Co dalej so zivotom...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
phatres1994
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Co dalej so zivotom...

Príspevok od používateľa phatres1994 »

Ahojte, potreboval by som poradit, precitat si zopar nazorov na moj problem, ktory mi neda uz nejaku dobu spavat.
Vec sa ma takto, ze v mojom zivote nastal velky zlom a ja sa neviem rozhodnut, ktorym smerom sa vydat. Mam cerstvych 23 rokov, som student 5.teho rocnika na Tuke. Tento rok by som mal statnicovat, ale nebudem, kedze zo stvrteho rocnika prenasam 2 predmety, ktore sa mi kryju s jednym piatackym. Takze suma sumarov si toto moje studium natiahnem este urcite o rok. Co by ale nebol problem kebyze nestudujem nieco co ma uz maximalne prestalo bavit a tie prenasane predmety su pre mna nocnou morou a dokonca aj po ich absolvovani ma stale cakaju predmety, ktore su natolko narocne, ze mi to robi dennodenne stresy. Teraz prichadza zapletka v podobe novej prace, kam by som mal nastupit za par dni (15.1. no nemam este podpisanu zmluvu). Je to uplne odlisny sektor, ktory nijako nesuvisi s mojim studium a je to velmi dobre platene zamestnanie na moje doterajsie pomery v IT sektore, kde sa ale nejedna o programovanie. (Managed client administrator) Tato praca ma bude rozhodne bavit viac ako moje doterajsie samotne studium a uz teraz mam nastupny plat vacsi ako zvycajne ludia v sektore, ktory studujem. Do toho vsetkeho ma velmi chytilo programovanie v Jave a vsetok svoj volny cas pretavujem v samostudium programovania. Teraz pridu na rad moje otazky a nejake varianty ako sa rozhodnut.

1. Mam sa na tu pracu vykaslat, nejakym sposobom uz dokoncit tu skolu, mat titul a potom si hladat podobnu pracu? (za ten rok co budem venovat dokonceniu skole SOM SA mohol podstatne zlepsit v programovani a mat za sebou minimalne rocnu prax v it sektore) Hlavne mat po dlhsom case konecne menej stresov, kludne spavat a financne si vyrazne polepsit

2. Mam sa na tu skolu vykaslat, aj ked mi chyba uz len rok k Ing titulu, nastupit do tej prace a dalej venovat svoj volny cas pracovaniu na sebe v it sektore? (nebude mi ten Ing titul, aj ked z ineho sektoru chybat casom pri hladani lepsej pozicie?)

Pokial teraz ukoncim tu skolu, tak potom budem musiet absolvovat 3 roky externe studium, ak by som si chcel neskor dokoncit titul namiesto jedneho, ktory mi chyba teraz. Je vobec potrebny titul, ktory clovek nadobudne z inej sfery ako kde sa chce zamestnat? Ja osobne som viacej nakloneny variante cislo 2, lenze z kazdej strany pocuvam aka by bola skoda tu skolu nedokoncit a podobne veci, kedze som jej uz venoval tak dlho. Lenze akonahle ju dokoncim, tak sa ocitnem na tom istom mieste ako teraz akurat s titulom no o 2 roky neskor. Neviem co robit :( Potrebujem to vyriesit co najskor, kedze ak sa rozhodnom pre pracu nemusim absolvovat skuskove, ak sa pre pracu nerozhodnem, tak sa do par dni musim pripravit na skusky.
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Co dalej so zivotom...

Príspevok od používateľa beardie »

Skúškové určite sprav co najlepšie, potom prerus štúdium na pol roka a uvidíš
phatres1994
Star
Star

Spravit skuskove by znamenalo nenastupit do prace.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Spravny nazor v tvojom pripade neexistuje. Nech sa rozhodnes ako sa rozhodnes, bude to tvoje rozhodnuyie a ty budes zit s nasledkami, ktore by ti to mohlo sposobit. Predpokladam, ze predcasne ukoncenie skoly by snazali najma tazko rodicia. Musis si sam premysliet, ze ci mas este chut a sil bojovat so skolou alebo ci si sa uz natolko znechutil a opustil, ze je ti to jedno. Radit ti nebudem, pretoze ti nechcem poradit zle.

Napisem ale ako by som sa zachoval ja - zrejme by som ukoncil studium toho co ma nebavi, nenaplna, bojujem s tym a isiel by som do prace, ktora ma laka a je dobre platena. V tej praci je potencial praxe, zlepsovania sa, mozno roznych skoleni a certifikatov. Do buducna vacsie plus ako titul z vysokej skoly. V IT to dlhodobo funguje tak, ze sa pozera viac na skusenosti a prax, nez na titul z vysokej skoly.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nemusíš dat všetko na Áčka, stačí spraviť.

Ja som pracoval na fulltime viacero rokov počas denného štúdia a prežiť sa to dalo.
phatres1994
Star
Star

beardie napísal:Nemusíš dat všetko na Áčka, stačí spraviť.

Ja som pracoval na fulltime viacero rokov počas denného štúdia a prežiť sa to dalo.
tu ide skor o to, ze sa nebudem moct dostavit na skusky, prve tyzdne budem odcestovany kvoli skoleniam.

Sam si viem dobre predstavit o kolko sa viem zlepsit uz len v tom programovani za ten rok, ktory by som inak venoval skole. Rodicia mi v tomto davaju priestor, je to moj zivot a pokial sa jedna o IT, tak vedia, ze tam je pekna buducnost, ak je clovek sikovny.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ak sa vykasles na nove zamestnanie, tak budes este dlho na vazkach ci si nespravil chybu. to rozhodnutie uz nezmenis.

ak sa vykasles na skolu a o 2 roky zistis ze ta robota nebolo ono a chces zase studovat, tak mozes studovat. sice sa ti studium predlzi (aj ked ak ta teraz cakaju 2 roky, tak maximalne o rok sa ti predlzi), ale nejake predmety ti asi uznaju a mozes studovat popri praci.

ja som studoval externe popri praci a posledny rok dokonca popri dietatu. nebolo to take strasne, dalo sa to.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Uz si moc daleko na to, aby si sa na skolu len tak vykaslal a tie 4 roky, co mas uz za sebou, zahodil. Studium dokonci, ci uz po preruseni, alebo externe, alebo ako... (viacere moznosti uz boli napisane).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale sak 4 roky nikam nevyhodi, prve 3 roky ukoncil a ma bakalarsky titul, ten mu uz nikto nezoberie.
realne teda zahodi jeden rok. vzhladom na to ze sam pisal ze by musel tak ci tak mat rok naviac, tak ho aktualne cakaju este 2, zahodi 1.

hlavne je sa vzdy zamysliet, to ze ti niekto hovori ze je to skoda, to je uplne fuk. hlavne ak nevidis zmysel v tej skole. pokial nemyslis ze z toho titulu budes mat akykolvek uzitok, podla mna je vacsia skola teraz tam zabijat dalsie 2 roky, ako ten 1 rok zahodit.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Je pravda, že nevyhodí všetky tie roky práve kvôli tomu, že už titul má. Aj Bc. je titul. Sú za tým tri roky čohosi. Ak spojí prax, resp. schopnosti + Bc., je to niečo, oveľa lepšie ako bez titulu.

Ak teda cíti, že ťa to už fakt psychicky ničí + máš možnosti v zamestnaní, tak sa na to vykašli. Aj keď, samozrejme, v ideálnom prípade by to už bolo fajn nejako dobojovať - či už externe, alebo prerušiť na nejaký čas, skrátka tie možnosti, ktoré boli navrhnuté. V konečnom dôsledku však vieš ty sám, ako to cítiš.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Nechcem ti v tomto radiť, ale ja osobne by som sa v tvojom prípade zameral a vybral si školu. Pretože konkrétne poznám 3 ľudí z môjho okolia z toho 2ja dobrí kamaráti, ktorí sa rozhodli takto nechať školu kvôli dobrej práci. Všetci v tej práci skončili. Jedného práca prestala baviť a ďalších 2 prepustili v skúšobnej dobe. To samozrejme nemusí byť tvoj prípad, ale dnes nie je istota, že tu prácu budeš robiť dlhodobo a že bude mať taký želaný efekt ako očakávaš. Takže práca podľa mňa istá nebude nikdy. Oproti tomu, keď raz budeš mať titul, tak ho máš už istý na celý život a dá sa na tom stavať. Aj keď áno titul neznamená úspech je to podľa mňa lepšie.

To čo tu píšeš, že ťa to nebaví a že by si musel ísť do medziročníka sú podľa mňa len výhovorky. Ako písal beardie dá sa spraviť škola aj popri práci. Možno by sa dalo aj keby si tu prácu vzal s tým, žeby si si vybavil čas na skúšky... Takisto prenášaný predmet. Mňa nebaví 90% na výške a proste to spravím, lebo musím. Nie je hanba ísť na doučko atď. Ak reálne nemáš nato spraviť výšku, tak ju nechaj. Ak nato máš, tak sa len tu vyhováraš
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Focus on school
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

ak je to dobra praca ktora ta fakt bude bavit (to je vsak ale dost otazne kym si si ju realne nevyskusal a je vysoko pravdepodobne ze je to skor len tvoja naivna predstava) tak by som asi siel do tej prace, ta prax ti v konecnom dosledku moze pomoct viac ako titul z TUKE.

v dnesnej dobe su dolezitejsie skills a prax, pretoze titul na FEI TUKE uz dostali aj ludia ktori toho moc nevedeli a retaz je len tak silny ako jeho najslabsi clanok.

BTW sam mam skoncenu ing. informatiku na TUKE...

len mi pride ze to zacinas riesit ked zacina skuskove co proste znamena ze sa ti skor nechce ucit na skusky, ale tak nechapem ked si sa dostal uz do 5. rocnika, preco tento problem vznikol az teraz :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

gogo956 napísal:Focus on school
To by platilo ak by sa nejednalo o TUKE. Neviem o ktory odbor ide, ale vacsina odborov na tej skole ma zlu povest a pri hladani prace nejde o vyznamnu vyhodu. Navyse ako sam pise, tak ho ten odbor vlastne ani nebavi.
Co sa tyka prerusenia studia, tak poznam par ludi, ktori skolu nechali kvoli zamestnaniu a doteraz su spokojni. Ako uz bolo spomenute, dnes sa firmy viac pozeraju na prax ako na vzdelanie. Ja by som volil prerusenie studia a nastup do prace, neskor potom absolvovanie externeho studia kvoli titulu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja by som prerusil studium alebo sa snazil dat skusky v predterminoch (alebo sa dohodnut s vyucijucim na neskorsich terminoch), zalezi ako dlho budes na skoleniach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ked bude raz v buducnosti chciet postupit na vyssiu riadiacu poziciu v nejakom korporate tak bez VS to nepojde a je jedno ci Tuke dobra skola je alebo nie je.
phatres1994
Star
Star

Jedna sa o BERG :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Takze uz vies co dalej :D
Prajem vela uspechov v novej praci.
Slayter
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Slayter »

sice netusim co je BERG ale suhlasim s Gotharom v tomto, podobne som sa zariadil aj ja vo SWE a nelutujem
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

berg, co je fakulta banictva, ekologie, riadenia a geologie (dufam), je fakulta tuke s jednou z najhorsich reputacii. vyskum sice maju zaujimavy, ale drviva vacsina absolventov po skonceni skoly nerobi nic v odbore, lebo na trhu prace maju tie odbory minimalne uplatnenie.
myslim, ze ta skola sa da dokoncit celkom v pohode aj popri praci, zvol si robotu. ak nahodou zistis, ze robota nic extra, teoreticky sa mozes vratit do skoly, urobene predmety zvyknu uznavat 5 rokov spatne, ak sa dramaticky nezmenil ich obsah.
Napísať odpoveď