chcel by som vediet co mi mozu? lebo ich ignorujem uz niekolko mesiacov, ale keby doslo na nejaku debatu, tak ci to viem argumentacne podlozit alebo sa budem musiet odkazat na svoju lenivost
na nete som nasiel rozporuplne nazory..
s tym, ze v domovom poriadku bytoveho domu kde byvam nie je ziadny dodatok tykajuci sa upratovania.Je prijateľný postup spoločenstva vlastníkov bytov proti chronickým ignorantom upratovania spoločných priestorov dodatkom k domovému poriadku v nasledovnom znení: „Ak vlastník opakovane neupratuje (podľa svedectva susedov), spoločenstvo vlastníkov bytov túto prácu objedná a faktúru pripočíta vlastníkovi k jeho vyúčtovaniu.“ Dodatok by schválilo zhromaždenie. Nasledovala by osobná kontrola plnenia dohody.
Pokiaľ je v dome zavedený systém upratovania jednotlivými vlastníkmi, treba túto činnosť finančne ohodnotiť, teda určiť sadzbu, ktorá by sa účtovala za každý byt, keby túto činnosť zabezpečoval niekto externe, nezávisle na tom, kto. My v dome máme mesačný poplatok na upratovanie vo výške 0,8 € × 78 bytov, odmena pre upratovačku tak predstavuje 62,4 € v hrubom. Zistite, koľko by ste platili mesačne, keby vám túto službu zabezpečovala firma, a túto čiastku rozdeľte na byt a mesiac. Každý, kto neuprace, túto položku zaplatí, pričom sa mu platba vyúčtuje v ročnom vyúčtovaní ako nedoplatok. V tomto duchu treba prijať rozhodnutie na zhromaždení a oznámiť to všetkým v uznesení. Môže sa to schváliť aj ako dodatok k domovému poriadku.
potom som ale narazil na toto
neviem, ci sa viem o nieco zakonne opriet.. nemam problem platit za upratovanie nejakej externej firme, ale nic take im na zhromazdeni nepreslo.Ak si vlastníci bytov v bytovom dome, kde sa nachádza aj váš byt, rozhodli riešiť upratovanie spoločných častí domu formou umývania, napríklad schodiska a podláh samotnými vlastníkmi podľa harmonogramu a nie platbou za upratovanie a následným upratovaním treťou osobou, tak ste povinná sa na takomto upratovaní podieľať, buď osobne, alebo zabezpečiť takéto upratovanie za vás niekým iným.