Teraz su to 3 centy, ale od noveho roka to bude viac a prosim nesnaz sa tu spravit dojem, ze to je jednorazove zvysenie a povedz B ze sa prispevok valorizuje a bude sa odvijat od buducej minimalnej mzdy.Pozrel som si tú novelu, aj spravil konkrétny výpočet toho, koľko asistent/asistentka ŤZP osoby zarobí za hodinu "po novom" a musím sa priznať. Klamal som. Ono to totiž vyjde ešte na menej ako tých 2.90€.Čiže aktuálne je 2,78€/hodinu, po novom má byť 2,81€. Zvýšenie o 3 centy...fúha, bude sa to ľuďom zmestiť do peňaženiek taký veľký peniaz?
mas pravdu zavidim preto som prvu cast prispevku pisal nosom len aby som mohol na teba reagovat.Cítim v tvojom príspevku závisť. A taký nechutný typ závistí, ako keď zdravý človek závidí slepému, že má vodiaceho psa.
Asistenti maju narocnu pracu, ale neni to cely den o utierani rite a cievkovani mechura. Asistent sa stava sucastou rodiny, chodi s uzivatelom vsade aj do kina, na prechadzky, na dovolenky ale preziva s nim aj tazke casy.
Predstav si ze najst asistenta bol vacsi problem pred 10 rokmi ako teraz a vtedy si zarobili pekne. Neni to len o peniazoch. Ludia to proste nechceju robit a vela ludi ani nevie co to obnasa praca asistenta.
Radsej pojde opatrovatelka do Rakuska za 1200€ na mesiac kde je 2 tyzdne uplne od rodiny a stara sa nonstop o cloveka, ako by mohla robit asistentku tu, zarobit trochu menej a byt s rodinou. Nebavime sa tu o ludoch co si asistenciou privyrabaju ale maju to ako pracu.
Pisal si ze ludia co potrebuju maximum asistencie maju 3 hodiny, to ti proste neverim. Mne ked schvalovali, tak my najskor schvalili 6 hodin od stola ale odvolal som sa a bol som na pohovore a uznali ze to je malo. Nehovorim ze niesu vseliake pripady, poznam paraplegika a ma schvalenych 19 hodin a poznam kvadrosa co ma 8 hodin ale od toho je odvolanie aby si vedel vyargumentovat naco potrebujes asistenciu. Su tu rozne agentúry co ti pomozu a zadarmo s odvolanim. BTW. v Ba mate skvelu a nemaju problem ti ani najst asistenta.
Asistencia je jedno z mala co tu funguje a navrhy od Kristufikovej zo Sme rodina by ju len polozili. Napr. navrh aby asistenciu mohli vykonavat rodinni prislusnici, to popiera vsetky principy asistencie, alebo navrh na zvysenie hodinovej sadzby, ked koalicia predklada navrh na zmenu vypoctu. Ved mohla dat do 12.3. pripomienky do pripomienkoveho konania, ale to by sa uz nedalo pisat tak pekne do medii a na facebook ako stale predkladaju zmeny pre ZTP ludi. Cital sisi niekedy tie predkladane zmeny? Ved to je tak laicky predkladane a spisane. Ani jedina Slovenska poslankyna na voziku Silvia za tieto navrhy nehlasuje lebo vidi, ze su to nezmysli.
reakcia na tvoj druhy prispevok:
500eur v cistom je na vychod od Ba za pracu bez potrebnej kvalifikacie dost. Ano zdoraznujem ze nemusi platit dane lebo je to usetrenych cca 110 eur v pripade mojho asistenta. Za stravu asistent vacsinou naplati stravuje sa s uzivatelom.