upratovanie spolocnych priestorov v bytovke

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

zdravim, byvam v bytovke, kde je zopar znudenych susedov, vacsinou dochodci, neustale ma handrkuju kvoli upratovaniu spolocnych priestorov. v kratkosti upratujem, ked je spina. nejake smietka nanosene z topanok urcite riesit nebudem.
chcel by som vediet co mi mozu? lebo ich ignorujem uz niekolko mesiacov, ale keby doslo na nejaku debatu, tak ci to viem argumentacne podlozit alebo sa budem musiet odkazat na svoju lenivost :smt059
na nete som nasiel rozporuplne nazory..
Je prijateľný postup spoločenstva vlastníkov bytov proti chronickým ignorantom upratovania spoločných priestorov dodatkom k domovému poriadku v nasledovnom znení: „Ak vlastník opakovane neupratuje (podľa svedectva susedov), spoločenstvo vlastníkov bytov túto prácu objedná a faktúru pripočíta vlastníkovi k jeho vyúčtovaniu.“ Dodatok by schválilo zhromaždenie. Nasledovala by osobná kontrola plnenia dohody.
Pokiaľ je v dome zavedený systém upratovania jednotlivými vlastníkmi, treba túto činnosť finančne ohodnotiť, teda určiť sadzbu, ktorá by sa účtovala za každý byt, keby túto činnosť zabezpečoval niekto externe, nezávisle na tom, kto. My v dome máme mesačný poplatok na upratovanie vo výške 0,8 € × 78 bytov, odmena pre upratovačku tak predstavuje 62,4 € v hrubom. Zistite, koľko by ste platili mesačne, keby vám túto službu zabezpečovala firma, a túto čiastku rozdeľte na byt a mesiac. Každý, kto neuprace, túto položku zaplatí, pričom sa mu platba vyúčtuje v ročnom vyúčtovaní ako nedoplatok. V tomto duchu treba prijať rozhodnutie na zhromaždení a oznámiť to všetkým v uznesení. Môže sa to schváliť aj ako dodatok k domovému poriadku.
s tym, ze v domovom poriadku bytoveho domu kde byvam nie je ziadny dodatok tykajuci sa upratovania.

potom som ale narazil na toto
Ak si vlastníci bytov v bytovom dome, kde sa nachádza aj váš byt, rozhodli riešiť upratovanie spoločných častí domu formou umývania, napríklad schodiska a podláh samotnými vlastníkmi podľa harmonogramu a nie platbou za upratovanie a následným upratovaním treťou osobou, tak ste povinná sa na takomto upratovaní podieľať, buď osobne, alebo zabezpečiť takéto upratovanie za vás niekým iným.
neviem, ci sa viem o nieco zakonne opriet.. nemam problem platit za upratovanie nejakej externej firme, ale nic take im na zhromazdeni nepreslo.
brm
Darca
Darca

Re: upratovanie spolocnych priestorov v bytovke

Príspevok od používateľa brm »

A čo tak zaplatiť nejakej susedke, aby upratovala miesto teba?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

nikoho tam dobre nepoznam a bol by som rad, keby sa na tom nic nezmenilo :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

u nas sa o staranie spolocnych priestorov stara najata firma, vychadza to celkom lacno
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

U nas je normalne harmonogram, na 1 byt vychadza upratovanie tak 3krat do roka, s tym, ze sa upratuju spolocne priestory (prizemie, vytah, schodisko k pivniciam). Zaberie to cloveku tak maximalne 10 minut a aj tak sa najde kopa majitelov alebo najomcov, ktori to ignoruju. Okrem vynadania a ohovarania za to nie su ziadne sankcie, tak kaslu na to... Na kazdom poschodi su 2 byty, tak za priestor na poschodi a schodisko od vytahu na poschodi, si zodpovedaju uz majitelia tych 2 bytov a upratuju podla uvazenia. Napr. ti nad nami, co maju plznuceho velkeho psa, tak ti upratuju len vtedy, ked ja na nasom schodisku a poschodi vyzametam chuchvalce chlpov z ich psa a vysypem im to na rohozku pred bytom. :smt006
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Vyser sa na nich. Co myslis, ze by to niekto tahal na sud ? :D
Ak ti niekto s tym bude prilis pilit usi, povedz mu nech najmu firmu, ktorej faktura sa rovnomerne rozdeli medzi najomnikov bytov a vyriesene.

Keby som prisiel niekam byvat, pridem unaveny zprace a zacnu do mna je*at aby som upratal spolocne priestory tak by ma to neskutocne vytocilo.
To je jedno, ze to je parkrat za rok. Niesi upratovacka a nebudes predsa zo seba robit kkta, uz len z principu.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

to upratovanie tzv. vestibulu, teda dolneho priestoru pri vytahu mi nevadi. to je fakt 2krat do roka. lenze oni maju rozpisy aj na upratovanie chodby na spolocnom poschodi a upratuju to kazdy tyzden..
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak ale ostatní upratujú svojpomocne a dohodla sa tak väčšina, tak tá faktúra bude iba pre neho.
Resp je na ňom, či bude upratovať sám (mne by sa tiež nechcelo), alebo si na to niekoho najme.

Postavit sa k tomu tak ako radíte, že kašli na to, to je čisté chrapúňstvo.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Je nejaká stanova o upratovaní v domovom poriadku ? Ak nie, tak sa nedá vôbec hovoriť o tom že "väčšina sa tak dohodla".
baldorex
Addict
Addict

V domovom poriadku sa nepíše nič o upratovaní spoločných priestorov.
Toto sa dohaduje na bytovej schôdzi, z ktorej je záznam hlasovania a uvedený výsledok...aspoň my to tak máme, upratuje mám externá firma a platby sú rozrátané v pravidelnej mesačnej platbe.
Tak sme sa dohodli a v domovom poriadku sa nič takéto nerieši. Tam sa rieši nočný kľud atď...
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

vopred sa ospravedlnujem ak sa niekoho dotknem, ale toto je uz cisty vrchol je*** toto riesit. to je naozaj taky problem oriadit maximalne raz za dva tyzdne schody? ak to potrebujes fakt riesit takou cestou akou sa to snazis, tak by som v prvom rade odporucil zamysliet sa sam nad sebou :wink:
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

M142, suhlasim s tebou, ale nechcel som byt za debila. Som rad, ze si to vzal na seba, palec hore.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

toto sa robi aj v takych rozvinutych a pokrocilych krajinach ako je Rakusko. dva byty na poschodi -> kazdy druhy mesiac mam sluzbu pozmyvat poschodie a schodisko. mal by som to robit kazdy tyzden podla domoveho poriadku, ale na to nemam cas ani energiu, robim to vacsinou raz za 2-3 tyzdne. zatial sa stazovali iba ked som to neurobil vobec za cely mesiac. nikto nevravi, ze to mas vylestit, len to raz prebehni mopom.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Vidim, ze rovno preskocim kupu bytu a rovno sa vrhnem na dom :D

Inak, ked sme byvali v byte, tak to robila firma... Ked sa otec odstahoval, tak byval v bytovke, kde kazdy platil jednej osobe, co to za neho spravi, tusim, ze to bolo 20e, ale otec bol stale toho nazoru, ze za tych 20e to spravi aj sam a aj tak bolo :D Inak co sa tyka mna osobne, tak zijem v prenajmoch a nikdy odomna nic nikto neziadal, ani po majiteloch. Ja by som sa na to uprimne vykaslal.
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

No tak toto som riesil na predoslom byte. Tiez v bytovke ktora mala 12bytov. Ani za ten svet nehceli aby sa z fondu oprav platila upratovacka ... ja som upratovat odmietol. Po prve byval som na 1 poschodi cize ostatne poschodia som nevyuzival preto som nevidel dovod preco by som mal upratovat schodisko az po 4 poschodie ... nejednalo sa o 15 min ako si tu niekto pise, najprv treba pozmetat a az tak pozmyvat (inac s tym mali problem)... upratanie takeho bloku zaberie aj hodinu ... ked som prisiel z prace tak som fakt nemal naladu este ist zmyvat v bloku ... niekolko krat som na schodzi povedal ze nebudem upratovat ale ze nemam problem zaplatit upratovanie, nesuhlasili tak som to nakoniec prekusol (mudrejsi ustupi) a dohodol som sa ze budem upratovat podla rozpisu (tusim raz za 12 tyzdnov) len spolocne priestory + schody po 1 poschodie (vratane prveho) .... ale stale mam k tomu negativny postoj a myslim si ze upratovacia firma fond oprav nezruinuje ... (upratovanie mesacne mozno 50€) ...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Ak sa na tom dohodla väčšina vlastníkov, tak upratovaciu povinnosť treba dodržať. Ak si lenivý, tak si zaplať upratovačku, ktorá to za teba poupratuje. Problem solved.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

U nás je to tak, že máme 16 bytov na 8 poschodiach v bloku (jeden vchod, ako sa tomu u nás hovorí). Každý týždeň má službu iný byt, a je jedno či v byte býva majiteľ alebo nejaký nájomca. Jednoducho túto povinnosť upratať, si musí splniť užívateľ každého bytu. Máme nejaký domový poriadok, v ktorom je aj sekcia ohľadom upratovania. Domoví poriadok hovorí o tom, že sa upratujú spoločné priestory (vestibula) a schodisko po výťah (výťah u nás nejde z prízemia, ale až z prvého nadzemného podlažia) a plus je v tom zahrnuté aj umytie sklenených výplní vchodových dverí, pokiaľ je to potrebné. A v zime sa robí údržba chodníku pred blokom, podľa potreby aj každý deň. To zahrňuje odpratanie snehu z chodníka, prípadne aj nasolenie chodníka posypovou soľou. Neviem, ako spoločenstvo rieši skutočnosť, ak niekto odmieta splniť si túto povinnosť, ktorá bola schválená spoločenstvom a zapísaná v domovom poriadku. No viem o jednom susedovi, ktorý sa ponúkol, že túto povinnosť splní aj za druhých nájomníkov za odmenu 5€ (samozrejme, jednorázové upratanie a splnenie povinnosti). Toto upratovanie sa robí zväčša 2x v týždni, a to v stredu a v nedeľu. Takže ak sa niekomu nechce to upratovanie robiť, danému susedovi dá 10€, a ten namiesto neho poupratuje tieto spoločné priestory.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Az mi smiesno ostalo.

Domovy poriadok...velmi by som chcel vidiet vyraz tvare sudcu, ktoremu by pristala na stole zaloba, ze sused neumyl schodisko.

Ad zimna udrzba. Nedavno sme to riesili na schodzi a hovorilo sa nieco v tom zmysle, ze to nemoze riesit len tak niekto, kvoli moznej zodpovednosti na skodu na zdravy a potrebnej poistke. Takze na zimnu udrzbu mame inu firmu ako na upratovanie.
baldorex
Addict
Addict

Je to skôr smutné, pretože to je o susedských vzťahoch, spoločné bývanie a spravovanie majetku má svoje špecifiká. A aj tam vidíš demokraciu v praxi. Väčšina niečo odsúhlasí a oponent sa to snaží odrbať.
Namiesto toho, aby buď upratal podľa dohody väčšiny, alebo si na to niekoho najal.

Ak by sa tak správali všetci, tak je každé sídlisko luník 9...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja som to pochopil tak, že zakladateľ témy upratuje vtedy, keď sám uzná že je špinavo. Niektorým obyvateľom sa ten prístup ale nepáči a chceli by vidieť upratovanie pravidelne bezohľadu na to či je alebo nie je špinavo.
V niektorých ľuďoch je to zakódované. Jednej známej sa to stávalo v jednej bytovke, ona upratovala vačšinou v neskorých večerných hodinách keď to nikto naživo nevidel a tak ju sústavne ohovárali, že neupratuje.
Stretol som sa už aj s prejavom podobným tomu - že si niekto službu najal a ostatní ho ohovárali, že je lakomý sebec neochotný to robiť sám osobne a že ostatní sú odkázaní na to, že to musia robiť sami, lebo si službu nemožu (nechcu) dovoliť.
Napísať odpoveď