Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
geneticka predispozicia je realna vec. Ludia maju roznu pamat, rozne povahove crty, rozny stupen inteligencie, atd. Jeden je kluďas a iny nervak a pod.
Ano, za zle rozhodnutie cloveka vinis chudobu, kebyze prides o pracu tiez ides na druhy den sa rozdavat na Slovnaft?hughito napísal:Peniaze?
Chudoba je veľmi významný faktor takejto lacnej prostitúcie, samozrejme, vstupujú tam aj iné. Jedno však je isté, človek s peniazmi a sociálnym a rodinným zázemím, šliapať pri Slovnaft nepôjde, čiže predstav si, ani ja, keby som prišiel o prácu. Žiaľ, nie každý má také šťastie a podmienky. Ak je však niekto sociálny netvor s nulovou empatiou, rozhľadom a vedomosťami, nechápe takýmto veciam - vníma to ako ´slobodné´ rozhodnutie.
S lacnou prostituciou je skoro vzdy spojeny abuzus niektorej z navykovych latok- u nas najcastejsie pervitin. Ludia zavisli od drog vnimaju realitu inac a preto aby ju dostali urobia cokolvek. To je pripad lusi zo Slovnaftarskej ci Pentagonu. V r. osadach to byva alkohol a toluenove rozpustadla. Takze robia to pre drogy nie pre kus chleba..
S tým súhlasím. Často ide o istú špirálu chudoby a závislosti na drogách. Toulén je vyslovene droga chudoby, avšak ani to, keď si niekto pichá herák či piko nemusí znamenať, že je bohatý, býva to zase práve naopak.
A co keby si dana prostitutka radsej nasla pracu? Aj menej platenu na zaciatok?
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
dostala by za tu pracu rovnako zaplatene ako ked si da 15 faluzov denne?
nedostala
nedostala
-
seth82
Darca
A s jej vzdelaním, za ktoré si môže ona sama a jej rodičia, nie väčšinová spoločnosť, si to zamestnanie nenájde nikdy. To je už neriešiteľný problém. Najhoršie na tom je, že poniektorí z jeho existencia vinia všetkých naokolo, iba nie cigánov samotných.
Problém je to, že v hladovej doline kde nie je práca si Róm, hoc aj vzdelaný, prácu už vonkoncom nenájde.
-
seth82
Darca
O tom ty ako vieš? Máš nejaké relevantné prieskumy alebo štatistiky? Ja pochádzam z hladovej doliny a dookola sú ďalšie, odkiaľ berieš ty barličky k tvojmu vyhláseniu? Už som ti to napísal v minulosti a zopakujem to - vzdelaný cigán si nájde robotu rovnako ľahko, ako vzdelaný biely. Nesmieš všetkých porovnávať k sebe, hugo.
Ako bývalí kočovníci a bez majetku, majú teoreticky menší problém sťahovať sa za prácou, nie?
Dokumentoval som tu x takých príkladov, rovnako ako x ľudí z problematiky dokumentovali takéto príklady. Proste sa to deje. Zmier sa s tým.seth82 napísal:O tom ty ako vieš? Máš nejaké relevantné prieskumy alebo štatistiky? Ja pochádzam z hladovej doliny a dookola sú ďalšie, odkiaľ berieš ty barličky k tvojmu vyhláseniu? Už som ti to napísal v minulosti a zopakujem to - vzdelaný cigán si nájde robotu rovnako ľahko, ako vzdelaný biely. Nesmieš všetkých porovnávať k sebe, hugo.
ja si myslim, ze on skor narazal na tvoj sposob komunikacie, ty casto odmietas osobne skusenosti a priklady, ale vyzadujes statistiky a fakty
ale inac z casti suhlasim, naozaj to maju z pracou tazsie, aj ked v poslednych rokoch sa situacia neskutocne zlepsila. nie koli zlepseniu atmosfery, ale pre nedostatok pracovnikov to skusaju aj s nimi. napriklad aj vo fabrikach pri nasej dedine a prave najlepsie to neskoncilo
v kazdom pripade ste tu jak obohrate platne. stale tvrdite, ze clovek je zodpovedny sam za seba, pricom vam tu uz x krat bolo povedane, ze ked sa raz ten cigan narodi v toxickom prostredi v akom oni vyrastaju, tak ta pravdepodobnost, ze ho zrazu osvieti a zmeni sa je miziva. nemaju potrebnu vychovu, informacie, dokonca casto ani uspokojene zakladne potreby.
ale inac z casti suhlasim, naozaj to maju z pracou tazsie, aj ked v poslednych rokoch sa situacia neskutocne zlepsila. nie koli zlepseniu atmosfery, ale pre nedostatok pracovnikov to skusaju aj s nimi. napriklad aj vo fabrikach pri nasej dedine a prave najlepsie to neskoncilo
Dieťa sa ťažko vzoprie rodičom a zodpovednosť za vzdelanie detí a školskú dochádzku majú rodičia.
Lenže rodičia radšej učia deti ako kradnúť a nie že treba vzdelanie.
Z tohto dôvodu treba deti z cigánskych osád odobrať, izolovať od rodičov a učiť ich začlenenie do spoločnosti na internátnych školách...v spolupráci s duálnym vzdelávaním by to mohlo mať želané výsledky...
Lenže rodičia radšej učia deti ako kradnúť a nie že treba vzdelanie.
Z tohto dôvodu treba deti z cigánskych osád odobrať, izolovať od rodičov a učiť ich začlenenie do spoločnosti na internátnych školách...v spolupráci s duálnym vzdelávaním by to mohlo mať želané výsledky...
no to je uz na odbornikoch co s tym, kym sa nedostanu k slovu, tak tu bude prevladat status quo. inac internatne skoly asi nie su riesenim, pamatam si zmienku v jednom clanku o tom, ze to skusali v kanade s povodnymi obyvatelmi a moc dobre to nedopadlo, dalej to uz ale rozvedene nebolo, mozno by stalo za to najst nejake info.
Záleží podľa toho, o čom sa konkrétne bavíme - neviem, akú štatistiku by som mohol sethovi poskytnúť - poskytoval som sem už x - krát rôzne príklady jednotlivcov, rôzne reportáže TV a pod. - všetko bolo tvrdo ignorované, ostatne ako vo väčšine prípadov.M142 napísal:ja si myslim, ze on skor narazal na tvoj sposob komunikacie, ty casto odmietas osobne skusenosti a priklady, ale vyzadujes statistiky a fakty![]()
ale inac z casti suhlasim, naozaj to maju z pracou tazsie, aj ked v poslednych rokoch sa situacia neskutocne zlepsila. nie koli zlepseniu atmosfery, ale pre nedostatok pracovnikov to skusaju aj s nimi. napriklad aj vo fabrikach pri nasej dedine a prave najlepsie to neskoncilov kazdom pripade ste tu jak obohrate platne. stale tvrdite, ze clovek je zodpovedny sam za seba, pricom vam tu uz x krat bolo povedane, ze ked sa raz ten cigan narodi v toxickom prostredi v akom oni vyrastaju, tak ta pravdepodobnost, ze ho zrazu osvieti a zmeni sa je miziva. nemaju potrebnu vychovu, informacie, dokonca casto ani uspokojene zakladne potreby.
Odtiaľ, kde som ja, sa Rómovia zamestnávali bez problémov. Nešlo o chudobné kraje, práce bolo dosť, Rómovia boli integrovaní, čiže ja netvrdím, že ide o jediný faktor. Ale ako som spomenul, to, že je niekto Róm a ešte aj v hladovej doline, kde nemajú prácu ani príslušníci majority, mu moc na šanciach nepridáva - a to úplne automaticky, bez ohľadu na to, aký reálne je a aké má vzdelanie.
-
seth82
Darca
Mňa tvoje single príklady z telky a novín nezaujímajú. Ja som sa ťa pýtal na štatistiky a fakty. Je mi šuma fuk, či sa cítiš dotknutý preto, lebo sú ignorované - mnohé z nich sú produktom premúdrených spolkov z BA, ktoré o cigánoch vedia akurát tak zhola nič, no napriek tomu bijú na poplach a vrieskajú o diskriminácii. Sám píšeš, že cigáni u teba boli integrovaní a nemali problémy s robotou - k tvojmu komentáru o tom, ako sa má vraj cigán ťažšie v hladovej doline - nie každý je rasista ako ty. Tuším som ti to v minulosti už raz napísal. Nie všetci máme také predsudky, aké nám ich ty vsugeruješ. Ak má cigán vzdelanie, je to rovnaké vzdelanie ako biely, Mongol, Japonec, Vietnamec - zamestnám ho bez ohľadu na to, akú má farbu pleti - nesmieš myslenie všetkých porovnávať k svojmu iba preto, lebo ti tak diktuje tvoja subjektívna predstava.
Takéto štatistiky nemáme. Fakty sú tie príklady z TV a novín.
Vieš konkrétne popísať tie premúdrelé produkty spolkov z BA?
Žiaľ, nie všetci sú nerasisti ako ty. Preto je fascinujúce, že napriek x dokázateľným prípadom, že sa takéto veci dejú, to roky vytrvalo popieraš.
Ešte niečo?
Vieš konkrétne popísať tie premúdrelé produkty spolkov z BA?
Žiaľ, nie všetci sú nerasisti ako ty. Preto je fascinujúce, že napriek x dokázateľným prípadom, že sa takéto veci dejú, to roky vytrvalo popieraš.
Ešte niečo?
ako bolo spomenute, jedinou cestou je odobrat deti z nevhodneho prostredia a odmalicka ich vychovavat v ramci noriem a kultury majoritneho obyvatelstva. Nieco take je ale masovo neuskutocnitelne a bol by to aj pravny problem. Preto je buducnost Svk nie ruzova a problem bude iba narastat.
Odoberanie detí určite nie je dobrou cestou. Na základe čoho by si tak činil/Aké hranice by si určil okrem toho, aké dnes už zákony existujú? Či vytváral by si špeciálne zákon pre Rómov?