Vylet do Londyna

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kutya
Medium Star
Medium Star

Vylet do Londyna

Príspevok od používateľa kutya »

Ahojte, planujem vylet do Londyna a rad by som sa poradil s niekym, kto tam uz bol.

Prva vec, ktoru riesim je doprava z letiska (LUTON) do centra. Nasiel som si easyBus a National Express. National Express ma o dost nizsiu cenu na moj datum v marci, ale nasiel som tam taku poznamku, ze:
For airport journeys we recommend allowing at least 3 hours (180 minutes) between your coach arrival time and scheduled flight departure.

Aky to ma dovod ? mate niekto skusenosti ? Je ta zastavka odkial ide bus daleko od priletovej haly ? Alebo to je cisto len kvoli tomu, ze lietadlo moze mat oneskoreny prichod, tak nech maju ludia rezervu ?

Teda ked mam prilet 12:50 tak na kolku cca odporucate kupit listok ? Chcem ho totiz kupit cez internet, kedze by som si rad usetril hladanie predajneho miesta listkov, pripadne aj usetril nieco.

Dakujem
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vylet do Lodyna

Príspevok od používateľa beardie »

videl bych to na 14:30, musis totiz prejst cez imigracne a vyzdvihnut si batozinu, co moze hodinu zabrat, zalezi kolko ludi pride naraz

ak budes citat poznamky, je tam kdesi napisane, ze ta zoberu hodinu pred a hodinu po case na tvojom listku, podla dostupnosti volneho miesta
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

V tej poznamke sa pise o odlete, nie o prilete...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Prva vec, ktoru riesim je doprava z letiska (LUTON) do centra.
Predpokladam, ze centrom myslis Victoria Coach Station. Ak sa potrebujes dostat inde tak je mozne, ze existuje aj optimalnejsia cesta - napis, poradime ti.

For airport journeys we recommend allowing at least 3 hours (180 minutes) between your coach arrival time and scheduled flight departure.
Toto je ked odlietas - casy busov nie su garantovane, takze ti radia aby si si vytvoril rezervu v pripade dopravnej zapchy a podobne.

Je ta zastavka odkial ide bus daleko od priletovej haly?
Ani nie len na Lutone dost toho prestavuju (alebo prestavovali ked som letel naposledy (Oktober 2017)) takze si vsimaj znacky National Express - tie tam budu. Luton je pomerne male letisko takze velmi nezalezi kde na nom pristanes, najviac sa zdrzis pri pasovej kontrole. Ak mas e-passport tak sa zdrzis menej (dlhsie rady nech ta neodradia - ked je otvorenych dost e-passport bran tak idu podstatne rychlejsie).

Alebo to je cisto len kvoli tomu, ze lietadlo moze mat oneskoreny prichod, tak nech maju ludia rezervu ?
Lietadlo moze mat oneskoreny prilet ale toho sa neboj. (Viem, ze to si napisal k poznamke ktora je k odletom ale aj ked si kupujes listok na urcity cas tak v praxi nie je len na ten urcity cas).

Teda ked mam prilet 12:50 tak na kolku cca odporucate kupit listok ?
Ja by som si kupil na nieco po 14:00, pokojne aj 14:30 ako radi beardie. Ak tam nebude na ten bus cakat tolko ludi tak ta donho pustia tak ci tak. Ak tam bude vela ludi tak uprednostnuju ludi co maju listok na dany cas. Kedysi aj oficialne uznavali rozmedzie +/-12 hodin, a aj teraz ti vezmu hocijaky listok (pokial je v rozumnom rozmedzi) takze mozno aj nejaku libru vies usetrit tam. V najhorsom pripade pockas na dalsi bus, byva tam sice dost ludi ale tak dlsie ako na druhy bus som este necakal (aj ked z/na Luton nelietavam casto - nemam to letisko rad).

Uplne najhorsi pripad je, ze si kupis dalsi listok tam (to sa mi este nestalo a ani som nepocul o nikom komu sa to stalo) co ti moze "predrazit" cely vylet o neuveritelnych £11 co su tak dve piva v centre.

Ak mas dalsie otazky, pytaj sa.
kutya
Medium Star
Medium Star

Dik za odpovede, tie departures/arrivals som kus doplietol :)
Budeme v Londyne 4 dni a ubytko mame hned pri vlakovej stanici Kings Cross. Zvazujem, ze z Lutonu ist s National Express na Baker street a odtial metrom k ubytku na Kimgs Cross. Je aj nejaka lepsia alternativa ? Na bus mi pise cenu len 1.99 takze to je jak zadarmo, cakal som viac.

Co sa tyka metra,asi najvyhodnejsie vyjde Oyster Card, ze ?

Na spoznavanie mesta zvazujem hop-on hop-off bus. Oplati sa to podla vas ? Ci radsej behat metrom ? Hop-on hop-off stoji okolo 30 EUR, celodenne chodenie po metre asi bude lacnejsie, no clovek vela vidi aj po ceste tym busom, tak neviem co je lepsie.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Na cestovanie metrom/autobusom si kup Oysterku (ale myslim ze uz to berie aj zahranicne contactless platobne karty). Das si kredit na oysterku, a mozes sa vozit (plati to aj na autobus, aj na overground/underground).
Ceny za cestu najdes hned na googli. Za autobus je to ako si napisal, +plati to na jeden prestup (na autobus), ale iba do jednej hodiny od pipnutia.

Metra su drahsie ako autobusy, ale da sa, zalezi do akych zon cestujes (ako turista, pochybujem ze pojdes dalej ako do 2 zony). V metre sa ceny lisia aj od casu, ci cestujes v spicke alebo mimo.

Taktiez, existuju aj denne limity, cez ktore ta uz nebude uctovat. Napriklad, v zonach 1 az 2, ak minies nieco okolo £7, tak sa potom uz vozis prakticky zadarmo.
kutya
Medium Star
Medium Star

A co je podla vas lepsie ? Obehat Londyn metrom alebo tym hop-on hop-off busom ? Metrom to vyjde asi lacnejsie, kedze je tam ten maximalny limit okolo 8 libier na den, len ci to nie je velmi zdlhave, cestovat metrom. Predsa len ten hop-on hop-off bus stoji hned pri pamiatkach.
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Metro je najrychlejsi sposob hromadnej prepravy v Londyne. A Oysterkou mozes ist normalnym autobusom. Nemusis sa vozit len metrom.

A moze sa stat ze v autobuse stratis vela casu v premavke, ak nevies kadial peso.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

1. Ist z Baker Street na King's Cross je dobra volba. Ak chces usetrit peniaze tak busmi ak cas tak metrom.
2. Ano Oyster Card - nie turisticke ale normalne (su vratne)
3. Neviem kadial chodi hop-on/off bus a ake ma vyhody ale 30€(predpokladam na den/osoba) mi pride vela. Ak chces chodit vyhradne busom tak sa ti oplati brat radsej normalne. Akurat tam nebudu mat sprievodcu. Jednorazova cesta busom je £1.50 a cap je tusim £4.50 takze ak budes brat len busy tak po tretom uz v ten den neplatis. Ak vezmes aj tubu tak ta ma osobitny cap. Viac info najdes tu https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... Type=Adult - podla toho ako budes jazdit sa ti moze oplatit kupovat denny listok

Par uzitocnych rad:
a) Pevne verim, ze mas smartphone aj s datami - pojdu ti aj tam a google maps v kombinacii s aplikaciou citymapper je v Londyne na nezaplatenie (zozen si aj powerbank nech potom nenabijas mobil v kazdom starbuckse)
b) Kamarat si obehal centrum prevazne peso. Ak mas kondicku na to, ze ta 10-15km denne neznici tak aj to je moznost (medzi vzdialenejsimi miestami pouzil metro).
c) Metro je vo vacsine pripadov rychlejsie ako bus. Busy budu rychlejsie len na male vzdialenosti (zapchy).
d) London is a rip off ale da sa tu najst vela fajn veci zadarmo. Sky Gardens maju super vyhlad, su zadarmo ale musis si ich booknut 3 tyzdne dopredu (a niekedy sa miesta minaju rychlo takze sa oplati refreshovat stranku aby si vedel kedy je tvoj preferovany termin k dispozicii), ak mas dobru anglictinu tak Angel Comedy Club ma dobre standupy za dobrovolne vystupne (platis po show) - to ked uz vecer budes chciet len sediet a bavit sa. Hlavne muzea (British, Science, Natural history, National Gallery), parky, namestia, Camden Markets, atd... Vygoogli si free walking tours, sprievodcovia su plateni na baze dobrovolnosti takze ich vedia spravit kvalitne
e) ak mozes, vyhni sa tube ked idu vsetci do prace (tak do 9:30 rano) a z prace (17-19) - ak teda nechces sardinkovy experience
kutya
Medium Star
Medium Star

Predpokladam, ze ten price cap £6.80 je spolocny pre metro/bus. Cize mozem chodit aj metrom aj busom kolko chcem a zaplatim max £6.80 za den.

Co sa tyka stravovania mate niekto nejake tipy, kde obedovat za rozumne ceny ? Ranajky mam na hoteli, no obedovat by som chcel aspon parkrat niekde v meste. Vacsinou ked cestujem, tak mam problem najst obed za rozumnu cenu a predpokladam, ze aj tu bude problem sa najest pod 10 EUR na osobu. Nejake konkretne tipy ? Pozeram tripadvisor, ale tak spytam sa aj tu :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie - ten cap je mimo busov a plati len pre zonu 1-2. Akonahle pojdes dalej (napr. stadion vo wembley je az zona 4) tak sa cap rozsiruje. Busy zony nemaju (a maju len check in).

Ak chces jest lacnejsie tak viem len o dvoch moznostiach. Fast foody a food markety. Velke fastfoody poznas, male lokalne mozes risknut ale najst nieco lacne a dobre chce vela patrania a skusania takze nic pre turistu. Pri food marketoch je to podstatne lepsie ale musis si vediet vychutnat jedlo na stojaka. A budes musiet dost googlit aby si vedel najst mensie - priprava sa tu ale oplati (ak si teda vies vychutnat jedlo na stojaka).
Za zmienku mozno este stoji wetherspoon chain (da sa povacsine najest aj pod £10). Aj ked mam pocit, ze s kvalitou sli posledne roky kus dole. Najblizsi ich pub najdes cez https://www.jdwetherspoon.com/pubs/all-pubs

Restiky mavaju casto menu aj s cenami von takze na nejaky hidden gem natrafit mozes bez toho aby si siel dnu. Potom postni sem.
kutya
Medium Star
Medium Star

S tymi cap som to nemyslel na zony. Ale ze napriklad ked budem stale v zone 1-2, no budem intenzivne vyuzivat obe pocas jedneho dna - teda aj bus aj metro, tak zaplatim len £6.80 ? Alebo zaplatim £6.80 + este cap na busy ?

Lebo niekde pisu, ze cap na metro (v zone 1-2) je £6.80 a cap na busy je £4.50. Takze sa to zratava ked vyuzivam obe, alebo zaplatim len £6.80 ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Cap na busy sa rata osobitne, ak budes vyuzivat oba tak to bude £11.30 na den.
Ako pozeram tak ak tam budes 4 plne dni tak sa ti oplati kupit 7 dnovy travelcard pre zony 1-2. Ten budes mat za £34.10 a su v nom aj busy - ak pojdes za den 3x metrom a 3x busom tak dosiahnes cap.
Nevyhoda je, ze ak budes chciet vratit Oyster tak ti nevratia zbytok co tam je (lebo tam ziadny nebude). Aj tak si ju vacsina ludi nechava ako suvenir alebo pre dalsie navstevy.
kutya
Medium Star
Medium Star

Re: Vylet do Londyna

Aha, ok. Tak tym padom budem vyuzivat len metro a to mam okolo £27 na 4 dni. Nepotrebujem busy, kedze stoja v zapchach, tak rychlejsie bude metro.

Dik zatial.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

je v Londyne nieco ako Explorer Pass? v Skotsku je to listok na vyse 70 pamiatok, kde zacina byt vyhodny pri navsteve uz troch najznamejsich.
ak je take nieco na Londyn samotny, odporucam zvazit jeho zakupenie.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

My sme boli tento rok presne v Marci v Londyne na jeden vikend a ako to pisu nadomnou, tak Londyn je vazne jeden obrovsky rip-off. My sme sice leteli do Stanstedu, ale prejst cez imigracny terminal bola hroza, tam sme stravili v rade minimalne hodinku aj pol. V Londyne sme taktiez vyuzivali Oyster Card na cestovanie, mysleli sme si, ze nam bude £25 stacit na tie ani nie cele 3 dni a nakoniec sme este museli dobijat £10, takze je to poriadne drahe(vyuzivali sme aj busy a aj metro). Ranajkovali sme v hoteli, ale poobede sme hocikam isli jest, vsade stalo jedlo neskutocne prachy, dokonca ani fast foody nie su velmi lacne. Dalsia vec je neskutocne vela turistov, mysleli sme si, ze v marci to bude v pohode, ale figu borovu, vsade davy ludi, dlhe rady pred pozoruhodnostami. Kazdy vecer sme si sadli do nejakeho nahodneho pub-u, aby sme vyskusali nejako to pivecko, ja som pil 0,3l a dvaja kamosi 0,5l a platili sme vsade minimalne £15 za tri piva plus si casnici stale pytali trinkgeld. Po skonceni nasho tripu sme sa zhodli chvalabohu, ze sme sli len na tie necele 3 dni, lebo sme minuli tolko ako za jeden tyzden v Amsterdame, kde sa nam narozdiel od Londyna neskutocne pacilo a planujeme sa tam urcite vratit.
kutya
Medium Star
Medium Star

Ako je to s tym tringeltom ? Je to dobrovolne alebo si to uz sami prirataju k cene ako napr. v Taliansku ?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

https://www.toptiplondon.com/places-to- ... r-1-offers

toto je dobre vyuzit. my sme si kupili travelcard na 1 den a obehali platene atrakcie na tuto akciu
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

urcite by som doporucil aj nejake zlavomaty: https://www.groupon.co.uk/
aj na zazitky, aj na jedlo, obcas sa da najst nieco zaujimave
k tomu samozrejme cashback cez topcashback alebo quidco
kutya
Medium Star
Medium Star

dikes chlapci, toto su cenne tipy.

@ropman, cize ked som to spravne pochopil, potrebujem k 2for1 mat Travelcard, ale musi byt papierova a zakupena na tych staniciach, ktore su tam vymenovane, niesmie byt od spolocnosti ktora prevadzkuje metro (TfL), ale od zeleznic. Tak ?
Napísať odpoveď