Zdanovanie kryptomien na SK a EU
Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU
Auto je v inom režime, keďže je to použitá vec.
Finančné výhry sa zdaňujú, neviem odkial blúzniš že nie (mimo tipos, všetko ostatné dani podlieha)
Finančné výhry sa zdaňujú, neviem odkial blúzniš že nie (mimo tipos, všetko ostatné dani podlieha)
Ano vyhra sa zdanuje. Len ked vyhras peniaze u nas tak z doho dan uz zaplatena je takze ta vysledna cena je uz vlastne zrazena o zaplatenu dan. k vyhras napr auto tak tam musis zaplatit dan dodatocne. No lenze ked predas auto to je v podstate jednorazova zalezitost, nepredavas auto kazdy mesiac to uz by bola zarobkova cinnost a to uz by si mal mat zivnsot alebo firmu. Problem je ze v USA si vyzaduju zdanovat tieto prijmi, priamo na stranke kde si viam zamenit na eura je informacia o tom ze U.S. pouzivatelia musia zdanovat. Samotne zdanenie uz je na nich, nemusia, ale mozu mat problemy. Takze v podstate to je jednoducho vystopovatelne ze kolko si tam na ucet prijal - teda vklad a kolk si nasledne vybral na svoj ucet. Je tam aj verifikacia pouzivatela takze vedia kto som co som takze dohladatelnost je velmi jednoducha
... takze asi je fakt rozumnejsie pre kludny spanok radsej zaplatit normalne dan tak ako z kazdneho prijmu
Netrep prosím ťa. Peňažnú výhru musíš daniť sám.
Čo ak niekto obchoduje, pravidelne mu chodia peniaze na učet a posiela ich spat na burzu kde zasa investuje. V decembri všetky peniaze opat investuje a bude ich tam mat aj mesiac do Januara. To potom v ten rok nemá žiadny zisk ak ich ma všetky investovane ?
Cize na financnej sprave klamu ked pisu ze financna vyhra je oslobodena od dane ....
https://podpora.financnasprava.sk/10857 ... lebo-výhry
Akoze existuje stranka https://cointracking.info/ kde si viete pekne spracovat celu historicu vasich nakupov, vyberov atd. ktore sa da pouzit ako podklad pre napr danove priznanie. Problem je ze stale si niesom isty ako presne to ma byt zdokladovane, ci to je postacujuce mat len nejake kvazi cisla ktore mozu byt aj z brucha vytiahnute. No nic skusim normalne napisat na financnu spravu a opytat sa ich aky je postup lebo naozaj by ma to zaujimalo. Jedine co je fajn ze sa da pouzit BTC na alze aspon
ked tak si nakupim drave veci ktore potom vratim a budem ziaadt peniaze spat
a budem ich schovavat vo vankusi 
Ospravedlňujem sa, pravdepodobne došlo k zmene zákona, idem si to naštudovať.ob3l1x napísal:Cize na financnej sprave klamu ked pisu ze financna vyhra je oslobodena od dane ....
Pôvodne bol od dane oslobodený iba tipos, všetko ostatné sa danilo.
K novele zakona doslo ale v roku 2013!
Je možné že zdanenie výhry som si pozeral ešte predtým. Naozaj nesledujem všetky zmeny každý rok, iba príslušné paragrafy ktoré sa ma týkajú...dlho som nič nevyhral 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
U tych financnych vyhier IMHO ide o to, ze sa zdanuju uz na strane vyplatcu vyhry, ked sa nejak nemylim.
Predaj auta samozrejme zdaneny nie je, lebo to nie je prijem, len predaj existujuceho majetku (ktory si predtym kupil, a tiez si si neznizoval dan o naklad na kupu auta)
Osobne myslim, ze ak zrovna ako zivnostnik nedostanes danovu kontrolu, nikto nebude z danoveho pohladu riesit ked ti pride 10 tisic, to su vlastne drobne pre financny urad... ale riadne by sa to malo zaplatit ako prijem z investicie
Predaj auta samozrejme zdaneny nie je, lebo to nie je prijem, len predaj existujuceho majetku (ktory si predtym kupil, a tiez si si neznizoval dan o naklad na kupu auta)
Osobne myslim, ze ak zrovna ako zivnostnik nedostanes danovu kontrolu, nikto nebude z danoveho pohladu riesit ked ti pride 10 tisic, to su vlastne drobne pre financny urad... ale riadne by sa to malo zaplatit ako prijem z investicie
Tak ja som TPPckar, dane riadne odvadzam aj platim odvody, navyse nezarabam najmenej takze to nie je nejaky extrem typu ze mi chodi 500 eur vyplata a zrazu mi dojde 5k. Kazdopadne, tie kryptomeny co mam uz maju nejaku hodnotu a je tam dost velka sanca ze budu mat este vacsiu takze tu sa uz potom bavim a cosi vacsich ciastkach takze preto uvazujem o validnom zdaneni ak dojde k niecomu takemuto. Preto by som sa rad vyhol tomu ze teraz vyberiem 5k, o rok zarobim dalsich XZ tisic a uz bude problem to vybrat. Jediny sposob bude to zdanit a potom tam moze vyvstat otazka ak by to nahodou niekto kontroloval ze odkial som mal tych 5k z predosleho ruku atd.
ako funguje vyberanie fiat meny z bitcoin automatov? je to cash? su tam nejake limity? ak to vie vyprdnut nejaku slusny obnos peňazí tak to by mohla byt ta spravna cesta. ci je tam nejaky zadrhel?
-
yoggy
zadrhel je v tom, ze je tam blbsi kurz a poplatok, co som robil research, tak nejalepsi je asi v Danubii... ale pokial ti poplatky a horsie kurzy nerobia problem, tak smelo do toho, len potom to uz vychadza lepsie normalne zdanit a posielat napr. cez coinbase rovno na ucet.
//autoeditácia príspevku (04 Jan 2018, 10:39)
Podla tety z infolinky z FS, sa prijmy z kryptomien zdanuju do oddielu 8 a riadku 15 ako ine prijmy. (nedaju sa aplikovat pausalne vydavky)
Takze plati to, co som napisal:
Kupil som krypto za 1000e v roku 2017 - tzn. podavam danove za rok 2017 s vydavkom v oddiely 8 a riadku 15 s vydavkom 1000e
Predal som krypto za 3000e v roku 2018 - tzn. podavam danove za rok 2018 s prijmom v oddiely 8 a riadku 15 s prijmom 3000e
Samozrejme danove priznanie typu B
//autoeditácia príspevku (04 Jan 2018, 10:39)
Podla tety z infolinky z FS, sa prijmy z kryptomien zdanuju do oddielu 8 a riadku 15 ako ine prijmy. (nedaju sa aplikovat pausalne vydavky)
Takze plati to, co som napisal:
Kupil som krypto za 1000e v roku 2017 - tzn. podavam danove za rok 2017 s vydavkom v oddiely 8 a riadku 15 s vydavkom 1000e
Predal som krypto za 3000e v roku 2018 - tzn. podavam danove za rok 2018 s prijmom v oddiely 8 a riadku 15 s prijmom 3000e
Samozrejme danove priznanie typu B
Hej presne takto som si to predstavoval. Kazdopadne stale nerozumiem odkial mam zobrat tie sumy co zadam do prijmu a vydavku ? Staci vypis z uctu popripade z coinbase export o pohybe na ucte ? Respo kolko som si tam poslal a potom kolko som si vyplatil ? Staci to ako danovy doklad v pripade danovej kontroli ? + ako pises ak som mal vklad 1000e tento rok dam si vydavok 1000e a prijem 0e. Potom ked budem podavat danove dalsi rok s tym ze vyberiem tych 3000e tak oni mi to automaticky zrazia o ten vklad ? takze zaplatim 20% len z 2000e ? + kam mam potom poslat tie dane to mi pride pisomne alebo ako to funguje ?
Nie. Kedze je to v rozny rok tak nie. Lebo za tych 1000€ ti neposlu 200€ lebo sak si v minuse.
-
hojko
Site Admin
Na toto sluzia uctovnici, aby ti spravili danove priznanie. Aj tak to nespravis spravne. Dan nie je 20 percent v pripade fyzickych osob, ale je to 19 percent, pri obrate nad cca 35 tisic je to uz 25 percent. Tych 20 percent co pises je DPH, ktora s tymto nema absolutne nic spolocne a ty nie si platcom DPH. Netreba zabudat na pausalne vydavky, nezdanitelnu cast zakladu dane, odvody do socialky a zdravotnej poistovne. Nemas elementarne zaklady toho co potrebujes, takze to nechaj na ludi co sa tomu venuju a spravia ti to.
Ja nie som zivnostnik toto je nieco ako cenne papiere tak nemas pausalne vydavky, nezdanitelna cast ma nezaujima kedze pracuje na TPP a to si uplanutej ako kazdy bezni smrtelnik. Odovody a socialku neplatis z takehoto prijmu. To je ako keby si prenajimal nehnutelnost a popritom chodil do prace. Nemozes platit z penazi co zarobis prenajimanim nehnutelnosti odovdy ... nezivis sa tym, nie si zivnostnik ani firma, je to prilezitostny zarobok, nie je to sustavna zarobkova cinnost. To iste kryptomeny - ked si raz za rok vyplatis zisk z obcii platis len dan.
-
hojko
Site Admin
Nevsimol som si, ze si TPP. V takom pripade danove priznanie za teba robia vo firme, cize by si im mal dat cisla, aby ti to spravili rovno s tym. Aj prenajom nehnutelnosti sa zdanuje: https://www.etrend.sk/financie/ako-zdan ... -domu.html alebo tu: https://podpora.financnasprava.sk/80076 ... vymedzenie
-
yoggy
Co sa tyka danovych dokladov, ked preukazujes prijem, tak tem netreba ziadny, kedze ho len priznavas a co sa tyka vydavkov, tak potrebujes vypis z BU a nejaky report z penazenky, ze to tam fakt dostali.
Ale vo vseobecnosti by som vydavky nepriznaval, kedze by to bolo v pripade danovej kontroly fakt dost tazke (zelezi na koho natrafis, ale pokial vydavky nepresahuju nejake vyznamne percento, tak by si mal byt v suchu)
Ale vo vseobecnosti by som vydavky nepriznaval, kedze by to bolo v pripade danovej kontroly fakt dost tazke (zelezi na koho natrafis, ale pokial vydavky nepresahuju nejake vyznamne percento, tak by si mal byt v suchu)
Moje 2 cents. Väčšina zamestnávateľov nespraví daňové priznanie zamestnancovi ak má popri TPP ešte vedľajšie príjmy. Vtedy si musí zamestnanec daňové vybaviť sám. A navyše k dani, typicky 19%, treba ešte rátať s odvodom do zdravotnej poisťovne. To je ďalších 14%.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Sent from my Mi A1 using Tapatalk