Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa DropDead »

mystique napísal: sorry, ale toto si skade zobral alebo vycital ? je to cisto iba otazka penazi, jediny rozdiel je v tom ze ITX doska je mierne drahsia, ale GPU zasa mierne lacnejsia, a mozes ale nemusis si tam davat vodu... si zasa zadrel...
Bohužiaľ, je to tak. Tým problémom sú skrinky so shroudom štandardného formátu (ako klasické mid-towery ale scvrknuté, Evolv ITX), problém je, že aj keď spravia perforáciu na shroude, tak je v podstate zbytočná, pretože ten priestor pod ním zaplní zdroj, takže pri tých skrinkách bude mať dvojslotovku (tu je jeden z hlavných dôvodov, preto ten high-end, 1080Ti proste nechceš mať v menej ako 2,5-slotovej verzii), ktorá už aj sama o sebe bude mať problém držať krok - ak k tomu pričítaš kritický nedostatok miesta pod chladičom, tak máš recept na problém - si zober, že so svojou tesne nad 3-slotovou 980Ti s Raijintek Morpheom a dvojicou Fractal Venturi aj pri 400C a pri shroude už bolo cítiť(a vidieť) rozdiel, keď sa shroud dal preč.
Nano S je v tomto o niečo lepšia vďaka tomu, že shroud nemá. Tu je ten problém:
Evolv ITX - https://i1.wp.com/www.modders-inc.com/w ... G_4786.jpg (kde fakt miesto nie je)
Nano S - http://images.hardwarecanucks.com/image ... anoS/2.jpg (tu je to, čo som spomínal, že vďaka absencii shroudu má predsa o trošku viac miesta na dýchanie aspoň časť karty)
potom ale sú tie rôzne "HTPC" formátové, resp. kocky, ktoré často majú kartu vertikálne a tam našťastie to riešia tak, že celá bočnica, ktorá je pred ventilátormi karty je perforovaná, takže to je úplná lahoda pre chladenie a tam by ten rozdiel oproti ATX zostave je len minimálny.

To je ten problém s mITX, nie je to čierno-biela téma (mITX je zlý alebo dobrý), to, či je niečo vhodné/nevhodné sa prenáša od skrinky k skrinke. ATX aj mATX formát a skrinky pre ne sú v tomto trošku jednoduchšie (pokiaľ ale nezabŕdneme do neschopnosti výrobcov implementovať jednoliaty predný panel bez dodatočnej bočnej/hornej-dolnej ventilácie).

V čom budeš pracovať? Foto - Lightroom/PS predpokladám ale s videom v čom? Aby sa ti v rámci rozpočtu spravila najlepšia kombinácia CPU a GPU (napríklad u PS ak zapojíme do rovnice GPU, tak tam je to absolútne jedno a rozdiel medzi 1030 a trebárs 1080 je bezpredmetný), no u video produkcie by si zase využil silnejšiu GPU (napríklad 1050Ti), to je prečo ma zaujíma to, čo používaš na editáciu videa, že či sa tam CUDA vôbec využije.
Pár postrehov:
- zdrojčok určite CX450m https://www.alza.sk/corsair-cx450-d4164788.htm , kvalitou je inde ako VS, príplatok minimálny (VS už nie sú taký totálny balast na trhu ako kedysi ale stále nie je to niečo, čo by som si s úsmevom dal do PC),
- SSD nie je dobrá voľba, Crucial MX500 je na tom neporovnateľne lepšie https://www.alza.sk/crucial-mx500-250gb ... 244209.htm ,
- WD Blue, ktoré sú viac ako 1TB sú v skutočnosti len prebalené WD Green - tie by som do svojho PC nedal nikdy; definitívne v tomto prípade brať WD Red (už aj rokmi overený) alebo nové Seagate IronWolf (konkurent k WD Red ale je to ešte mladá produktová rada, takže sa ešte poriadne nemohla osvedčiť) - teda pokiaľ chceš mať väčšiu istotu, že ti disk len tak neodíde do teplých krajín.

P.S.: prosím, nabudúce vymaž tie "m." z linkov, nech sa človek nezblázni pri otváraní linkov.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ak pri videu dokaze vyuzit CUDA, nakolko tych par pluginov PS/LS pri CUDA je bezpredmetnych, tak urcite investovat do GTX 1050. Tiez sa prikladam k WD Red, castokrat sa davaju aj do serverov, NAS, video zariadeni a nie je s nimi problem.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

DropDead napísal: Bohužiaľ, je to tak. Tým problémom sú skrinky so shroudom štandardného formátu (ako klasické mid-towery ale scvrknuté, Evolv ITX), problém je, že aj keď spravia perforáciu na shroude, tak je v podstate zbytočná, pretože ten priestor pod ním zaplní zdroj, takže pri tých skrinkách bude mať dvojslotovku (tu je jeden z hlavných dôvodov, preto ten high-end, 1080Ti proste nechceš mať v menej ako 2,5-slotovej verzii), ktorá už aj sama o sebe bude mať problém držať krok - ak k tomu pričítaš kritický nedostatok miesta pod chladičom, tak máš recept na problém - si zober, že so svojou tesne nad 3-slotovou 980Ti s Raijintek Morpheom a dvojicou Fractal Venturi aj pri 400C a pri shroude už bolo cítiť(a vidieť) rozdiel, keď sa shroud dal preč.
Nano S je v tomto o niečo lepšia vďaka tomu, že shroud nemá. Tu je ten problém:
Evolv ITX - https://i1.wp.com/www.modders-inc.com/w ... G_4786.jpg (kde fakt miesto nie je)
Nano S - http://images.hardwarecanucks.com/image ... anoS/2.jpg (tu je to, čo som spomínal, že vďaka absencii shroudu má predsa o trošku viac miesta na dýchanie aspoň časť karty)
potom ale sú tie rôzne "HTPC" formátové, resp. kocky, ktoré často majú kartu vertikálne a tam našťastie to riešia tak, že celá bočnica, ktorá je pred ventilátormi karty je perforovaná, takže to je úplná lahoda pre chladenie a tam by ten rozdiel oproti ATX zostave je len minimálny.

To je ten problém s mITX, nie je to čierno-biela téma (mITX je zlý alebo dobrý), to, či je niečo vhodné/nevhodné sa prenáša od skrinky k skrinke. ATX aj mATX formát a skrinky pre ne sú v tomto trošku jednoduchšie (pokiaľ ale nezabŕdneme do neschopnosti výrobcov implementovať jednoliaty predný panel bez dodatočnej bočnej/hornej-dolnej ventilácie).
bla bla bla bla bla....
ver, ze postavis delo v itx formate, lenze tvoje znalosti su tak obmedzene ze si to nevies pripustit... jediny rozdiel bude v tom ze to mierne preplatis za cenu nutnosti pripadneho vodnika a drahsej itx dosky... bodka
este navyse tie skrine co si postol mi pridu velke, ak uz idem do ITX vyberam co najmensiu moznu skrinku, aby som ju pripadne vedel schovat do batohu, alebo skrinky v obyvaku...
jedna z mojich oblubenych, kde das v poho akykolvek atx zdroj a itx grafiku
https://techreport.com/review/26891/coo ... reviewed/2

priklady
https://www.scan.co.uk/3xs/configurator ... -vengeance

dokonca aj 1080 mini
https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/ ... 0IX-8GD#kf

a pokial nepovazujes build s 8700K a 1070ti pripadne 1080 za high end tak si vies co...

moznosti je tolko ze sa nedaju spocitat... tento rok taky build budem robit, pak ti to tu vycapim, aby si netrepal
takze ITX High end masina sa da, je to len o tom dobre citat rozmery skrinky pre zdroj, vga a cpu cooler v kombinacii s ram velkostou, pripadne vodnika aby ti to tam voslo...

tadaaaaa
https://www.alza.sk/zotac-geforce-gtx-1 ... lternativy

takze aby som to zhrnul
je hlavne nezlúčiteľné s "high-end" zostavou ako kvôli mITX formátu (aj keď dosky sa nájdu aj pre HEDT), tak kvôli často menšiemu priestoru pre GPU
presne naopak, je to zlucitelne, len treba vediet citat a merat... a hlavne netreba trepat kktiny
DropDead
Addict
Addict

Úprimne? Som zmätený. Teraz mi povedz, čo si ty napísal, čo som nenapísal predtým ja? Ty si len preformuloval to isté, čo som povedal ja a snažíš sa, aby to znelo, že ja som povedal niečo iné. Akurát vidím, že máš skôr problémy so zrakom, napríklad...Alebo čo je ešte pravdepodobnejšie, ty máš, priateľu, seriózny problém - ty vidíš niečo, čo neexistuje - predpokladám, že ty zoberieš môj príspevok, dáš ho do generátora negácie a potom naň reaguješ - vlastne len zopakuješ moje rozumy a predostieraš to, akoby si to povedal ty, nie ja. Napríklad...

Ten link
https://www.scan.co.uk/3xs/configurator ... -vengeance
je presne príklad toho, čo píšem, teda:
"potom ale sú tie rôzne "HTPC" formátové, resp. kocky, ktoré často majú kartu vertikálne a tam našťastie to riešia tak, že celá bočnica, ktorá je pred ventilátormi karty je perforovaná, takže to je úplná lahoda pre chladenie a tam by ten rozdiel oproti ATX zostave je len minimálny.".

Tvoj link na Zotac Mini
https://www.alza.sk/zotac-geforce-gtx-1 ... lternativy
je niečo, o čom píšem taktiež v kontexte s 1080Ti, teda
"takže pri tých skrinkách bude mať dvojslotovku (tu je jeden z hlavných dôvodov, preto ten high-end, 1080Ti proste nechceš mať v menej ako 2,5-slotovej verzii)". Teda ovšem ak mi neplánuješ povedať, že 1080Ti Mini je dostatočná pre tú kartu. Možno len netušíš, prečo bola Mini vytvorená - Mini je alternatíva k referáku (dobre čítaš, chladí a hučí rovnako ako referák, frekvenciu drží len o trošičku vyššie ako referenčná karta), nie upgrade. A vytvorená bola skôr pre skrinky, kde nie je 27cm miesta (to je dĺžka referáku). Ale táto karta nerieši problém skriniek pre mITX ako spomínaná NanoS alebo EvolvITX (ba naopak, je to ešte horšie, lebo je kratšia a väčšia plocha ventilátorov je zakrytá zdrojom pod ňou) bude mať problém - pri oboch je výhodnejšie brať ešte aj referák (ale je to bezpredmetné, všetko je nedostupné).
A jo, to isté platí aj pre link na tú 1080 Mini od GB.

A tvoje vyvrcholene rozpravy "presne naopak, je to zlucitelne, len treba vediet citat a merat... a hlavne netreba trepat kktiny" je presne to, o čom píšem v tom príspevku.
je znovu len to, o čom píšem celý príspevok.

Ale od tvojho príspevku
post2297784.html#p2297784
už vidím, že sa len snažíš umelo útočiť. Skúsiť pokojne môžeš. :)
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nie, TY si povedal, ZE, ITX nieje na HIGH END... ja som ti to vyvratil, tak neprekrucaj tretie cez deviate, a uz stacilo, zalez a nevychadzaj
DropDead
Addict
Addict

Takže toto
som potom myslel na čo? Nepoužil som tam slovo high-end, takže to sa toho netýka? Beriem.

A čo sa ti nepáči na
Nie je to pre každého (hlavne to je menej tradičný štýl riešení, ktoré je hlavne nezlúčiteľné s "high-end" zostavou ako kvôli mITX formátu (aj keď dosky sa nájdu aj pre HEDT), tak kvôli často menšiemu priestoru pre GPU - rôzne skrinky to potom riešia všelijako a ten vzorec "vhodnosti" už nie je tak priamočiary)) ?
Zase si odrezal tú dôležitú časť, teda
"- rôzne skrinky to potom riešia všelijako a ten vzorec "vhodnosti" už nie je tak priamočiary"
čo to znamená?

To znamená, že niektoré skrinky pre mITX, ktoré nemajú správne vyriešený interný layout SÚ nezlúčiteľné s "high-end" zostavou, pretože neviem ako ty ale ja považujem za high-end zostavu výkonnú s max. výkonom pre dané určenie (napríklad 8600k/8700k + 1080Ti) a tichým prevedením (kvalitné ventilátory, tichý zdroj). Samozrejme, aj 500W TDP kartu uchladíš v krabici od topánok ale na čo ti to je, ak to pôjde ventilátor/iky pôjde/u na 8000RPM?

A potom ten odstavec o "HTPC" formáte skriniek, kde ten problém vôbec nebude a pokojne tam môžeš mať čokoľvek a rozdiel v zahrievaní PC ako celku bude pokojne aj nezanedbateľne rozdielny od "ATX" zostavy.

Ešte niečo? Viac už na túto tému reagovať nebudem (priznám sa, že ma mrzí, že som sa už časom začal ponižovať vyjadrovaním na tvoju úroveň, to už taktiež skončilo, hlavne ako tak pozerám na tvoje vyjadrovanie), ak by si vynaložil dostatočné úsilie a niečo pohľadal? Napríklad
post2272186.html#p2272186
moje ex-ja len potvrdzuje to, o čom tu píšem...dokonca tipujem, že na disku mám ešte jeden wordík, kde som si kedysi robil zostavy a myslím, že tam bude "high-end" zostava v mITX, dokonca neviem, či som tam do nej rovno nenavrhoval aj custom vodníka (ak nájdem, postnem ale nie som si istý).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Keby uz aj bola mITX doska, nie je ziadne pravidlo, ze to nemoze dat do normalne mini ci midi tower bedne. Nie vsetci vyzaduju male skrinky a maju to v obyvacke, hlavne asi nie ludia co to beru na pracu. Takze ohanat sa velkostou skrinky je irelevantne.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

co s odfajcenym ssd ? stihol som este format no uz ho nenajde ani bios (cca 2-3 rocny)
DropDead
Addict
Addict

Je ešte v záruke? Ak áno, tak ho definitívne reklamuj (podľa toho odhadu veku by byť mal).
heker
Redeemer
Redeemer

Reklamacia alebo odovzdat do elektro odpadu.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

som zabudol aj co to bol za shop ale uz sa mi podarilo najst fakturu z jula 2015 tak skusim reklamaciu
heker
Redeemer
Redeemer

Aka znacka disku, ma 3/5r zaruku ako napr. Samsung?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Takze dosiel u mna tiez cas na zmenu. Prebehol som ten spam par stran dozadu a zatial to vidim takto:

MB: ASUS PRIME Z370-P 124,75 €
CPU: Intel Core i5-8400 175,46 €
SSD: Samsung 850 EVO M.2 500GB 171,72 €

Zo stareho PC pouzijem:
CPU chladic: Noctua NH-D14
GPU: Radeon R9 280X
RAM: 2x CORSAIR DDR3 1x4096MB 1333MHz CMX4GX3M1A1333C9
PSU: Corsair TX650
Case: FRACTAL Define R3 Black Pearl + par kuskov Noctua

Otazka do plena. Co s RAMkami? Kupit dalsie dve rovnake? (pred 7r som jednu kupil za 24€ :smt059 )
Spravne hovorim ze montazne otvory chladica pri 1151 su rovnake so vsetkymi 115x?

Najvacsi zadrhel je grafika. Tu som chcel prioritne zamenit ale ked kukam tie ceny...a hlavne ked som si porovnaval benchmarky tak by som si az tak moc nepolepsil. Napr 1050 Ti totozny vykon.

Dnes je s Coffee Lake kompatibilna len Z370? Este ma napadlo pockat na novy socket B370 ktory uz v podstate meska.

Dakujem za postrehy.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

RAM máš DDR3 ? lebo doska podporuje DDR4
wladas
Redeemer
Redeemer

Vidis to som si na rychlo vcera vsimol ale nejak som na to zabudol. Cize treba nove.
Tak napriklad Crucial DDR4 16GB KIT 2133MHz CL16 CT2K8G4DFD8213 ?
Nieje mi jasne aky je rozdiel medzi UDIMM/RDIMM (registered/unreg..)

Alebo usetrim a zoberiem len 8GB.
DropDead
Addict
Addict

No jo, potreboval by si DDR4 pamäte, no predajom starých sa ti vráti pokojne rovnaká suma, za akú si ich kúpil (hore šli všetky).
Zobrať
http://datacomp.sk/8gb-ddr4-2666-mt-s-p ... 56179.html
nie je dôvod lipieť na Corsair pamätiach.

Ak chceš EVO ako SSD, tak nie m.2, to je len SATA na M.2 doske, takže ber normálne SATA verziu
https://www.amazon.de/dp/B00P73B1E4/ (cca 135€)
alebo rovno nové 860 EVO (navýšenie rýchlostí pre náhodné operácie, užitočný posun)
https://www.amazon.de/Samsung-MZ-76E250 ... 078WQT6S6/ .

Ak niečo od nás, tak napríklad Crucial MX500
https://www.ediscomp.sk/produkt/500gb-s ... mm/470567/
wladas
Redeemer
Redeemer

Ja som chcel klasicke M.2 kvoli vacsej rychlosti oproti SATA. Toto si ma teraz troska zmiatol z tym m.2 kedze to priamo ani nikde neuvadzaju.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

:smt006

Ahojte odborníci, čo si myslíte o tejto zostave ? Môj prvý build.

ASRock Z370 PRO4
Intel i3-8100
Zatiaľ bez grafiky
KINGSTON HYPERX FURY 8GB DDR4 2400MHZ (plánujem ešte jednu)
EVOLVEO G550

Kingston 60GB SSD (Win)
WD 1TB HDD CAVIAR BLUE 7200RPM/64MB

Cooler Master MasterBox Lite 5
Win 10 PRO (Ebay)

-

Čo by ste mi odporúčili do budúcna ? Rozmýšľam nad GTX 1060 6GB, ďalšou 8GB RAM a možno ešte 1TB HDD naviac. Ďakujem za rady :| .
DropDead
Addict
Addict

wladas napísal:Ja som chcel klasicke M.2 kvoli vacsej rychlosti oproti SATA. Toto si ma teraz troska zmiatol z tym m.2 kedze to priamo ani nikde neuvadzaju.
M.2 je fyzický formát, layout, veľkosť, tvar.

Tie SSD, o ktorých hovoríš sú síce v M.2 formáte ale majú označenie NVMe (ako protokol), a hlavne majú čítania aj cez 2GB/s a zápisy často cez 1GB/s.

Pre NVMe M.2 od Ťamťungu je séria 950, 960, SM951, SM961 (95X sú staršie, 96X asi rok a pol staré; SM9X1 sú potom OEM verzie ale sú to alternatívy k Pro, teda založené na MLC pamätiach ale s kratšou zárukou, OEM vzhľadom a výkonom často niekde medzi EVO a Pro).
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

fildinko napísal::smt006

Ahojte odborníci, čo si myslíte o tejto zostave ? Môj prvý build.

ASRock Z370 PRO4
Intel i3-8100
Zatiaľ bez grafiky
KINGSTON HYPERX FURY 8GB DDR4 2400MHZ (plánujem ešte jednu)
EVOLVEO G550

Kingston 60GB SSD (Win)
WD 1TB HDD CAVIAR BLUE 7200RPM/64MB

Cooler Master MasterBox Lite 5
Win 10 PRO (Ebay)

-

Čo by ste mi odporúčili do budúcna ? Rozmýšľam nad GTX 1060 6GB, ďalšou 8GB RAM a možno ešte 1TB HDD naviac. Ďakujem za rady :| .
kde zacat,...
slabucky CPU, malo a pomalej ram, ssd akurat na windows... skrina neodvetrana...
na pozeranie webu dobre, mozno aj nejake to video tam pustis...

PS, teraz vazne - nekupuj si dalsi pomaly disk, predaj tu 60GB atrapu, a kup si poriadne 250Gb SSd, aspon crucial mx... idealne evo
Napísať odpoveď