Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
raitrader
Amateur
Amateur

Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Príspevok od používateľa raitrader »

Ano, mame :oops: i ked posledne dni to je o dost horsie, ale to pojde znovu hore. Chcem to poriesit v predstihu. Predaj momentalne nezvazujem.

Ten sposob rozpustenia penazi na viacero uctov je komplikovany - neviem ci by ti to preslo na burze, ze si davas posielat peniaze na x uctov s roznymi menami. A aj tak pri vyssich sumach nic moc, zdlhave, nebezpecne (je to priame obchadzanie zakona, nie danova optimalizacia).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

som sa rozpraval so znamou, uctovnickou, prisla tema na zdanovanie kryptomien. povedala ze si posle peniaze na ucet, pokial by za nou prisli danovaci, tak im povie ze si tie peniaze zarobila prostituciou. prostitucia nie je nelegalna ale nie je ani zdanovana. co jej na to mozu povedat?
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa M142 »

boze moj, to je taka sprostost ze az :lol: preco si myslis, ze by vobec niekto pral peniaze, keby stacilo povedat, ze si ich zarobil prostituciou? to by sme tu mali uz davno cele tlupy super uspesnych prostitutov :D
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak je to tvoja účtovníčka, tak od nej rýchlo utekaj.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja neviem, ja sa pytam. ako funguje to dokazovanie. keby som napriklad tvrdil ze ja som si cely zivot sporil do ponozky, dnes som to hodil vsetko do bitcoin bankomatu a poslal na burzu, predal za eura a poslal si na ucet?

ci danovy urad proste povie "fuu, toto sa nam nezda, zaplatte nam 20%"??
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

ak by sa burza rozhodla spolupracovat s uradmi, tak by jej to asi len tazko preslo, ak by nasli prepojenie medzi jej bankovym uctom a uctom na burze.
jedine, ze by tie mince predavala cez localbitcoins a peniaze si nechala posielat trebars na paypal alebo priamo bankovym prevodom.
raitrader
Amateur
Amateur

Ono nie je taky problem predat kryptomeny za eura v hotovosti (localbitcoins ale aj ine sposoby, PM pre viac info), ale horsie je to potom dostat do banky. Neviem, ak mate mesacny prijem 1000-2000 Eur a zrazu napochodujete do banky s hotovostou napriklad 300 tisic, ze to chcete vlozit na ucet, tak by to bolo viac ako podozrive :nono: . Nad 15 tisic je povinnost hlasit podozrive transakcie.

Avsak ci by ti daco realne mohli spravit? Na Slovensku je sice zakon o preukazovani povodu majetku, ale ten plati az tusim okolo sumy 0,5 miliona € a je uplne bezzuby, este ho nepouzili ani jeden jedinykrat. Co som si tak studoval, tak pokial ti nedokazu povod penazi z nelegalnej cinnosti, tak ti to musia vratit. Tak ako tomu chlapikovi 300 tisic v batohu, ktore vraj nasiel u babky na povale :lol: . Takze povedat, ze ste si to cela siroka rodina setrili a odkladali z vyplat (co vam dosvedcia)

Takze teoreticky by sa to dalo na drzaka doniest v hotovosti do banky, ocakavat nejake bububu, ale vo vysledku by to malo prejst a byt pripisane na ucet.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

presne o to mi ide, o to dokazovanie... ja nemam nikde povinnost si viest uctovnictvo ako sukromna osoba. pokial budem tvrdit ze som si ich odkladal doma do ponozky, alebo ze som ich nasiel na povale po babke, nikto mi nema co ako dokazat.
raitrader
Amateur
Amateur

Zeditoval som moj prispevok, dopisal som tam jedno mozne vysvetlenie. Proste nieco realnejsie - napr. su to dlhodobe uspory celej vasej rodiny, oca, mamy, bratov, sestier, uja, tety atd. pricom by vsetci dosvedcili, ze ano :) .

Ale je to na vlastne riziko no. Ak to niekto z vas skusi, dajte mi vediet ako pochodite, bol by som zvedavy :lol:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... ajitelovi/
Polícia môže zaistený majetok zadržať najviac na tri mesiace a ak nepreukáže jeho nelegálny pôvod, musí ho vrátiť majiteľovi. V súčasnosti je v medzirezortnom konaní nový zákon o zaistení majetku, ktorý by mal vyšetrovanie podobných prípadov zefektívniť.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

raitrader: Nemozes hodnotit ten batoh co sa nasiel na pumpe s 300 tisic eurami, tam mal chlapik hned dobreho advokata a urcite mu odporucil vyhovorku, ze to nasiel na povale. Aj ty keby si nieco taketo mal, tak sa mozes ohanat roznymi sposobmi - nasiel si doma zlato a predal si ho, nasiel si doma hotovost v skatuli od topanok, vyhral si v roznych pobockach stavkovej kancelarie nemale peniaze ale uz si nepamatas co a kedy si daval za tikety. Tych vyhovoriek na hotovost vies predsa najst viac, hoci aj pozicka od kamarata. Lenze ina situacia je v pripade penazi, ktore pridu niekde zo zahranicia, na ucet, kde uz bude jasne vidiet, ze to doslo z nejakeho CoinBase a tak podobne. Myslim si, ze danovaci nemaju problem behom kratkeho obdobia zmapovat ucty z ktorych tie peniaze prichadzaju, tych uctov bude na tieto sluzbe mozno par desiatok a z toho sa da uz celkom rozumne vychadzat.
raitrader
Amateur
Amateur

Toto je zaujimavy clanok:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... -da-tazko/

Hojko - to je samozrejme hlupost, presne ako pises. Nesmiete to prehnat cez burzu. To riziko tam je potom vysoke. Su ine sposoby ako to dostat do cashu (v pripade zaujmu PM).

Ak to cita niekto od danovakov - nikomu neradim obchadzat dane a odporucam vsetko zdanit najvyssou moznou sadzbou, nech je vsetko 100% s platnou legislativou :oops: :psssst:
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

myslis bitcoin automaty a vyber z klasickych bankomatov bitcoin debetnymi kartami? :D

na tie 3 mesiace by som sa moc nespoliehal.. znamemu zadrzuju majetok uz od leta, vyse pol roka.. nejedna sa sice o peniaze, ale o vzduchovku, kt. u neho zadrzali, lebo ju uzival bez povolenia v mestskej casti. kazdopadne som chcel poukazat len na to, ze sice zo zakona je to max. 3 mesiace, ale v reale..
raitrader
Amateur
Amateur

Nie a v dobrom zaujme nas vsetkych to tu nenapisem :psssst: i ked aj tie karty su celkom dobra moznost.

No so vzduchovkou to je ine, na to budu ine zakony. Velmi by som to neporovnaval so zadrzanou hotovostou. Ak tam maju proste raz jasne zakonom definovanu lehotu, tak ju musia dodrzat, inac to mozes pohnat na sud a na 100% to mas vyhrate.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Old Dirty Bastard: Podla mna nemozes porovnavat zadrzanu vzduchovku a peniaze. Neviem ako je to pri vzduchovke, mozno mu tam chcu dat nedovolene ozbrojovanie alebo co, netusim. Tieto veci riesi Trestny poriadok a zrejme aj Trestny zakon, mas tam odnatie veci, zaistenie veci, prevzatie veci...
raitrader
Amateur
Amateur

Z redditu:

Portugal will not tax Cryptocurrency gains:
https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency ... ncy_gains/

Takze moj zoznam je zatial takyto:
Portugalsko - 0 dan
Slovinsko - 0 dan
Chorvatsko - 0 dan (aspon na reddite to niekto pise, nemam overene)
Nemecko - 0 dan pri drzbe dlhsej ako 1 rok
Rakusko - 0 dan pri drzbe dlhsej ako 1 rok
Cesko - 15 % dan
Slovensko - 39 % dan

Kryptomeny sa nam zacinaju pomaly zotavovat a ideme do plusu, pockam este taky rok a potom adios Slovensko na pol roka :D . Nezabudajte, ze prve a najhlavnejsie kriterium na urcenie danovej rezidencie je to, kde mate staly byt (ci uz podnajom alebo vo vlastnictve). Takze ak mate v sucasnosti byt napisany na seba, tak je to kusok komplikovanejsie. Su tam dalsie kriteria (stredisko zivnotnych zaujmov atd.).

Sposob vyberu penazi zavisi aj od sumy, o ktoru sa bude jednat. Ja osobne by som to od nejakych cca. 200-300 tisic a vyssie radsej riesil tym odstahovanim do zahranicia, kedze to je proste 100% legalne a dostanete to hned na ucet.

Keby slovensky stat nebol nenazraty, tak by som nemal problem zaplatit. Ja by som bol ochotny akceptovat maximalne nejakych 15-20%. Ale nie 39%, to mi pride uletene. Hlavne v pripade, ked pri rovnakom pripade okolite staty v EU davaju moznost 0 alebo velmi nizkych dani.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

raitrader napísal:Nezabudajte, ze prve a najhlavnejsie kriterium na urcenie danovej rezidencie je to, kde mate staly byt (ci uz podnajom alebo vo vlastnictve).
uz z nazvu danova rezidencia je jasne, ze ide o stat, kde zdanujes vacsinu prijmov, nema to nic spolocne s trvalym ci prechodnym pobytom

v preklade, ak mas trvaly pobyt na Slovensku, ale pracujes v Rakusku, tak domicil mas prave v AT
raitrader
Amateur
Amateur

Beardie - ide o to, ze ty mozes mat danovu rezidenciu v oboch statoch naraz. To je typicky priklad, ked sa pocas roka odstahujes niekam do zahranicia. SR ta stale povazuje za svojho danoveho rezidenta a zaroven ta za danoveho rezidenta povazuje iny stat. Vtedy prichadza na rad zmluva o zamedzeni dvojiteho zdanenia. Tym sa urci, kde je tvoja danova rezidencia. Pricom hlavnym kriteriom je prave ten staly byt.

Tie zmluvy su prakticky totozne pre nase ucely, tu davam priklad zmluvy s Portugalskom, ale je to uplne rovnake aj s Ceskom:
https://www.daneauctovnictvo.sk/sk/legi ... p-622.html
Rezident
1. Na účely tejto zmluvy výraz "rezident zmluvného štátu" označuje každú osobu, ktorá podľa právnych predpisov tohto štátu má daňovú povinnosť v tomto štáte z dôvodu svojho bydliska, trvalého pobytu, miesta vedenia alebo iného podobného kritéria a tiež zahŕňa tento štát a jeho politický alebo správny útvar, alebo miestny orgán. Tento výraz však nezahŕňa osobu, ktorá má daňovú povinnosť v tomto štáte iba z dôvodu príjmov zo zdrojov v tomto štáte.
2. Ak je fyzická osoba podľa ustanovení odseku 1 rezidentom oboch zmluvných štátov, určí sa jej postavenie takto:
a) táto osoba sa považuje za rezidenta len toho štátu, v ktorom má stály byt; ak má stály byt v oboch štátoch, považuje sa za rezidenta len toho štátu, ku ktorému má užšie osobné a hospodárske vzťahy (stredisko životných záujmov),

b) ak nemožno určiť, v ktorom štáte má táto osoba stredisko svojich životných záujmov, alebo ak nemá stály byt v žiadnom štáte, považuje sa za rezidenta len toho štátu, v ktorom sa obvykle zdržiava,
c) ak sa táto osoba obvykle zdržiava v oboch štátoch alebo sa nezdržiava v žiadnom z nich, považuje sa za rezidenta len toho štátu, ktorého je štátnym príslušníkom,
d) ak je táto osoba štátnym príslušníkom oboch štátov alebo nie je štátnym príslušníkom žiadneho z nich, príslušné úrady zmluvných štátov upravia túto otázku vzájomnou dohodou.
3. Ak osoba iná ako fyzická osoba je podľa ustanovení odseku 1 rezidentom oboch zmluvných štátov, považuje sa za rezidenta len toho štátu, v ktorom je umiestnené miesto jej skutočného vedenia.
beardie
Redeemer
Redeemer

reagujes na nieco, co som nenapisal...
raitrader
Amateur
Amateur

Beardie - no ale pisal si, ze danova rezidencia nesuvisi s tym, kde mas trvaly pobyt. Ja vravim, ked sa napriklad pocas buduceho roka odstahujem (docasne) do Portugalska, tak sa okamzite moja danova rezidencia nezmeni na Portugalsko. Zmeni sa az po dosiahnuti urcitych kriterii, kde najhlavnejsim je to, kde mas byt.

Podla mna si napisal hlupost. Ak mas trvaly pobyt a realne byvas na slovensku a chodis pracovat do rakuska, tak tvoja danova rezidencia je Slovensko. Pozri si to:
http://www.pracavonku.sk/rakusko-praca- ... nanie.html
Musím si podať daňové priznanie na Slovensku, ak pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku?
Pre drvivú väčšinu opatrovateliek je odpoveď: Áno.

Prečo?

Ak máte na území Slovenska trvalý pobyt (znamená to, že ste daňovým rezidentom Slovenskej republiky) a vaše zdaniteľné príjmy v zdaňovacom období presiahli 50 % zo sumy nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ste povinní podať na Slovensku daňové priznanie.
--------
Čo v prípade, ak vás aj Rakúsko považuje za svojho daňového rezidenta?
Konflikt dvojitej rezidencie rieši Zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzi Rakúskou a Slovenskou republikou. Na posúdenie sa používa niekoľko kritérií, pričom sa postupuje podľa poradia, v akom sú uvedené v zmluve, kým sa jednoznačne neurčí štát daňovej rezidencie.

Ak ide o opatrovateľky, najčastejšie rozhodne už prvé kritérium – kde má fyzická osoba stály byt, resp. stredisko životných záujmov.
Takze nie, nestaci ist len na dovolenku do Portugalska a tam si spravit ucet.
beardie
Redeemer
Redeemer

raitrader napísal:Podla mna si napisal hlupost. Ak mas trvaly pobyt a realne byvas na slovensku a chodis pracovat do rakuska, tak tvoja danova rezidencia je Slovensko.
nie, nie je, lebo na Slovensku nemam prijem, takze ziadne danove priznanie asi podavat nebudem
Takze nie, nestaci ist len na dovolenku do Portugalska a tam si spravit ucet.
ved prave
Napísať odpoveď