Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Používať Švajčiarsko ako príklad na niečo je nepoužiteľné, keďže ide o totálne špecifickú krajinu v každom jednom smere. Čo sa týka Nemecka, tam ide aj o pokles odborovej anagažovanosti v posledných dekádach, ale viackrát som písal, že ide o globálny trend západných krajín, ktorý datujeme od nástupu neoliberalizmu, ktorý bol a je silne antiodborovo zameraný. Spomeňme si na takú Thatcher a jej "zásluhy" v tomto smere. V Nemecku to má aj vlastné špecifiká, každopádne, vždy sa ťaží aj z práce a mentálít z minulosti. V tomto Nemecko dobrým príkladom krajiny, kde kultúra odporu a organizovania sa má pevné korene od 19. st.
pre mna za mna, zober si ako priklad Francuzsko s 8% angazovanostou (2007), pripade Australiu alebo NZ s 22, resp. 19% angazovanostou (2006, resp 2007), tiez su to krajiny s vysokymi mzdami a nizkym percentom ludi v odboroch
pripadne Japonsko, Korea, USA

ako tak pozeram na tie data, len severna Europa ma vysoke mzdy a je poznacena odborarmi, inak nic moc, preto ten tvoj argument, ze kde je vela ludi v odboroch, tam su vysoke mzdy, globalne neplati
Cieľom však je kapitalizmus prekonať, nie ho kopírovať a vylepšovať či súťažiť s ním v efektivite.
ako chces prekonat nejaky rezim, ked ho nie si schopny prekonat ani v ziskavani zdrojov?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Priemyselný analytik: Samsung mohol fabriku vo Voderadoch použiť na inú výrobu, no zrejme sme neobstáli

To, čo sa momentálne stalo, aspoň podľa odhadu a pomerne sporých informácií, ktoré zverejnili, je, že nemajú dostatok ľudí a tí, ktorí sú, sú pomerne drahí na relatívne jednoduchý manuálny produkt s vysokým podielom manuálnej práce. Prestáva to byť nákladovo výhodné. A vyrábať tam tak, že si dovezú ľudí zo Srbska alebo z Ukrajiny, pre nich zjavne už prestáva byť tiež výhodné.Uf, tí pracujúci tam dostávali také ťažké peniaze, až také veľké, že chudáčikovia zo Samsungu museli zrušiť výrobu. Až mi je ich ľúto. :(

https://news.samsung.com/global/samsung ... 17-results

Registers net profit of KRW 11.05 trillion on sales of KRW 61.00 trillion 2Q consolidated operating profit reaches KRW 14.07 trillion.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Uf, tí pracujúci tam dostávali také ťažké peniaze, až také veľké, že chudáčikovia zo Samsungu museli zrušiť výrobu. Až mi je ich ľúto. :(
v pomere k hodnote vyrobku ano

povazujem ale odchod za pozitivum, ludia sa mozu presunut do Nitry do JLR a zvysovat si svoju kvalifikaciu narocnejsou pracou
hughito
Redeemer
Redeemer

ako tak pozeram na tie data, len severna Europa ma vysoke mzdy a je poznacena odborarmi, inak nic moc, preto ten tvoj argument, ze kde je vela ludi v odboroch, tam su vysoke mzdy, globalne neplati
Odignoroval si túto pasáž:

ide aj o pokles odborovej anagažovanosti v posledných dekádach, ale viackrát som písal, že ide o globálny trend západných krajín, ktorý datujeme od nástupu neoliberalizmu, ktorý bol a je silne antiodborovo zameraný. Spomeňme si na takú Thatcher a jej "zásluhy" v tomto smere. V Nemecku to má aj vlastné špecifiká, každopádne, vždy sa ťaží aj z práce a mentalít z minulosti. V tomto Nemecko dobrým príkladom krajiny, kde kultúra odporu a organizovania sa má pevné korene od 19. st. Nemecko vymeň sa Francuzsko a pod. A áno, od neoliberalizmu sme vo fáze, keď je kapitál v ofenzíve, potom prišla kríza a teraz máme aktuálne obdobie, napr.:

Do štrajkov sa už zapojilo takmer 200 tisíc pracovníkov z viac ako 100 spoločností. Do konca dnešného dňa by počet firiem postihnutých touto akciou mal vzrásť na zhruba 260.
https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-e ... vny-tyzden

Ono odbory sú komplexnejšia téma, organizovať sa dá aj mimo nich, resp. vznikajú nové odbory (prípad Volkswagen), keďže staré odborové centrály sa stali bezzubými.
beardie
Redeemer
Redeemer

cakal by som, ze dodas nejake statistiky, ktore ukazu, ze v spomenutych krajinach bola vyssia angazovanost v odboroch v minulosti, a preto maju teraz vyssie platy, vdaka tej historii

k tomu Samsungu, si teda rad, ze odchadzaju a prestanu vykoristovat alebo nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Však neprestanú, pokračujú v Galante.

Takú štatistiku online poruke nemám, našiel som však príklad reálií z USA, je tam krásny graf.

Union membership rate and share of income

http://www.epi.org/publication/benefits ... argaining/

Ďalší graf:

As union membership has fallen, the top 10 percent have been getting a larger share of income

https://www.epi.org/publication/as-unio ... of-income/
beardie
Redeemer
Redeemer

maju 2 zavody s urcitym poctom ludi, ked 1 zatvoria, tak budu mat celkovo mensi pocet zamestnancov
si rad alebo nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

To čo je za debilné otázky?

K predchádzajúcej diskusii ešte dodám, že okrem samotného % odborovej organizovanosti je dôležité aj pokrytie kolektívnymi zmluvami. Také Francúzsko má naozaj malú odborovú organizovanosť, ale naopak najvyššie pokrytie kolektívnymi zmluvami - 98%. Čiže tieto rôzne nuansy záležia vždy aj od konkrétnej krajiny a jej legislatívnych a iných nastavení. Zo všeobecného povedomia vieme, že Francúzi sú radikálni, často štrajkujú a bojujú za svoje zamestnanecké záujmy a práva, čo by však mohlo pôsobiť paradoxne vzhľadom na to, že je tam len 8% v odboroch.
beardie
Redeemer
Redeemer

vobec to nie je debilna otazka, zaujima ma tvoj nazor
ziaden nemas?
hughito
Redeemer
Redeemer

Reaguje radšej na grafy vyššie. Tieto otázky sú úplne zbytočné, vôbec nechápem, čo nimi sleduješ. Síce toto "k tomu Samsungu, si teda rad, ze odchadzaju a prestanu vykoristovat alebo nie?" čo to naznačilo.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Čím väčšia odborová organizovanosť, tým väčšie platy. Je to vidieť aj na úrovni jednotlivých krajín - v podnikoch, kde sú odbory, sú vyššie platy ako tam, kde nie sú.
toto som ti vyvratil
I rest my case

nesledujem tym nic (zatial), len ma zaujima tvoj nazor
podla toho, co odpovies, budem reagovat dalej alebo vobec, uvidime :)
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

hughito napísal:

1. Zase spomeniem ten príklad FaSinPatu, keďže išlo o prípad, o ktorom existuje veľa dokumentov a štúdií - nejde o to, že sa teraz každý jeden človek rozumie všetkému, resp. rozumie niektorým oblastiam. Ani ja sa nerozumiem účtovníctvu a pod., ale nepopiera podstatu, že organizovať pracovisko sa dá aj inak, ako sa to deje bežne dnes. To podceňovanie ľudí v zmysle toho, že "hentoho a onoho by neboli schopní" a "hento a ono by nevedeli a nedokázali" je obrovské.

2. Pritom z bežných rozhovorov s ľuďmi neustále počúvam aj o neschopnosti, diletanstve a babráctve manažérov a šéfov, z čoho sú častokrát veľké problémy, zaujímavé však je, že nikto nespochybňuje súčasný status quo. Skrátka rozsah imagiácie v dnešnej spoločnosti je silno ideologicky podmienený a tvarovaný. Žiaľ.
1. Zaujimalo by ma preco cely zivot robia nekvalifikovanu "mizerne" platenu pracu ked su taki schopni?

2. Poznam to aj z vlastnej skusenosti, skoro vzdy ide o rodinkarsky dosadeneho sefa cize opat zlyhava clovek nie system.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:toto som ti vyvratil
I rest my case

nesledujem tym nic (zatial), len ma zaujima tvoj nazor
podla toho, co odpovies, budem reagovat dalej alebo vobec, uvidime :)
Nevyvrátil si nič, len ignoruješ dáta, ktoré ti sme dávam rovnako ako kontext, ktorý opisujem.

TK1991:
1. Zaujimalo by ma preco cely zivot robia nekvalifikovanu "mizerne" platenu pracu ked su taki schopni?
Ale ja som nenapísal, že každý obyčajný manuálny pracovník má schopnosť vykonávať napr. nejakú účtovnícku prácu alebo inú náročnejšiu činnosť. Písal som o organizácii na pracoviskách, ktorá je dnes striktne hierarchická a vertikálna, pričom by však bolo možné, aby sa participácia pracujúcich zvyšovala, prípadne sa dostala až do bodu, keď je firma ovládaná len pracujúcimi bez šéfov, stálych manažérov, teda klasickej hierarchickej štruktúry.
2. Poznam to aj z vlastnej skusenosti, skoro vzdy ide o rodinkarsky dosadeneho sefa cize opat zlyhava clovek nie system.
Zaujímali by ma tvoje dáta na to "skoro vždy," ale áno, deje sa aj to, že ľudia sa dosadzovaní (rodinkárstvo atď.), ale je práve aj kvôli systému, ktorý tu dnes máme. Keby fungovala ekonomická demokracia a zamestnanecká participácia, tak žiaden dosadený človek na vysoký post nemôže negatívne ovplyvniť fungovanie celej firmy. Rovnako by sa zamedzilo kradnutiu, obrovským odmenám vyššiemu manažmentu a pod. javom, ktoré zapríčiňujú nespravodlivé ohodnocovanie práce, v širšej perspektíve, k úplnému odstráneniu vykorisťovania, by došlo až po prekonaní kapitalizmu.
TK1991
Star
Star

Hughito:
1. Organizacia je striktne hierarchicka pretoze ta najlepsie funguje. Ludi musi niekto usmernovat inak nastava chaos a co je najvacsi problem tak to ze jeden clovek je pracovitejsi a druhy menej, jeden tiahne k perfekcionizmu druhy k flakacstvu. Staci ze su dvaja menej schopni a uz ich niekto musi usmernovat a takto sa zacina tvorit hierarchia.

2. Vkuse tu pises o nejakej nespravodlivosti, na zaklade coho sudis co je spravodlive a co nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Súdim to na základe toho, že mi nepríde súčasný stav v poriadku (narážam na rozdelenie bohatstva), píšem tu o tom neustále - roztváranie nožníc, socializácia strát, privatizácia ziskov, neustály nárast bohatstva 1% populácie a pod.

Pozri si tento dokument:

https://www.csfd.cz/film/237892-take-the/komentare/

Ďalej známy prípad je španielsky Mondragon. Prípadne je vyššie ten link na zoznam zamestnaných samospráv v rôznych variáciách, môžeš si to prechádzať po jednom a detailne študovať tie prípady. To, čo napísal, je len možnosť, nie nutnosť. Áno, každý sme iný, ale podstatná je organizácia a štruktúra fungovania, nie to, či je niekto viac alebo menej lenivý.

Zaujímavé je aj číslo Existence 2/2012, ktoré sa venuje tejto téme, žiaľ, nie je online.
Prílohy
1.jpg
2.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Nevyvrátil si nič, len ignoruješ dáta, ktoré ti sme dávam rovnako ako kontext, ktorý opisujem.
ako je teda mozne, ze v X krajinach su vysoke platy napriek nizkej participacii v odboroch?
hughito
Redeemer
Redeemer

Čítaš čo píšem, pozeráš tie grafy? Alebo máš nejaké problémy? Nemienim sa opakovať, všetko je na tejto stránke diskusie.

Pripájam ďalší graf, ktorý dopĺňa ten diskusiu vyššie.
Prílohy
433594_article_photo_ilqx0uf_900x.jpeg
TK1991
Star
Star

Dik za ten dokument, pri tychto grafoch mi napada ci tie vysledky nie su korelacne, mala firma (ano skoro vzdy bez odborov) vacsie naklady na vyrobu, casto krat ide o maleho slovenskeho podnikatela ktory ceny vyrobkov prisppsobuje domacemu trhu a tym padom nema/nemusi mat na vyssie platy kdezto velke spolocnosti ako vw vyrabaju vo velkom, cize nizsie naklady na vyrobu, tym ze prisiel zo zapadu k lacnej pracovnej sile a vyrobky predava stale za rovnake ceny ako pri vyrobe na zapade tam ma ovela vacsi priestor na zvysovanie platov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Určite, že sa rôzne odvetvia môžu líšiť a sú tam rôzne špecifiká, ako napr. v poslednej dobe problém pekárov, ktorí sa sťažujú, že kvôli zvýšenému ohodnoteniu za nočnú prácu to neutiahnu a pod. Ale odbory, a teda na Slovensku z toho vyplývajúce KZ môžu byť aj v menších podnikov, v rôznych oblastiach, je to len na ľuďoch a ich organizovaní sa. Z podstaty veci vyplýva, že keď človek jedná kolektívne, tak dosiahne viac, ako keď sa prípadne sám snaží dosiahnuť zvýšenie mzdy.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ako to prakticky funguje? ked mi vacsina zamestnancov bude chodit na odborarske schodze, ako sa mi tym zvysi produktivita? a ako sa mi zvysi zisk, ked budem platit ludom za to, nevykonavali pracu podla pracovnej zmluvy ale kuju pikle voci mne?

a tu priklad zo sveta, ukazujuci, ze pracovna sila mozme jednoducho odist do inej krajiny. lebo komparativna vyhoda je nieco prirodzene.
http://www.balkaninsight.com/en/article ... 02-04-2018
Napísať odpoveď