Az na to, ze ten hlad a mrhanie je v uplne inych oblastiach. Kapitalizmus vyriesil "problem hladu" tam kde bol implementovany a zaroven tam boli na to ako tak podmienky. Problemom hladujucich krajin je hlavne korupcia a ta je problemovy jav v akomkolvek rezime.hughito napísal:Dnešný technologický progres prináša oveľa väčšie možnosti v tomto smere - ako vidíme v praxi, "voľný trh" ako taký vôbec nie je efektívny, čo sa prejavuje v obrovskom mrhaní potravinami a surovinami, zatiaľ čo extrémne množstvo ľudí hladuje a zomiera od hladu či od smädu. Výroba by sa mohla oveľa viac špecifikovať, zamerať na konkrétne potreby ľudí a nie na zisk. To by sme však museli prekonať kapitalizmus ako taký.
Volny trh ma v globale problem s efektivitou, aby si ale dosiahol tu, potrebujes spolupracu s vojenskou disciplinou a matematickou presnostou. Ak by sme chceli optimalizovat v tomto smere tak potrebujes nieco ako "osvieteny fasizmus" (silne autoritativne riadenie so zameranim sa na naplnanie potrieb ludi). A v take nieco proste neverim. Mozno ak by nastala technokracia.
//autoeditácia príspevku (08 Máj 2018, 11:44)
Socializmus ma viacero problemov ako planovanie hospodarstvo ale ak sa mam dotknut len toho:TK1991 napísal:Vkuse tu vidim ako sa tu pise o tom ze socializmus nemoze fungovat z dovodu planovaneho hospodarstva, s cim aj suhlasim ale napada mi ze stat by tiez mohol skumat trh a naplnat potreby trhu, takze preco je to az take nerealne? Vdaka
Podniky planuju vo svojej oblasti kde si trh mapuju (so specializovanim sa na svoju oblast) a zriedkakedy je plan 5 rokov a dlhsie. Vo vseobecnosti, cim je plan dlhsi tym je menej presne definovany (skor sa na dlhe horiznonty planuje smer akym kracat a menej sposob). Ak by si chcel aby stat monitoroval trh potreboval by si pozorovat spotrebitelsky trh na vela urovniach a vo vela oblastiach. To by si vyzadovalo velke mnoztvo ludi, ktori by z definicie nemohli byt zodpovedny tak ako v sukromnej sfere (vid nizsie).
Jeden z problemov predosleho rezimu bol v tom, ze velke entity ktore uz nesluzili spotrebytelskemu trhu (ale stale zamestnavali ludi) boli dotovane statom aby nekrachli. V kapitalizme nezalezi na velkosti podniku, pokial o jeho vyrobky/sluzby nie je zaujem, podnik proste krachne. Narychlo vygoogleny clanok http://www.aei.org/publication/fortune- ... rosperity/ (necital som velmi dovody takze neviem ci sa stotoznujem s oddovodnenim ale cisla vyzeraju byt spravne). Ak velke a uspesne spolocnosti (v istom bode skutocne top) neboli schopne prezit, tak nemozes planovanie zverit uradnikom ktori nebudu priamo a vo velkej miere ovplyneny vysledkom.