oničom 1060tku,
- ak tápaš pri doskách, tak nemeň to, čo som ti linkoval,
- tápaš v tom ako fungujú tie frekvencie RAM, takže poviem len jedno - orientuj sa len tým, čo je uvádzané pri doske, ten údaj pri CPU n.e.r.i.e.š. .

Kvalitne si ale odignoroval Amazon ale rozumiem, nechaj ma ti predostrieť pár faktov:
- ako si sa presvedčil, zapomeň, že u nás dostaneš v aktuálnej dobe (imo jediné nereferenčné riešenie pre 1060/1070/1080, ktoré sa oplatí, teda GW Phoenix / Palit JetStream / Palit GameRock) alternatívy k tomu, čo ja linkujem na Amazon tu za menej, než značne vyššiu cenu
- štandardná doprava je zdarma nad 39€ objednávku
- ak je niečo špatne, tak vyrequestuješ zadarmo náhradu, staré pošleš hocikedy do 30 dní späť - poštu ti preplatia,
- ak budeš reklamovať niečo "sold and dispatched by Amazon" (to sú inak ponuky, ktoré presadzujem, aj FBA (fulfilled by Amazon) sú v pohode), tak viacmenej sa to tam rieši refundom a neviem, či nepreplatia aj dopravu
- ak bude problém, tak Amazon stavia (v neprospech predajcov) zákazníka na prvé miesto.

Aj tak odignoruješ Amazon?
lukostrel77
Star
Star

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Ahojte,
Potreboval by som poradit chcem kupit nový chladič na cpu Amd FX 8300 (OC),Uchladí ho Fera 3? Dakujem.
Teraz Tam mám Silentium Spartan 3 LT.
DropDead
Addict
Addict

Jj, uchladí, no určite bude potrebovať proste vyššie otáčky. Na DD pri testovaní mali FX-8300 default
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... tml-4.html .
lukostrel77
Star
Star

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Okej Dakujem ten spartan to už nezvláda na 4.5ghz 1.38V :)
mobiloman
Light Star
Light Star

dakujem za odpoved,

Amazon neignorujem, potreboval som prehladnu stranku z ktorej cerpat tak som vybral, vyslednu sumu neberiem ako finalnu kedze ako si pisal daju sa veci aj lacnejsie zohnat a so zarukou od nich nemam problem, sestre mobil bez reci reklamovali... navyse z amazonu mi rovno mozu poslat veci bez DPH

vyber procesora som zdovodnil - nemienim menit po 3 rokoch

ako som pisal norientujem sa v tejto problematike ale nazvat tuto radu GPU "o ničom" je podla mna hlupost, to aky je rozdiel medzi vyrobcami uznavam netusim

ten motherboard si preco vybral aky si vybral a preco je moja volba zla?

RAM som aj ja priznal ze je malo, da sa za 5 min a 8Oe upgadnut kedykolvek

SSD - ok beriem

skrinka - stale mi pride vela za kus plechu 75e ale OK

zdroj - preco som vybal zle a bude stacit na ten vykon aj tebou navrhovany?

dik
DropDead
Addict
Addict

Bohužiaľ niektoré produkty a ponuky sú tak fragmentované, že už nie je možné si niečo akoby...zoskupiť na jednom webe, takže to je už stále mixáž dvoch-troch, no to nie je problém. Ten Agem bol dosť nešťastný, veď práve včera Hegy riešil košík práve v Ageme a ten obchod je super pri niektorých produktoch ale bože, to je hrozný mordor pri iných kategóriach. :lol:

CPU...výber procesora si zdôvodnil - fajn, takže pridaj na rozpočte stovku a môžeš si ho aj dovoliť.

To s GPU hlúposť nie je, prečo? Vieš (možno si to niekedy riešil nejaký aftermarket chladič na hlučnú GPU, ja asi 4x celkovo, no to už je minulosťou, trh s týmito produktami umiera veľmi rýchlo, takže vybrať správnu verziu je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým), problém je, že s GPU musíš aj žiť, t.j. to nie je len o fps ale aj o prevádzkových vlastnostiach - vyššie teploty = vyššie otáčky = vyšší hluk. Takže ak nevyberieš niečo s dobrými prevádzkovými vlastnosťami (šťastie, že spomínané GW Phoenix / Palit JetStream / Palit GameRock sú nielen najlepším nereferákom ale jedným z najlacnejších nereferákov), tak s tým musíš trpieť celý čas.

MB nie je špatná, to vôbec, pozri, sám ju zahrňujem v rozborke, ktorú pripravujem pre vianočné zostavy
https://drive.google.com/open?id=11AZmx ... oMF1KSCx5s
má obrovskú výhodu - BT a Wi-fi (a acčková wifina, čo je plus) ale ak to človek nepotrebuje, tak je to zbytočný príplatok za menšiu dosku.

Skrinka - znovu, tu platí niečo ako platí pri GPU, čo píšem vyššie; podobne to platí aj pre PSU, viď. nižšie...

PSU - takže...Raider je hnoj - oničom kvalita komponentov. To platí o všetkých FSP zdrojoch - robia len dva druhy produktov - oničom a predražené na to, akú kvalitu poskytujú. TXm sú kvalitné zdroje s kvalitnými komponentami v celom rozsahu, Venžnc je v podstate Bronze verzia TXm. A znovu, chceš mať pokryté kondenzátory, chceš poznať spôsob regulácie vetiev a celkovo to, čo je pod kapotou, aby si vedel, ako to bude prúdiť, chladiť a hučať.
mobiloman
Light Star
Light Star

opať dakujem za odpoved

ospravedlnujem sa druhy screen bol z datacompu a nie z agemu ako som pisal...

pozeral som "recenzie" na tu skrinku aj detailnejsie pohlady, v recenziach sa stazovali na malo miesta na disky a malo miesta za MB, tu ma napadlo ze MB o ktorej sme sa bavili podporovala aj RAID a v buducnosti by prichadzalo do uvahy mat okrem SSD a platnoveho disku dalsie dva disky ktoe by boli vylucne na zalohovanie rodinnych foto a pod... nieco skaredsie ale ucelnejsie by sa nenaslo? (bez skla a s moznostou montaze mechaniky blueray do buducna nemusi byt midi Towe moze byt aj velka kabica)

PC bude v izbe a kabel sa mi tahat nechce, WIFI potesi a ligu hrat nejdem takze kabel nepotrebujem, jedine co tak nemam rad mensie verzie, cim mensie tym viac vsetko natlacene a skor sa pokazi :D ked tak wifi BT sietovu kartu mozno dokupit ale to bude viac ako 20€ co je rozdiel danych MB...

o vodnom chladeni som iba pocul, preco napriklad tebou navrhovany chladic je lepsi ako vodne chladenie tohto typu https://www.alza.sk/corsair-cooling-hyd ... 99.htm?o=8

OK cize ta 1060 co si vybral je OK

je moznost vybrat nejake PSU s A PFC v danej cenovej relacii?

Mne to vychadza:
grafika 288€ https://www.amazon.de/gp/product/B01IOL ... B7XF&psc=1
SSD disk 147€ https://www.amazon.de/gp/product/B00P73 ... 16VH&psc=1
chladic 51€ https://www.amazon.de/Scythe-SCNJ-4000- ... ref=sr_1_1
spolu 485€ z amazonu

doska 132€ https://www.alza.sk/msi-z370-gaming-plus-d5126916.htm
procesor 382€ https://www.alza.sk/intel-core-i7-8700k-d5117447.htm
RAM 167€ https://www.alza.sk/crucial-16gb-ddr4-2 ... 253098.htm
PSU 76€ https://www.alza.sk/corsair-cx650m-d4121228.htm?o=8
SPOLU 758€ z Alzy

to je 1243€ bez SKRINE,

PC by som chcel kupit zaciatkom roka takze ratam ze niektore ceny pojdu este dole cize do tych 1250 by som sa mohol zmestit aj s tym i7 8700K co ty nato?

BTW nikdy som takto komponenty na cely PC nekupoval, je potrebne SATA a napajacie kable pripadne ramik na SSD kupit zvlast alebo to je sucastou dodavky komponentov?

vdaka :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

OMG
Prílohy
aaa.png
mobiloman
Light Star
Light Star

takto? :-D pise sa tu piate cez deviate odpisuje viacero ludom tak je fajn ak vidno na co reagujem... ale chapem ze to zbytocne predlzuje prispevky a pocet prispevkov na stranu zrejme, som tu davno nebol :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tak napises na ziaciatku prispevku nick, trebars DropDead, za to das dvojbodku a napises co chces. Nie je slepy, ani retardovany, aby nevedel, ze je to urcene jemu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Drop - Mas pravdu, na 8600K som zabudol (prispevky na predoslej strane).
DropDead
Addict
Addict

hojko napísal:Tak napises na ziaciatku prispevku nick, trebars DropDead, za to das dvojbodku a napises co chces. Nie je slepy, ani retardovany, aby nevedel, ze je to urcene jemu.
Tým by som si nebol tak úplne istý. Už začínam pociťovať príznaky klinickej retardácie :lol:

A k veci...
mobiloman napísal:opať dakujem za odpoved

ospravedlnujem sa druhy screen bol z datacompu a nie z agemu ako som pisal...

pozeral som "recenzie" na tu skrinku aj detailnejsie pohlady, v recenziach sa stazovali na malo miesta na disky a malo miesta za MB, tu ma napadlo ze MB o ktorej sme sa bavili podporovala aj RAID a v buducnosti by prichadzalo do uvahy mat okrem SSD a platnoveho disku dalsie dva disky ktoe by boli vylucne na zalohovanie rodinnych foto a pod... nieco skaredsie ale ucelnejsie by sa nenaslo? (bez skla a s moznostou montaze mechaniky blueray do buducna nemusi byt midi Towe moze byt aj velka kabica)

PC bude v izbe a kabel sa mi tahat nechce, WIFI potesi a ligu hrat nejdem takze kabel nepotrebujem, jedine co tak nemam rad mensie verzie, cim mensie tym viac vsetko natlacene a skor sa pokazi :D ked tak wifi BT sietovu kartu mozno dokupit ale to bude viac ako 20€ co je rozdiel danych MB...

o vodnom chladeni som iba pocul, preco napriklad tebou navrhovany chladic je lepsi ako vodne chladenie tohto typu https://www.alza.sk/corsair-cooling-hyd ... 99.htm?o=8

OK cize ta 1060 co si vybral je OK

je moznost vybrat nejake PSU s A PFC v danej cenovej relacii?

Mne to vychadza:
grafika 288€ https://www.amazon.de/gp/product/B01IOL ... B7XF&psc=1
SSD disk 147€ https://www.amazon.de/gp/product/B00P73 ... 16VH&psc=1
chladic 51€ https://www.amazon.de/Scythe-SCNJ-4000- ... ref=sr_1_1
spolu 485€ z amazonu

doska 132€ https://www.alza.sk/msi-z370-gaming-plus-d5126916.htm
procesor 382€ https://www.alza.sk/intel-core-i7-8700k-d5117447.htm
RAM 167€ https://www.alza.sk/crucial-16gb-ddr4-2 ... 253098.htm
PSU 76€ https://www.alza.sk/corsair-cx650m-d4121228.htm?o=8
SPOLU 758€ z Alzy

to je 1243€ bez SKRINE,

PC by som chcel kupit zaciatkom roka takze ratam ze niektore ceny pojdu este dole cize do tych 1250 by som sa mohol zmestit aj s tym i7 8700K co ty nato?

BTW nikdy som takto komponenty na cely PC nekupoval, je potrebne SATA a napajacie kable pripadne ramik na SSD kupit zvlast alebo to je sucastou dodavky komponentov?

vdaka :)
Chápem, akým smerom mieriš so skrinkou/doskami. Pár vecí - SSD nemontuješ do klietky s diskami (sú na to dedikované dve kadičky vzadu ako sa vedú káble), takže pokiaľ je tvoja predstava 2 disky v RAID-e, tak to je úplne v pohode, lebo toľko slotov tam máš. Takže toho by som sa neobával. Ak celkovo plánuješ disky, tak lacné skrinky nepripadajú do úvahy, lebo nespravia nič iné, len to všetko rozvibrujú (to ako ja doma - mám Seagate Expansion Desktop - musel som ho zavrieť do skrinky, cez preglejku vzadu naťahať káble a položiť to na vrstvy rôznych hovadin (nejaká pena, nejaký pohužvaný papierový sáček,...), aby som sa zbavil vibrácií)).
Phanteks je príkladom skrinky s rozumným riešením montáže - plastový bracket s jemnými gumovými podložkami - toto je štandardné riešenie montáže diskov v dobrých skrinkách (obdobne to robí Corsair (vyššie modely), Fractal Design, BeQuiet!,...).

S doskou súhlasím, to je presne prípad, kedy sa ten príplatok oplatí, presne ako vravíš, ACčkovú wifinu a ešte BT za ten rozdiel nekúpiš, takže definitívne (len dúfajme, že sa nedokazí cena).

Som rád, že si zabrdol do vody...skromne:
Spoiler
Takže nie je voda ako voda. Rozlišujeme vodu ako:
- "custom loop", teda plne vyskladaný okruh (akoby si skladal PC ale len s tým rozdielom, že skladáš komponenty vodného chladenia),
- "AiO", teda bezúdržbový systém, vyskladaný - znie to dobre, že? Neboj sa, hneď ich zotriem,
- pseudo custom/AiO, teda taký hybrid, ktorý spomeniem nižšie.

Takže z čoho sa to skladá?

Bloky: sú tie komponenty, ktoré sa montujú na daný komponent (CPU blok, GPU blok). V praxi sa využívajú hlavne medené "základne".

Ceny? ~50€ za CPU bloky, ~105€ za GPU bloky.

Pumpa: v podstate najkritickejší a MIMORIADNE CITLIVÝ komponent - pumpa je to, čo ten tok ženie - pumpa je spravidla v bežnom živote stále gigantická, no tu nie je miesto pre niečo také, tak preto sa musí riešiť čo najmenšie a to je problém, už aj pumpy ako D5 kategória (štandard a v podstate minimum pre serióznu vodu) sú obrovské, takže AiO riešenia používajú často totálne miniatúrne pumpy, čo je problém - sú to pumpy, ktoré výkon mať dokážu ale za cenu vysokého hluku, krátkej životnosti a mimoriadnu citlivosť na teplotu kvapaliny.

A tu je ten problém, teplota - D5ťky nemajú radi viac ako 70°C teplú kvapalinu, tieto malé majú túto laťku ešte nižšie - tieto vysoké teploty efektívne skracujú životnosť, takže preto AiO majú veľkými písmenami, že pumpa sa nesmie regulovať (aby to tam tieklo čo najrýchlejšie a radiátor mal stále plné ruky práce).

Takže, D5, koľko tipuješ, že stojí? ~70€ - čo je cena ako niektoré samotné AiO vody (viď. H45, ktorý si linkoval). Takže 70€ a ešte sme ani nezačali.

Radiátor: výmenník tepla...čo viac povedať? Jo, pre customy sa používajú medené radiátory (štandard), no meď je drahá, takže AiO sú čisto hliníkové.

Ceny? Záleží od veľkosti, škáluje to podľa 120mm alebo 140mm radiátorov. Napríklad taký štandard 100-120€ AiO vod je 240mm radiátor (teda pre 2x120mm ventilátory), takže napríklad ten...koľko stojí? Medený podobnej hrúbky ako tie v tých AiO ~60€.

Rezervoár: jednoducho, rezervoár, tam leješ kvapalinu, z neho to ide do pumpy (vysoko odporúčaný (ba až nariadenie) systém, pumpa okrem iného nesmie bežať nasucho). Rezervoár je buď osobitne alebo je v kombinácii s pumpou, čo je teraz moderné a odporúčané riešenie, lebo sa tým čiastočne zbavíš jedného veľkého komponentu, ktorý musíš niekde dať do skrinky.

Cena? 50-60€, no teraz sa to rieši takmer všade priamo kombom, ktoré sú za nejakých 120€, takže to potom vychádza spolu lacnejšie.

Takže, hovoríš si, že sme na konci, že? Oóó, nie nie, to nie sme...ani zďaleka.

Hadice: toto je v pohode vec, potrebuješ len dávať pozor na rozmery - je to pomerne lacná záležitosť, odporúčaných produktov je len pár, takže tam je to v pohode.

Cena? Napríklad Primochill PrimoFlex Adv. LRT sú cca 8-9€/m (spotrebuješ celkovo tak 2-3m), takže nie je to už taký zabijak (iba skoro polovica ceny za taký Corsair H45...hups!). Neboj, k zlatému klincu večera len prídeme.

Kvapalina: tiež pohoda, či tam dáš destilovanú (a pridáš rôzne antibakteriálne koncentráty, nejaké prídavné látky pre zabránenie korózie) alebo už predpripravený mix alebo nedajbože aj nejaký už farebne namixovaný, tak je to znovu, v pohode suma.

Cena? Napríklad 1l Mayhems X1 (predpipravená zmes) 10€/l - myslím, že na jednu vodu spotrebuješ tak 2-3l (nie som si istý, ale vôbec) - znovu, suma nie hrozná ale stále sme na polovici sumy za Corsair H45.

A sme tu, zlatý klinec večera - FITTINGY!
Si hovoríš, že čo, to sú len tie veci, čo naskrutkuješ na blok a na to navlečieš hadicu.

Hej, no zároveň je to aj jediná vec, ktorá zabráni, aby si zrazu neskončil s čiernou obrazovkou a katastrofou v skrinke, takže štandardom sú tzv. kompresné fittingy (ghetto riešenie je poistenie lacných so sťahovacími páskami, čo akože sorry ale je primitívne a ako u debilov), t.j. dvojdielne, teda jedna časť, na ktorú navlečieš hadicu a druhá, prstenec, ktorým potom naskrutkuješ cez hadicu do fittingy, aby si to poistil.

"Ahááááááááááá, takže chááááááááápem." si hovoríš, hej, ja viem, je to paráda. Poďme si narátať počet, ktorý potrebuješ:
- 2x CPU blok
- 2x GPU blok (ak nejaký máš)
- 2x na jeden radiátor (ak máš dva, tak 4x atď.)
- 2x na pumpu + 2x na rezervoár alebo len 2x pre kombo pumpa/rezervoár.

Takže predstavu o počte máš...cena? ~5,50€/ks. Je pravda, že ak si vezmeš do úvahy cenu hadíc a kvapaliny, tak nie je to gigantická suma ale ona ti tá suma je celkom extrém, ak to riešiš seriózne a hlavne, keď to porovnáš s cenami iných komponentov.
Fittingy sú najbolestivejšou pri nákupe - dajme tomu, že majú najhorší pomer cena/objem na m3. :lol:

Takže letmo si spočítaj tie sumy - spadla ti sánka? Aj mne, aj všetkým na svete - to je realita custom vodníkov.

Ale, čo ventilátory? Jo, 15-20€/ks, to nie je sranda, potrebuješ ventilátory s dobrým statickým tlakom a také, ktoré nepotrebujú milión otáčok za minútu a neprehlušia Boeing 747.

Takže čo AiO? AiO musia zmestiť štandardne:
- blok
- pumpu
- radiátor
- hadice
- fittingy
- ventilátory
- kvapalinu
- (a v dnešnej dobe) osvetlenie, čačky-mačky,...
Takže z toho vyššie si skús teraz pomyslieť, aké extrémne šetrenia musia byť spravené, ak chcú dosiahnuť tak nízke ceny (áno, pre bežného človeka, ktorý ťažko dáva aj tých 50€ za Ninju je suma cez 100€ na vodu šialená, no v skutočnosti to je nič).

A čo ten segýň H45 od Corsair za 54€, čo myslíš, akej kvality je? Odpovedz si sám.

To je problém AiO, v dnešnej dobe, ak zoberieš trebárs niečo od Corsair/NZXT/Fractal, tak nemusíš mať problém s tým, že by ti neprežili do konca záruky (a často poskytujú aj vyššie záruky, Corsair 5 rokov, Fractal 5 rokov, NZXT dokonca 6), to celkom optimalizovali (pokiaľ človek nezačne manipulovať s pumpou, je možné, že to majú pokryté v záručných podmienkach), ale problémom je teraz výkon. Pohľadaj recenzie a zistíš, že sú proste neúčinné. Účinnosť poskytnú až najdrahšie, ktoré budú v tom momente aj tak 2,5-3x drahšie ako Ninja 4. A H45? To nechladí ako Ninja 4 a to bude hlučné.

Nakoniec ešte pár slov ohľadom rôznych hybridov. Napríklad EK teraz prišlo s novou lajnou čisto hliníkových systémov, kde sa cena tlačí dole. Rovnako aj iní výrobcovia sa snažia niečo také vymajstrovať (napríklad skladačka lacnejších custom komponentov za ceny len jemne nad AiO alebo aj rovnakých -- toto platí len u tých 120+€ vod).
Je to všetko milé ale je to plné starostí (hlavne EK a ich QC, ktorá je často ako na kolotoči).

Chceš vodu? Investuj 120+€ a dostaň lepšie chladenie. Inak? Len ak chceš byť cool pred kamarátmi ze školky (toto nie je na teba, je to myslené všeobecne).
Kde som skončil? Jaj...

GPU: Fénixka/Džetstrímka/Gejmročka sú to najlepšie za málo peňazí.
Zdroj:...to je veľmi zvláštny nárok - myslíš aktívne PFC? Pasívne PFC používajú snáď len najväčšie hnoje na trhu. Možno nejaký Eurocase. Takže neviem ako to bolo vtedy ale teraz to je už fakt len možno pri zdroji za 15€.

Čo sa týka káblikov atď., tak nie:
- SATA káble sú v balení u dosky
- napájací kábel príde so zdrojom
- rámček na SSD je u P400S (ako píšem) vzadu ako sa vedú káble
- ...
Jediné, čo sa kupuje takto zvlášť je napríklad pasta na CPU (Thermal Grizzly Kryonaut), možno nejaká rozdvojka ak chceš zapojiť viac ventilátorov do jedného konektora (to už potom záleží na konkrétnom ventilátore, či v balení sú nejaké redukcie, predlžováky,...).

Ak to chceš kupovať až po novom roku, tak sa vtedy ešte raz pozrieme na ceny. Tie sa môžu zmeniť všelijako (spravidla niečo zdražie, niečo zlacnie, takže ostaneme na rovnakej sume).

A, heker, to je úplne v pohode, pri tejto záplave novými produktami je až príliš jednoduché sa stratiť (sám niekedy tápem).
mobiloman
Light Star
Light Star

OK dakujem, presvedcil si ma, investujem aj do skrinky co uz :D bol by som potom rad ale keby som tam zmestil SSD 2.5, HDD 3.5 a 2x HDD 3.5 do raidu plus maybe mechaniku a nebolo to tam ako kapusta natlacene

dakujem za intro do temy vodne chladenie, cakal som ze to je hlupost za tu cenu ked som videl ine cenovky ale nedalo mi neopytat sa...

nad MB este porozmyslam ATX ma laka viac ako som pisal nemam doveru k zmenseninam, zvyknu sa viac kazit, ta mATX ma ale aj wifi/bt... :D

pockam teda do polky januara a ozvem sa urcite

dakujem este raz za pomoc a cas, ak pojdes cez Martin alebo Zilinu napis predtym na [email protected] (nejdem tu pisat cislo poslem ked tak cez mail) mas u mna pivko :)
DropDead
Addict
Addict

Mechaniku? Mechaniku nikam dávať nebude, otrasná tehla zaberajúca milión miesta - už pomaly za rovnakú cenu kúpiš slim mechaniku, ktorá ide čisto z USB. Ale pri tých diskoch bude problém, pri aktuálnych dizajnových trendoch (t.j. tzv. PSU shroud, ktorý efektívne rozdeľuje skrinku na dve sekcie) v podstate všade zmestíš len dva 3,5" disky, takže ak, tak musíš pozerať na niečo s alternatívnymi možnosťami uchytenia. P400S má tú možnosť, konkrétne tento rámček ale akože 8-10€ za jeden kus plechu je akože notgonnahappen.com. Tam pozrieme potom v januári ale trebárs Fractal Define S by tvoje potreby pokryla, no aktuálne za posledný týždeň nejako zdražela ale ona zlacnie znovu.

"nemam doveru k zmenseninam, zvyknu sa viac kazit", prečo? Neviem, či to kedysi bola pravda alebo to hovoria babky na trhu ale to je niečo, čomu by som absolútne neveril.

A rado sa stalo (sorry za prvotné reakcie, mal som asi nejakú mužskú verziu mesiačikov). :lol:
mobiloman
Light Star
Light Star

Tiež som pokukoval po externej keďže sa použiva raz za uhorsky rok, ale ceny mi vychadzali vysoko ked som pozeral, je pravda ze som to pozeral davnejsie.

Fractal Design Define S Window vyzera fajne, nema oddelenu spodnu cast na zdroj a HDD (asi to ma nejaky zmysel preco to tak robia ale nevadi mi to) nevyzera tak krehko neni tam tolko skla a vyzera neutralne :)

no babky nebabky, vacsia plocha - lepsie chladitelna - vacsia "reakcna" plocha, menej nachylne na vyrobnu chybu (ano viem zaruka) a po nasadeni komponentov lepsi obtok vzduchu - su dalej od seba, lepsi pristup ku komponentom :) to je len moj sedliacky usudok :)

pohode ja mam tiez svoje dni to pivko plati :) :)
DropDead
Addict
Addict

Osobne odporúčam plný panel. Tie staré okná sú všetko nie extra kvalitné plexi, ktoré sa škriabu aj utieraním. A uvidíme, Fractal budúci týždeň (vraj) prinesie Define R6, takže je možné, že z nej spravia nové Define S a Define C....uvidíme.

Ale tam to veľmi neplatí, mATX doska je ATX s odrezaným kúskom dole; horná polovica dosky je taká ako ATX, takže toho by som sa nebál.
punky66
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa punky66 »

poradi mi niekto ktory z tychto ssd diskov zobrat?

siel by do herneho pc, kde bude cisto len OS a par hier (CS:GO, PUBG, BF, GTA5)

diky
Prílohy
Screenshot 2017-12-18 23.39.02.png
Screenshot 2017-12-18 23.39.02.png (49.82 KiB) 1512 zobrazení
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ten Samsung. Na to ze si tu tak dlho na fore, tak by si vedel, ze obrazok ma byt ako priloha.
Napísať odpoveď