Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Je to na tebe, pokojne čakaj, s trochou šťastia ak nebudú Volty (čo myslím, že nebudú a dostaneme skôr len Pascal refresh), tak aspoň dúfajme budú už viac stabilizované ceny všeobecne.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
tak som sa rozhodol ze beriem kombo fera 3 a tebou odporucanu asrock z370 extreme 4, no nikde neviem celkom urcito odhladat ci mod mce podporuje aj tato doska, v kazdom pripade velmi pekne dakujem za rady, pripadne ak by som sa pohyboval cenovo s chladicom do 50 euro ma zmysel kupovat iny ako fera alebo v tejto cenovej kategorii mam komplet zabudnut na aspon jemne oc ? predpokladam ze ram budem moct slahnut vyssie
//autoeditácia príspevku (09 Máj 2018, 16:20)
aby som nezabudol, ku chladicu, mam pozriet aj nejaku pastu ? viem ze je v baleni k fere pribalena, no kvalitativne neviem ako na tom je
aby som nezabudol, ku chladicu, mam pozriet aj nejaku pastu ? viem ze je v baleni k fere pribalena, no kvalitativne neviem ako na tom je
Pastu netreba v tomto pripade riesit.
-
hojko
Site Admin
Pribalena by mala byt, ale tusim je uz nanesena mala vrstva na chladici.
S Ferou netaktuj 8700k vôbec, buď rád, že to bude chladiť v pohode a ticho, aby to nehučalo, ak budeš mať rozpočet, tak si kúp Ninja 5cORP. napísal:tak som sa rozhodol ze beriem kombo fera 3 a tebou odporucanu asrock z370 extreme 4, no nikde neviem celkom urcito odhladat ci mod mce podporuje aj tato doska, v kazdom pripade velmi pekne dakujem za rady, pripadne ak by som sa pohyboval cenovo s chladicom do 50 euro ma zmysel kupovat iny ako fera alebo v tejto cenovej kategorii mam komplet zabudnut na aspon jemne oc ? predpokladam ze ram budem moct slahnut vyssie
http://www.tichepc.sk/Scythe-Ninja-5-SCNJ-5000.html ,
prípadne na bazoši sledovať Noctuu NH-D15/D15S.
-
cORP.
Addict
dakujem za rady, dosku a chladic uz mam teda doma ( asrock z370 extreme 4 a feru 3 ), zajtra pride kurierom core i7 8700k ) cez vikend menim, dakujem este raz za cenne rady 
//autoeditácia príspevku (11 Máj 2018, 14:00)
mozno taka mensia vsuvka, vcera som si spravil nocnu a dal dokopy zostavu, chladic nainstalovany dokonca som pouzil zvlast pastu od cooler master mx4, teploty cpu v systeme su cca 40 pri beznej cinnosti na webe a tak, skusil som test aida 64 kde som zatazil vsetko co sa len dalo, pri cca 12 minutach malo cpu teplotu 93 stupnov a signalizacia cca 4 krat oznacila throttling v rozmedzi 1 az 2%, raz vyskocila na 17% ( tu podotykam, ze aida bola starsia verzia z roku 2016, bolo uz skoor rano, dnes potestujem viac,) pri vstupe do biosu v klude som zistil, ze samotna doska ukazuje teplotu 54 stupnov :O co ma viacmenej sokovalo a od windowsu je to rozdiel skoro 15 stupnov, na doske je pomerne stary bios, updatom by som prisiel k nejake uprave na teplotach ? neviem ci to je realne a ci to dokaze pomoct, dakujem za rady, ak fera 3 nebude stacit necham si rad poradit iny chladic ktory ho na plny vykon schladi aspon na 80 pripadne menej, dakujem pekne
//autoeditácia príspevku (11 Máj 2018, 14:00)
mozno taka mensia vsuvka, vcera som si spravil nocnu a dal dokopy zostavu, chladic nainstalovany dokonca som pouzil zvlast pastu od cooler master mx4, teploty cpu v systeme su cca 40 pri beznej cinnosti na webe a tak, skusil som test aida 64 kde som zatazil vsetko co sa len dalo, pri cca 12 minutach malo cpu teplotu 93 stupnov a signalizacia cca 4 krat oznacila throttling v rozmedzi 1 az 2%, raz vyskocila na 17% ( tu podotykam, ze aida bola starsia verzia z roku 2016, bolo uz skoor rano, dnes potestujem viac,) pri vstupe do biosu v klude som zistil, ze samotna doska ukazuje teplotu 54 stupnov :O co ma viacmenej sokovalo a od windowsu je to rozdiel skoro 15 stupnov, na doske je pomerne stary bios, updatom by som prisiel k nejake uprave na teplotach ? neviem ci to je realne a ci to dokaze pomoct, dakujem za rady, ak fera 3 nebude stacit necham si rad poradit iny chladic ktory ho na plny vykon schladi aspon na 80 pripadne menej, dakujem pekne
Všetko vyupdatuj a sleduj, ideálne skús aj priamo niečo, čo chceš robiť bežne. Sleduj aj frekvencie a ich vývoj.
zdar mam procak https://www.alza.sk/intel-core-i5-7400-d4630176.htm a dosku https://www.alza.sk/gigabyte-b250-d3h-d4651545.htm
oplati sa prejst na https://www.alza.sk/intel-core-i7-7700k ... 45.htm?o=1 ? popripade nebude treba kupit aj novu dosku ? alebo aky procak by ste poradili na stream fortnite kedze ta 7400ka nejako nestiha dik
btw grafika je 1050ti
oplati sa prejst na https://www.alza.sk/intel-core-i7-7700k ... 45.htm?o=1 ? popripade nebude treba kupit aj novu dosku ? alebo aky procak by ste poradili na stream fortnite kedze ta 7400ka nejako nestiha dik
Na streamovanie? Rezeň, 7700k potom podľa použitého profilu bude LTT. Ale ísť pôjde, ale bez OC, samozrejme. Každopádne ak by si mal 7700k kupovať z obchodu, tak sa rubni po vrecku 7400 a MB predaj a kúp už normálne 8700k alebo, znovu, Rezeň.
a ako je to s grafikou ? stream bere len cpu nie ? lebo na 1050ti pri fortnite ide gpu na 99%
asi by bolo dobre zmenit aj grafiku ci ?
Hranie - grafika, stream CPU. Samozrejme ale ak streamuješ v 60fps a ty ani v základe nemáš 60fps, tak to samozrejme nebude 60fps.
Takže GPU sa stará o grafiku a o to, čo vidíš ty a CPU o to, aby kopírovalo, čo vidíš ty ostatným.
Takže GPU sa stará o grafiku a o to, čo vidíš ty a CPU o to, aby kopírovalo, čo vidíš ty ostatným.
Ja, kedze mam staru i5, ak streamujem tak cez H.264 profil, to zerie 0% CPU a cca 3-5% z vykonu GPU.
Shadowplay enkoduje do H264 by default a v OBS sa to da jednoducho nastavit.
Samozrejme to ma aj nejaky hacik, H264 enc. je nevyhodnejsi v pomere bitrate/kvalita, takze na dosiahnutie ako takej kvality musis uploadovat aspon 3500kbps video stream, pricom na dosiahnutie rovnakej kvality by si superfast preset na x264 vystacil s 2000kbps.
Shadowplay enkoduje do H264 by default a v OBS sa to da jednoducho nastavit.
Samozrejme to ma aj nejaky hacik, H264 enc. je nevyhodnejsi v pomere bitrate/kvalita, takze na dosiahnutie ako takej kvality musis uploadovat aspon 3500kbps video stream, pricom na dosiahnutie rovnakej kvality by si superfast preset na x264 vystacil s 2000kbps.
-
cORP.
Addict
ahojte, vraciam sa este k mojmu aktualnemu problemu a to tomu, ze pokial vytazim pri stress teste nove cpu na 100% na nejakych 10 minut tak cpu dosahuje naozaj hodnot okolo 95 stupnov, som mierne sklamany no fera 3 ho zrejme nedokaze uchladit za kazdych okolnosti, zvazujem teda ci kupit nieco silnejsie na chladenie alebo je tu este druha varianta ktoru som si pozeral rozne po webe a to je znizit napatie v biose na mensiu hodnotu, viacerym uzivatelom to celkom vyrazne pomohlo, ma s tym niekto skusenost ? riesil nieco podobne ? dakujem
Daco musis mat zle. Take vysoke teploty su velke snad aj na stock chladic.
-
CrazyJerry
Light Star
Mas dobry prietok vzduchu v case? Kolko nasavacich ventilatorov mas, popripade vyfukujucich? Nejak sa mi to nepozdava v BIOSe mat 50+ stupnov..cORP. napísal:ahojte, vraciam sa este k mojmu aktualnemu problemu a to tomu, ze pokial vytazim pri stress teste nove cpu na 100% na nejakych 10 minut tak cpu dosahuje naozaj hodnot okolo 95 stupnov, som mierne sklamany no fera 3 ho zrejme nedokaze uchladit za kazdych okolnosti, zvazujem teda ci kupit nieco silnejsie na chladenie alebo je tu este druha varianta ktoru som si pozeral rozne po webe a to je znizit napatie v biose na mensiu hodnotu, viacerym uzivatelom to celkom vyrazne pomohlo, ma s tym niekto skusenost ? riesil nieco podobne ? dakujem
-
cORP.
Addict
tiez nerozumiem ako to je mozne, som z toho na prasky aktualne
skrinka je aj s prislusnymi chladicmi tato https://www.alza.sk/silentiumpc-regnum- ... 256170.htm
chladic https://www.alza.sk/silentiumpc-fera-3- ... 076308.htm
doska https://www.alza.sk/asrock-z370-extreme4-d5137156.htm
pasta medzi cpu a chladicom https://www.alza.sk/arctic-mx-4-thermal ... 342035.htm
pastu v baleni s chladicom som nepouzil, prietok mam fajn, kabelaz mam naskladanu za doskou pod lavou bocnicou, v idle v systeme su teploty cca 38 stupnov, v zatazovom teste cez intel extreme utility cca 77 stupnov, no akonahle pustim najnovsiu aidu a zadam stress test v ramci vsetkych poloziek tak cca prvych 5 minut ma cpu 88 stupnov, dalsi cas uz to atakuje 94 stupnov a system uz eviduje throttling, pc je stabilne, pri hrani mam teploty okolo 70, bios default, mce nieje zapnute, pri plnom zatazeni v teste ide takt na 4,3ghz s napatim cca 1,248 az 1,263
skrinka je aj s prislusnymi chladicmi tato https://www.alza.sk/silentiumpc-regnum- ... 256170.htm
chladic https://www.alza.sk/silentiumpc-fera-3- ... 076308.htm
doska https://www.alza.sk/asrock-z370-extreme4-d5137156.htm
pasta medzi cpu a chladicom https://www.alza.sk/arctic-mx-4-thermal ... 342035.htm
pastu v baleni s chladicom som nepouzil, prietok mam fajn, kabelaz mam naskladanu za doskou pod lavou bocnicou, v idle v systeme su teploty cca 38 stupnov, v zatazovom teste cez intel extreme utility cca 77 stupnov, no akonahle pustim najnovsiu aidu a zadam stress test v ramci vsetkych poloziek tak cca prvych 5 minut ma cpu 88 stupnov, dalsi cas uz to atakuje 94 stupnov a system uz eviduje throttling, pc je stabilne, pri hrani mam teploty okolo 70, bios default, mce nieje zapnute, pri plnom zatazeni v teste ide takt na 4,3ghz s napatim cca 1,248 az 1,263
asi si to zle naniesol, popripade silno alebo zle dotiahol
ak si to robil ty no...
-
cORP.
Addict
aj to ma uz napadlo, je problem ak je silne chladic pritiahnuty ? slabo pochopim, zlozit ho a prepastovat je najmenej, ak to moze byt problem tak to zrealizujem zajtra, este podotknem, ze som hral bf 1 alebo pubg a pc fungovalo v poriadku, len tie stress testy a max teploty ma stvu
Hry su pre hentake CPU oddychovka.
Osobne si skor myslim, ze je problem s nanesenim pasty resp, osadenim chladica. O prilis velky pritlak by som sa nebal (resp. nie o teploty ale skor o socket) ale naopak, ak nie je dostatocny pritlak moze to v klude robit co popisujes.
Inde som ti v teme pisal nejake zvasty ohladom def 8.gen nastaveni, neviem, ci si to cital (nevidel som uz tu temu).
Ak teda vylucujes zly air flow v bedni aj zlu montaz chladica tak bud mas naozaj naozaj velmi nepodareny kusok (silicon lottery) alebo ti fakt doska pumpuje nezmysly napätia.
//edit: sorry, docital som to s tym napatim. Ktory udaj z akej utility odcitas? Skusil by som sa pohrat s tym napatim, myslim, ze ked sa dostanes pod 1.1V tak sa ti nic prehrievat nebude ale ani 1.26V nie je zrovna moc. Neviem presne kolko zvladne ta fera, tu som daval len na slabsie cpus ale nezda sa mi to 1.26V by to malo zvladnut hravo. Jedine, ze by som sa mylil - 8700k som zatial skladal len pod vodu.
Osobne si skor myslim, ze je problem s nanesenim pasty resp, osadenim chladica. O prilis velky pritlak by som sa nebal (resp. nie o teploty ale skor o socket) ale naopak, ak nie je dostatocny pritlak moze to v klude robit co popisujes.
Inde som ti v teme pisal nejake zvasty ohladom def 8.gen nastaveni, neviem, ci si to cital (nevidel som uz tu temu).
Ak teda vylucujes zly air flow v bedni aj zlu montaz chladica tak bud mas naozaj naozaj velmi nepodareny kusok (silicon lottery) alebo ti fakt doska pumpuje nezmysly napätia.
//edit: sorry, docital som to s tym napatim. Ktory udaj z akej utility odcitas? Skusil by som sa pohrat s tym napatim, myslim, ze ked sa dostanes pod 1.1V tak sa ti nic prehrievat nebude ale ani 1.26V nie je zrovna moc. Neviem presne kolko zvladne ta fera, tu som daval len na slabsie cpus ale nezda sa mi to 1.26V by to malo zvladnut hravo. Jedine, ze by som sa mylil - 8700k som zatial skladal len pod vodu.
-
cORP.
Addict
zvlastne je aj to, ze v systeme vsetky mozne programy kde vidim teplotu hlasia rovnake hodnoty v klude a to cca 35 az 40 stupnov, v biose stale hodnota nad 50 v uplnom klude, no skusim to prepastovat a znova nahodit pripadne znizim to napatie aj ked ma to teda netesi, cakal som, ze ked pojdem do intelu tak bude klud no stve ma akurat to, ze ludia sa bavia o taktovani a teplotach a ja mam problem na stock hodnotach