Uber / Lyft / Taxify / Liftago - odvoz cez aplikaciu
Re: Uber - preprava osob
Na Slovensku len v Bratislave.
Aha tak nič potom, mňa sa táto téma zatiaľ netýka...
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
EÚ má jasno: Uber je taxislužba, môžu ho regulovať
https://www.zive.sk/clanok/129422/eu-ma ... axisluzba/
Podľa Súdneho dvoru Európskej únie sa musí Uber riadiť rovnakými pravidlami, ako klasické taxislužby. Oficiálne rozhodnutie, proti ktorému sa už nedá odvolať, padlo dnes, informovala agentúra Bloomberg.
https://www.zive.sk/clanok/129422/eu-ma ... axisluzba/
Podľa Súdneho dvoru Európskej únie sa musí Uber riadiť rovnakými pravidlami, ako klasické taxislužby. Oficiálne rozhodnutie, proti ktorému sa už nedá odvolať, padlo dnes, informovala agentúra Bloomberg.
apka stale funguje bez problemov
Tu nieco k regulacii, ktora vlastne nic konkretneho nehovori - https://dennikn.sk/982581/tak-nam-zregu ... /?ref=ampm
akykolvek EU stat aspon trochu pri zmysloch by mal uz davno zjednodusit taxikarcenie, cim by sa stala bezna taxisluzba opat konkurentom Uberu
je ale velmi pravdepodobne, ze by nasledne Uber skrachoval uz uplne, kedze tento rok su v strate 5B USD
je ale velmi pravdepodobne, ze by nasledne Uber skrachoval uz uplne, kedze tento rok su v strate 5B USD
Stačí sa pozrieť z akého roku máme aktuálny zákon a aké zbytočnosti a byrokraciu udržiava pri živote.
V čase vzniku zákona tam tie veci zmysel mali, ale ten zákon sa vôbec neupravuje podľa potrieb modernej doby.
Zaujímavé je, že taxikárom to až tak nevadí, keďže som nevidel protesty voči byrokracii a reguláciám - uvoľnenie by totiž prinieslo ešte viac konkurencie, ktorá je nežiaduca. Preto toľko kriku proti uberu.
V čase vzniku zákona tam tie veci zmysel mali, ale ten zákon sa vôbec neupravuje podľa potrieb modernej doby.
Zaujímavé je, že taxikárom to až tak nevadí, keďže som nevidel protesty voči byrokracii a reguláciám - uvoľnenie by totiž prinieslo ešte viac konkurencie, ktorá je nežiaduca. Preto toľko kriku proti uberu.
Z akeho? Konkretne z roku 2012 a nasledne novelizacie tohto zakona, ta posledna z leta 2017 - http://www.epi.sk/zz/2012-56
Áno. Gro zákona ale vychádzalo zo zákona z roku 1964 ak sa nemýlim, číslo zákona ani rok nemám v hlave, proste len okopírovaný zákon z čias socializmu.
Viď napríklad nutnosť mať v aute taxameter (v minulosti to bolo samozrejme jediné riešenie) a iné technické riešenie nie je možné - žiadny mobil a gps a jasná cena ako má napríklad uber.
Ten zákon vôbec nezohľadňuje pokrok a možnosti...
Viď napríklad nutnosť mať v aute taxameter (v minulosti to bolo samozrejme jediné riešenie) a iné technické riešenie nie je možné - žiadny mobil a gps a jasná cena ako má napríklad uber.
Ten zákon vôbec nezohľadňuje pokrok a možnosti...
Taxameter zas nieje az taky obmedzujuci. Dnes uz je vo velkosti dvoch krabiciek cigariet. Realne si myslis ze by stat dokazal spravit app cez ktoru by danila taxikarov? Sa kukni ako funguje slovensko.sk. Nerealne.
preco by to mal robit stat? na trhu je dost programatorov, ktori to mozu spravit a ponukat ako sluzbu, staci ak to stat certifikuje
Čo tak model uberu? Minimálne riziko daňových únikov, všetko evidované elektronicky.
Nie je tu možnosť jazdy bez bločka, neevidovať príjem v hotovosti ako robia radi taxikári.
Vyžadovať taxameter je ako vyžadovať v taxíku gramofón a nič iné...
Wladas - okrem všetkého iného je to zásah do auta a v podstate byrokracia, ktorá odradí napríklad študenta, ktorý by si chcel takto privyrábať so svojim autom pár mesiacov v roku...taký študent jazdí cez uber a takého šoféra preferujem...
Nie je tu možnosť jazdy bez bločka, neevidovať príjem v hotovosti ako robia radi taxikári.
Vyžadovať taxameter je ako vyžadovať v taxíku gramofón a nič iné...
Wladas - okrem všetkého iného je to zásah do auta a v podstate byrokracia, ktorá odradí napríklad študenta, ktorý by si chcel takto privyrábať so svojim autom pár mesiacov v roku...taký študent jazdí cez uber a takého šoféra preferujem...
taxikarska lloby je proti tomu, im ide iba o to aby mohli cashovat a obchadzat dane
Aké sú ceny toho uberu? Aj keď to funguje len v Bratislave tak keby som náhodou išiel do BA čo nieje často, som uvažoval nad taxíkom ale toľko pýtajú že za jeden odvoz kúpim pomaly električenku na mesiac... Keď idem na konkrétne miesto tak MHD ma vyjde max. na 2,40 teda hodinový lístok tam a naspäť na stanicu... Alebo keď chcem ísť všelikde tak si kúpim turistický lístok čo stojí do nejakých 5€ a môžem využívať MHD celý deň. Práveže v malých mestách skúr využijem taxík ako u nás že MHD je len formálna ale reálne nepoužiteľná a chcem ísť v daždi na opačný koniec mesta zavolám si taxík... Ale v BA chodí spoj MHD každú chvíľu aj keď idem s prestupmi nemal som zatiaľ problém.
Príklad idem na výstavu do incheby, vystúpim na vlakovej stanici a do 10 minút mi ide nejaký autobus čo stojí hneď vedľa incheby, vytiahnem si z automatu polhodinový lístok a idem. Načo by som bral taxík. Ale ak ma uber zoberie za euro tak ok ale tomu neverím...
Príklad idem na výstavu do incheby, vystúpim na vlakovej stanici a do 10 minút mi ide nejaký autobus čo stojí hneď vedľa incheby, vytiahnem si z automatu polhodinový lístok a idem. Načo by som bral taxík. Ale ak ma uber zoberie za euro tak ok ale tomu neverím...
mas ty vobec smartphone?
MayDaySK - uber je len o troska malo lacnejsie od klasickej ceny za taxi. Nie kazdemu ale vyhovuje cakat vecnost na zastavke, stokrat prestupovat, v autobude sa tlacit, cuchat smradlavych ludi. pocuvat nadrbancov a kopec dalsieho. Objednam taxi a som doma 4 nasobne rychlejsie a bez nervov. To uz je kazdeho vec co mu je prednejsie. Raz za tyzden-dva ma taxik financne nezrujnuje.
-
mirak2
Hardcore addict
v lete som stratil 4 dni v Bratislave a po dvoch dnoch pouzivania MHD, ktoru som mal zadarmo, som zacal zvazovat vsetky alternativy vratane Uberu. dostat sa z bodu A do B znamenalo dvakrat prestupovat, medzi zastavkami s rovnakym nazvom sa presuvat aj 200 metrov a kazda trasa trvala dlhsie ako bolo pisane podla cestovneho poriadku.
Uber som v BA pouzil 3krat na rovnakej trase z Petrzalky na zel. stanicu a raz ma to stalo 4 eura, raz 2 eura a raz 6 eur. zalezalo od premavky a dopytu. elektricenku na mesiac si za tolko nekupis. ale ked si chudobny student, ktoremu je kazdy cent drahy... tak Uber ani taxik nie je pre teba.
Uber som v BA pouzil 3krat na rovnakej trase z Petrzalky na zel. stanicu a raz ma to stalo 4 eura, raz 2 eura a raz 6 eur. zalezalo od premavky a dopytu. elektricenku na mesiac si za tolko nekupis. ale ked si chudobny student, ktoremu je kazdy cent drahy... tak Uber ani taxik nie je pre teba.
Uber je mega drahy (+30/40%) v poslednej dobe voci Taxify. Vzdy si otvorim obe aplikacie a porovnam ceny. Nepouzil som ho ani nepamatam.
uber je drahy iba v uplnych spickach ked su uberisti vytazeni. Takze pokial sa vyslovene neponahlam, tak pockam 10-15minut a cena potom skoro vzdy klesne. Ci pouzit uber alebo mhd uz zavisi od preferencii konkretneho cloveka, napr ci byva spoj ktorym cestuje prilis narvaty a pod. Ale obmedzil som ho v poslednej dobe aj ja, zacal som viacej chodit peso kvoli zdraviu.. Apropo nechcem hadzat vsetkych taxikarov do jedneho vreca, ale uberisti su vecsinou prijemnejsi na konverzaciu a mavaju aj lepsie auta a nie vyjazdene stare herky. Raz ma viezol chlapik ktory tvrdil ze je v tyme softakov co spravuju apku, hovoril co nove sa pripravuje a vselico zaujimave zo zakulisia. Idealne je ak sa dohodnu napr dvaja ludia z roboty ktory maju rovnaku trasu alebo aspon znacnu cast a potom chodia napr spolu domov-naklady sa rozdelia na dvoch a to za ten komfort oproti mhd stoji.
Moje pripady boli v casoch, ked nebol ziadny multiplikator.