jackb napísal:nemam nic spolocne s tym, ze Fermi spustil riadenu stiepnu reakciu, ze Wrightovci postavili lietadlo a ze Armstrong pristal na ako prvy na Mesiaci ani za to, ze Cernan z neho ako posledny odletel.
Takže môžeš odpovedať aj na druhú časť tej vety, prečo "je fajn sypať si popol na hlavu" za to, s čím súčasní Európania nemajú nič spoločné? Zatiaľ si len potvrdil svoj pokrytecký postoj.
jackb napísal:technologie prisli do Europy z Arabskeho sveta a Ciny. to je podla teba dokaz tvoriveho potencialu Europanov.
Nič také som nenapísal, snaž sa menej manipulovať, nemá to cenu.
jackb napísal:ked do Vychodnej Azie prisli z Ameriky tak to ale nie je tvorivy potencial Japoncov.
Modernizácia Japonska koncom 19. storočia a neskôr, pod vplyvom Západu, sama sebou nehovorí nič o tvorivom potenciály, východní aziati sú ale schopní moderné technológie kopírovať, udržiavať a do istej miery rozvíjať. To ale nesúvisí s touto témou.
jackb napísal:podla mojho skromneho nazoru je stale na Severe Afriky. nie je tak?
Tvoj argument bol, že "benefitujeme z Afričanov", čo je ako tvrdiť, že prvá transplantácia srdca, pokrok v lekárstve, bola zásluha Afričana .. pričom každý vie, že (Juhoafričan) Christian Barnard nebol celkom to, čo si dnes človek predstaví pod pojmom "Afričan".
jackb napísal:velmi podstatny detail. lebo sa tym autor prezradil.
Prezradil?? A že kto tu znie konšpiračno-paranoidne..
aacid napísal:no a potom mas ludi co to proste nedavaju, v robote stagnuju, deti nemaju, nic nevedia, nikdy nic nedokazali. taky clovek potom generalizuje. napriklad rodicia su hrdi na to ze "sa nam podarilo uspesne dokoncit skolu", futbalovy fanusik doma za telkou bude vykrikovat ako "sme vyhrali" a rasista bude hrdy na uspechy inych ludi lebo ich spaja farba pleti...
Táto básnička má niekoľko nedostatkov, v prvom rade implikuje, že byť si vedomý svojej rasy a jej skupinových záujmov, môže len hlupák, niekto čo nič nedokázal, "jožko s iq 90", atp., čo je samozrejme lživé, historicky a fakticky chybné. V druhom rade by som podotkol, že byť hrdý alebo uvedomovať si zásluhy svojich ľudí-svojej rasy, neznamená prisvojovať si ich úspechy, skôr ide o úctu, inšpiráciu a motiváciu chrániť budúcnosť ľudí, z ktorých vzišlo to, čo si ceníme. Píšeš, že je nesprávne, keď sú rodičia hrdí na úspechy (tvoj príklad so školou) svojich potomkov? Si si istý, že si človek a nie nejaký robot?
DEVZYO1G napísal:Čo ak človek cíti "zásluhy" za kolektívny pozitívny prínos bielych ľudí a zároveň cíti kolektívnu vinu a zodpovednosť za negatívny prínos bielych ľudí?
Nikdy som nenapísal, že
Bieli ľudia nie sú zodpovední za nič negatívne, zďaleka nie. Zásadná vec, v duchu témy je, že nič z toho neospravedlňuje to, aby Bieli z pocitu večnej viny museli obetovať svoje domoviny, samých seba. Nikto iný na svete to nerobí, a ak niekto tvrdí, že Bieli si to zaslúžia, ide o nenávistnú lož.
DEVZYO1G napísal:Takže pozitívny prínos sa môže zovšeobecnovať na všetkých bielych ľudí, ale negatívny nie. Zaujímavé.
Odpovedal si za mňa sám, očividne nesprávne. Ale zaujímalo by ma naopak, prečo je "duchom doby" a niektorých z vás, zovšeobecňovanie negatív (Belochov) a reálnej či domnelej zodpovednosti za minulosť?