Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Smerovka alebo nie, aj keby ju druhy vodic mal, kludne ju mohol zabudnut a jazdit s nou kto vie ako dlho. Ide o zacatie manevra. Jednoducho posledny vodic zacal manever, tym padom druhy mal pockat. Vopchal sa mu tam bud preto, ze si nepozrel spatne zrkadlo, alebo si myslel ze to stihne... Ako to dopadlo sme videli na videu.
Keďže medzi "bliknutím" je zhruba tá sekunda, je možné, že ho už dal. To by ho biele auto muselo pekne odignorovať a ísť ho predbiehať aj napriek tomu. Zase to čierne auto trošku zaplávalo, ale evidentný manéver spravilo až vtedy, keď už biele bolo vedľa neho.heker napísal:Ty mas hughito v ociach RTG, ze vidis cez Passat, ze ako to auyo pred nim dalo blinker? Lebo ja to nevidim.
Ono ciastocne tu mame asi vsetci pravdu. Problem je v dvoch veciach. Prva je, ze sa nepozna to tmave auto a druha je ta, ze takyto kamerovy zaznam nie je mozne pouzit ako dokazovy material pri vysetrovani nehody. Cize nebyt tohto zaznamu, tak sa ide podla nejakych vypovedi a teda vodic prveho auta moze povedat, ze mal smerovku vyhodenu a v tom sa mu tam Passat vopchal, kamionista toho asi moc nevidel (ten co tocil video) a sudny znalec moze pocitat na mieste nehody co bude chciet, asi tazko nieco rozumne vypocita.
A pre toto mam v aute kameru (relativne kvalitnu, nie taku ako autor videa ze nejde ani model auta poznat). V dnesnej dobe je to uz takmer nevyhnutnost ked vidim co vselico sa na cestach deje. A nebyt kamery, tak zopar situacii co som uz zazil by mi vazne nikto neuveril.
Suhlasim s tym, ze velke mnozstvo vodicov je na cestach prispatych a ano, v takom pripade, nez sa prispaty rozhodne, tak aj prejde prilezitost predbiehat.wladas napísal:Frikso - dobre si to zhrnul az na posledny bod. Ak by som vzdy chcel nechat predbehnut najprv auto predomnou tak na cestach stravim o 20% viac casu. Priemerny vodic je jednoducho prispaty s neskutocne pomalymi reakciami. A hlavne suchtavy. A vacsinou takeho jedinca ani nezdrzim lebo ak si manever dobre vypocitam presne ako pises tak uz som davno prec nez sa on spamata.
Opravte ma ak sa mylim ale nieje dolezite ci tam tmave vozidlo malo vcas smerovku alebo nie. Biele jednoducho uz vykonavalo predbiehaci manever a cierne sa mu tam strcilo pritom bol povinny dat prednost.
Na druhej strane - 20% casu? Urcite nie. Mam tu skusenost, ze z casoveho hladiska je ten rozdiel zanedbatelny, pokial sa zrovna nejedna o predbiehanie nejakeho polnohospodarskeho stroja.
Vseobecne povedane k tomu, co sa tu spomenulo. Ano, vela podnetnych a zvacsa spravnych nazorov - aj uhlov pohladov na to, kto je vinnik.
Ak by som to mal zhodnotit, tak dynamicka a defenzivna jazda je to, co vo vseobenosti chyba na cestach. Vodici si casto myslia, ze tieto 2 charakteristiky sa vylucuju. Nie je to tak. Jazdou sa treba prisposobit premavke, netvorit prekazku, nebat sa pouzit plyn, ked je to treba. Na druhej strane predvidat a nepustat sa do potencialne nebezpecnych manevrov skrz ego, spravat sa predvidatelne.
V tomto pripade, myslim, na oboch stranach tak trocha chybalo z jedneho ci druheho.
Mne sa bezne stava, ze ako 5. (ci este viac vzdialene) auto za niecym pomaly iducim predbieham a auta blizsie za nim sa nevedia rozhodnut. A to nejazdim na vykonnych autach.
Vela ludi pri predbiehani robi zasadnu chybu a to, ze sa natlaci na predbiehane vozidlo a teda si sofer zhorsi vyhlad, potom ma naozaj problem predbiehat, ked nevidi. Ale nepride mi normalne, aby niekto cakal na moznost predbehnut tak dlho, ze uz aj to 5te (ci este viac vzdialene auto) stihne zacat bezpecne predbiehat /1. auto vzdy ma moznost zacat predbiehat skor, rovnako skor ma rozhlad na cestu/.
Tych 20% casu je prehnane, ale niekolko minut pri dlhsich trasach to urcite byt moze (najma ak je to nieco naozaj pomaly iduce a posledna moznost pred dlhym usekom, kde sa da predbiehat).
Vela ludi pri predbiehani robi zasadnu chybu a to, ze sa natlaci na predbiehane vozidlo a teda si sofer zhorsi vyhlad, potom ma naozaj problem predbiehat, ked nevidi. Ale nepride mi normalne, aby niekto cakal na moznost predbehnut tak dlho, ze uz aj to 5te (ci este viac vzdialene auto) stihne zacat bezpecne predbiehat /1. auto vzdy ma moznost zacat predbiehat skor, rovnako skor ma rozhlad na cestu/.
Tych 20% casu je prehnane, ale niekolko minut pri dlhsich trasach to urcite byt moze (najma ak je to nieco naozaj pomaly iduce a posledna moznost pred dlhym usekom, kde sa da predbiehat).
Lenze najcastejsie je dovod takejto kolony to ze sa ludia jednoducho boja predbiehat. Radsej pojde o 15km/h menej. Ale furt lepsi pripad nez ti co sa neboja ale nevedia to.
Suhlas, pokial im nevadi ist 75-80, mne to nevadi tiez. Akurat coraz castejsie stretavam druhy extrem, co zacne predomnou obiehat a vlecie sa jak slimak. A obvykle sa to paradoxne tyka relativne vykonnych aut. Chyba v usudku ked si clovek mysli, ze ak ma 120-130kw tak moze obiehat na sestke. To potom vznikaju dost neprijemne situacie, hlavne ked cez neho nevidim dopredu, pokial si nie som isty tak sa radsej zaradim naspat.
Mam otazku. V KE sa rekonstruuju elektrickove kolaje a na jednej krizovatke spravili taku zaujimavu vec. Lavy jazdny pruh, ktory sluzi na odbocenie dolava zablokovali takymi tymi zvislymi prenosnymi znackami (bielo-cervenymi) ale len po hranicu krizovatky ako su semafory. Nie je tam znacka zakazu odbocenia dolava a nie je ta krizovatka ani zatarasena, jedine ten odbocovaci pruh je zablokovany. Mozem teda na takom mieste odbocit dolava alebo nie ?
https://www.google.sk/maps/@48.7068133, ... 312!8i6656
https://www.google.sk/maps/@48.7068133, ... 312!8i6656
na sme.sk som videl nakres od toho kosickeho dopravneho analytika, ktory rozkreslil cele obchadzky pekne so sipkami, skus si to tam niekde pohladat, ked budem mat viac casu tak to skusim pohladat
Pokial nie su prekreslene ciary/sipky na ceste, tak nesmie (sipka v pruhu urcuje smer, ktorym mozes ist, z priebezneho pruhu teda odbocit nesmies). Ale myslim si, ze ak je zelena pre smer rovno aj dolava a niekto odboci, tak to policajti riesit nebudu.
Náhodou niekto (prípadne nejaký technik z STK) nezachytil nejakú zmenu ohľadom STK na vozíky v kat. O1 do 750kg?
V jednej diskusii na sme chlapík píše, že ma kamaráta technika na STK a boli na povinnom školení ohľadom nového zákona a pre túto kategóriu by mala vypadnúť povinnosť absolvovať STK.
V jednej diskusii na sme chlapík píše, že ma kamaráta technika na STK a boli na povinnom školení ohľadom nového zákona a pre túto kategóriu by mala vypadnúť povinnosť absolvovať STK.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Nebude jednoduchsie zavolat na niektoru z mnozstvo STK a opytat sa, ze mas taky vozik a ci je treba ist na STK po novom???
veľké motocykle (L3e až L7e), traktory a prívesné vozíky (O1 a O2) – 1. technická kontrola po 6 rokoch a následne každé 4 roky (doteraz 1. po 4 rokoch a následne každé 2 roky)
Zdroj: https://www.netfinancie.sk/a/najvacsie- ... -premavke/
Zdroj: https://www.netfinancie.sk/a/najvacsie- ... -premavke/
Dík za info 
Tak to vyzera, ze nakoniec je to predsa len trochu inak. Nasiel som novsi clanok.
Po novom sú od pravidelnej TK oslobodené malé motocykle do 50 cm3 (L1e), malé trojkolky do 50 cm3 (L2e), malé prípojné vozidlá do 750 kilogramov (O1) a malé prípojné vozidlá za traktor do 1 500 kg (R1).
Zdroj: https://autobild.cas.sk/clanok/216013/7 ... gn=HP-new2
Po novom sú od pravidelnej TK oslobodené malé motocykle do 50 cm3 (L1e), malé trojkolky do 50 cm3 (L2e), malé prípojné vozidlá do 750 kilogramov (O1) a malé prípojné vozidlá za traktor do 1 500 kg (R1).
Zdroj: https://autobild.cas.sk/clanok/216013/7 ... gn=HP-new2
obsah alkoholu max. 0,5% obj. robia z tohto nápoja ideálne osvieženie kdekoľvek a kedykoľvek.
je šanca že by som nafukal ak áno čo u kontroly od policajtov by som mohol vydiskutovať ?
je šanca že by som nafukal ak áno čo u kontroly od policajtov by som mohol vydiskutovať ?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Sanca viacmenej nie je. Ale ak by ta zastavili par minut ako si ho dopil, tak teoreticky mozes fuknut. Ked nafukas, tak povies, ze si pil radler a po dakom case (15-30 minut) nasleduje opakovana dychova skuska. Pripadne mozes ist na krv do nemocnice.
aha aha toto som netušil , ďakujem za vysvetlenie hojko
(mňa to len tak napadlo že to vždy pijem v meste keď šoferujem tak čo keď náhodou a či je šanca)
Inak aký je váš názor na 0,5% promile za volantom? V ČR sa to teraz rieši, síce len pre cyklistov na cyklochodníkoch a vodákov, ale tak vieme aj zo zahraničia, že 0,5 % býva povolená.