Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jukel
Professional
Professional

Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Príspevok od používateľa jukel »

beardie napísal:Nejde o trvalý pobyt, ide o daňový domicil
toto je pojem čo som potreboval vediet, dik
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Dolezite je posielat sumy pod 10 tisic eur. Aby im to neskakalo a nemuseli sa tieto transakcie hlasit. A idealne si to rozdelit po mesiacoch a ak sa da, uviest tam aj daky popis v podobe - predaj zbierky znamok, predaj numizmatiky, predaj malieb, predaj albumu s podpismi celebrit, k tomu sumy pod 10 tisic a mohlo by to byt ok.

Ak ale pridu peniaze z dakeho Coinbase, tak danovaci by to vedeli podla cisla uctu zistit, pripadne banka to musi nahlasit. Ak ale pridu tie peniaze z dakeho tvojho uctu v Bielorusku alebo Thajsku, tak to uz budu tazko dokazovat a odhalovat.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

ako by to bolo v pripade, ak by som presvedcil nejaku firmu alebo jednotlivca k predaju nehnutelnosti za predom dohodnutu sumu nejakej kryptomeny? zalezalo by na tom, ako by bola postavena zmluva? platit 39% dan+zdravotka pri zisku nad 35 tisic, to mi proste pride vela.. nejake moznosti ako tie percenta aspon nejako osklbat? jedna sa o FO.

ako je to s danami, ak by som kvoli tomu zalozil firmu niekde v zahranici, kde su vyhodne danove podmienky a vyplacal si proste sam sebe mzdu? ked moze platit multimiliardova spolocnost ako apple/microsoft/google mizerne dane alebo aj 0% dane, tak preco nie ja :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Kedze uz snad kazdy vie ako danit prijmy z obchodovania.... Mna by zaujimalo ako danit prijmy z miningu, kedze som vela investoval a tento rok dosiahnem prijmy minimalne 100K. Hodit si to do prijmov zo zivnosti a aplikovat pausalne vydavky 20K alebo existuje nejaka lepsia cesta? :) Danke.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V roku 2017 sa zvysili pausalne vydavky u SZCO na 60 percent, maximalne do vysky 5040 eur mesacne. To by bolo 60 480 eur. A to je uz celkom slusne. Od toho ked odpocitas NCZD a odvody, tak ti ostane mozno 27-33 tisic na zdanenie.
yoggy

Nie, maximalne pausalne vydavky su 20K rocne, odvody budem mat nulu, takze to znamena zaklad dane okolo 80K a dan z prijmu do 20K, co je fakt vela :sly: a vacsie naklady ako 20K urcite nenaskrabem, aj keby som si dal realne. Preto uvazujem nad tym, ze snad tu existuje nejaka ina moznost, napr. zalozenie offshore v HK, kde je 0% alebo cyprus 12.5%.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Prave to pozeram. Mas pravdu, limit je 20 tisic rocne. To je malo. Cize ti tam ostane 80 tisic, navyse ak mas novu zivnost a prakticky si neplatil odvody, tak tam mas dost velku sumu. Ked som to zo srandy hodil do kalkulacky, tak by si na odvodoch zaplatil v dalsom roku 21+9 tisic + dan. To je uz slusna palka.

V tomto pripade by som ti odporucil obratit sa na spolocnost, ktora sa venuje offshore firmam. Raz som sa sa spojil s takou firmou a pytal som sa ich na to, ze co a ako. Vtedy mi povedali, ze sa to oplati vtedy, ak vychadza rocny zisk nad 100 000 eur. A to by u teba mohlo byt.
yoggy

Tak nad offshore už premýšľam dlho, momentálne je problém, že na Slovensku znova zaviedli zdaňovanie dividend. V prípade, že by som to založil na cypre, kde je korporátna tax 12,5% a následne zdanenie na Slovensku 7%, čo je približne 19,5k(ak neexistuje nejaká lacnejšia cesta), to je rovnaká suma ako na Slovensku a ešte k tomu náklady na založenie ltd.... takze pokial nepočítam odvody, je to v podstate drahšie. Na druhej strane, zaplatenie tak veľkej dane na Slovensku, by mi prinieslo obrovské výhody na strane bánk (úvery, hypo atd.)

No nič najlepšie to vychádza na živnosť, následne zaplatiť daň z príjmu a uvidime čo si Kazimír pre nás pripraví v roku 2019, ale mám pocit, že sa nič nezmení a tie vysoké odvody budú dosť veľký záväzok, čo pravdepodobne asi nezvládnem vykryť, takze jedine sa niekedy v polovici 2019 presunúť minimalne na sro a zrušiť živnosť. Ale to sme zas na 21% + 7% :roll:

Alebo si ešte zoptimalizovat základ dane tým, že to pôjde na anonymne debetné karty, ale je tam zas riziko... , ak to spravne počítam, tak všetko nad 42k musím zoptimalizovat...

Najlepšie ako offshore vychádza asi uae, no nič, uvidím čo bude o polroka :|

A inak to fakt mám pocit, že sa to tu zdaňuje k*rva moc, ale ja som taký nenásytný a nechcem tomu štátu dopriať? :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Dividendy sa menili, teda zisk za rok 2017 sa od roku 2018 zdanuje po novom. Vypadli z toho odvody. Sam sa o to zaujimam a v tomto pripade mi to vyhovuje, ze je to len 7 percent. Dividendy, ale len domace, tak tie sa zdanuju vo vyske 7 percent. Tie zo zahranicia uz odlisne, tam je to uz 15 a 35 percent, zalezi z ktoreho statu to bude.

Ja ti odporucam obratit sa na firmu, ktora sa venuje optimalizacii a offshore. Tam ti budu vediet lepsie poradit ako tu na fore. Tam ti mozno rovno poradia schemu, ze za 1500 eur dostanes spolocnost, za 700 eur konatela/spolocnika, za 300 eur ucet, za 400 eur dake ine poplatky a bum, zrazu 100k pojde niekde do Karibiku a potom ku tebe.
yoggy

A inak od tohoto roku vstúpila do platnosti zmluva o dvojitom zdanení medzi sr a uae, tzn. Že dane z dividend sú 0%? :D a keďže tax v uae je 0%, mám pocit, že tu mame vytaza :lol: a je to lepsie ako ťahať to cez Bielorusko a Ukrajinu ako to už tu niekto spomínal.

Ak by to tak bolo, tak teoreticky sa dá z toho spraviť pekná pracka, môžem teoreticky poskytovať službu legálneho znižovania dani pri zmenách z krypto na Fiat, keďže na Slovensku sa platí daň z príjmu a ešte aj odvody, čo je dosť veľká pálka, za poplatok napr. cca 10%, by som vedel teda zlegalizovať tieto príjmy na slovensku :D

Alebo som už tak unavený, že mi tu niečo uniká? :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podla mna to chapes zle. Dvojita zdanenie znamena, ze sa to nezdanuje v oboch statoch, ale len v tom druhom kde vyplacas dividendy. A to je v tomto pripade Slovensko. Tu mas konkretnu zmluv o dvojitom zdaneni s UAE, presnejsie dividendy: http://www.epi.sk/zz/2017-58#cl11

Clanok o zdanovani dividend: https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legis ... 2017.xhtml

Od 1.1.2018 má nadobudnúť účinnosť zdaňovanie podielov na zisku (dividend). Podiely na zisku (dividendy) vyplatené 1.1.2018 a neskôr sa majú zdaňovať 15 %, resp. až 35 % sadzbou dane.

Fyzickým osobám sa majú podiely na zisku (dividendy) obchodných spoločností alebo družstva po zdanení zdaňovať zrážkou vo výške 15 % pri ich výplate, ak budú vyplácané slovenskými firmami. Ak budú tieto podiely na zisku (dividendy) fyzickým osobám plynúť zo zahraničia, zahrnú sa do daňového priznania a zdania sa taktiež sadzbou dane vo výške 15 %.

Podiely na zisku (dividendy) obchodných spoločností po zdanení vyplácané medzi právnickými osobami v rámci SR by nemali podliehať dani z príjmov. Ak bude právnická osoba vyplácať takýto podiel na zisku (dividendu) inej právnickej osobe do nezmluvného štátu (tiež označovaného ako daňový raj), mala by zraziť daň z príjmov vo výške 35 %. Rovnakou sadzbou dane (35 %) by mala právnická osoba zdaniť v daňovom priznaní podiely na zisku (dividendy) prijaté od daňovníka nezmluvného štátu.

Ak som to dobre pochopil, tak zmluva s UAE o dvojitom zdaneni je, takze by si platil dan z dividend vo vyske 15 percent + tieto peniaze by si zahrnul do danoveho priznania (toto som moc nepochopil, ale kedze ich mas zahrnut do danoveho, tak asi ako tvoj prijem a teda naslende by si z toho mal platit dan a odvody, aspon tak mi to pripada, ale mozno to zle chapem).
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

ako tak citam o tych offshore/onshore spolocnostiach, tak niektore krajiny ako napr. cyprus maju podla vsetkeho ochranu anonymity zakotvenu priamo v zakone? tzn., ze ked si preposles velky obnos uz zdanenych penazi z cypru na slovensky ucet, tak aky je potom postup zo strany slovenskych danovakov? riesi to niekto? musim dokazat, ze spolocnost vlastnim ja a teda prijem uz raz zdaneny bol? nie je toto jednoduchsie a lacnejsie riesenie ako to riesit cez dividendy? alebo mi tiez nieco unika a pri poslani penazi na slovensku budem aj tak musiet platit nejaku dalsiu dan?

taktiez pokial viem, v rakusku ak jednotlivec drzi kryptomeny dlhsie ako rok, neplati potom z prijmu dane. obcianstvo tam sice neziskam, ale neda sa nejako aplikovat toto pravidlo aj pre rakuske firmy? teda ak konatel vo firme bude drzat kryptomeny dlhsie ako rok /neviem akou formou sa tato dlzka drzania dokazuje/
yoggy

Praveze zdanovanie dividendov je na slovensku 0% z UAE a v UAE je 0% dan z prijmu, tzn. ze ziadne dane.

Viac tu:
https://home.kpmg.com/sk/sk/home/insigh ... -2017.html

Zalozenie spolocnosti/holdingu a pravny servis stoji cca 3000e, co si myslim, ze pri vysokych prijmoch, nie je az tak moc. :)

//autoeditácia príspevku (09 Jan 2018, 12:32)
Ok, tak teda ja to chapem zle :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem ako si k tomu prisiel. Pises tu o 0 percent v UAE a 0 percent na Slovensku, aj ked neviem odkial si k tomu prisiel. To by bolo prilis jednoduche a hocikto si za 3000 eur spravi spolocnost a veselo nemusi platit nikde dane.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Podlieha zámena peňazí v zmenárni zdaneniu?
yoggy

hojko napísal:Neviem ako si k tomu prisiel. Pises tu o 0 percent v UAE a 0 percent na Slovensku, aj ked neviem odkial si k tomu prisiel. To by bolo prilis jednoduche a hocikto si za 3000 eur spravi spolocnost a veselo nemusi platit nikde dane.
Ked uz zaviedli zdanenie z dividend z cypru, myslis ze si oligarchovia nenechali nejaku cesticku? Ale asi je pravda, ze sa velmi velmi mylim. :)
Paťko napísal:Podlieha zámena peňazí v zmenárni zdaneniu?

Zdanuje sa to, ked to vyberas na svoj ucet.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

dnes sme trochu pri pive riesili tuto diskusiu a padla zaujimava otazka. dajme tomu ze si zarobil na krypte hromadu penazi. dajme tomu ze si povies "fuck it, aj tak som milionar" a normalne si to zdanis.

aka je sanca ze ti do par dni pridu na dvere klopat bezkrki fesaci s tym ze aby si mal istotu ze sa ti na tomto zlom svete nic nestane tak by aj im mal nejakych tych 30% dat...

proste podobna situacia ako keby si vyhral v sportke. ta predstava ze rozne mafianske kruhy maju kontakty na danovom urade mi nepride nijak nerealna.
heker
Redeemer
Redeemer

Aka je sanca? Podla mna mala. Davno su prec 90-te roky, to mozno fungovalo davno. Ja by som sa nebal. Nepoznam tvoji situaciu, ale vzdy je moznost prestahovat sa a ist do vacsieho mesta - do BA, do NR, do BB, do Prahy, do sveta.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja samozrejme v takej situacii nie som, to bola len taka teoreticka debata...

no a prave to ze takto to fungovalo v minulosti je podla mna velky omyl, preco by to nemalo tak fungovat aj teraz? take vypalnictvo sa nijak nezmenilo od 90tych rokov, skus si v centre otvorit kaviaren alebo len obchodich a hned pride nejaka security firma ktora ti priatelsky doporuci ich sluzby.

neviem realne co by pomohlo prestahovat sa do ineho mesta, ked uradnicek na danovom urade da niekomu tvoju adresu, tak je uplne jedno kde byvas.
prestahovat sa do zahranicia to je ine, ale to samozrejme treba spravit predtym ako zacnes zdanovat, lebo potom uz bude neskoro.
heker
Redeemer
Redeemer

Preco mam pocit, ze zase zijes v bratislavskej bubline a dalej ako v centre Bratislavy si nebol? Poznam cloveka, ktory si otvoril bar v centre Martina a nikto za nim neprisiel. Otvoril si bar v centre Ziliny a tiez za nim nikto neprisiel. Kamaratov spoluziak z vysokej skoly prevadzuje restiku v Banskej Bystrici a ani tam nemal ziadny problem. Z inych miest nepoznam nikoho, neviem teda posudit situaciu inde. Ale tvoje vnimanie realneho sveta je podla mna scestne, asi ste v televizii vcera videli reportaz o Cernakovi a uz ste hrali mudrych pri pive.
Napísať odpoveď