Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa beardie »

obehol som to tam cez google mapy cele a ako parkovisko su oznacene len vyhradene miesta pre vozickarov
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

heker napísal:To je to o com pisem. Chlapci si tu tvoria svoje zakona. Potom to aj tak vypada.
beardie napísal:chlapci? tvrdi to len baldorex
Zase som v tom neni až tak sám
hughito napísal:Máte pravdu, ale ja byť na mieste červenej šípky, tak zastavím a nechám prejsť "modré" auto. Nie je to podľa pravidiel, ale príde mi to prirodzenejšie. A asi aj veľa ostatným ľuďom, preto tu vznikol tento príspevok.
wladas napísal:baldorex - logiku to ma co pises ale zakon hovori ze su to krizovatky, bodka. To je musis zastavit 20x je chyba projektanta parkoviska ze tam nedal cedulu s hlavnou cestou.

Tu je zaujímavý článok
https://drahovsky.blog.sme.sk/c/306649/ ... nosti.html

a nemenej zaujímavý príspevok z diskusie pod článkom:

"Čo je to cesta všetci vieme. Iba niekto to vie lepšie.
Problém to začína byť ak nejaký postihuchtivý chaosmen začína vysvetľovať že cesta je aj všeličo iné pri ceste.
Pri tom nie je problém nazvať cestu cestou a komunikáciu (napr. dopravnú) komunikáciou.
Cesta je súčasťou komunikácii, parkovisko nie je cesta ale je súčasťou komunikácie a vyhláška platí na komunikáciách - teda na parkoviskách cestách a všetkom čo je súčasťou cestných komunikácií.
Tak asi.
Problém začína byť vždy pri snahe zákonom určiť algoritmus správania ľudí bez používania rozumu.
Takže pokiaľ ide o zákon - ak v ňom má byť všetko predpísané a definované tzv. almanach rozumu,
čím viac ním je nahradzovaný zdravý úsudok tým menej to funguje.

Alebo definujme teda - 5metrová cestička z cesty na parkovisko je cesta? Dávame prednosť z nej vychádzajúcemu? Iba vtedy ak vieme kam vedie? ....."

Takže imho to celé stojí na tom, či považujeme červenú cestičku za rovnocennú cestu k modrej a tým pádom za križovatku bez dopravného značenia s pravidlom pravej ruky....alebo je červená cestička miesto mimo cesty a modrá je hlavná.

Evidentne sú dva tábory, hlavne teda v premávke, keďže vznikol príspevok s touto otázkou a reálnou skúsenosťou....
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Hej, sú dva tábory. Jeden tábor ovláda zákon a pravidlo pravej ruky a ten druhú tábor nie.

Btw. myslel som, že sem dáš citáciu zo zákona. To by malo výpovednejšiu hodnotu.

// a čo tu? Otázka pre baldorexa: Ideš rovno smerom ku Kauflandu. Z pravej strany ide auto. Kto má prednosť? Keď zbehneš trochu dozadu, všimni si, že je tam dopravná značka označujúca parkovisko.

https://www.google.sk/maps/@48.4208156, ... 312!8i6656
baldorex
Addict
Addict

Zákon samozrejme ovládam - priek je predsa o to, či je to križovatka alebo nie. Ak je to križovatka tak platí pravidlo pravej ruky, nemám s tým problém.

Skúsim ešte inak, ako príklad dám situáciu na parkovisku v BA, Tesco zlaté piesky. Rovnaká situácia, auto ide po "modrej" a podľa vás by malo dať prednosť podľa pravidla pravej ruky, autám idúcim po červenej.

Naozaj tú prednosť bude dávať 24 krát?
Prílohy
pohlad z cesty
pohlad z cesty
naozaj dá auto na modrej prednosť 24x?
naozaj dá auto na modrej prednosť 24x?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Áno bude. Takto to je na každom parkovisku. Lebo výjazd z parkoviska je tu:

https://www.google.sk/maps/@48.1875618, ... 312!8i6656
beardie
Redeemer
Redeemer

baldorex napísal:Naozaj tú prednosť bude dávať 24 krát?
jop, preto jazdim na takychto parkoviskach po pravom obvode, ak je to mozne
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

baldorex - Tesco Zlate piesky, rovnaka situacia ako Tesco v Martine. Ano, davam tam prednost. Aj na Zlatych pieskoch ked som bol, aj v Martine. Aj inde. Je tam znacenie hlavnej cesty a vedlajsej, pripadne parkoviska a jeho miest? Nie je, takze z mojho pohladu nie je o com. A to vravim aj zo skusenosti dopravnej nehody pri Tescu v Martine, ktore rovnako ako na Zlatych pieskoch nema znacky - dopravna nehoda, privolana policia, prisla nehodovka, pravidlo pravej ruky, tetuska oci pre plac a cau, vyriesene behom par minut.
baldorex
Addict
Addict

Neviem odkiaľ si, ale šiel by som sa tam pozrieť. Som zvedavý čo povieš tým tisíckam vodičov čo idú po modrej a nedávajú červeným prednosť. - to bolo grimovi, kým tu ešte neboli príspevky ostatných.

Nabudúce sa tam zdržím aspoň pol hodinu a urobím si štatistiku :).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja som z Martina, u nas to asi tak polovica ludi ovlada, mozno aj viac. Grim je tusim z Piestan alebo Topolcian.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no ono malo by to tak byt, ale casto sa stava, ze sa berie ako hlavna prijazdova cesta k parkovisku a nie vyjazd z neho. ja radsej vzdy pockam ked sa na takomto mieste stretnem s autom na to co spravi druhy vodic
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ako moj otec hovorieva. Raz si kupim staru skodovecku a pojdem povysvetlovat tym co si myslia ze ohnu pravidlo pravej ruky pekne prakticky.
Stavim sa, ze potom si uz budu pamatat.
Je az alarmujuce kolko ludi ma problemy s takto zakladnymi vecami. Kazdopadne, divit sa tomu nedivim, stav na cestach tomu plne zodpoveda.
beardie
Redeemer
Redeemer

zrovna stara hnila hrdzava skodovecka...
ked pojdes sprava a niekto ta napali, lebo si myslel, ze mal prednost, tak to bude akurat na vodicove dvere a to moze byt totalka uz v nizkej rychlosti
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tak treba kupit anglicku verziu dakeho stareho auta, nech mas volant na opacnej strane :)
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Na rovnaké účely si chcem kúpiť aj ja staršie auto. Stojíme (ja modrá šípka) a druhý vodič (červená šípka) na vjazde do kruhového objazdu - dávame prednosť. Narovnako vyštartujeme ja v pravom pruhu on v ľavom - vnútornom. Problém je ten, že ja pokračujem ďalej v jazde v kruhovom objazde (ako znázorňuje šípka) a kolega vľavo chce vychádzať z vnútorného jazdného pruhu. Absolútne nikto mi nedá prednosť a pokračuje rovno, vôbec nerieši, že vedľa neho je auto, ktoré pokračuje v jazde :)

Jazdím tam denno denne a prednosť dostanem možno 1 x zo 100 prípadov... Vždy som nútený ja zabrzdiť a idiota v ľavom pruhu nechať prejsť, keď si nechcem rozbiť auto.

https://goo.gl/maps/ghWSYhzRT3t

Alebo zase ja neviem jazdiť a nepoznám pravidlá cestnej premávky a vozidlo vľavo má prednosť ? :)
Prílohy
aaxxssx.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Cerveny prechadza do tvojho jazdneho pruhu a von z kruhaca, takze si myslim, ze ti ma dat prednost - vid. prednost v jazdnych pruhoch. Tento typ kruhoveho objazdu som videl v Nitre a Ziline napriklad.
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

hojko napísal:Cerveny prechadza do tvojho jazdneho pruhu a von z kruhaca, takze si myslim, ze ti ma dat prednost - vid. prednost v jazdnych pruhoch. Tento typ kruhoveho objazdu som videl v Nitre a Ziline napriklad.
Hej v Nitre máme dokonca dva takéto :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tento v nitre poznam a nedavno som isiel presne ako je cervena sipka. A na poslednu chvilu ma napadlo ze by som mal asi davat prednost. Je to zaludna situacia. Na tvojom mieste by som siel do kruhaca vzdy z laveho pruhu a nemusis mat strach.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Este je jedna moznost. Na Slovensku su tusim vsetky kruhace oznacene prednostou jazdy ked sa vchadza do kruhacu. Na fotke to nevidiet, tabula je asi skor. Este mozu ist auta vlavo z kruhaca od cervenej sipky a na prvom vyjazde von z kruhaca, no v takom pripade maju prednost oni, pretoze boli v kruhaci skor a plati znacka daj prednost v jazde.
baldorex
Addict
Addict

Animorph napísal:Na rovnaké účely si chcem kúpiť aj ja staršie auto. Stojíme (ja modrá šípka) a druhý vodič (červená šípka) na vjazde do kruhového objazdu - dávame prednosť. Narovnako vyštartujeme ja v pravom pruhu on v ľavom - vnútornom. Problém je ten, že ja pokračujem ďalej v jazde v kruhovom objazde (ako znázorňuje šípka) a kolega vľavo chce vychádzať z vnútorného jazdného pruhu. Absolútne nikto mi nedá prednosť a pokračuje rovno, vôbec nerieši, že vedľa neho je auto, ktoré pokračuje v jazde :)

Jazdím tam denno denne a prednosť dostanem možno 1 x zo 100 prípadov... Vždy som nútený ja zabrzdiť a idiota v ľavom pruhu nechať prejsť, keď si nechcem rozbiť auto.

https://goo.gl/maps/ghWSYhzRT3t

Alebo zase ja neviem jazdiť a nepoznám pravidlá cestnej premávky a vozidlo vľavo má prednosť ? :)
V prvom rade ste stáli obaja naopak.
Ty ak si nechcel opustiť kruhový objazd na prvom výjazde, mal si stáť naľavo a naopak ten červený mal stáť vpravo. Predišli by ste krízovej situácii a aj premávka by bola plynulejšia, ak by sa na to myslelo dopredu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ono to ale niekedy naozaj nema moc logiku ale zakon je zakon. Nedavno som dosiel na OMW Zelenec za Trvnavou ale nechcel som tankovat tak som isiel rovno na parkovisko. Z pravej strany ale akurat vyslo auto co tankovalo tak nastala mensia kolizia :D Este k tomu to bol fizel ale s neoznacenym autom. Tak si rukami zagestikuloval a rozisli sme sa :D
Napísať odpoveď